Krem niezwykle leciutki, mój mąż wyjadał go łyżkami mimo, że nie przepada za słodyczami. W środku kremu kawałki świeżych daktyli, podkreślające smak kremu. Nie wymaga dodatkowego dosładzania, chyba, że lubimy naprawdę słodkie smaki.. Na górze piernika czekoladowa polewa, która chroni ciasto również przed wyschnięciem. Przepis pochodzi STĄD , jednak jak zwykle go zmodyfikowałam, choćby usuwając pomarańcze z kremu
Mieszam w Garnkujajka 2 białka 100 g cukru 100 g mąki 3 łyżki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 30 g gorzkiej startej czekolady krem: 250 g serka mascarpone 150 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru polewa czekoladowa: 100 g czekolady 30 g masła dodatkowo: duża garść czereśni Przygotowanie: ciasto: 4 białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier cały(...)stopniach. Upieczone ciasto od razu przekładamy, papierem do góry, na ścierkę lekko obsypaną cukrem. Papier zdejmujemy a ciasto zwijamy ze ściereczką w roladę. Zostawiamy tak do ostygnięcia. krem: Śmietanę ubijamy z cukrem , a następnie łączymy z serkiem mascarpone. Ostudzoną roladę rozwijamy delikatnie ze ścierki. Na środek ciasta nakładamy krem, na kremie układamy wydrylowane czereśnie i ponownie zwijamy ciasto
Bon appetit mon amiepostaci truskawek, które skusiły mnie swoim wdziękiem, piękniejąc w osiedlowym warzywniaku. Całość spoczęła na leciutkiej chmurce czekoladowej. Jednym z najbardziej znanych ciast Nigelli Lawson, królowej kuchennego wdzięku i seksapilu :) Niezwykłe ciasto, które wprost rozpływa się w ustach! A na nim krem w kolorze letniego obłoczku…może to być po prostu ubita śmietana lub krem na bazie serka. U mnie resztka(...)feerią barw, smaków i słodyczy :) Siadajcie do stołu, starczy dla każdego! A złoty czas ze wszystkimi swoimi urokami niech się dzieje ♥ Czekoladowa chmura Na małą tortownicę Potrzebujesz: 3 duże jajka 85g cukru 140g czekolady deserowej 60g masła Krem 150g ricotty 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki cukru Świeże sezonowe owoce (tu: maliny, jeżyny, truskawki) Listki mięty i kwiaty jadalne (opcjonalnie
Kuchnia w Słońcu Skąpanawodnej, lekko studzimy. W misie miksera umieszczamy żółtka i cukier. Ubijamy do otrzymania jasnego, puszystego kremu. Nie przestając ubijać wlewamy powoli czekoladę, miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy 3 łyżki ubitych białek do masy czekoladowej i delikatnie, ale dokładnie mieszamy, do rozluźnienia masy czekoladowej. Następnie dodajemy resztę białek, na zmianę(...)rondelka i gotujemy wszystko na małym ognu do momentu uzyskania konsystencji kisielu. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Na ciasto czekoladowe wykładamy wiśnie, następnie bitą śmietanę. Przechowujemy w lodówce
Mania GotowaniaUwielbiam wszelkie ciasta przekładane kremem. Ale to po babkę sięgam najchętniej. Nie jest za słodka, nie sprawia mi tyle problemów co nieszczęsne biszkopty. A przede wszystkim zawsze się udaje. Ostatnio przygotowałam kawową babkę z polewą czekoladową, która nie zawiodła pod żadnym względem. Wyszła bardzo puszysta, wilgotna, a na drugi dzień była równie świeża jak na […] Artykuł Kawowa babka
Pink Enveloperazu zostały posypane cukrem pudrem i spałaszowane,mmm… najlepsze jeszcze chrupiące! Natomiast te “bez” czekały, a my z nimi, na wypełnienie pysznym kremem. Kremów do nadziewania jest kilka: tradycyjny pasticcera( budyniowy klasyczny, czekoladowy lub cytrynowy), zabaione( z winem marsala), chanillty(crema pasticcera z bitą śmietaną). Żeby się nie oddzielać od razu zrobiłam z podwójnej porcji… przepis zamieszczam(...)złoty kolor. Moje frittele same się przekręcały, ale jeśli tego nie zrobią , trzeba im pomóc i smażyc z każdej strony. Suszymy na bibułce i obsypujemy cukrem pudrem. Wersja z kremem: Wystudzone frittelle napełniamy kremem przy pomocy rekawa cukierniczego i okrągłej końcówki. Proponuję krem pasticcera, aksamitny i odpowiednio gęsty. (*) krem ugotowałam wieczorem, ostudziłam i wstawiłam do lodówki w hermetycznym naczyniu
