Zapraszam dzisiaj na moją wersję warszawskiej wuzetki. Biszkopt kakaowy, przełożony dużą porcją bitej śmietany, pachnący delikatnie wanilią (zamiast cukru wanilinowego możemy użyć ekstraktu z ziarenkami
Mała Cukierenkaziemniaczanej - 2 czubate łyżki kakao - 1 szklanka cukru - 6 jajek - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt 2 - 1 szklanka mąki - 2 budynie czekoladowe - 1 szklanka cukru - 6 jajek - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia krem - 1,2 l śmietany 30 % - 20 g żelatyny miałam w płatkach - 1 puszka brzoskwiń - 50 g wódki - sok z brzoskwiń do nasączenia biszkoptów
W królestwie smaków BeatyNigelli Lawson. Jest tam cały rozdział poświęcony ciastom i torcikom czekoladowym i coś czuję, że wypróbuję je wszystkie :) Ciasto jest naprawdę bardzo czekoladowe z niewielką ilością mąki, bez proszku i sody. Trochę obawiałam się kremu coffee latte na bazie śmietany i białej czekolady ale niepotrzebnie - wyszedł idealnie zwarty i kremowy
Milion Smakówdelikatnie dokładamy do ciasta ciasto dzielimy na dwie części, jedną mieszamy z kakao, na przemian wylewamy do wysmarowanej masłem foremki pomiędzy wlewając krem Pieczemy w temp. 160*C przez około 60 minut Przygotowujemy polewę czekoladową- rozpuszczamy tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej i gdy babka ostygnie, oblewamy ją:) Smacznego :) P.S Obłędnie wychodzi także bez kakao, w keksówce, z ajerkoniakiem wylanym
Luźna Kuchniamogły go bez przeszkód zjeść. Smakował i jadły więc pomysł był trafiony. Do wykonania placków wykorzystałam przepis na niedawno odkryte naleśniki czekoladowe z mąki gryczanej . Przełożyłam je kolejno dżemem z czarnej porzeczki i kremem z serka. U nas był to serek kozi o dość intensywnym smaku. Mi zdecydowanie lepiej smakowałaby wersja z mascarpone. By zrobić krem utarłam serek
Dzieje kuchennej Wiewiórywysmarowanych masłem foremkach i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piekę około 15 minut, aż się zezłocą. Podaję je z dżemami, kremami, bitą śmietaną. Hitem są u mnie babeczki z plastrami banana i czekoladową polewą**. Na zdjęciu babeczki z waniliową ricottą (ricotta+ ekstrakt z wanilii +cukier wg uznania), brzoskwiniami Paraguayo i malinami, posypane odrobiną cukru pomarańczowego. Bardzo
Zapiski Młodej Żonymalinowa Powiało chłodem, zapachniało truskawkami. Truskawkowy sernik na zimno CanelaKabakSuprise, czyli zgadnij kotku co mam w środku. Ciasto z cukinią i cynamonem Toffik. Sernik czekoladowy z toffi E-kler. Eklerki z truskawkami SweetTube. Rurki z kremem Pestka. Dyniowe Muffiny Wszystkie załączone zdjęcia dzięki uprzejmości naszego fotografa Arkadiusz Kornacki Fotografia . Większa fotorelacja : https://picasaweb.google.com/107829375761994349541/ZarOstacja?authkey=Gv1sRgCLO43Jq8gOrp6wE Było cudownie, smacznie, kolorowo. Żałuję tylko
Kuchnia w opałachpostępujemy z drugim blatem (część śmietany zostawiamy do ozdobienia wierzchu tortu). Pozostałą śmietanę ubijamy z fixem truskawkowym i pozostałym cukrem, po czym wykładamy krem na wierzch i boki tortu. Dekorujemy pozostałą bitą śmietaną i ewentualnie czekoladowymi serduszkami
W poszukiwaniu inspiracjinią w roladę. Odłożyć do wytudzenia. Przygotować krem. Masło utrzeć , dodawać porcjami rozkruszoną chałwę. Wystudzone ciasto delikatnie rozwinąć, posmarować konfiturą a następnie kremem chałwowym. Ciasto delikatnie zwinąć w roladę. Udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową i wstawić do lodóki do schłodzenia
