kolejna wariacja na temat znanego w mojej rodzinie od dawna i bardzo lubianego mazurka cygańskiego . Tym razem pyszne i wilgotne ciasto makowe przełożyłam galaretką ze śliwkami i kremem na bazie serka mascarpone. I jest mega-obłędnie-pyszne! Wygląda niebanalnie i roboty przy nim nie bardzo dużo, warto więc zachować ten przepis:) składniki: ciasto: 300 g gotowej masy makowej z puszki(...)rozłożyć śliwki na pierwszym placku. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Krem: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny, delikatnie połączyć z serkiem mascarpone. Krem rozsmarować na warstwie śliwkowej. Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć. Polewa: Masło z cukrem podgrzewać aż się rozpuszczą. Zdjąć z z ognia, dodać kakao, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia
6nieboposypka /do dekoracji Wykonanie: -Jajka dokładnie umyć i sparzyć. -Zaparzyć mocną kawę. -Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na gęsty puch . -Ucierając krem dodawać po łyżce serek mascarpone. -Pianę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z kremem. -Kawę wymieszać(...)winem. -Połowę biszkoptów nasączyć przygotowanym płynem /kilka sekund/ i ułożyć w na dnie szklanego naczynia. -Na biszkopty wyłożyć połowę kremu mascarpone, przykryć pozostałymi biszkoptami nasączonymi w kawie. -Wyłożyć resztę kremu, wyrównać wierzch . -Deser wstawić na 1 godzinę do lodówki. -Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. -Schłodzony deser
Zakamarki mojej kuchnipush({}); Drukuj Ptysie pod kruszonką z egzotycznym kremem mango 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Deser Kuchnia: Francuska Trudność: Średnie Ilość 8 sztuk Przygotowanie 30 min. Pieczenie 30 min. Kalorie 200 kcal Kuszące, perfekcyjne, idealne na słodki stół! Ptysie z chrupiącą kruszonką i kremem owocowym na bazie śmietanki i mascarpone. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO PARZONE(...)koniec wedle uznania dodaj cukier puder dla uzyskania większej słodkości. Krem mango przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką gwiazdką. Przed przystąpieniem do nadziewania ptysiów, krem schłodź w lodówce przez 1 godzinę. Stężonym kremem mango wypełnij początkowo puste wnętrze ptysiów, wyjeżdżając wysoko ponad ich poziom. Na wierzchu kremu połóż pokrywkę. Całość oprósz cukrem pudrem przesianym przez drobne sito. Instagram Zobacz
ProstePesto.plwanilinowego szczypta soli opcjonalnie: pół tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej Składniki „mokre”: 1 szklanka mleka 1 duże jajko // 2 małe jajka ½ szklanki oleju roślinnego Składniki na krem: opakowanie serka mascarpone opakowanie śmietanki 36% 3 łyżeczki cukru podru 3 krople aromatu waniliowego Przygotowanie babeczek (15 min + 25 min pieczenia): Po pierwsze potrzebować będziemy 2 misek. W jednej będziemy(...)się na babeczkach! Opakowanie śmietanki 36% przekładamy do wysokiej miski, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Po ubiciu dodajemy opakowanie serka mascarpone, 2-3 krople aromatu waniliowego i miksujemy do połączenia i powstania jednolitej, kremowej masy. Krem gotowy, pozostaje go tylko nałożyć. Jeżeli nie mamy specjalnego urządzenia do tego celu (ja nie posiadam), bierzemy woreczek strunowy, nakładamy krem, odcinamy
PastelFoodłyżeczki proszku do pieczenia 12 łyżek ciepłej wody 15 łyżek oleju 3-4 łyżki kakao Krem z białą czekoladą: 250g białej czekolady 300 ml śmietany kremówki 250g serka mascarpone Krem z mleczną czekoladą: 400g mlecznej czekolady 600 ml śmietany kremówki 250g serka mascarpone Polewa: 100g gorzkiej czekolady 150 ml śmietany kremówki Do dekoracji słodycze Kinder. Dzień wcześniej wieczorem przygotować podstawy(...)tortownicy, a następnie wyjąć i studzić na kratce. W tym czasie można przygotować kremy. Do misy miksera przełożyć masę z białej czekolady i 250g serka mascarpone. Miksować do momentu uzyskania gęstego, gładkiego kremu. Trzeba uważać żeby nie ubijać zbyt długo ze względu ma dodatek śmietany kremówki. Tak samo przygotować ciemny krem z mlecznej czekolady. Wystudzony biszkopt rozkroić na 3 krążki