Mia Cucina SofietaWczoraj były orzeszki czekoladowo - orzechowe z domową nutella, a dziś orzeszki cytrynowe z galaretką. Trochę nietypowo, inaczej niż tradycyjnie, ale postanowiłam spróbować. Długo się zastanawiałam jakie nadzienie wybrać. Myślałam o tradycyjnym z mleka w proszku, o budyniowym, ale w końcu wybrałam galaretkę, żeby nadać orzeszkom świeżości i lekkości. Jestem bardzo zadowolona z efektu. Może ktoś z was również skorzysta(...)orzeszki: orzeszki z kremem budyniowym lub wafelkowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/orzeszki-z-kremem-wafelkowym-i.html) oraz orzeszki kakaowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/orzeszki-kakaowe_29.html), orzeszki z kremem kokosowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/orzeszki-z-kremem-kokosowym.html), orzeszki czekoladowo - orzechowe z nutellą (link:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-czekoladowo-orzechowe.html). SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjelodówce, u mnie dłużej niż 4 dni nie wytrzymało, więc nie wiem jak długo bezpiecznie możecie je trzymać Wierzch miodownika smarujemy polewą czekoladową, ale jeśli ktoś nie lubi, można posypać cukrem pudrem, przesmarować kremem lub polukrować. Wierzch posypujemy płatkami migdałów lub dekorujemy orzechami włoskimi. Po raz pierwszy robiłam krem na bazie kaszy manny. Nie wiedziałam za bardzo czego się smakowo
Mieszam w Garnkuponcz: 125 ml wina białego 1 cytryna 50 ml wody polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej 50 ml śmietany kremówki 30 % 1/3 łyżeczki żelatyny żelka wiśniowa: 250 g wiśni mrożonych 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej płaska 1/2 galaretki owoce leśne 125 ml wody dekoracja: jajka czekoladowe, jajka marcepanowe, baton czekoladowy, migdały płatki Biszkopt: Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję(...)Dolny blat nasączam ponczem, smaruję 1/3 kremu marcepanowego, potem połową konfitury. Układam kolejny blat, nasączam, kolejna 1/3 część kremu, konfitura. Ostatni blat też nasączam. Smaruję kremem, i boki tortu też. Wstawiam do lodówki na godzinę. Brzegi tortu polewam czekoladą. Wstawiam na 15 minut do lodówki. Środek tortu dekoruję żelką wiśniową. Układam jajka czekoladowe, marcepanowe, baton czekoladowy, płatki migdałowe
wesoła kuchniaSKŁADNIKI BISZKO PT: 5 jajek 1 kubek cukru 1 kubek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżka kakao KREM: 0,5 kubka mleka 0,5
Luźna Kuchniaprostocie tkwi siła i… smak Szybkie ciasto karpatkowo-jagodowe. Prosty deser bez pieczenia. Składniki: 24 herbatniki 1 krem do karpatki Emix 400 ml zimnego mleka kilka łyżeczek konfitury z jagód Nasze Domowe Dodatkowo: 1 polewa o smaku czekoladowym Emix płatki migdałów Emix Przygotowanie: Małą foremkę, u mnie do brownie wykładamy papierem do pieczenia. Na spód układamy herbatniki. W większej(...)kremem do karpatki. Krem ostrożnie wykładamy na herbaciany spód. Na krem wykładamy kilka łyżeczek konfitury z jagód, rozsmarowujemy je po całości. Na koniec wykładamy warstwę herbatników. Nasze ciasto (deser) wkładamy do lodówki (najlepiej na 2-3 godziny lub dłużej). Po tym czasie całość można polać polewą czekoladową i przyozdobić płatkami migdałów. Schładzamy jeszcze kilka minut i podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkiPołączenie doskonałe, mocno czekoladowe ciasto, waniliowa masa ze śmietany i mascarpone, a do tego świeże sezonowe owoce, chyba nie ma nic lepszego, szczególnie na gorące letnie dni. Przepis na ciasto jest bardzo łatwy, po upieczeniu jest ono wilgotne i smakuje trochę pomiędzy murzynkiem a brownie. Polecam ten przepis, mnie i mojej rodzinie bardzo przypadł do gustu. Czas przygotowania(...)wyrównaj szpatułką. Piecz w temp. 180°C przez ok. 25 min, do suchego patyczka (grzałka góra-dół). Pozostaw ciasto do całkowitego wystygnięcia. * Wierzch ciasta będzie nieco wypukły, przed położeniem kremu możesz go odkroić lub pozostawić w takiej formie. Masa: Dobrze schłodzoną śmietankę przelej do miski, dodaj zimne mascarpone, cukier i cukier waniliowy. Zmiksuj do otrzymania sztywnej masy (w razie potrzeby
Słodki Blogczasu powstania jednolitej masy). Dodać cukier i wymieszać łyżką. Usmażone naleśniki (powinny być lekko ostudzone, żeby krem się nie rozpuścił) posmarować wcześniej przygotowanym kremem, nałożyć całego banana i zwinąć ciasno w rulon. Smacznego! :) The post Czekoladowe naleśniki z bananem i mascarpone appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeszklanka wody 1 szklanka mąki szczypta soli 5 jajek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy ze śmietanką: 1/2 litra mleka 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 300 ml słodkiej śmietanki 30% 1 szklanka świeżych malin Polewa czekoladowa malinowa Sposób przygotowania: Ciasto: masło przekładamy do rondelka wlewamy wodę dodajemy szczyptę soli i gotujemy(...)lodówki ubijamy na sztywny krem, dodajemy po łyżce stopniowo do budyniu cały czas miksując na najniższych obrotach aż do uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy świeże maliny, mieszamy już łyżką. Wykładamy masę na ciasto, dekorujemy malinową polewą czekoladową. Chłodzimy całą noc w lodówce. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamon