Podstawą tego tortu jest rewelacyjne brownie. Mocno czekoladowe, wilgotne, z wyczuwalnym posmakiem kawy. Przygotowane na bazie soku jabłkowo- miętowego HORTEX dodatkowo wzbogaca jego smak. Słodyczy nadaje krem śmietankowy z mascarpone. A całość wykańcza galaretka jabłkowo - miętowa z posmakiem cytryny. Ciasto jest obłędne w smaku. Pomimo dużej ilości kalorii warto skusić się na kawałek takiej kulinarnej poezji! Ostatnio bardzo polubiłam(...)jajek wlewamy masę czekoladową, ponownie mieszamy. Na końcu wsypujemy przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm. Pieczemy przez 60-65 minut. Na końcu sprawdzamy patyczkiem czy ciasto go nie obkleja. Po upieczeniu studzimy, kroimy na dwa blaty. Krem śmietankowy: Śmietanę przelewamy
VioletoweKucharzenieBiszkopt czekoladowy to klasyczny kakaowy biszkopt z olejem. Dodatek oleju sprawia, że biszkopt jest bardziej wilgotny i zwarty od biszkoptu bez tego dodatku. Wcześniej podałam Wam przepis na biszkopt kakaowy z wodą, który ogromnie przypadł Wam do gustu. Jestem pewna, że ten biszkopt do tortu również polubicie :). Jaka jest różnica między biszkoptem czekoladowym z olejem a tym z wodą(...)INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów! Na blogu znajdziecie też jasny biszkopt z olejem oraz pyszny, maślany biszkopt genueński, który idealnie sprawdzi się do cięższych kremów. Skorzystaj z przelicznika foremek. Składniki na biszkopt czekoladowy z olejem (forma lub rant śr 18 cm): 4 białka (ok 150 g) 135 g drobnego cukru 4 żółtka 4 łyżki oleju rzepakowego* 108 g mąki pszennej
Słodki PomysłDzień dobry :-) Jeśli szukacie pysznego, prostego i szybkiego przepisu na piernika to polecam Wam ten. Wychodzi puszysty, krem budyniowy i powidło śliwkowe pasuje do niego idealnie. Moje dzieci oszalały na jego punkcie i mam oczywiście zrobić na Święta :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Blaszka 23x33 cm Składniki ciasto: 2 jajka L 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej(...)dodajemy budyń, miksujemy (nie długo, żeby się nam masa nie zważyła) do połączenia się składników. Przełożenie ciasta: blat ciasta - około 250 g powidła śliwkowego - krem budyniowy - blat ciasta - reszta powidła śliwkowego - polewa czekoladowa
kruche babeczkiDziś coś dla miłośników czekolady i bardzo słodkich ciastek: czekoladowe ciasteczka brownie :) Oryginalny przepis na ciasteczka markizy z kremem z masła orzechowego znajdziecie tutaj . Podobnie jak w przepisie na ciasto brownie bazą jest gorzka czekolada, ja wolę chyba nieco mniej słodkie ciasteczka, dlatego moim faworytem dalej zostaje przepis na proste ciasteczka czekoladowe , mój mąż był jednak absolutnie zachwycony dzisiejszymi :) Wypróbujcie
CiastkozercySkładniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 300 ml mleka opakowanie gotowego kremu do tortów truskawki Dekoracja: truskawki pokruszone cukierki czekoladowe, drażetki, wafelki itp. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Partiami wsypywać cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Ubijać aż masa będzie gęsta i lśniąca(...)proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej i wyłożonej papierem tortownicy i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Lekko przestudzić i zdjąć papier. Krem przygotować według instrukcji na opakowaniu. Biszkopt przekroić na dwa blaty, każdy nasączyć np. wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem. Nałożyć warstwę kremu. Na to poukładać pokrojone w kawałki truskawki
My simple kitchenciasta wcześniej mimo iż na blogu byłam nie raz. Może ciasto jest nieco pracochłonne i potrzebuje czasu ale efekt końcowy jest tego wart w 100%. Tort czekoladowo makowy z bezami (opium) Biszkopt; 7 jajek 7 łyżek cukru kryształu 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki ciemnego kakao Przygotowanie; Białka oddzielamy od żółtek, Ubijamy(...)Dodatkowe składniki; ok 3/4 szklanki powidła śliwkowego lub innego kwaskowatego, gęstego dżemu lub powideł z porzeczek czarnych czy wiśni gorzka czekolada lub o k ruszki czekoladowych ciastek Wykonanie tortu; Odkładamy około 5 łyżek kremu do posmarowania wierzchu i boków tortu. Na podkładce układamy kolejno; Blat biszkoptu, poncz, powidło, krem kawowo makowy (1 część), blat bezowy, krem kawowo makowy
Radość kipiąca uśmiechem.mąki 1/2 kostki masła (miękkiego) 1 łyżka śmietany 1 żółtko 2 łyżki cukru pudru. na krem 1 budyń truskawkowy 1 szklanka mleka 1/2 kostki masła (miękkiego) 2 łyżki cukru pudru (jeśli budyń był bez cukru) 1/2 opakowania galaretki truskawkowej dodatkowo owoce groszki czekoladowe A jak to zrobić: Zagnieść ciasto z wszystkich podanych wyżej składników i schłodzić w lodówce około(...)wystygnięcia. Dodać masło i miksować do połączenia składników. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, wlać do kremu i dokładnie wymieszać. Poczekać, aż lekko stężeje. Krem wyłożyć do upieczonych babeczek, na wierzchu ułożyć owoce i groszki czekoladowe. Gotowe babeczki przechowywać w lodówce
