był przypadkowy, bo jakie inne kremy lepiej pasowałyby do mężczyzny o imieniu Michał? Miałam pewne obawy związane z dekoracją tortu. Robiłam wcześniej róże z kremu śmietankowego (kremówka + mascarpone), ale nie byłam zadowolona z efektu końcowego. Dlatego w tym przypadku zrobiłam je z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej. Róże wyszły(...)czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min 6 godz.). Następnego dnia umieszczamy w misce krem czekoladowy i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (wolne obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. Odkładamy mikser. Dodajemy posiekane cukierki, orzeszki ziemne. Rózgą kuchenną lub szpatułką krótko i delikatnie mieszamy
Słodki Pomysłdzisiejszym dniu mam dla Was coś słodkiego 😍 A mianowicie pyszne babeczki ze szpinakiem i kremem z mascarpone...smak babeczek jest fenomenalny! Najbardziej zaskakujące jest w nich to, że smak szpinaku jest niewyczuwalny. Ostatnim razem robiłam ciasto z zamrożonego szpinaku, tym razem postawiłam na świeży szpinak i kolor ciasta wyszedł jeszcze bardziej piękniejszy. Babeczki możemy nie tylko przygotować na różnego(...)margaryna Optima Omega 3 pół opakowania, mąka pszenna 1 szklanka, mąka krupczatka 1,5 szklanki, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, sok z cytryny 3 łyżki, krem z mascarpone: śmietanka 30-36 % 200 ml, serek mascarpone 250 g, cukier puder 6 łyżek, sok z cytryny 2 łyżki, dodatkowo: truskawki do dekoracji, Sposób przygotowania: Szpinak dokładnie myjemy, następnie miksujemy
kulinarne odsłony patisłodkie ciasta pomiń jogurt w przepisie :) Będziesz potrzebować kruche ciasto mąka pszenna - 220 g masło - 120 g cukier puder - 50 g* żółtko - 1 szt *lodowata woda - opcjonalnie kilka łyżek Krem mascarpone - 200 g śmietana 36% - 350 g jogurt - 2 łyżki biała czekolada - ilość wg uznania min. 100 g truskawki do dekoracji Etap I - Kruche ciasto Mąkę przesiej przez sito(...)piecz jeszcze 15 minut. Wyjmij ciasto do wystygnięcia. Etap III- Krem przygotuj poszczególne składniki Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijaj chwilę dodaj serek mascarpone oraz jogurt, ubijaj. Etap III - Krem Do przygotowanej masy dodaj powoli rozpuszczoną ostygniętą czekoladę (ale nie ściągniętą czekoladę) wymieszaj. Etap IV - Dekoracja Krem wyłóż na wystygniętą tartę. Udekoruj
Wylizany RondelSubskrybuj kanał RITA creativ e a nie ominą Cię nowe przepisy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SERNIK PSZCZÓŁKA Z NASIONAMI CHIA SKŁADNIKI: Spód: sucharki (170 g) krem czekoladowy typu nutella (250 g) Krem: mascarpone (500 g) śmietanka kremówka 36% (500 ml.) mleko (1 szkl.) nasiona chia (40 g) żelatyna sypka (3 łyżki) cukier puder (6 łyżek kopiastych) Mus owocowy: brzoskwinie (300g(...)dodajemy napęczniałą żelatynę i dobrze wszystko mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Do misy miksera wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę i ubijamy na sztywno. W drugiej misie miksujemy mascarpone z cukrem pudrem na krem. Dodajemy wcześniej ubitą kremówkę, mieszamy, dodajemy puding chia i ostudzone mleko z żelatyną. Miksujemy krótko do połączenia się składników. Krem przekładamy na schłodzony spód czekoladowy. Wyrównujemy
RITA food channelWitajcie :) Mam dzisiaj dla Was pyszne ciasto Hinduskie marchewkowe z kremem mascarpone . Do ciasta użyłam oleju kokosowego od firmy Skworcu . Ciasto jest przepyszne z nutką goździków , kardamonu i skórki pomarańczowej .Do kremu dodałam pyszne cytrynki z imbirem w miodzie z Ogródka Dziadunia . Przepis na to ciasto znalaz łam w książce Ciasta świata . Zapraszam :) Składniki : 4 jajka(...)szklanki orzechów nerkowca 2 łyżeczki proszku do pieczenia 230 g mąki 100 g miękkiego oleju kokosowego ja użyłam od Skworcu Krem : 5 00 g kwaśnej śmietany 250 g serka mascarpone 3 łyżki cytrynek w miodzie z Ogr ó dka Dziadunia 2 cukry waniliowe 4 łyż ki cukru pudru 4 śmietany
