łyżka masła 3 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub 3 łyżki miodu czekoladowe jajeczka Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem( lub miodem) cukrem z wanilią i masłem na krem, następnie dodać śmietanę, płatki owsiane i proszek do pieczenia.Wszystkie składniki dobrze wymieszać najlepiej ręką.Ręce maczać w wodzie, nabierać porcję ciasta
Sama słodycz i szczypta chiliprzygotowuję krem. Składniki na krem: Ugotowana kasza manna 1 łyżka cukru waniliowego 250 g wegańskiej KASI 3 łyżki kakao KASIA musi być miękka, miksuję ją razem z cukrem waniliowym i dodaję po łyżce kaszy. Na sam koniec dodaję kakao i miksuję do połączenia się składników. Wyciągam spód tortu z lodówki i wykładam na niego połowę kremu, a na krem kładę(...)galaretkę. Całość wstawiam do lodówki do zastygnięcia. Następnie galaretkę smaruję dwiema łyżkami kremu i na to kładę drugą część ciasta, nasączam wodą z cytryną i przykrym pozostałym kremem. Tort wkładam do lodówki na kilka godzin, a przed podaniem ozdabiam ulubionymi owocami. Smacznego Artykuł Tort czekoladowy z owocami (vege) pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentskładniki na ciasto: 250 g herbatników czekoladowych 80 g masła 70 g czekolady gorzkiej wykonanie: Ciasteczka kruszymy przy pomocy blendera lub wkładamy do woreczka i rozmiażdżamy wałkiem, przekładamy do miski. Masło z czekoladą roztapiamy, wlewamy do pokruszonych herbatników i mieszamy. Formę do tarty lub tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem. Przekładamy równomiernie herbatniki, dociskamy spód i boki. Podpiekamy przez(...)następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem: 500 g serka mascarpone ok. 180 – 200 g białej czekolady dodatkowo: ok. 300 – 400 g owoców: borówki, maliny, jerzyny wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (czekoladę białą rozpuszczamy w małej temperaturze), a następnie stopniowo dodajemy do rozmiksowanego serka. Miksujemy do połączenia się składników. Masę przekładamy na wystudzony spód. Na wierzchu
Domowy Smak Jedzeniasprawia, że smak jest miłą niespodzianką. Składniki: biszkopt : 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia krem budyniowy : opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego 420ml mleka 3 łyżki cukru 20 dag masła laska wanilii mus czekoladowy : 200g czekolady deserowej 2 łyżki brandy 4 łyżki wody mineralnej 30g masła 3 jajka 55g cukru 150ml śmietanki kremówki oraz wiśnie(...)około 25 minut w 170 stopniach c. Po wychłodzeniu przekrawamy na pół. Krem budyniowy: Odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim budyń, pozostałą cześć mleka zagotowujemy z miąższem wanilii i cukrem. Gdy mleko się zagotuje mieszamy obie części. Wystudzony budyń ucieramy z miękkim masłem. Mus czekoladowy: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem brandy i wody tak aby powstała
Pyry na GazDziś kolejny przepis i kolejne ciasto z wykorzystaniem cukinii, która jak co rok, pięknie obrodziła. Na moim blogu prezentowałam już przepis na czekoladowe ciasto z cukinii. Znajdziecie go pod tym linkiem: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/czekoladowe-ciasto-z-cukinii.html. Wyszło pyszne, więc postanowiłam zrobić kolejne ciasto z tym warzywem, tym razem w wersji cytrynowej. Do tego ciasta użyłam cukinii żółtej a nie zielonej(...)/przepis/cytrynowe-ciasto-z-cukinia-1. Troszkę jednak zrobiłam po swojemu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do skorzystania z innych moich przepisów na dania i ciasta z cukinii, np.: czekoladowe ciasto z cukinii (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/czekoladowe-ciasto-z-cukinii.html), zupa krem z cukinii (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/zupa-krem-z-cukinii.html), potrawka z fasoli i cukinii (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/potrawka-z-fasoli-i-cukinii.html), bigos z cukinii (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/bigos-z-cukinii.html),
Waniliowe Improwizacjelitra prażonych jabłek * 2 galaretki cytrynowe Masa mleczna 160 g mleka w proszku 140 g cukru pudru 250 g masła 2 żółtka 9 łyżek zimnej wody Polewa czekoladowa 150 g czekolady mlecznej 5 łyżek mleka 1 łyżka masła Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie(...)mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy do ostudzenia. Masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy stopniowo po łyżce masy mlecznej i mieszamy do uzyskania gładkiego kremu. Masę wykładamy na jabłka i równamy. Chłodzimy w lodówce. Polewa czekoladowa Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa
Wędrówki po kuchnismaczny krem z ciasta można wykorzystać również do innych wypieków. składniki na tortownicę 23 cm biszkopt 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao polewa czekoladowa lub gotowa polewa(...)pół i nasączamy jego oba blaty wodą z sokiem z cytryny. Dolny blat ciasta przekładamy do tortownicy nakładamy na niego mleczny krem i dokładnie rozprowadzamy. Wierzch przykrywamy górną częścią biszkopta . Tak przygotowane ciasto polewamy dowolną polewą czekoladową i wstawiamy na 2 godziny do lodówki