kuchnia doskikwitnący ogród w pucharku! Bazą kremu jest śmietana kremówka i serek mascarpone, zatem krem jest delikatny- a dodatek wody różanej nadaje mu przyjemny kwiatowy posmak. Możecie go wykorzystać nie tylko jako deser, ale również do ciast i tortów, zwłaszcza tych, które zawierają kwiaty w elementach ozdoby . Wyobraźcie sobie tort, ozdobiony kremowymi różyczkami, który nie tylko kwitnąco wygląda, ale po spróbowaniu(...)przyjemną różaną nutę…miła i smaczna niespodzianka! SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: ( na 6 pucharków) 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone łyżeczka wody różanej barwnik spożywczy czerwony Przygowowanie Kremu : W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć- przerywamy miksowanie ,dodajemy cukier puder, serek mascarpone, wodę różaną i trochę barwnika ( nie chodzi
Domowe TortyPolecam. Tort czekoladowo - miętowy Składniki na 3 blaty 20cm: Na biszkopty: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki kakao 50g startej czekolady Na krem miętowy: 300g mascarpone 200g śmietanki kremówki 30 lub 36% 2 łyżki cukru pudru 1-2 łyżeczki ekstraktu z mięty 2-3 krople zielonego barwnika w żelu lub paście Do nasączenia(...)foremek, wyrównujemy. Pieczemy około 15-17 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku. Gdy zupełnie wystygną boki biszkoptów oddzielamy nożykiem i blaty przekładamy na deseczkę. Krem: mascarpone, kremówkę i barwnik umieszczamy w misce, miksujemy do powstania gęstego kremu, dodajemy cukier i pastę miętową, miksujemy do połączenia składników. Z kremu odkładamy taką część, by wystarczyła na dekorację tortu
Smak mojej kuchniobraża użycie przez blogera gotowych tartaletek z supermarketu ale no cóż nie zawsze mam czas i siłę na robienie samemu ciasta:) Do gotowych tartaletek zrobiłam krem z serka mascarpone i dodałam pokrojone truskawki wymieszane z konfiturą malinową, do ozdoby bezy, które uwielbiają dzieci i gotowe. Smakują(...)wspaniale zwłaszcza na drugi dzień kiedy ciasto nieco zmięknie od kremu ... pychota:) Inspiracją dla mnie był przepis na tartą z truskawkami na blogu Kwestia Smaku Składniki : TARTALETKI KREM MASCARPONE : 1/2 kg sera mascarpone, schłodzonego 5 łyżek cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnej TRUSKAWKI W KONFITURZE : 1/2 kg truskawek 5 łyżek
cucinareobraża użycie przez blogera gotowych tartaletek z supermarketu ale no cóż nie zawsze mam czas i siłę na robienie samemu ciasta:) Do gotowych tartaletek zrobiłam krem z serka mascarpone i dodałam pokrojone truskawki wymieszane z konfiturą malinową, do ozdoby bezy, które uwielbiają dzieci i gotowe. Smakują(...)wspaniale zwłaszcza na drugi dzień kiedy ciasto nieco zmięknie od kremu ... pychota:) Inspiracją dla mnie był przepis na tartą z truskawkami na blogu Kwestia Smaku Składniki : TARTALETKI KREM MASCARPONE : 1/2 kg sera mascarpone, schłodzonego 5 łyżek cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnej TRUSKAWKI W KONFITURZE : 1/2 kg truskawek 5 łyżek
cucinarebuzie i radosny gwar. Dlatego polecam te serniczki każdemu i na każdą okazję. Jagodowe serniczki będę idealne na każdy kryzys, smutek, dla bliskich, dla wszystkich :) Serniczki możecie podać z kremem mascarpone lub bez. Aby wyglądały efektowniej proponuję użyć do kremu rękawa cukierniczego. Mi w ozdabianiu pomagały dzieci :) Ale... powiem Wam szczerze, że choć nie idealne to DLA MNIE (jako matki(...)łyżki mrożonych jagód + jagody do dekoracji 3/4 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 1/2 łyżeczki przyprawy do sernika Delecta 10 małych biszkoptów * ser nie może być zbyt "wodnisty" Na krem: 125 g serka mascarpone 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru płatki czekoladowe Decorada Delecta Przygotowanie: Do miski wkładamy ser i dodajemy jogurt, całość dokładnie mieszamy np. trzepaczką. Następnie wbijamy
