około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po ostudzeniu zrobić w każdym eklerku otwór z jednej strony i wcisnąć bitą śmietanę lub dowolny, ulubiony krem. Użyłam kremu karpatkowego z dodatkiem kakao. Oblać polewą czekoladową
Praktyczna plbrzmi niezwykle zachęcająco i myślę, że nawet antyfani pralinek się nimi skuszą. ...i w dodatku to nadzienie z Nutelli... Gorzka czekolada, której serce stanowi czekoladowo orzechowe nadzienie z jednego z popularniejszych kremów - połączenie idealne. Domowe Czekoladki z Nutellą - Składniki: 100 g gorzkiej czekolady ok. 1/3 szklanki Nutelli garść orzechów laskowych (opcjonalnie) ponadto: silikonowa forma do czekoladek Domowe Czekoladki
Słodka Stronabakaliami i orzechami. Można je kupić w wielu budkach w Budapeszcie, Tokaju, czy nad Balatonem. Jednak na całym świecie znane są naleśniki a'la Gundel, nadziewane kremem orzechowym z rodzynkami i rumem, polane czekoladowym sosem, a następnie skrapiane spirytusem, zapalane i podawane płonące! Wymyślił je Karol Gundel, jeden z najznamienitrzych węgierskich kucharzy. Talent kulinarny i zmysł gastronomiczny odziedziczył po ojcu
Smakowity Blog KulinarnyBabeczki z uszami Jeśli marzy Wam się świąteczny "pełen pakiet" babeczki z uszami go mają: delikatne ciasto czekoladowe, kruche ciasteczka maślane i pyszny waniliowy krem. W dodatku wyglądają jak zajączki. Czego chcieć więcej od świątecznych słodkości? :) Składniki na babeczki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kakao
Ciastkozercymleka, cukru, mąki pszennej i ziemniaczanej ugotować budyń. Do gorącego budyniu dodawać porcjami masło. Mieszać do połączenia składników. Na każdy naleśnik dać dużą łyżkę kremu, złożyć, oblać polewą lub gotowym sosem czekoladowym. Przykładowy przepis na polewę czekoladową: 1/2 kostki margaryny 7 łyżek cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody kilka łyżek mleka Wszystkie składniki (oprócz mleka) ogrzewać
Praktyczna plpuch, dodawać po łyżce kaszy manny. na koniec dodać sok z cytryny. Blaty ciasta smarować powidłami, następnie przekładać kremem. Wierzch można posmarować resztą kremu lub oprószyć cukrem pudrem i udekorować czekoladowymi gwiazdkami. Smacznego
Z miłości do słodkościteż nie mogło zabraknąć prawdziwego, hiszpańskiego jedzenia. MENU: Gazpacho andaluzyjskie Paella marinara (z owocami morza ) fot.: Karmel-itka Cocido madrileno ( gulasz madrycki) Churros z sosem czekoladowym fot. Karmel-itka. Crema catalana ( krem kataloński ) fot. : Karmel-itka . Panierowane jajka przepiórcze fot. : Karmel-itka. Tortilla di patatas fot.: Karmel-itka Pierwszy raz w życiu pracowałam z małżami, ba, to był
W kuchni Karmel-itkiwykładamy połowę masy pamiętając aby zostawić troszkę do posmarowania wierzchu ciasta. Przykrywamy biszkoptem bakaliowym. Ponownie smarujemy masą budyniową i przykrywamy drugim ciemnym płatem biszkoptu. Wyłożyć resztę kremu na wierzch i udekorować np. wiórkami czekoladowymi. Smacznego
Słodkości i nie tylkołyżce ostudzonego budyniu. Jeśli masa budyniowa wydaje Wam się za rzadka, krem najlepiej odstawić do lodówki na godzinę. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Przełożyć kremem. Wierzch można udekorować lukrem lub polewą czekoladową. Ja wybrałam drugą opcję. Rozpuściłam 1 tabliczkę mlecznej czekolady z orzechami w kąpieli wodnej i rozcieńczyłam z odrobiną mleka. Posmarowałam polewą wierzch ciasta. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówglutenu Sklep: Leclerc, Carrefour, Auchan, eko sklepy internetow np. italimport Cena: krem - ok. 15 zł, dżem – ok. 20 zł Nasza opinia Wygląd: Krem z orzechów laskowych jak widać na zdjęciu jest bardzo gładki i lejący o apetycznym czekoladowym kolorze. Dżem natomiast jest bardziej galaretowaty i dość tłusty ale olej na powierzchni to zjawisko naturalne, smakuje jak ten dobry nierafinowany olej(...)był mega słodki ale cieniutko posmarowany na gofrze dodał bardzo czekoladowo-kokosowego smaku. Podsumowanie: Możecie się zdziwić naszym tak dużym entuzjazmem do tych produktów ale naprawdę oba słoiczki zostały wyczyszczone do czysta aby nic się na ściankach nie zmarnowało :D Dawno nie jadłyśmy tak dobrego bardzo orzechowego kremu a smak dżemu kokosowego będzie nam się śnił po nocach i będą
