kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na kruchy blat: 60 g mąki orkiszowej jasnej 60 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 80 g masła szczypta soli Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 350 ml śmietany kremówki 35% 2 łyżki białego rumu 5 łyżek cukru pudru/ksylitolu Skladniki na poncz: 1/4 szklanki wody sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru/ksylitolu Składniki(...)około 10 minut, aż owoce zaczną się rozpadać. Przetrzeć przez sito. Około 150 g pulpy jeżynowej wymieszać z namoczoną wcześniej w zimnej wodzie żelatyną, resztę przeznaczyć na dodatek do kremu mascarpone z dodatkiem cukru ubić ze śmietaną kremówką na puszystą masę. Podzielić krem na 2 porcje. Do jednej wmieszać rum, do drugiej dodać kilka łyżek pulpy jeżynowej składanie tortu: ułożyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszny, słodki deser bananowy. Aby było szybciej można użyć gotowej masy krówkowej :) Na 4 porcje: ok 10 herbatników 2 banany Krem: 250 g mascarpone 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Karmel: 200 ml śmietanki 30% 6 łyżek cukru trzcinowego(...)łyżki masła Karmel: w rondelku z grubym dnem rozpuścić śmietankę, masło i cukier. Podgrzewać mieszając do czasu aż sos trochę zgęstnieje i nabierze bursztynowego koloru. Odstawić do ostygnięcia. Krem: Mascarpone, śmietankę i cukier ubić na puszystą masę. Herbatniki drobno pokruszyć, banany pokroić w plasterki. W pucharkach układać warstwy herbatników, kremu, bananów i karmelu
Smakołyki Asiolej. Na wytłuszczoną i obsypaną bułką tartą formę wykładamy ciasto, pieczemy w 180 st. C przez 35-40 minut do suchego patyczka. Dobrze studzimy, kroimy na 3 blaty.2. Robimy krem: mascarpone ucieramy z nutellą, na koniec dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy.1/3 ciasta odkładamy do dekoracji, a do reszty dodajemy wiśnie. Mieszamy. Krem odkładamy, by stężał.3. Przekładamy ciasto: dolny
Kuchnia domowa Anicukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 średnie jajko 1-2 łyżki zimnej wody Cytrynowy syrop: 1 obrana i pokrojona w plastry cytryna około ½ szklanki wody ½ szklanki cukru Krem: 150g sera mascarpone 100g białej czekolady 2 łyżki syropu cytrynowego Wykonanie: Spód (forma 24x24 lub 25x35cm): ze wszystkich składników czyli mąki, cukrów, masła jajka i wody zagniatamy gładkie ciasto ciasto(...)pokrojoną w plastry cytrynę, całość gotujemy około 30 minut, aż cytryna będzie szklista. Cytrynę można wyjąć i odsączyć na papierze do pieczenia albo użyć taką bezpośrednio z syropu Krem: serek mascarpone mieszamy z dwiema łyżkami przestudzonego syropu z cytryn i roztopioną czekoladą Wykonanie: zimny spód mazurka smarujemy kremem i ozdabiamy go cytrynami z syropu Źródło: http://kotlet.tv/mazurek-cytrynowy/
Słodkie zapomnieniekawie. SKŁADNIKI: Biszkopt: blaszka i wymiarach 20x26 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem kajmakowy: 125 g mascarpone, 200 g masy kajmakowej Krem z białą czekoladą: 200 ml śmietany kremówki, ¾ tabliczki białej czekolady, 125 g mascarpone Dodatkowo: okrągłe biszkopty, 1 szkl. mocnej kawy, 1 galaretka malinowa, maliny(...)oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu nasączamy kawą. Krem kajmakowy: Mascarpone mieszamy z kajmakiem. Krem z białą czekoladą: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy czekoladę a na końcu mascarpone. Galaretkę rozpuszczamy w 2 szkl. wrzątku