Monia miesza i gotujedzień. Ciasto to pochodzi z książki Siostry Anastazji "143 przysmaki siostry Anastazji". Cóż mogę powiedzieć ciasto okazało się przepyszne. Biszkopt kakaowy jest wręcz czekoladowy i dzięki dodatkowi oleju jest wilgotny i mięciutki , pyszny. Co do kremu też jestem bardzo mile zaskoczona , połączenie budyniu z bitą śmietaną smakiem bardzo przypomina puszyste i delikatne ptasie mleczko. Połączenie ciasta biszkoptowego i kremu
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniadyni ciasto drożdżowe nabiera pięknego, żółtego koloru. Na blogu jest też przepis na ciasto dyniowe z orzechami lub też ciasto marchewkowe z polewą czekoladową , w tym przypadku marchewkę można zastąpić tartą dynią. Polecam też zupę krem z dyni z serem Składniki na ciasto: 25 g świeżych drożdży 3/4 szklanki mleka 1 szklanka puree z dyni 100 g masła 6 łyżek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚmietanę ubijamy na sztywno. Do przestudzonej żelatyny stopniowo dodajemy bitą śmietanę połączoną z masą serową. Ciasta makowe kroimy na 2 placki i przekładamy kremem "biała dama". Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem lub posmarować polewą czekoladową. Smacznego
Salonik smakówprzynajmniej te w moim wykonaniu. Dziś przygotowałam dla Was przepis na jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia w ostatnim czasie – MILKY WAY. Kruche herbatniki przykryte waniliowym kremem są świetną kompozycją i idealną propozycją dla wszystkich łasuchów. Zabrałam je do szkoły tańca – zrobiło tam prawdziwą furorę i wszyscy wołali o dokładkę! Gorąco polecam! Spróbujcie! Ps. Gwarantuję(...)POLEWA CZEKOLADOWA: * masło – 50 g * mleko – 4 łyżki * cukier puder – 4-5 łyżek * kakao – 4 łyżki * mleczna czekolada – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mlek gotujemy z wanilia oraz cukrem pudrem. Miękkie masło ucieramy, wlewam lekko przestudzone mleko, a następnie wsypujemy mleko w proszku – miksujemy. Na spodzie blach układamy warstwę herbatników kakaowych, przykrywamy polową kremu
Ostra na Słodkoprawdziwą wanilią 20 gramów suszonej żurawiny 20 gramów suszonych rodzynek 1 kieliszek spirytusu Składniki na dekorację: 1/2 puszki masy kajmakowej 200 ml śmietany kremówki 200 gramów gorzkiej czekolady lukier czekoladowy zielona masa cukrowa do zdobienia cukierki w kształcie jajek Wykonanie mazurka: Podane składniki utrzyj w misce na gładką, białą masę. Zmiel orzechy w maszynce lub utrzyj je w moździerzu. Żurawinę(...)posyp nimi wierzch mazurka. Następnie wypełnij wierzch masą kajmakową. Wstaw mazurek do lodówki do stężenia. Lukier czekoladowy przełóż do pisaka cukierniczego. Namaluj nim drzewo. Z zielonej masy cukrowej zrób małe listki. Udekoruj nimi gałęzie drzewa. Następnie zrób gniazdko. Na koniec, zanim jeszcze krem zastygnie, umieść w gnieździe cukierki w kształcie jajek. Na koniec rada dla początkujących: Aby powierzchnia Twojego mazurka
Garniec Magaliebudyni o smaku śmietankowym bez cukru 0,5 szklanki cukru 430 g masy kokosowej (użyłam gotowej masy HELCOM) 0,5 l mleka 250 g margaryny Dodatkowo: garść płatków czekoladowych lub ok. 50 g startej gorzkiej czekolady wiórki kokosowe pomarańczowe Przygotowanie: Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do przestudzenia. 100 g gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Do miski przesiać(...)momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać masę kokosową. Dokład nie wymieszać. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować połowę masy kokosowej. Delikatnie przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostałym kremem wierzch i cienką warstwą boki torcika. Na koniec wierzch ciasta posypać płatkami czekoladowymi i pomarańczowymi wiórkami koksowymi
Ciastka - domowe słodkości