ułatwia nam zwijanie rolady. Składniki: Beza: 5 białek 2/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu jabłkowego szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone 20 g skondensowanego mleczka w tubce o smaku czekoladowym / kawowym 5 łyżek Cappuccino o smaku czekoladowym ok. 5 łyżek dżemy jagodowego / porzeczkowego Wykonanie: Serek mascarpone miksujemy z skondensowanym mlekiem, następnie dodajemy porcjami Cappuccino(...)minut. Po czasie wyciągamy bezę i chłodzimy przez ok. 15 minut. Przekładamy na nowy papier, co ułatwi nam zawijanie rolady. Bezę smarujemy dżemem, na dżem wykładamy nasz krem cappuccino i zwijamy ją zaczynając od krótszego boku za pomocą papieru do pieczenia , w który owijamy roladę i schładzamy przez ok. 3 godziny, najlepsza jest oczywiście na drugi dzień. Dekorujemy malinami
W Moim Magicznym Domumotywacja do dalszego tworzenia i dalszego działania! Największą Waszą radość zdecydowanie wzbudza seria inspirowana batonikami! Dziś kolejny z nich – znany i lubiany MAXI KING! Chrupiący wafelek przykryty serowym kremem i obficie wypełniony „karmelem” orzechowym tworzy fantastyczną całość, której nikt, absolutnie nikt się nie oprze. Do tego oczywiście czekolada! Dużo czekolady. No i orzechy! To połączenie idealne(...)mleko w proszku – 4 czubate łyżki * słodzidło ( cukier , erytrytol, ksylitol ) – do smaku KREM KARMELOWY: * cukier kokosowy ( może być trzcinowy ) – do smaku * mleko – 2-3 łyżki * pasta orzechowa czekolada&kokos lub dobre masło orzechowe – 3 łyżki POLEWA CZEKOLADOWA: * czekolada gorzka min.82% – 100 g * mleko – 5 łyżek * orzechy laskowe lub ziemne – 1 garść
Ostra na SłodkoSzachownica – ciasto znane większości od lat , ale przyrządzane w przeróżny sposób. Nie ważne czy w formie dużego ciasta … czy w formie tortu .. czy też
Ostra na Słodkoszklanki cukru • cukier waniliowy • 2 jajka • 1/2 łyżeczki soli • 1/2 łyżeczki sody • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 2 łyżki kropelek czekoladowych Wykonanie: • Zmiksować masło z masłem orzechowym. • Dodać oba cukry i utrzeć na gładki krem. • Dodawać po jednym jajku cały czas ucierając. • Na koniec zmiksować z mąką, solą, sodą i proszkiem. • Ciasto(...)st.C przez 5 minut, następnie wyjąć i w środku każdego ciastka zrobić dołki trzonkiem drewnianej łyżki. • W każdy dołek włożyć po kilka kropelek czekoladowych. • Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 5 minut
To co kochamMocno czekoladowe ciasto zwane „Brookliński Blackout”. Gęste, z dużą ilością kakao. Dla przełamania smaku czekolady można posmarować ciasto kwaskowatym dżemem lub na krem położyć świeże owoce. Przygotowałam je na 12 kwietnia, na dzień czekolady :). Podobno w latach 40-50-tych blackouty były codziennością nowojorczyków, były bardzo popularne na Brooklynie, gdzie przygotowywała je piekarnika „Ebinger Baking Company”, która słynęła(...)kolekcji Kilburn . Czekoladowe ciasto „Brookliński Blackout” Składniki: Ciasto: 140g masła 100ml oleju roślinnego 140g maślanki 100ml zaparzonej kawy 2 duże jajka 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 170g jasnego brązowego cukru 80g ciemnego cukru dark muscovado 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g kakao bez cukru szczypta soli Krem: 200g jasnego brązowego cukru
