Ciasto ptysiowe i orzeźwiający krem śmietanowy z kiwi to idealny wypiek na letnie dni, Polecam dla osób poszukujących wyrafinowanych smaków, zawsze się udaje! Wypiek dumnie prezentuje się na Porcelanie Bogucice z serii: FILONA na drugim planie talerzyk DIAMENT GOLD Składniki: Ciasto: na dwie okrągłe foremki o śr 22 cm 3/4 kostki masła 1 1/4 szklanki wody(...)galaretkę i mieszamy aż się rozpuści, zostawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy zimną ale jeszcze płynną masę z kiwi miksujemy na krem, masą przekładamy placki, uzyskując w ten sposób dwa torciki. Dekorujemy polewą czekoladową.Chłodzimy w lodówce. Życzę smacznego! http://www.porcelanabogucice.pl
Wanilia i Kardamonłyżka cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g) 250 dag sera białego Krem krówkowy: 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru 0,5 szklanki cukru 500 ml mleka 250 g margaryny pół puszki masy krówkowej (1 puszka 460 g) U mnie szklanka ma 200 ml Dodatkowo: garść płatków czekoladowych lub ok. 50 g startej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Biszkopt kakaowy(...)masą krówkową. Delikatnie ułożyć spód serowy i delikatnie wyłożyć 1/3 masy krówkowej, rozsmarować. Następnie przykryć drugą częścią biszkopta kakaowego i rozsmarować pozostały kremem krówkowy wierzch i cienką warstwą boki ciasta. Na koniec wierzch ciasta posypać płatkami czekoladowymi lub startą gorzką czekoladą. Smacznego
Ciastka - domowe słodkościmasła 100 g cukru drobnego Diamant 2 jajka 2 łyżki mleka szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: 200 g miękkiego masła 1,5 szklanki cukru pudru Diamant 1 łyżka mleka sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Dodatkowo: posypka jajka czekoladowe Wykonanie: Babeczki: Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania babeczek powinny być w temperaturze pokojowej. Masło, jajka, cukier(...)oraz sok z cytryny i ponownie zmiksować. Przed dekorowaniem można wstawić krem na kilkanaście minut do lodówki, by bardziej stężał. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdabiać babeczki tworząc okręgi w formie gniazdka. Do każdego włożyć po 3 czekoladowe jajka. Babeczki najlepiej zjeść krótko po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce. Artykuł Wielkanocne babeczki gniazdka pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakułatwiejsza. Przygotowanie kremu to naprawdę banalne zadanie wystarczy połączyć składniki. Nie trzeba tutaj długo ucierać kremu czy chłodzić w zasadzie to praca sprowadza się do wymieszania składników. Podana ilość kremu wystarczy na przełożenie dwóch warstw tortu i bardzo cienkie wysmarowanie go z zewnątrz. Jeśli chcielibyście grubo posmarować tort, to zwiększcie o połowę ilość składników na krem. Niezbędnym dodatkiem, który podkreśla(...)położyć na paterę, nasączyć ponczem nałożyć kilka łyżek kremu rozsmarować. Na krem położyć plasterki banana jeden obok drugiego. Drugi blat posmarować kilkoma łyżkami dżemu, nałożyć na warstwę z bananami (dżemem do dołu) nasączyć, nałożyć porcję kremu, rozsmarować, przykryć trzecim blatem również posmarowanym dżemem, nasączyć górny blat biszkoptu pozostałym ponczem. Pozostały kremem rozsmarować na boki i wierzch tortu, obsypać kruszonymi
SprawdzonaKuchnia.plprzykład tutaj ) i postanowiłam również upiec swoje, modyfikując odrobinę oryginalny przepis. Ciasto Biskup składa się się kilku warstw: jasnego biszkoptu, galaretki z dżemem, pysznego kremu budyniowego, bezy z makiem oraz wiórkami kokosowymi i polewy czekoladowej. Sami przyznacie, że to idealne świąteczne ciasto, prawda?:) Mój biszkopt jest bardzo prosty w przygotowaniu, bo nie trzeba oddzielać żółtek od białek. Całe jajka miksujemy(...)trick na biszkopt rzucany - wystarczy zaraz po upieczeniu upuścić blaszkę z ciastem na podłogę (z wysokości piekarnika; warto podłożyć dywanik, by nie ucierpiała podłoga:)) Ciasto Biskup wymaga też przygotowania kremu maślano-budyniowego - podczas przygotowań musimy pamiętać, by masło i budyń były w takiej samej, pokojowej temperaturze (jeśli mimo wszystko krem się zwarzy, możecie go podgrzać i zmiksować - powinien uzyskać odpowiednią
Lekcje w kuchniorzechy na 10 min. następnie przełożyć je na ściereczkę i mocno nimi potrząsać i rozcierać, orzechy pozbawią się skórki bez problemu. Skala Smakowa : 9/10 bardzo słodki. Składniki na orzechowo - czekoladowe blaty bezowe: 6 białek 1 szkl. cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki zmielonych orzechów laskowych, obranych z łupinek i podpieczonych na suchej patelni 30 g gorzkiej(...)paterze położyć pierwszy blat bezowy. Posmarować warstwą kremu. Przykryć kolejnym blatem bezowym itd. do wykończenia blatów. Boki i wierzch tortu posmarować tym samym kremem. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Schłodzony tort oblać czekoladowym ganache (przepis poniżej). Schłodzić. Schłodzić, najlepiej przez całą noc. Przechowywać w lodówce. Najlepiej kroi się schłodzony, ostrym i cienkim nożem z piłką. Ganache z mlecznej czekolady
Kubki smakuDziś coś dla ciastożerców, ponieważ dziś przepis na dużą blachę, co zdarza mi się raczej rzadko Mieliśmy mieć gości, którzy po wędrówce w górach mieli być
Relaxtimełyżki kakao Krem 400 ml śmietany kremówki (36%) 250 g serka mascarpone cukier według własnego smaku Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, serek mascarpone i chwilę ubijać do połączenia się składników. Polewa 100 g mlecznej czekolady 100 g śmietany kremówki Smietanę podgrzać , a następnie wymieszać z pokruszoną czekoladą. Dodatkowo 1 szklanka truskawek posypka czekoladowa Wykonanie: Jajka zmiksować wraz(...)jasne Piec około 50 min w 180 stopniach C. Po wystudzeniu przekroić babkę w połowie. Wyjąć łyżką część ciasta i napełnić kremem. Na kremie ułożyć truskawki i przyłożyć drugą częścią babki. Polać polewą i posypać posypką czekoladową
O kuchni z uczuciembanany ½ litra śmietany kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietany fix ( usztywniacz do śmietany) Wykonanie kremu bananowego: Banany rozgniatamy widelcem, a schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i fixami, mieszamy dokładnie z rozgniecionymi bananami. Składniki na polewę czekoladową: ½ kostki margaryny 3 łyżki cukru 5 łyżek kwaśnej śmietany 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody 1 łyżka kakao Wykonanie polewy(...)tłuszczem, posypujemy wiórkami kokosowymi i wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35 minut. Po wystudzeniu placka nakładamy krem bananowy, następnie układamy biszkopty moczone w alkoholu. Dodatkowo na każdym biszkopcie kładziemy po jednym rodzynku i polewamy lekko ciepłą polewą czekoladową. Całość wkładamy do lodówki
Tradycyjna Kuchniaherbata z pomarańczą i goździkami Wzmacniająca herbata na zimowe wieczory Karnawałowe miodowe kuleczki (struffoli) KORZENNE KAKI z PATELNI (CACHI SPEZIATO in PADELLA) Ciasteczka mocno czekoladowe z chilli Winnie the Pooh – puchatkowe ciasto miodowe z kremem śmietankowym Pierniczki na śmietanie Szybkie pierniczki SAŁATKA ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą Serek „nadziany” na pyszne śniadanie Tarta z ricottą i cukinią(...)kaszą jaglaną i burakami autorka: zdrowienawidelcu.pl | blog: zdrowienawidelcu.pl Zimowa tarta z burakami na spodzie ze słoncznikiem autorka: MAgda | blog: Silver Teaspoon Winnie the Pooh – puchatkowe ciasto miodowe z kremem śmietankowym autorka: Ana_Pis | blog: Różowa Patera SAŁATKA ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą autorka: Na Dokładkę | blog: Na Dokładkę Ciasteczka gryczane z masłem orzechowym
Weekendy w domu i ogrodzieRolada biszkoptowa - mięciutka, puszysta, wspaniała. Biszkopt uperfumowany przyprawą piernikową już podczas pieczenia wypełnia kuchnię świątecznym zapachem. Aksamitny krem waniliowy przygotowany na bazie serka mascarpone świetnie komoponuje się ze smakiem rolady, całość oblana gęstą polewą czekoladową, dodatkowo obsypana orzeszkami pistacjowymi. Poezja smaku. Prosto i wykwintnie, idealnie na świąteczny stół! Bardzo prosta do przygotowania, dużo mniej z nią pracy niż z tortem(...)napuszenia kremu wystudzoną roladę rozwinąć. Ciasto posmarować ulubionym dżemem, następnie równomiernie rozsmarować przygotowany krem. Zwinąć roladę. Owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc w rondelku zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną na małe kwałeczki czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Polewą czekoladową posmarować roladę. Na koniec posypać posiekanymo orzeszkami pistacjowymi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!udało się „przygarnąć”. 3 nie udało mi się przygarnąć, ale za to dziś sama sobie postanowiłam wyczarować szóstkę! :D Mam dla Was przepis na fantastyczną, czekoladową tartę z Ferrero Rocher, które w odpowiedniej oprawie ( masie lukrowej ) przypominają kule do Lotka! Kruchy spód pokryty warstwą kremowej czekolady jest idealnym pomysłem dla wszystkich wielbicieli słodkości. Delikatna, słodka, rozpływająca się(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Formę smarujemy odrobina masła, wkładamy do lodówki. Kruche ciasteczka miksujemy, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Ciastkami wyklejamy formę i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. KREM: Do garnka wlewamy śmietanę, podgrzewamy do momentu pojawienia się bombelków, zdejmujemy z ognia. Dodajemy posiekaną czekoladę, masło, cukier i ziarenka wanilii – dokładnie mieszamy. Wylewamy na schodzone kruche ciasto, wstawiamy
Ostra na Słodkobudyń odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na gładką masę, dodajemy stopniowo przestudzony budyń oraz pokruszoną chałwę. Ucieramy do czasu uzyskania gładkiej masy. Krem dzielimy na 3 części, do 2/3 dodajmy odsączone z kompotu wiśnie. Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy masło i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Biszkopt kroimy na pół
Słodka Kraina WypiekówTotalny klasyk na naszym stole! Pyszna beza, dobrze wysuszona to podstawa tego deseru! Krem również w wersji klasycznej – tu jednakże możemy eksperymentować z kremami. Wierzch udekorowany jest chrupiącymi orzechami nerkowca i oblany mleczną czekoladą! Chciałabym Wam dać jeszcze pewien patent na białka. Wiedzieliście, że można je mrozić? Ja dopiero jakiś czas temu o tym przeczytałam. Swoje wlewam(...)wystygnięcia w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Krem śmietankowy: Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Gdy śmietana jest już ubita dodajemy serek mascarpone i wszystko miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników. Krem przekładamy do worka cukierniczego i napełniamy nim gniazdka. Wierzch dekorujemy posiekanymi orzechami nerkowca i rozpuszczoną czekoladą. Układamy czekoladowe cukierki. Ciastka bezowe chłodzimy w lodówce
VioletoweKucharzenie