Candy Pandasczekoladową - po raz pierwszy zobaczyłam i spróbowałam w Costa Coffee. Zaraz po tym postanowiłam, że muszę zrobić taki sam w domu :) Jednak przeglądając przepisy świąteczne zobaczyłam, że nie byłam pierwsza w tym postanowieniu. Zdecydowałam się więc, skorzystać z przepisu na stronie kwestiasmaku.com - i była to bardzo słuszna decyzja :) Torcik wyszedł przepyszny. Połączenie makowych blatów z pomarańczami i delikatnym kremem(...)kremu (fot.2) , następnie pomarańcze (fot.3) i znów 1/3 kremu. Położyć drugi blat makowy, nasączyć pozostałym ponczem. Wierzch i boki pokryć kremem. Wyrównać (fot.4) . Wstawić do lodówki. Polać polewą czekoladową (roztopić połamaną na kosteczki czekoladę razem z olejem i masłem). Udekorować gwiazdkami z czekolady i świeżą pomarańczą. Przechowywać w lodówce. Źródło: kwestiasmaku.com drukuj przepis
Świat Ciastałyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowo-waniliowy: 250 g masła lub margaryny 1 budyń waniliowy b/c 1,5 szkl mleka 0,5 szkl cukru pudru 0,5 szkl likieru Vanilla Dalkovski 1 łyżka esencji waniliowej Dodatkowo: 3 banany czekoladowa posypka Przygotowanie: Biszkopt:Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać(...)wszystkich bokach po 2 cm wolnego miejsca rozsmarować 3/4 kremu. Wzdłuż dłuższej krawędzi biszkoptu ułożyć banany i zwinąć roladę. Na wierzchu biszkoptu rozsmarować resztę kremu i odłożyć do stężenia. Przed podaniem z wierzchu posypać czekoladową posypką i ułożyć plasterki banana
Ala piecze i gotujeJasny biszkopt, przełożony frużeliną wiśniową oraz kremem z bitej śmietany i białej czekolady z dużą ilością wiórek kokosowych. Wierzch obficie oblany czekoladowym ganache. Składniki (tortownica 24 cm): biszkopt (składniki na 1 szt): jajka 3 szt, cukier 0,5 szklanki, mąka pszenna 0,5 szklanki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, sól szczypta, frużelina wiśniowa: wiśnie(...)waga z pestkami), cukier 3 łyżki, mąka ziemniaczana 1,5 łyżki, woda zimna 50 ml, żelatyna 1 łyżeczka, krem kokosowy: śmietanka 30% 660 ml, śnieżka w proszku 2 opakowania, biała czekolada 150 g, wiórki kokosowe 200 g, czekoladowy drip: czekolada mleczna 100 g, czekolada gorzka 100 g, śmietanka 30% 60 ml, do nasączenia: woda 0,5 szklanki, cukier waniliowy
kulinarne odsłony patiPodstawą tego tortu jest rewelacyjne brownie. Mocno czekoladowe, wilgotne, z wyczuwalnym posmakiem kawy. Przygotowane na bazie soku jabłkowo- miętowego HORTEX dodatkowo wzbogaca jego smak. Słodyczy nadaje krem śmietankowy z mascarpone. A całość wykańcza galaretka jabłkowo - miętowa z posmakiem cytryny. Ciasto jest obłędne w smaku. Pomimo dużej ilości kalorii warto skusić się na kawałek takiej kulinarnej poezji! Ostatnio bardzo polubiłam(...)jajek wlewamy masę czekoladową, ponownie mieszamy. Na końcu wsypujemy przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm. Pieczemy przez 60-65 minut. Na końcu sprawdzamy patyczkiem czy ciasto go nie obkleja. Po upieczeniu studzimy, kroimy na dwa blaty. Krem śmietankowy: Śmietanę przelewamy
VioletoweKucharzenieBiszkopt czekoladowy to klasyczny kakaowy biszkopt z olejem. Dodatek oleju sprawia, że biszkopt jest bardziej wilgotny i zwarty od biszkoptu bez tego dodatku. Wcześniej podałam Wam przepis na biszkopt kakaowy z wodą, który ogromnie przypadł Wam do gustu. Jestem pewna, że ten biszkopt do tortu również polubicie :). Jaka jest różnica między biszkoptem czekoladowym z olejem a tym z wodą(...)INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów! Na blogu znajdziecie też jasny biszkopt z olejem oraz pyszny, maślany biszkopt genueński, który idealnie sprawdzi się do cięższych kremów. Skorzystaj z przelicznika foremek. Składniki na biszkopt czekoladowy z olejem (forma lub rant śr 18 cm): 4 białka (ok 150 g) 135 g drobnego cukru 4 żółtka 4 łyżki oleju rzepakowego* 108 g mąki pszennej
Słodki Pomysł