słodki bratekjeszcze zanim ród Medici w ogóle zaczął mieć jakiekolwiek znaczenie w świecie. Generalnie bazą tiramisu jest biszkopt nasączony mocno kawą espresso oraz likierem amaretto, na który nakłada się krem z serka mascarpone, jajek, cukru i bitej śmietany, posypany dodatkowo drobno startą czekoladą lub kakaem. Ja jednak zaciekawiłam się bardzo przepisem, w którym nie uświadczymy jajek. Co prawda nie przeszkadza(...)razu przewrócić na drugą stronę i włożyć na dno foremki lub szklanego naczynia. Postąpić w ten sposób z połową biszkoptów, tak by pokryły całe dno. Na biszkopty wyłożyć połowę kremu mascarpone i posypać przez sitko jedną łyżką kakao. Powtórzyć całą operację jeszcze raz tak, by powstało dwuwarstwowe ciacho. Wstawić do lodówki na 4-5 godzin, a najlepiej na całą
Przepysznik - BLW i nie tylkotypowo dziecięcy - lekki, biszkoptowy z dodatkiem truskawek. Polecam! Składniki: Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% cukier puder do smaku 2/3 szklanki zmiksowanych truskawek sok z połówki cytryny 1 łyżka żelatyny + odrobina gorącej wody do rozpuszczenia Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów(...)herbaty do nasączenia Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zrobić biszkopt. Upiec, ostudzić i przekroić na 2 blaty. 2. Zrobić krem. Śmietanę ubić z cukrem, dodać partiami ser mascarpone. Krem podzielić na pół, do jednej części dodać rozpuszczoną żelatynę i zmiksowane truskawki, a do drugiej sok z cytryny i ewentualnie odrobinę cukru. Kremy schłodzić w lodówce. 3. Zrobić napar
Kuchnia domowa AniTarta z kremem mascarpone, z malinami i borówkami... Znika ekspresem! Ciasto: 250 g mąki pół szklanki cukru pudru 150 g masła 2 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany 18 % Krem: 500 g serka mascarpone pół szklanki cukru pudru 250 ml śmietany 30% Dodatkowo: Dowolne owoce Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy na gładką kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki(...)mikserem na najniższych obrotach, dosłownie chwilkę, w drugiej misce ubijamy śmietanę na sztywno, następnie dodajemy ją do serka i znów miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się składników. Krem wykładamy na wystudzone (!) ciasto i układamy na nim owoce. Gotowe! Można zajadać
Pelusiowa KuchniaWitam cieplutko :) Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo pyszne ciasteczka makowe przełożone kremem mascarpone z cynamonem. Ciasteczka pysznie pachną i tak samo smakują. Polecam podać z filiżanka aromatycznej kawy. Zachęcam do upieczenia i smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 20 dag masła lub margaryny 2 żółtka 1 lekko kopiasta(...)łyżka suchego niezmielonego maku Na krem: 25 dag serka mascarpone 1 kopiasta łyżeczka mielonego cynamonu 2 płaskie łyżki cukru pudru Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych ciasteczek z kremem: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy na około pół godziny do lodówki. 2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy
Izabelawkuchnispecjalne okazje. Niektórych połączenie banana z borówkami i kremem czekoladowym może nieco zaskoczyć ale powiem Wam, iż nie ma się czego obawiać. Zarówno borówki jak i banan są owocami o miękkiej konsystencji dlatego też fajnie się ze sobą komponują. Poniższy torcik czekoladowy przygotowałam poprzez połączenie biszkoptu kakaowego z delikatnym kremem z mascarpone i czekolady. W kremie znalazły się wspomniane przeze(...)ciemnego kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej Nasączenie: 150 ml wrzącej wody 1 torebka czarnej herbaty 1 łyżka soku z cytryny Krem czekoladowy: 400 ml śmietanki kremówki (36%) 18 dkg gorzkiej czekolady 15 dkg serka mascarpone 10 dkg banana 10 dkg borówek odrobina soku z cytryny Dodatkowo: borówki do dekoracji Jak zrobić torcik czekoladowy z borówkami i bananem. Biszkopt kakaowy: jajka
