płaskie łyżeczki przyprawy do piernika 50 g czekolady gorzkiej, startej Krem orzechowy: 200 g orzechów włoskich 200 ml mleka 120 g cukru pudru 200 g masła, w temperaturze pokojowej 1,5 łyżki likieru kawowego (lub łyżka świeżo zaparzonej i osłodzonej kawy wymieszanej z łyżką wódki ) Polewa czekoladowa: 75 czekolady gorzkiej lub deserowej ( lub pół na pół ) 75 ml śmietanki(...)nasączyć przygotowanym ponczem. Następnie rozsmarować na całej powierzchni powidła. Na to wyłożyć krem orzechowy, wyrównać. Zwinąć z powrotem w roladę. Wierzch rolady posmarować odłożonym kremem. Wstawić do lodówki do schłodzenia, na około 1 godzinę. Polewa czekoladowa : Śmietankę kremówkę umieścić w małym garnuszku i podgrzać, prawie do wrzenia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na chwilę. Następnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady
Opowieści z piekarnikapieczenia 1 łyżka octu Jeżeli chcesz otrzymać biszkopt ciemny dodaj 3 łyżki kakao. Krem śmietankowy z białą czekoladą 1. śmietana 30% - 750 ml 2. biała czekolada - 2 tabliczki po 100g maliny (mogą być mrożone) lub inne kwaśne owoce. gorzka herbata do nasączenia biszkoptu. polewa czekoladowa 200 gr czekolady 30 gr masła 50 ml śmietany 30% dekoracja i teraz(...)mrożonych wyciągnij je wcześniej z lodówki i odsącz od nich sok ) Przykryj płatem, nasącz go i posmaruj równomiernie krem i tak z każdym ostatnim płatem biszkoptu. Przygotuj wszystkie słodkości do dekoracji ( rozpakuj z papierków !) V Etap - polewa czekoladowa Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj masło i śmietanę. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Równomiernie rozlej polewę na torcie
Wylizany Rondelłyżki bułki tartej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 dużej pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub kilka kropel aromatu migdałowego Krem ajerkoniakowy z mandarynkami: 500 ml mleka 2 żółtka 1,5 łyżki mąki pszennej ( czubatej ) 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej ( czubatej ) 60 g cukru pół opakowania cukru wanilinowego(...)kolejny blat, nasączyć drugą częścią ponczu, wyłożyć pozostały krem z mandarynkami, wyrównać. Przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć pozostałym ponczem. Wierzch i boki posmarować odłożonym kremem. Tort wstawić do lodówki na około 2 godziny. Polewa czekoladowa: Czekoladę posiekać. Śmietankę kremówkę przelać do garnuszka, postawić na palniku i mocno podgrzać, prawie do wrzenia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na chwilę, następnie wymieszać
Opowieści z piekarnikaziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1 olejek cytrynowy 4 jabłka Krem cytrynowy: 2 opakowania budyni cytrynowych bez cukru 3/4 szklanki cukru 500 ml mleka 250 g margaryny sok wyciśnięty z 3 - 4 cytryn Dekoracja: garść płatków czekoladowych lub ok. 50 g startej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Jabłka - obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w średnią(...)powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać porcjami wyciśnięty sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciast przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować połowę kremu cytrynowego. Delikatnie przełożyć drugim biszkoptem i rozsmarować pozostały krem cytrynowy wierzch i cienką warstwą boki torcika. Na koniec wierzch posypać płatkami czekoladowymi lub startą gorzka czekoladą
Ciastka - domowe słodkościNutella Cake - ciasto, które fanom kremu Nutella z pewnością nie trzeba wyjątkowo reklamować. Wypiek na bazie orzechów laskowych, czekolady oraz oczywiście Nutelli - proste połączenie smaków, a niemalże idealne. Ciasto mocno czekoladowe, w konsystencji przypominające brownies, jednak zdecydowanie delikatniejsze i bardziej aksamitne w smaku. Polecam - smakuje wyjątkowo. Ciasto Nutella (Nutella Cake Nigelli Lawson) - Składniki: Ciasto: 6 jajek (osobno białkai żółtka
Słodka StronaPoncz do nasączenia biszkoptu: woda, sok z ananasa, sok z limonki Do środka: ananas z puszki, winogrona, kwaśny dżem (np. z porzeczki) Polewa czekoladowa lub czekolada do rozpuszczenia Przed pieczeniem biszkoptu warto zrobić sobie już krem . Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Pieczemy na dużej blaszce, żeby móc go później przekroić na pół (lub na 4 części jeśli ktoś ma ochotę
