Czekoladę połamać, zalać szklanką śmietanki, podgrzewać, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści. Schłodzić w lodówce. Pozostałą śmietankę również mocno schłodzić. Obie śmietanki i mascarpone połączyć, ubić mikserem na puszysty krem. Dżem pomarańczowy: 2 pomarańcze 3 łyżki cukru sok z połowy limonki Pomarańcze wyszorować i sparzyć, zetrzeć skórkę. Pomarańcze obkroić z albedo, miąższ pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem(...)kremu, przykryć drugim blatem. Drugi blat posmarować pozostałym dżemem i 1/3 kremu, przykryć trzecim blatem. Z wierzchu blat posmarować pozostałym kremem. Gdy polewa będzie lekko letnia, polać tort i udekorować kandyzowana skórką lub kandyzowanymi plastrami pomarańczy, czekoladowymi kuleczkami, wiórkami czekolady. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego! Ten przepis bierze udział w akcji Olej Konwenanse z Olejem Wielkopolskim
Obiad gotowymoja propozycja na lżejszy, owocowo-czekoladowo-śmietanowy tort a’la Big Milk Trio z owocowym wykończeniem: mocno nasączony, nie za nadto słodki. Sprawdza się dobrze dla osób, które nie przepadają za ciężkimi, maślanymi kremami. Smakowo, dobrze schłodzony nawiązuje właśnie do popularnych lodów Big milk Trio. Dekoracja ze świeżych owoców i miętowe przybranie nawiązują do wnętrza- co z oczu(...)sito (aby pozbyć się pestek). Do powstałego sosu dodajemy żelatynę rozrobioną w ¼ szklanki gorącej wody. Mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia na ok. 3 godziny. Składniki na masę czekoladową: 2 czekolady mleczne( 2x 100 g) 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki mleka 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody 500 g serka mascarpone Czekolady, puder i mleko
Domowe ciastamargaryny) 150g kwaśnej śmietany 18% 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 250 ml śmietanki kremówki 36% 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 100g czekolady mlecznej lub deserowej (lub pół na pół) 3-4 łyżki mleka czekoladowa posypka do ciast *** Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypujemy(...)smarujemy kapelusze grzybków *** *** Gotowe kapelusze odkładamy aby czekolada stężała *** *** W pozostałej polewie maczamy końcówki nóżek grzybków i maczamy je w posypce czekoladowej, która będzie imitacją ziemi *** *** Gotowe nóżki odkładamy na blaszkę lub talerz aby czekolada stężała *** *** Następnie przygotowujemy krem: śmietankę miksujemy, aż zacznie tężeć. Dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i miksujemy razem aby powstał jednolity krem. Gotowym kremem wypełniamy
Blog z Apetytemłyżki * masa kajmakowa – 400 g * krakersy – ok. 250 g * rurki waflowe czekoladowe – ok. 30 szt * kakao SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, łyżka po łyżce dodajemy mascarpone. Na dnie blachy wyłożonej papierem układamy warstwę krakersów, dodajemy połowę kremu. Układamy rurki ( jedna przy drugiej ), smarujmy resztą kremu. Przykrywamy krakersami, smarujemy podgrzaną masą kajmakową. Posypujemy
Ostra na Słodkoładnie wyglądającej polewy. Zbyt długie gotowanie może przyczynić się do zważenia czekolady. Tutaj możesz poczytać o przyczynach ważenia się kremów. Ciasto makowa panienka z żurawiną możemy ozdobić dowolnie wybrany przez nas sposób. Ja zatopiłam płatki migdałów w polewie czekoladowej. Zamiast migdałów doskonale pasuje również kokos. Można też użyć dowolnej posypki. Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania(...)będzie się lepiej kroić) Poncz Wymieszaj razem składniki ponczu. Łyżeczką lub butelką z dziurkami w zakrętce nawilż równomiernie biszkopt makowy. Krem Ubijaj śmietanę powoli dodając po łyżce cukru pudru, na zmianę z łyżkami mascarpone. Ubijaj aż do momentu gdy krem będzie puszysty a jednocześnie wystarczająco sztywny, aby utrzymać kształt. Polewa Czekolady połam na małe kawałeczki, rozpuść razem z masłem
SmartBake.plszklanka ugotowanej kaszy jaglanej • 150 ml kawy • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej • 1 banan • 4 cukierki czekoladowe Wykonanie: • W gorącej kawie rozpuścić czekoladę. • Ugotowaną kaszę jaglaną zalać kawą z czekoladą i zmiksować na gładki krem. • Przelać do pucharków i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. • Przed podaniem położyć