MeCooksGalaretkę zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać. Wylać na płaski talerz, ostudzić, a następnie wstawić do lodówki do zastygnięcia.Sok z mandarynek wymieszać z wódką.Kremówkę, mascarpone i cukier waniliowy ubić na puszystą, sztywną masę.Przygotować krem maślany.Mandarynki, sok mandarynkowy i cytrynowy umieścić w garnuszku. Gotować, aż płyn niemal całkowicie odparuje. Zmiksować na gładką masę, ostudzić.Białka z cukrem umieścić(...)być. Na końcu dodać ostudzoną masę mandarynkową, wymieszać. Na talerzu lub paterze ułożyć spodni blat biszkoptu, nałożyć obręcz tortownicy. Nasączyć, rozsmarować połowę curdu. Na wierzchu rozsmarować połowę kremu z mascarpone wymieszanego z kawałkami galaretki. Na to położyć drugi blat biszkoptu, nasączyć. Wyłożyć resztę curdu, na to resztę kremu z mascarpone wymieszanego z mandarynkami (kilka najładniejszych kawałków odłożyć do dekoracji
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto 280 g m ą ki pszennej 250 g m ą ki migdałowej 250 g masła 50 g cukru 2 jaja 1 cytryna szczypta soli Krem 500 g mascarpone 500 g śmietany kremówki 50 g cukru pudru kilka kropli aromatu waniliowego Dekoracja makaroniki, ciasteczka w kształcie serc, ma ł e beziki, kropelki białej czekolady, czerwona(...)cuori e lasciateli a raffreddare. Krem W pierwszej misce ubijamy śmietanę na sztywno. W drugiej misce miksujemy mascarpone z cukrem pudrem i kilkoma kroplami aromatu migdałowego. Do kremu z mascarpone stopniowo dodajemy ubitą śmietanę, delikatnie mieszając. **** Crema Iniziate a preparare la crema. In una ciotola montate il mascarpone con lo zucchero a velo e qualche goccia di aroma
La grande e la piccola cuocajednakże w smaku mocno się różni, zaryzykowałabym stwierdzenie, że jest jeszcze lepsza:) A jaka jest? Dwie warstwy kruchego ciasta ze śliwkami i chrupiącą, orzechową bezą, przełożone delikatnym kremem na bazie serka mascarpone! Ciasto najlepsze jest drugiego dnia, kiedy kruche blaty nabiorą wilgoci, wówczas po prostu rozpływa się w ustach! Ponieważ zwykle zalegają mi w lodówce jakieś białka, uwielbiam takie przepisy(...)godz. - beza powinna być jasna, ale krucha i chrupiąca. Gotowe ciasta wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone. Krem wyłożyć na jedno ciasto, przykryć drugim, delikatnie docisnąć. Wstawić na minimum 3 godziny (najlepiej całą noc) do lodówki
6niebowcześniej, wówczas przygotowanie ciasta jest expresowe. Cóż sprawia, że smakuje tak wyjątkowo? Cieniutka warstwa kruchego ciasta połączona warstwą ulubionego dżemu z mięciutkim biszkoptem smakuje tak rewelacyjnie. Do tego pyszny krem mascarpone z bananami obłożony truskawkami. Całość smakuje po prostu super. Zapraszam do przepisu. Składniki na kruchy spód: 120 g mąki orkiszowej 630 30 g mielonych orzechów laskowych 75 g zimnego(...)szczypta soli 1 żółtko Składniki na biszkopt: 2 jajka 40 g cukru 25 g mąki pszennej 405 15 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao - 20 g Składniki na krem: 250 g mascarpone 2 małe dojrzałe banany 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Dadatkowo: 400 g truskawek 1 op. Tortenguss 4-5 łyżek dżemu 5-6 łyżek mocnej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!To najobrzydliwsze babeczki jakie kiedykolwiek zrobiłam! Są tak obleśne, że najnormalniej w świecie zebrało mi się na wymioty, kiedy je fotografowałam :DDD Póki nie położyłam tych
Słodko-Słony Świat Ilony