Kuchnia w opałachwypróbowania tego przepisu. Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25x40 cm) Biszkopt czekoladowo-orzechowy: 8 jajek 180 g cukru 120 g mąki pszennej tortowej 40 g kakao 200 g orzechów laskowych (dałam mniej) ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Krem Ferrero Rocher: 400 g serka mascarpone 400 g Nutelli 100 g mlecznej czekolady, posiekanej ½ szkl drobno posiekanych(...)orzechów laskowych (dałam mniej) Krem śmietankowy: 500 ml śmietanki kremówki 36% 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Poncz: 1/2 szkl likieru karmelowego lub orzechowego 1/4 szkl wody Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady 100 ml śmietanki kremówki 36% 1,5 łyżeczki miodu Dodatkowo: 250 ml śmietanki 36% 1,5 łyżki cukru pudru
Nastoletnie Wypiekanieprzygotowaniu tarta, że prościej się nie da:) Dwa składniki na krem, trzy na spód, świeże maliny i przepyszny deser gotowy! Tarta jest wyśmienita, krem z białej czekolady i mascarpone idealnie komponuje się z czekoladowym spodem i malinami. Dobrze schłodzona w lodówce smakuje rewelacyjnie, jest delikatna, kremowa i rozpływa się w ustach. Mój Mąż, który jest niezwykle oszczędny we wszelkich komplementach(...)stwierdził wyjątkowo, że jest "genialna":)) Zatem nie macie wyboru - MUSICIE ją zrobić!:))) Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWY SPÓD: 200 g herbatników (ja użyłam Petitki) 100 g czekolady (dałam 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej) 50 g miękkiego masła SKŁADNIKI NA KREM: 250 g mascarpone 200 g białej czekolady DODATKOWO: 250-300 g świeżych malin cukier puder do oprószenia
Słodko-Słony Świat IlonyNasze borówki pięknie w tym roku obrodziły, dlatego mogę trochę poszaleć z deserami:) Od dawna chodziła za mną tarta, więc ją po prostu zrobiłam:) Kruche kakaowe
Z miłości do słodkościdopytywał już od kilku dni czy zrobimy tort dla jego siostrzyczki. Nie mogłam więc odmówić. Z braku czasu powstał taki szybki i prosty torcik czekoladowo - śmietankowy na bazie kakaowego biszkoptu z białek, kremu budyniowego o smaku śmietankowym i bitej śmietany. Tort prosty smakowo i wizualnie, bo zrobiony z tego co pod ręką, gdzieś pomiędzy przetworami z ogórków i fasolki szparagowej(...)rozsmarowałam ok. 1/3 kremu budyniowego i przykryłam drugim blatem. Znów nasączyłam ciasto kawą i rozsmarowałam kolejną część kremu budyniowego. Na to ułożyłam trzeci blat biszkoptu, nasączyłam resztą kawy i posmarowałam resztą kremu, wyrównując powierzchnię. Wygładziłam też boki tortu. Tort odstawiłam do lodówki żeby krem zgęstniał. Zimną śmietanę ubiłam z cukrem waniliowym i śmietan - fixami na sztywny krem. Połową śmietany posmarowałam
Waniliowe Improwizacjezestawiamy z ognia, wlewamy mleko i dokładnie mieszamy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę (miksujemy ok. 5 min.) Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Do masy czekoladowej dodajemy przesiane suche składniki oraz masę jajeczną i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki, tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do tortownicy (ok. 22 cm średnicy), wyłożonej, samo(...)składniki na krem śmietanowy: 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru wykonanie: Schłodzoną śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywną masę. Gotowym kremem przekładamy całkowicie wystudzone ciasto. składniki na polewę czekoladową: 100 g czekolady deserowej 60 g masła wykonanie: W rondelku z grubym dnem, na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę i masło. Dokładnie mieszamy a następnie polewamy ciasto
Domowy Smak Jedzeniaświeżych borówek 12,5 dkg świeżych czerwonych porzeczek + ekstra do dekoracji Krem z masą krówkową: 40 dkg masy krówkowej orzechowej 4 dkg andruta Jak zrobić torcik czekoladowy z owocami. Ciasto czekoladowe: do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli oraz cukier puder. Ubijać kilka minut, do momentu w którym jajka uzyskają niemalże białą, puszystą konsystencję. Do ubitych jajek małymi strużkami dodać(...)mascarpone . Ubijać kilka sekund. Na sam koniec wlać żelatynę wymieszaną z kremówką. Kontynuować ubijanie przez kolejnych kilka sekund. Do ubitego kremu włożyć owoce i wymieszać delikatnie. Złożenie ciasta: do formy, w której piekło się ciasto włożyć pierwszy blat ciasta czekoladowego. Blat posmarować 1/2 częścią masy krówkowej uprzednio wymieszanej z andrutem. Na masę krówkową wylać 1/2 masy mascarpone z owocami
MeCookslitra mleka - 150 gram cukru pudru - 250 gram masła - 4 łyżki rumu Przygotowanie kremu: Budyń wykonujemy zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu, jednak nie dodajemy do niego cukru. Całość studzimy i miksujemy na gładką masę z masłem, cukrem pudrem oraz rumem. Składniki na polewę czekoladową: - 3 łyżki kakao - 4 łyżki cukru pudru - 90 mililitrów mleka - 50 gram masła Przygotowanie polewy(...)bananów - polewa Przygotowanie warstw: Przestudzone ciasto nasączamy niewielką ilością rumu i wykładamy na nie obrane ze skóry, ale niepokrojone banany. Następnie pokrywamy całość kremem. Powierzchnię wygładzamy i wylewamy na nią przestudzoną, ale nie zimną, polewę czekoladową. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smaku