Ciastkozercyokazji Dnia Dziecka UŚMIECHU Składniki: kasza jaglana - 1 szklanka napój kokosowy lub migdałowy - 500 ml cukier kokosowy - 2 łyżki krem z prażonych nerkowców lub migdałów lub krem kokosowy - 1 łyżka ciasteczka np. Mogli różne kilka ozdobne serduszka czekoladowe BioVegan kilka żelki misie owocowe Multifruit (BioO Organic) Kaszę wypłukać przelać wrzątkiem i ugotować w napoju kokosowym ok. 15 minut. Zamieszać
AZgotuj!już moja fantazja. Polecam są pyszne :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 jajka 12 dag cukru pudru 12 dag smalcu 22 dag masła 0,5 kg mąki KREM: 2 szklanki mleka 6 czubatych łyżek cukru budyń czekoladowy 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady łyżka mąki pszennej 0,5 kostki masła 0,5 opakowania cukru wanilinowego WYKONANIE: CIASTO: Mąkę przesiewamy, dodajemy tłuszcz i razem(...)Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach termoobieg lub 200 ustawienie góra dół ok. 15 minut na złoty kolor. Po upieczeniu od razu ściągamy (uważamy żeby się nie poparzyć) KREM: Szklankę mleka gotujemy razem z cukrami, dodajemy czekoladę. W drugiej szklance mleka mieszamy budyń i mąkę. Wlewamy na wrzące mleko i chwilę gotujemy, cały czas mieszając. Po odstawieniu dodajemy masło
Pani na deserSkładniki: spód: 1 op markiz czekoladowych np.: HIT caramel brownie 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady 0,5 kostki masła Przygotowanie: składniki wrzucamy do miksera i ucieramy do momentu powstania konsystencji mokrego piasku wykładamy na dno formy do tarty wstawiamy do lodówki Krem śmietankowy: 1 op serka mascarpone- 250g 1 mała puszka słodzonego mleka skondensowanego Przygotowanie
Luźna Kuchniaprzepis na tego proteinowego omleta. Składniki: 50 g mieszanki na naleśniki proteinowe (Ostrovit) 80 ml mleka 1 łyżeczka oleju kokosowego (Ostrovit) Dodatki: krem malinowy (rozmrożone maliny wymieszałam z gęstym jogurtem greckim) sos czekoladowy "zero kalorii" (Ostrovit) Przygotowanie: Mieszankę na naleśniki dokładnie wymieszaj z mlekiem i odstaw na 3 minuty. Na patelni rozgrzej olej, wlej masę i smaż
Zdrowie na języku :Pszklanki wody pianka cytrynowa: 500 g śmietany 30% 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka wody (do rozpuszczenia galaretki) 2 łyżki cukru pudru skórka z 1 cytryny dodatkowo: ciasteczkowe groszki czekoladowe (typu Maltesersy,Lila Stars Milki albo Malti Keks) 1 galaretka cytrynowa skórka otarta z 1 pomarańczy Przygotowanie: Biszkopty układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. masa budyniowa: Ścieramy skórkę z cytryn(...)studzimy. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym,a następnie dodajemy cały czas miksując po łyżce wystudzonego budyniu, miksujemy do otrzymania gładkiego krem. Krem przekładamy na biszkopty. Na nim układamy warstwę groszków czekoladowych ( ja użyłam takich z ciasteczkowym środkiem) Groszki przykrywamy pianką cytrynową. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem
Bon appetit mon amieZniechęciłam się do tego przysmaku na długie lata! Ostatnio postanowiłam jednak dać roladzie jeszcze jedną szansę i tak w sobotnie popołudnie wzięłam się do pieczenia. Duży biszkopt wypełniony kakaowym kremem już po chwili wylądował w lodówce. Tak samo szybko jak w niej wylądował , szybko znikł – rolada okazała się przepyszna i od tej pory na stałe wchodzi do mojego menu(...)łyżeczka MASA : * masło – 200 g * kakao – 2 łyżki * czekolada – 60 g * olejek rumowy – 0,5 łyżeczki * powidła śliwkowe – 1 łyżka DODATKOWO : * polewa czekoladowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO : Jajka wbijamy do miski , dodajemy cukier i cukier waniliowy. W garnku gotujemy wodę , kładziemy na nim miskę i przez kilka minut ubijamy jajka z cukrami. Zdejmujemy z garnka , cały
Ostra na SłodkoSkładniki: ptysie: woda 1 szklanka, margaryna 125 gram, mąka tortowa 1 szklanka, jajka 5 sztuk "M" krem budyniowy: mleko 400ml, budyń waniliowy 1 opakowanie, budyń czekoladowy 1 opakowanie, cukier 4 łyżki, margaryna 200 gram cukier puder do posypania W garnku gotować wodę z margaryną, na roztopioną margarynę wsypać mąkę i szybko mieszać cały czas aby masa się nie przypaliła(...)blachę z papierem do pieczenia nie duże porcje w odstępach od siebie. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 30 minut, upieczone ptysie dobrze wystudzić. krem budyniowy: 1,5 szklanki mleka, cukier zagotować i wlać budynie wymieszane w reszcie mleka, mieszać do zagęszczenia i dobrze wystudzić. Miękką margarynę utrzeć mikserem do białości, dodawać po łyżce zimnego budyniu
W Mojej Kuchni Lubię