postępujemy z drugim blatem (część śmietany zostawiamy do ozdobienia wierzchu tortu). Pozostałą śmietanę ubijamy z fixem truskawkowym i pozostałym cukrem, po czym wykładamy krem na wierzch i boki tortu. Dekorujemy pozostałą bitą śmietaną i ewentualnie czekoladowymi serduszkami
W poszukiwaniu inspiracjinią w roladę. Odłożyć do wytudzenia. Przygotować krem. Masło utrzeć , dodawać porcjami rozkruszoną chałwę. Wystudzone ciasto delikatnie rozwinąć, posmarować konfiturą a następnie kremem chałwowym. Ciasto delikatnie zwinąć w roladę. Udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową i wstawić do lodóki do schłodzenia
Monia miesza i gotujedzień. Ciasto to pochodzi z książki Siostry Anastazji "143 przysmaki siostry Anastazji". Cóż mogę powiedzieć ciasto okazało się przepyszne. Biszkopt kakaowy jest wręcz czekoladowy i dzięki dodatkowi oleju jest wilgotny i mięciutki , pyszny. Co do kremu też jestem bardzo mile zaskoczona , połączenie budyniu z bitą śmietaną smakiem bardzo przypomina puszyste i delikatne ptasie mleczko. Połączenie ciasta biszkoptowego i kremu
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniadyni ciasto drożdżowe nabiera pięknego, żółtego koloru. Na blogu jest też przepis na ciasto dyniowe z orzechami lub też ciasto marchewkowe z polewą czekoladową , w tym przypadku marchewkę można zastąpić tartą dynią. Polecam też zupę krem z dyni z serem Składniki na ciasto: 25 g świeżych drożdży 3/4 szklanki mleka 1 szklanka puree z dyni 100 g masła 6 łyżek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚmietanę ubijamy na sztywno. Do przestudzonej żelatyny stopniowo dodajemy bitą śmietanę połączoną z masą serową. Ciasta makowe kroimy na 2 placki i przekładamy kremem "biała dama". Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem lub posmarować polewą czekoladową. Smacznego
Salonik smakówprzynajmniej te w moim wykonaniu. Dziś przygotowałam dla Was przepis na jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia w ostatnim czasie – MILKY WAY. Kruche herbatniki przykryte waniliowym kremem są świetną kompozycją i idealną propozycją dla wszystkich łasuchów. Zabrałam je do szkoły tańca – zrobiło tam prawdziwą furorę i wszyscy wołali o dokładkę! Gorąco polecam! Spróbujcie! Ps. Gwarantuję(...)POLEWA CZEKOLADOWA: * masło – 50 g * mleko – 4 łyżki * cukier puder – 4-5 łyżek * kakao – 4 łyżki * mleczna czekolada – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mlek gotujemy z wanilia oraz cukrem pudrem. Miękkie masło ucieramy, wlewam lekko przestudzone mleko, a następnie wsypujemy mleko w proszku – miksujemy. Na spodzie blach układamy warstwę herbatników kakaowych, przykrywamy polową kremu
Ostra na Słodkoprawdziwą wanilią 20 gramów suszonej żurawiny 20 gramów suszonych rodzynek 1 kieliszek spirytusu Składniki na dekorację: 1/2 puszki masy kajmakowej 200 ml śmietany kremówki 200 gramów gorzkiej czekolady lukier czekoladowy zielona masa cukrowa do zdobienia cukierki w kształcie jajek Wykonanie mazurka: Podane składniki utrzyj w misce na gładką, białą masę. Zmiel orzechy w maszynce lub utrzyj je w moździerzu. Żurawinę(...)posyp nimi wierzch mazurka. Następnie wypełnij wierzch masą kajmakową. Wstaw mazurek do lodówki do stężenia. Lukier czekoladowy przełóż do pisaka cukierniczego. Namaluj nim drzewo. Z zielonej masy cukrowej zrób małe listki. Udekoruj nimi gałęzie drzewa. Następnie zrób gniazdko. Na koniec, zanim jeszcze krem zastygnie, umieść w gnieździe cukierki w kształcie jajek. Na koniec rada dla początkujących: Aby powierzchnia Twojego mazurka
Garniec Magaliebudyni o smaku śmietankowym bez cukru 0,5 szklanki cukru 430 g masy kokosowej (użyłam gotowej masy HELCOM) 0,5 l mleka 250 g margaryny Dodatkowo: garść płatków czekoladowych lub ok. 50 g startej gorzkiej czekolady wiórki kokosowe pomarańczowe Przygotowanie: Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do przestudzenia. 100 g gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Do miski przesiać(...)momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać masę kokosową. Dokład nie wymieszać. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować połowę masy kokosowej. Delikatnie przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostałym kremem wierzch i cienką warstwą boki torcika. Na koniec wierzch ciasta posypać płatkami czekoladowymi i pomarańczowymi wiórkami koksowymi