Mała Cukierenkagodzinę do lodówki. *Największa trudność w przygotowaniu tortu moka polega na odpowiednim przygotowaniu kremu maślanego. Masło do sporządzenia kremu powinno być miękkie (ale nie roztopione), dużo wcześniej wyjęte z lodówki. **Zamiast czekolady do dekoracji możesz również użyć czekoladowych ziarenek kawy, lub uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych, którymi możesz posypać boki ciasta, możesz także posypać tort z wierzchu przesianym
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskałyżki mąki 4 łyżki kakao Na krem: 1,5 kostki masła roślinnego 1/2 szklanki cukru pudru 1 budyń śmietankowy bez cukru 400 ml mleka sok z 1 cytryny + opcjonalnie zapach cytrynowy 2 gotowe polewy czekoladowe Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo(...)poprzek (metrowiec). Piętrowiec - metrowiec Tak pokrojone ciasto przekładamy kremem (na cieście pokrojonym wzdłuż około 2 łyżki kremu na plaster ciasta) i układamy plastry na sobie kolorami na przemian (raz ciemne, raz jasne). Oczywiście powstaną dwa ciasta ;-) Piętrowce wstawiamy do lodówki. Polewy czekoladowe przygotowujemy wg wskazań na opakowaniu i polewamy nimi ciasta. Ponownie stawiamy do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje
peggiwkuchniszkl. mąki krupczatki Młynomag , 150 g masła, 1/3 szkl. cukru, szczypta soli, 2 łyżeczki ciemnego kakao, 2 łyżki zimnej wody, 1 żółtko Krem: 300 ml śmietanki 36%, 150 g czekolady bajecznej (nadziewana wafelkami i orzeszkami) Dodatkowo: maliny, czekoladowe perełki WYKONANIE Ciasto : mieszamy suche składniki, dodajemy pokrojone zimne masło a na końcu wodę i żółtko, szybko zagniatamy. Wkładamy do zamrażalnika
słodki bratekBiszkopt przełożony kremem budyniowym z bananami. Na wierzchu bita śmietana posypana startą gorzką czekoladą. Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 150 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 120 g mąki pszennej 50 g kakao łyżeczka masła (do wysmarowania tortownicy) Masa budyniowa: 1/3 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy (60 g) 5 żółtek 500 ml mleka 100 g masła Na wierzch(...)wymieszać szpatułką z przygotowaną masą. Wylać do tortownicy o średnicy około 25 cm wysmarowanej masłem. Piec około 35-40 minut w temperaturze 175°C (do tzw. suchego patyczka). Przygotować krem. Żółtka wymieszać w garnku z cukrem i budyniem. Dodawać mleko dalej mieszając. Całość gotować mieszając od czasu do czasu do uzyskania konsystencji budyniu. Po ostudzeniu zmiksować z masłem. Ostudzony biszkopt
BullioBiszkopt przełożony kremem budyniowym z bananami. Na wierzchu bita śmietana posypana startą gorzką czekoladą. Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 150 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 120 g mąki pszennej 50 g kakao łyżeczka masła (do wysmarowania tortownicy) Masa budyniowa: 1/3 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy (60 g) 5 żółtek 500 ml mleka 100 g masła Na wierzch(...)wymieszać szpatułką z przygotowaną masą. Wylać do tortownicy o średnicy około 25 cm wysmarowanej masłem. Piec około 35-40 minut w temperaturze 175°C (do tzw. suchego patyczka). Przygotować krem. Żółtka wymieszać w garnku z cukrem i budyniem. Dodawać mleko dalej mieszając. Całość gotować mieszając od czasu do czasu do uzyskania konsystencji budyniu. Po ostudzeniu zmiksować z masłem. Ostudzony biszkopt