To co kochamWilgotne i puszyste mocno czekoladowe ciasto bez glutenu i proszku do pieczenia. Po upieczeniu środek ciasta opada i tworzy idealne miejsce na krem z serka mascarpone i śmietanki oraz ulubione owoce lata. Niebo w gębie - zapewniam! Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm: 200 g gorzkiej czekolady 90 g masła 4 jajka - oddzielnie żółtka i białka łyżka kakao(...)piana będzie sztywna i błyszcząca. Gotową pianę dodać do czekoladowej masy i bardzo delikatnie wymieszać, aż całość się połączy. Masę przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i całkowicie wystudzić. Do miski wlać wszystkie składniki na krem. Ubić na puszystą masę i wyłożyć na zapadnięty wierzch ciasta. Na końcu
wyzwania kuchennemąki ziemniaczanej Krem maślany: ½ litra mleka 3,2% 5 żółtek 16 g cukru wanilinowego Dr.Oetker 18 dag cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 25 dag miękkiego masła 82%-nie margaryny! Poncz: 200 ml zaparzonej niesłodzonej mocnej czarnej herbaty 50 ml dowolnego alkoholu: rum, wódka, likier cointreau Dodatkowo: ½ szklanki konfitury wiśniowej Polewa czekoladowa: 125 g masła(...)masy. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać partiami wystudzony budyń zmiksować aż powstanie gładki krem. Polewa: Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia. Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę mieszać do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy. Przełożenie: Jeden blat biszkoptu ułożyć
Wanilia i Kardamonminut . Środek powinien być galaretkowaty, a wierzch nie powinien się zarumienić. Upieczony krem studzimy i przekładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny (najlepiej na noc). Przed podaniem wierzch kremu przecieramy papierowym ręcznikiem jeśli zgromadziły się na nim kropelki wody. Następnie wierzch każdego kremu posypujemy łyżką cukru i opalamy palnikiem dopóki cukier się nie skarmelizuje . Jeśli nie masz palnika zobacz(...)spowodowała powstanie tafli z karmelu, trudnej do przełamania łyżeczką. Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości! Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasto Lion bez pieczenia Trufle kokosowe (keto) Brownie z kremem orzechowym Ciasto krówka bez pieczenia Popękane ciasteczka Bułeczki cynamonowe Keto bounty (wegańskie) Wegańskie placki bananowe Ciasteczka orzechowe Orzechowy deser śmietankowy z góry Maślane ciasteczka
WegePrzepisciasto: 250 g masła 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% Składniki na krem budyniowy: 1,5 szklanki mleka ½ szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 2 jaja 2 płaskie łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 200g masła Sok z ½ cytryny Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolad 30g masła Ponadto: 1 łyżka suchego maku 1 białko(...)budyniowego: 1 szklankę mleka zagotować z cukrem. W pozostałej zmiksować jaja oraz mąkę. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło ubić na puszysty krem i powoli dodawać budyń. Ubić na jednolitą gładką masę. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny. Wykonanie polewy czekoladowej: Składniki roztopić w kąpieli wodną. Wymieszać do otrzymania gładkiej polewy. Wykonanie: Kapelusze napełniać masą budyniową. Zamknąć spodami od kapeluszy
Słodki ZakątekNa chłodne pierwsze dni jesieni idealnie nada się pożywny krem marchewkowy. Jest aksamitny, gęsty i bardzo aromatyczny. Koniecznie należy podawać go z grzankami, które lekko w
Czekoladowa muffinkaSzybkie ciasto z czekoladowym biszkoptem, masą czekoladową, słodką śmietanką i bananami. Bardzo prosta i słodka improwizacja do popołudniowej kawy! Foremka 24x30 cm Biszkopt: 4 jajka 4
VioletoweKucharzenieDelikatne, słodkie i czekoladowe ciasto, o posmaku adwokatu i orzechów. Bardzo smaczne, idealne na niedzielę, przyjęcia lub święta. Bardzo ładnie się kroi i efektownie wygląda
Kulinarne Fantazje MarioliMam ochotę jeszcze dopisać "...i z czekoladowym ganache ". Na samo wspomnienie tego ciasta mam dreszcze! Dreszcze rozkoszy, bo było to jedno z TYCH ciast. Na niepogodę
bistro mamaKolejna wariacja na temat kremu z awokado. Tym razem wersja kawowa z truskawkami i bananami. Najlepiej smakuje mocno schłodzony :) SKŁADNIKI (2 porcje) 1 dojrzałe awokado
DefinicjaSmaku