Ciastka - domowe słodkościłyżka kakao 50 ml mleka 1/2 szklanki cukru galaretka jeżynowa: 450 g jeżyn mrożonych 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru krem jeżynowy: galaretka jeżynowa 1/2 porcji 300 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru dekoracja: polewa czekoladowa puder Galaretka jeżynowa: Jeżyny przekładam do garnka, dodaję cukier i na wolnym ogniu gotuję aż będą miękkie. Przecieram przez gęste sito. Żelatynę(...)kuchenną posypuje pudrem. Jeszcze ciepły biszkopt przekładam na ściereczkę tak żeby papier był na wierzchu. Zrywam go i zwijam biszkopt w roladę razem ze ścierką. Odstawiam do przestudzenia. Krem jeżynowy: Pozostałą galaretkę która została od wycinania serc około połowa, rozpuszczam w garnku. Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam na sztywno z pudrem. Dodaję ostudzoną ale jeszcze płynną galaretkę do śmietany
wesoła kuchniamleka lub filiżanki kawy lub herbaty. Możecie je podać samo lub pokusić się o przełożenie go prostym kremem, bądź masą. Ciasto zawsze się udaje. Nie jest, to typowy murzynek. Tu w składzie znajdziecie sporą ilość czekolady. Do tego pyszna czekoladowa polewa… Dla każdego miłośnika słodkości i czekolady będzie, to niebywała uczta Podwójnie czekoladowa uczta Ten pyszny i naprawdę prosty
Słodkie okruszkiCiasto francuskie ma wiele możliwości wykorzystania na słodko lub słono. Dziś prezentuję torcik, który przypomina nieco... słodką lazanię :) dobrej jakości ciasto francuskie gwarantuje odpowiednie listkowanie ciasta przy pieczeniu, przełożone kremem wafelkowym z nutką kawy w przekroju daje doskonały efekt, a w smaku raj dla podniebienia! :) Całość nie jest przesłodzona (jest taka w sam raz), a w wykonaniu bardzo szybka(...)trochę uciskałam dłonią każdy blat, by go spłaszczyć, bo listkujące ciasto bardzo wyrosło). Postępujemy tak ze wszystkimi blatami, następnie resztą kremu obkładamy całość (jak tort), oprószamy kawą zbożową (jak u mnie) lub kakao i posypujemy płatkami czekoladowymi. Chłodzimy w lodówce około godzinę
Kolorowy Przepisownikucieszyłam się, kiedy to mama przyniosła od koleżanek z pracy nowy przepis o słodko brzmiącej nazwie Kapucynek! Dziś jednak nie samym kremem kokosem będziemy się rozkoszować, a połączymy go z lekką puszystą pianką o smaku cappuccinio i czekoladowym biszkoptem. Dzieło wieńczą słodkie śmietankowe ptasie mleczka. Jest to ciacho łatwe do zrobienia, szybkie i smakuje genialnie! Idealnie nadaje się na wszystkie
Ostra na Słodkopustka i z pomocą przychodzi INTERNET ! Tak właśnie się stało, że odnalazłam to idelanie "mokre" ciasto.. "Mokre" ? Tak, jest dość wilgotne ze względu na ciasto, które jest mocno czekoladowe i nie jest suche jak to bywają tradycyjne biszkopty. Budyń idealnie współgra z mało słodkim, gorzkawym posmakiem biszkoptu i musem, który powstał z braku malinowej galaretki w sklepie- choć(...)niego zawiesinę z mąki, powolnym strumieniem ciągle mieszając. Gdy budyń będzie gęsty odstawić do ostudzenia. Zimny budyń utrzeć z masłem. Czekoladowe ciasto umieścić w blaszce, posmarować budyniem zakrywając całą powierzchnię ciasta i boki tak by krem stykał się ze ściankami blachy. Na warstwę budyniu wylać tężejący mus. Ciasto schłodzić
Garnkowe fanaberiekolorowym pieprzem. 6. Trufle z zieloną herbatą 7. Aromatyczna mieszanka Chai Tea. 8. Sos karmelowy do deserów (z solą morską). 9. Krem daktylowo-korzenny 10. Prażony cukier kokosowy. 11. Bazyliowy syrop do deserów / Sok imbirowy 12. Rozpustne ciasto czekoladowe w słoiku. Jak widzicie jedynym nie-słodkim prezentem były obłędne wytrawne biscotti, które tak bardzo smakowały wszystkim uczestnikom, że musiałam dosłownie
KUCHARNIAprzepyszną, rozpływającą się w ustach masą budyniową oraz orzeźwiającą i idealnie komponującą się z całością konfiturą z czarnych porzeczek. Słodycz kremu w cudowny sposób przełamana lekko kwaskowatymi porzeczkami do tego delikatny, puszysty biszkopt makowy, a wszystko pokrywa czekoladowa polewa lekko oprószona kokosem - Ciasto Poezja. Tort Makowy z Masą Budyniową i Konfiturą z Czarnych Porzeczek - Składniki: Biszkopt: 4 jajka(...)zmiksować wraz z żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodawać po łyżce budyniu. Na dno tortownicy z obręczą kładziemy dolny biszkopt. Smarujemy konfiturą i wykładamy połowę kremu. Następnie kładziemy środkowy krążek ciasta, znów smarujemy porzeczkami, wykładamy masę i kładziemy kolejny biszkopt od wewnątrz pokryty konfiturą. W takiej postaci ciasto powinno spędzić kilka godzin, a najlepiej całą
Słodka Strona