Sama słodycz i szczypta chilibiszkopta: około 300 ml naparu z kawy 2-3 łyżki likieru Amaretto (można użyć barmańskiego bezalkoholowego) 2-3 łyżeczki miodu – użyłam miód nektarowy lipowy Huzar Na krem: 500 g schłodzonego mascarpone 400 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 3 łyżki cappucino (można dać ciut więcej) 2-3 łyżki miodu (ilość zależy od upodobań smakowych) – użyłam miód nektarowy lipowy Huzar(...)parę minut w piekarniku. Potem wyciągamy studzimy. Kroimy na 3 blaty. Każdy blat nasączamy. Do nasączenia: Zaparzyć kawę, posłodzić ją miodem. Wystudzić i wymieszać z Amaretto. Przygotowujemy krem: Śmietankę ubijamy. Mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cappuccino i miód, miksujemy. Następnie dodajemy ubitą śmietankę i miksujemy całość do połączenia (na małych obrotach). Próbujemy masę, opcjonalnie dodajemy więcej miodu/cappuccino (miksujemy najpierw
Słodkie okruszkiCiasto ,,Skryta Persymona'' to obłędnie pyszne ciasto biszkoptowe, o delikatnym, wyjątkowym smaku, z kremem mascarpone i galaretką skrywającą persymonę. Do powstania tego ciasta zainspirował mnie przepis na ciasto jamajka. A, że uwielbiam persymonę (kaki), to postanowiłam wykorzystać ten właśnie owoc. Pozmieniałam co nieco w przepisie jamajka i tak oto powstał przepis na biszkoptowe ciasto ,,skryta persymona''. Ciasto jest przepyszne! Gorąco(...)cukier (1 szkl.) - mąka samorosnąca (3/4szkl.) lub 3/4 szkl. mąki pszennej z dodatkiem 1 łyżeczki proszku do pieczenia - mąka ziemniaczana (1 łyżka) - kakao gorzkie (3 łyżki) Krem: - śmietanka kremówka 35% (500 ml.) - serek mascarpone (500 g.) - cukier puder (4 łyżki) - żelatyna (1 łyżka) + gorąca woda (1/4 szkl.) Poncz: - woda (8 łyżek) - cukier (2 łyżki) - sok z cytryny (3 łyżki) Dodatkowo
RITA food channelCiasto ,,Skryta Persymona'' to obłędnie pyszne ciasto biszkoptowe, o delikatnym, wyjątkowym smaku, z kremem mascarpone i galaretką skrywającą persymonę. Do powstania tego ciasta zainspirował mnie przepis na ciasto jamajka. A, że uwielbiam persymonę (kaki), to postanowiłam wykorzystać ten właśnie owoc. Pozmieniałam co nieco w przepisie jamajka i tak oto powstał przepis na biszkoptowe ciasto ,,skryta persymona''. Ciasto jest przepyszne! Gorąco(...)cukier (1 szkl.) - mąka samorosnąca (3/4szkl.) lub 3/4 szkl. mąki pszennej z dodatkiem 1 łyżeczki proszku do pieczenia - mąka ziemniaczana (1 łyżka) - kakao gorzkie (3 łyżki) Krem: - śmietanka kremówka 35% (500 ml.) - serek mascarpone (500 g.) - cukier puder (4 łyżki) - żelatyna (1 łyżka) + gorąca woda (1/4 szkl.) Poncz: - woda (8 łyżek) - cukier (2 łyżki) - sok z cytryny (3 łyżki) Dodatkowo
RITA food channelCiasto Królowa nocy to ciemny biszkopt i 2 kremy na bazie serka mascarpone – kajmakowy i czekoladowo-nugatowy. Takie tortowe ciasto ma szansę zabłysnąć na niejednym przyjęciu :) Składniki na blaszkę 25x35 cm: · 8 jajek w temperaturze pokojowej (białka i żółtka osobno) · 130 g drobnego cukru(...)kawałki, wrzucamy do małej metalowej miski i ustawiamy ją na garnku z lekko gotującą się wodą. W tym czasie w większej misce przez chwilę miksujemy serek mascarpone, po czym dodajemy krem nugatowy i wszystko razem jeszcze chwilę miksujemy. Kiedy czekolada się rozpuści, mieszamy ją, lekko przestudzamy, dodajemy do masy nugatowej i miksujemy. Biszkopt nasączamy pozostałą herbatą z cytryną, wykładamy