Słodkie okruszkicukru 2 jajka 120 ml kefiru 120 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka starta z 1 pomarańczy 100 g czekolady deserowej Krem: 250 g mascarpone 150 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix Dodatkowo: drażetki czekoladowe wiórki kokosowe czerwony barwnik spożywczy Muffinki: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej(...)pieczenia. Na koniec dodać otartą i kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Gotowym ciastem napełnić papilotki do 3/4 wysokości. Babeczki piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić. Krem: Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, śmietan fixem i kremówką na gładki i gęsty krem. Połowę 1/3 kremu przełożyć do miseczki i dodać troszeczkę czerwonego barwnika - tak, aby powstał bardzo delikatny, różowy
My simple kitchenDziś już weekend, więc pozwolę sobie na odrobinę szaleństwa! Prezentuję Wam marchewkowo- pomarańczowe ciasto z kremem mascarpone, które jest idealnym połączeniem smaków. Dodatek marchewki p owoduje, że ciasto jest wilgotne, miękkie oraz niezwykle aromatyczne. Krem z serka mascarpone jest natomiast bardzo lekki i delikatny. To kolejne ciasto które wpisało się na listę moich ulubionych ciast. Czy i Wy je też(...)ostudzeniu przekrawamy na dwie części. Następnie ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone. Dżem podgrzewamy w rondelku aż zacznie bulgotać. Do gorącego wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy dopóki się nie rozpuści. Kolejność układania : biszkopt połowa dżemu z galaretką migdały ciasto marchewkowe krem ciasto marchewkowe pozostały dżem z galaretką migdały Ciasto schładzamy najlepiej całą noc w lodówce. Smacznego
Podróż w kulinariaDziś już weekend, więc pozwolę sobie na odrobinę szaleństwa! Prezentuję Wam marchewkowo- pomarańczowe ciasto z kremem mascarpone, które jest idealnym połączeniem smaków. Dodatek marchewki p owoduje, że ciasto jest wilgotne, miękkie oraz niezwykle aromatyczne. Krem z serka mascarpone jest natomiast bardzo lekki i delikatny. To kolejne ciasto które wpisało się na listę moich ulubionych ciast. Czy i Wy je też(...)ostudzeniu przekrawamy na dwie części. Następnie ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone. Dżem podgrzewamy w rondelku aż zacznie bulgotać. Do gorącego wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy dopóki się nie rozpuści. Kolejność układania : biszkopt połowa dżemu z galaretką migdały ciasto marchewkowe krem ciasto marchewkowe pozostały dżem z galaretką migdały Ciasto schładzamy najlepiej całą noc w lodówce. Smacznego
Podróż w kulinariabezą, malinami i mascarpone posmakuje każdemu - jest słodkie, kremowe, mięciutkie, w sam raz do kawy lub herbaty. Kostka malinowo - bezowa składa się z jasnego biszkoptu, dżemu, kremu budyniowego, malin w galaretce, kremu z mascarpone i pysznej, chrupiącej owocowej bezy. To sporo warstw, dlatego takie ciasto doskonale sprawdzi się jako tort. Wszystkie warstwy ciasta przygotowuje się jednak łatwo i w miarę(...)porcjami, łyżeczką, wyłożyć krem na galaretkę, ostrożnie i delikatnie wyrównać. Na wierzch pokruszyć bezy - uwaga, bezy zawierają sporo skrobi z proszku kisielowego, więc nie rozpuszczają się szybko na kremie (zaczynają rozpuszczać się mniej więcej po 24 h), ale jeśli chcemy mieć pewność, że ciasto będzie się prezentować jak najlepiej, można pokruszyć bezy na wierzch kremu na kilka godzin przed
Lekcje w kuchniDzisiaj zapraszam na pyszne i bardzo kruche babeczki z kremem z serka mascarpone udekorowane owocami leśnymi. Oczywiście dekoracja może być według własnego gustu smakowego. Babeczki: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Mąkę przesiać przez sitko, zimne masło obtoczyć w mące i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać resztę składników(...)ręką). Pieczemy ok. 15 min. po 10 min. zdejmujemy papier z obciążeniem i dopiekamy. Babeczki są bardzo kruche więc delikatnie wyjmujemy z foremek i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Krem mascarpone: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 30% 200 g białej czekolady śmietan fix (opcjonalnie) Czekolady rozpuścić w 5 łyżkach śmietanki i odstawić do przestygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić
Anielskie wypieki