BullioBiszkopt przełożony kremem budyniowym z bananami. Na wierzchu bita śmietana posypana startą gorzką czekoladą. Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 150 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 120 g mąki pszennej 50 g kakao łyżeczka masła (do wysmarowania tortownicy) Masa budyniowa: 1/3 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy (60 g) 5 żółtek 500 ml mleka 100 g masła Na wierzch(...)wymieszać szpatułką z przygotowaną masą. Wylać do tortownicy o średnicy około 25 cm wysmarowanej masłem. Piec około 35-40 minut w temperaturze 175°C (do tzw. suchego patyczka). Przygotować krem. Żółtka wymieszać w garnku z cukrem i budyniem. Dodawać mleko dalej mieszając. Całość gotować mieszając od czasu do czasu do uzyskania konsystencji budyniu. Po ostudzeniu zmiksować z masłem. Ostudzony biszkopt
BullioCzy zdarzyło się Wam w kuchni, że przygotowując potrawy zostały Wam białka z jajek? Myślę, że odpowiedź będzie twierdząca, więc aby ich nie zmarnować możecie przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ciasto godne takiej prozy Składniki na krokant: 1,5 szklanki orzechów 1 łyżka masła ½ szklanki cukru Folia posmarowana olejem Składniki na masę czekoladową: 150 ml śmietanki 30% 150 g czekolady 1 łyżka miodu Składniki na krem mascarpone: 200 ml śmietany 30% 250 g mascarpone ½ łyżeczki wanilii 1 łyżka cukru pudru Składniki na warstwę śliwkową: 1 kg śliwek ½ łyżeczki cukru waniliowego(...)pokrojone na niewielkie kawałki orzechy, mieszam i wykładam krokant na posmarowaną olejem folię aluminiową. Krokant rozkładam na folii tak, aby tworzył cienką warstwę. Odstawiam do wystygnięcia. Międzyczasie przygotowuję masę czekoladową. Śmietankę zagotowuję, ściągam z ognia i wkruszam do niej czekoladę, dodaję miód. Odstawiam na chwilę, żeby czekolada zmiękła, a następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Całość odstawiam do wystygnięcia. Przygotowuję
Słodki sentymentciasto godne takiej prozy Składniki na krokant: 1,5 szklanki orzechów 1 łyżka masła ½ szklanki cukru Folia posmarowana olejem Składniki na masę czekoladową: 150 ml śmietanki 30% 150 g czekolady 1 łyżka miodu Składniki na krem mascarpone: 200 ml śmietany 30% 250 g mascarpone ½ łyżeczki wanilii 1 łyżka cukru pudru Składniki na warstwę śliwkową: 1 kg śliwek ½ łyżeczki cukru waniliowego(...)pokrojone na niewielkie kawałki orzechy, mieszam i wykładam krokant na posmarowaną olejem folię aluminiową. Krokant rozkładam na folii tak, aby tworzył cienką warstwę. Odstawiam do wystygnięcia. Międzyczasie przygotowuję masę czekoladową. Śmietankę zagotowuję, ściągam z ognia i wkruszam do niej czekoladę, dodaję miód. Odstawiam na chwilę, żeby czekolada zmiękła, a następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Całość odstawiam do wystygnięcia. Przygotowuję
Słodki sentymentgorzkiej czekolady 50% - 250 ml śmietany 36% - 2 żółtka - 3 białka - 2 łyżki cukru - ½ szklanki płynu( może być sama woda lub pół na pół z z rumem) 50 g czekoladowego groszku Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i mieszamy z rozpuszczon ą Kasi ą/mas ł em . Wykładamy nimi spód tortownicy(18/20cm) i dobrze ugniatamy. Całość schłodzamy(...)Ubijamy śmietanę i wstawiamy do lodówki, ubijamy białka i te ż wstawiamy do lodówki, następnie ubijamy żółtka z cukrem na puszysty biały krem. Do ubitych żółtek po trochu dodajemy rozpuszczon ą czekoladę, ubite białka, śmietanę i czekoladowy groszek. Nakładamy piankę na czekoladowy sp ó d, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki najlepiej na cał ą noc. Dekorujemy. U nas marshmallowe
Mia Cucina Sofieta