Smakowite Daniakawa o smaku mięty z czekoladą. Jeśli lubicie takie połączenie, to gorąco polecam, kawa smakuje jak popularne miętowe czekoladki. Kawę o smaku waniliowym wykorzystałam do zrobienia rolady. Nadziałam ją kremem na bazie mascarpone, z dodatkiem orzechów, kawy i rodzynek w rumie. Rolada wyszła bardzo lekka i delikatna. W sam raz na lato. *foremka 40*30 cm Składniki: na biszkopt(...)Kremówkę ubić z cukrem pudrem i śnieżką. Wmiksować do niej mascarpone i kawę (razem z fusami). Wmieszać orzechy i rodzynki. Roladę rozwinąć, posmarować kremem i zwinąć. Czekoladę z mlekiem rozpuścić nad parą i polać roladę. Posypać czekoladowymi wiórkami i schłodzić w lodówce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawiórków kokosowych 100 ml mleka 0,5 masy śmietankowej Masa rodzynkowa: 100 g rodzynek sułtańskich 1 olejek arakowy 0,5 masy śmietankowej Dodatkowo: posypka dekoracyjna - karmel posypka dekoracyjna - kamyczki czekoladowe posypka dekoracyjna - maczek smak owocowy tutti frutti Przygotowanie: Biszkopt orzechowy - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać(...)blaty. Na dolny spód ciasta wyłożyć całą masę rodzynkową - wyrównać wierzch. Następnie przykryć drugim blatem ciasta, rozsmarować wierzch i cienką warstwą boki kremem kokosowym. Wyrównać wierzch. Wierzch torcika ozdobić posypkami dekoracyjnymi (karmel, kamyczki czekoladowe i maczek smak owocowy tutti frutti
Ciastka - domowe słodkościCiasto milky way to pyszny i delikatny kakaowy biszkopt przełożony mlecznym kremem na bazie masła i mleka w proszku. To idealne ciasto na wyjątkowe okazje, domowe uroczystości czy niedzielne desery. Bardzo proste w przygotowaniu, efektowne. Polecam udekorować je polewą czekoladową i owocami, najlepiej sezonowymi, malinami, truskawkami, borówkami. Polecam pyszne ciasto milky way, które zachwyci smakiem i wyglądem Twoich gości. Ciasto(...)spora łyżka kakao 5 średnich jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju SKŁADNIKI NA KREM: 100 ml mleka 250 g masła 80 g drobnego cukru 1 łyżka cukru z wanilią 1,5 szklanki mleka w proszku Dodatkowo: polewa czekoladowa + owoce do dekoracji Ciasto milky way, zamiast polewy możesz oprószyć cukrem pudrem i udekorować owocami. Uwagi do przepisu
Zasmakuj Kuchniłyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru Masa jabłkowa: 2 kg winnych jabłek 3 zielone galaretki ½ szklanki wody 2 łyżki cukru Krem orzechowy: 30 dag orzechów włoskich 300 ml mleka 20 dag cukru 30 dag masła 1 kieliszek spirytusu 96% Czekoladowa polewa: 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki ciemnego kakao 1 czubata łyżeczka żelatyny Orzechowy(...)jabłkami, przykrywamy drugim biszkoptem, lekko dociskamy dłonią wykładamy krem orzechowy , wygładzamy łyżką na to rozkładamy resztę masy z jabłkami przykrywamy ostatnim blatem biszkopta. Robimy polewę: Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia. Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę mieszać do momentu uzyskania gładkiej lśniącej
Wanilia i Kardamonblogach. Niestety ta wersja nas nie powaliła na kolana i ciasto było zdecydowanie za słodkie a krem mocno maślany. Tym razem zrobiłam modyfikacje i to już jest to o co mi chodziło. Porcelana Bogucice z kolekcji Weronica Platin i Gold Składniki: Ciasto czekoladowe: 5 jajek 1 szkl cukru 3/4 szkl oleju 0,5 szkl śmietany ukwaszonej 15% Łowicz(...)łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do pierników Krem: 125 ml mleka 5 łyżek cukru 250 g masła 200 g serka homogenizowanego (zwykły lub waniliowy) 2,5 szkl mleka w proszku pełnotłuste 2 łyżeczki esencji waniliowej Polewa: 100 g czekolady mlecznej 60 g masła Przygotowanie: Ciasto czekoladowe: Mąkę, kakao, proszek, przyprawę i sodę przesiać przez sitko. Białka ubić
Ala piecze i gotujełyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia wafel Beza orzechowa: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru 250g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka mąki 1 łyżka bułki tartej wafel Krem: 2½ tabliczki białej czekolady 300g śmietany 36% 250g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 opakowanie ptasiego mleczka w ulubionym smaku Polewa: 50g masła 25g ciemnego kakao 60g cukru pudru(...)minut. Krem: Śmietankę podgrzewamy, ale nie gotujemy. Do ciepłej dodajemy drobno posiekane białe czekolady. Pozostawiamy na około 2 minuty, po czym energicznie mieszamy by całość idealnie się połączyła. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy do wystudzenia, a następnie na kilka godzin (lub całą noc) do lodówki. Schłodzony krem łączymy z mascarpone i cukrem pudrem. Każdą kostkę ptasiego mleczka (u mnie czekoladowe) kroimy
Kuchnia w czekoladziekremu budyniowego, w kremówkach dodatkowo z warstwą bitej śmietanki. Klasyczny rosyjski tort Napoleon nie ma sobie równych. Delikatne blaty i aksamitny waniliowy krem tworzą wyjątkowe połączenie smaków. Chcąc zaskoczyć smakoszy cukiernicy wymyślają różne kombinacje smakowe tego tortu: czekoladowy, cytrynowy, karmelowy – każda z tych wersji z pewnością znajdzie swoich zwolenników. NAPOLEON KARMELOWY ciasto: 500g mąki 200g masła 250ml białego wytrawnego wina
Obiad gotowy