Przepis na proste babeczki czekoladowe to bliźniacza wersja babeczek waniliowych , oprócz gorzkiego kakao warto dodać do nich małe kawałki czekolady lub czekoladowe dropsy. Podobnie jak w przypadku innych przepisów podstawowych również ten można wzbogacić kremem (jak np. w tym wpisie ), nadzieniem z owoców, wymyślną dekoracją (np. taką jak tu ) lub… przygotować go w formie „basic” i cieszyć(...)oglądać Wasze wypieki! Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kakao 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady lub czekoladowe dropsy 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka Jak zrobić proste babeczki czekoladowe? Suche składniki mieszamy razem w misce. Osobno mieszamy mokre składniki: jajko, olej oraz mleko. Dodajemy
Ciastkozercynaszą rodzinę. Torciki są fajne na wynos, zajmują niedużo miejsca i ładnie wyglądają i tak samo smakują. biszkopt czekoladowy: 3 jajka wielkość M 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1/2 szklanki mąki tortowej 4 łyżki cukru trzcinowego krem jasny: 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 % 1/2 szklanki musu truskawkowego 1 łyżka cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny(...)pozostałej cały czas miksując, wlewam mus truskawkowy. Wstawiam do lodówki aż lekko stężeje. Krem ciemny: Galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklance gorącej wody. Śmietanę ubijam na sztywno, dodaję mus truskawkowy. Do letniej galaretki płynnej dodaje dwie łyżki śmietany i wlewam do pozostałej masy cały czas miksując. Obręcz czekoladowa: Z papieru do pieczenia wycinam paski o szerokości 9 cm i długości
wesoła kuchniakremówki zagotować, zalać nią posiekaną czekoladę. Wymieszać aż do jej rozpuszczenia, ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy czekoladowej. Odstawić. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, założyć obręcz tortownicy. Posmarować połową dżemu, a następnie połową kremu. Przykryć drugim blatem, posmarować pozostałym dżemem, a następnie kremem. Na wierzchu ułożyć ostatni blat ciasta, delikatnie dociskając. Schłodzić w lodówce
Pożeraczka, czyli raz adobrzewzięło to ciasto od sposobu ułożenia herbatników na wierzchu – są jasne i ciemne czekoladowe. Wnętrze wypełniają 2 orzeźwiające masy – pomarańczowa i śmietankowa , podtrzymywane przez puszysty biszkopt. Ciasto delikatne … lekkie … orzeźwiające … i śmiało może konkurować z naszym ulubionym CIASTEM CYTRYNOWYM Z KREMEM BUDYNIOWYM I PIANKĄ . Tak więc do dzieła! Szykujcie składniki i projekt Szachownica mandarynkowa zaczynamy(...)lodówki na conajmniej 60 minut. MASA ŚMIETANOWA : Śmietanę ubijamy z cukrem wanilinowym i śmietanfixem , a następie delikatnie wyciągamy na zastygnięty krem pomarańczowy. Dokładnie i delikatnie rozsmarowujemy. Przykrywamy herbatnikami naprzemiennie , tak by tworzyły szachownicę. Dekorujemy cząstkami mandarynek przyklejonymi na polewę czekoladową. Wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godziny. Smacznego
Ostra na SłodkoGanche nie jedno ma oblicze :) Świeżo przygotowane ma konsystencje płynną i może być rewelacyjnym sosem czekoladowym do naleśników lub lodów. Wstawione do lodówki gęstnieje do konsystencji twardego kremu, więc świetnie pasuje jako smarowidło do ciastek i kanapek dla dzieci i nie tylko ;) Jeśli gęstniejące zmiksujemy mikserem zyskuje świetną konsystencję do wyciskania wzorów. Widzicie na zdjęciu głównym. Aby wszystko poszło(...)zgodnie z planem i ganache ładnie gęstniało zasada jest jedna: musi być przewaga gorzkiej czekolady i dodatek alkoholu dobrze na nie wpływa, nie czuć go zbytnio w kremie, więc bez obaw ;) To jest reaktywacja przepisu z 2013 roku, na blogu jest w przepisie na naleśniki tiramisu, post z samych początków i zdjęcia fatalne :) Wstydzę się strasznie
Blondynka Gotujespodzie. Wyrównać nożem lub łyżką. Schłodzić w lodówce przez minimum 4 - 5 godzin, a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem należy rozkruszyć pozostałe czekoladowe ciasteczko i posypać nim wierzch tarty. Masa wersja II: 213 g (słoik) kremu Marshmallow Fluff 100 g białej czekolady 30 ml mleka 3.2% 80 ml likieru cr è me de menthe (likieru miętowego)* kilka kropli zielonego(...)barwnika (opcjonalnie) 400 g śmietany kremówki 36% Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z mlekiem, aż powstanie jednolita masa. Pozostawi do ostygnięcia. Krem piankowy przełożyć do miski, stopniowo wlewać likier ubijając cały czas mikserem. Dodać rozpuszczoną czekoladę. Wymieszać. Śmietanę ubić prawie na sztywno - powinna być ubita ale nadal miękka. Do piankowej masy dodawać stopniowo ubitą śmietanę, aż składniki połączą