Trzeci talerzciasto ucierane. Składniki na około 20 sztuk cake popsów: 400 g suchego ciasta, pokruszonego (jasne ciasto babkowe, przepis poniżej) 120 g serka mascarpone 70 g gorzkiej czekolady, roztopionej Przygotować krem: mascarpone wymieszać z roztopioną gorzką czekoladą. Kawałki pokruszonego ciasta dokładnie wymieszać z kremem, tworząc dużą kulę. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 15 minut w zamrażarce. Wyjąć, odmierzając równe kawałki
moj przepis naciasto ucierane. Składniki na około 20 sztuk cake popsów: 400 g suchego ciasta, pokruszonego (jasne ciasto babkowe, przepis poniżej) 120 g serka mascarpone 70 g gorzkiej czekolady, roztopionej Przygotować krem: mascarpone wymieszać z roztopioną gorzką czekoladą. Kawałki pokruszonego ciasta dokładnie wymieszać z kremem, tworząc dużą kulę. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 15 minut w zamrażarce. Wyjąć, odmierzając równe kawałki
moj przepis namnie czerwony Biszkopt z makiem: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka suchego maku Krem mascarpone: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru sok z cytryny do smaku barwnik czerwony Do nasączenia: sok z połówki cytryny woda cukier Dodatkowo: dżem(...)blaty. 2. W identyczny sposób przygotować biszkopt z makiem, ale na koniec zamiast barwnika dodać suchy mak do ciasta. Po upieczeniu wystudzić. 3. Zrobić krem: śmietankę ubić z cukrem, dodać serek mascarpone i sok z cytryny, wymieszać. Odrobinę masy odłożyć do osobnej miseczki, dodać czerwony barwnik i wymieszać. 4. Przełożyć tort: Blat różowy nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny
Kuchnia domowa Anikawy i mascarpone, kawiarnianych drobnych ciasteczek czy lodów, dlatego nie mogłam przejść obojętnie obok Durszlakowej akcji Tiramisu. Jakiś czas temu miałam okazję przygotować cupcakes al tiramisu, małe babeczki otulone kremem mascarpone i obficie nasączone likierem i kawą) wyszły bajeczne, chyba jeszcze lepsze na drugi dzień. Pomysł na podanie tego tiramisu jak i przepis na krem znalazłam tutaj(...)tego przepisu wyjdzie 13 cupcakes, z proporcji na krem można udekorować tylko 7 cupcakes. Jeśli chcecie udekorować wszystkie to trzeba podwoić składniki kremu. Ubić śmietanę z cukrem, jak osiągniemy konsystencję ciasta naleśnikowego dodać porcjami mascarpone a potem likier. Tak ja ubijałam i było dobrze, nigdy nie ubijałam mascarpone ze śmietaną. Zostawić babeczki w papilotkach, poczekać aż ostygną
Mia Cucina SofietaBezglutenowy biszkopt- na migdałach, przełożony prostą masą kajmakową na kremówce i mascarpone- dzięki czemu krem jest delikatny- posypany krokantem z orzechów włoskich.Blaty biszkoptu zostały posmarowane dżemem malinowym z dodatkiem soku z cytryny, po to, by całość nie była zbyt słodka.Miałam zrobić biszkopt od Filozofii Smaku, ale postanowiłam zarezerwować go sobie na inny termin i tym razem zrobiłam(...)cm.Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut (do suchego patyczka).Po ostudzeniu biszkopt przekroić na pół, by powstał kwadrat.Krem kajmakowy:Schłodzoną kremówkę ubić, dodać mascarpone i kajmak.Delikatnie, ale dokładnie krem wymieszać i wstawić do lodówki na minimum 30 min.Przygotowanie:Na jeden kakaowy blat nałożyć dżem wymieszany z sokiem z cytryny, potem krem kajmakowy, przełożyć drugim blatem, który również uprzednio
Kraina Miodem Płynącapolecam zakup dwóch takich samych form 20 cm, gdyż zapewniam, że są przydatne a ciasta z nich wychodzą obwodem mniejsze, ale wyższe i się pięknie prezentują. Krem kawowy: 2 x 250 g serka mascarpone(...)śmietany kremówki 30% lub 36% 80 g cukru pudru 4-5 łyżek mocnej przestudzonej kawy (4 łyżki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczone w 4 łyżkach wrzącej wody) Śmietanę ubijamy na sztywno. Krem mascarpone ucieramy z cukrem i kawą. Do utartego serka dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Krem dzielimy na 3 części. 1/3 kremu wkładamy na pierwszy
Made By Mom And Son