maniapieczeniawymieszać aż do roztopienia się czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin (najlepiej na całą noc). Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki, dodać serek mascarpone i ubić (jak bitą śmietanę) do otrzymania gęstego kremu. Frużelina truskawkowa W garnuszku wymieszać truskawki z cukrem i wyciśniętym sokiem z połówki cytryny (mrożonych truskawek wcześniej nie rozmrażamy). Truskawki z cukrem
Wypieki i Rumieńcepszennej, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, ½ szklanki mleka, 1,5 łyżki kakao, 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki, Krem malinowy: 300g malin świeżych lub mrożonych, ½ szklanki wody, 2 opakowania galaretki malinowej, 300 ml śmietany 30%, Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady, 1 łyżka mleka, czekoladowe jajka do dekoracji, Nektar z czarnej porzeczki Hortex. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Masło razem z cukrem(...)malinowe. Mieszam. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę i miksuję. Kremem przekładam upieczoną babkę. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Czekoladą polewam wierzch babki. Ciasto dekoruję czekoladowymi jajeczkami
Tradycyjna kuchnia Kasiulubionych deserów. Trifle to wywodzący się z Wielkiej Brytanii deser składający się z ciasta biszkoptowego nasączonego sosem lub dżemem owocowym, przełożonego kremem i udekorowanego owocami. Ta wersja doczekała się oczywiście wielu wariacji, w tym mojej czekoladowej z lodami czekoladowymi i kawałkami brownie. Uwierzcie mi - to prawdziwa rozkosz! TRIFLE CZEKOLADOWE Z LODAMI CZEKOLADOWYMI I BROWNIE /przepis własny, składniki
KUCHARNIAjasny: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kakaowa: 2 opakowania budyni czekoladowych bez cukru 0,5 szklanki cukru 0,5 litra mleka 250 g margaryny 2 - 3 łyżki kremu kakaowego Mus arbuzowy: ok. 1,5 kg arbuza ze skórą (ok. 1 kg. miąższu) 2 opakowania galaretki truskawkowej(...)kakaowa - 2 opakowania budyni czekoladowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać krem kakaowy
Ciastka - domowe słodkościWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto czekoladowe bez dodatku mąki i proszku do pieczenia. Jest bardzo czekoladowe, wilgotne i miękkie w środku. Po upieczeniu środek ciasta opada dzięki czemu powstaje miejsce na wypełnienie kremem z mascarpone i śmietanki kremówki. Całość posypana owocami, u mnie akurat z borówką (można użyć również malin
Marta Gotujeczekoladowo truskawkowym ), oprócz tego, że świetnie się prezentują, są po prostu pyszne :) ale przeglądając dotychczasowe torty zdałam sobie sprawę, że jeszcze nigdy nie było całkiem truskawkowego! Zatem do dzieła! Dziś tort truskawkowy. Do przygotowania spodów biszkoptowych wykorzystałam 2 nieduże tortownice o średnicy 18 cm każda. Gotowe ciasto można rozkroić na 8 porcji. Składniki na biszkopt Składniki na krem truskawkowy(...)kremu na cały tort wypełniając dokładnie luki i szpary między blatami. Schładzamy w lodówce przez ok. 1 godzinę lub w zamrażarce przez 10-15 minut. W tym czasie możemy przygotować dekorację z truskawek z czekolady i polewę. Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu (nie wolno jej przegrzać). Dla nieco rzadszej konsystencji do polewy czekoladowej
Ciastkozercydeser z kawą. Jego wielkim plusem jest to, że bardzo szybko się go robi. Minusem (jeżeli można tak w ogóle powiedzieć) jest to, że jest bardzo aromatyczny i czekoladowy. Według mnie trochę przesadziłam , choć moim testerom smakowało. Deser można podawać nie tylko w słoiku (fajny pomysł na grilla!) ale również w pięknych pucharkach. Zapraszam na kawowy deser z.. czekoladą(...)bądź mikrofali. Rozpuszczoną czekoladę rozsmarowujemy do zimnym marmurowym/kamiennym blacie. Pozostawiamy do zastygnięcia, gdy to nastąpi, ostrym nożem przeciągamy po blacie tworząc czekoladowe wiórki. Podanie deseru- Do wysokiego przeźroczystego naczynia wsypujemy ciasteczka, lekko ugniatamy i wyrównujemy następnie nakładamy krem z białej czekolady, wyrównujemy i oczyszczamy ścianki naczynia, następnie tak samo postępujemy z kremem z gorzkiej czekolady i z ostatnią warstwą
Słodkie Przyjemności