W naszym ogrodzie od zeszłego roku zagościł jarmuż i o ile w ubiegłym sezonie go nieśmiało testowaliśmy, o tyle w tym roku obiecałam sobie
W kuchennej krainieWafelki przekładane na podobieństwo popularnych wafelków Knopers w domowej wersji. Szybie i łatwe w przygotowaniu, bardzo wciągające. Trochę odchudzona wersja oryginalnego przepisu. Z podanych proporcji
W kuchennej krainieFaszerowane jajka są podstawą każdej udanej imprezy ;) Ilości jajek jakie u mnie schodzą są po prostu porażające :) Mogę zjeść na śniadanie jajecznicę, na obiad sadzone, a
Kraina Tysiąca SmakówDelikatna babka piaskowa z nutą cytryny. Miała być na Święta... ale coś mnie podkusiło, żeby zmodyfikować przepis i dodałam mleka. Wyszedł piękny zakalec, choć trzeba przyznać
Kraina Tysiąca SmakówDziś chciałabym zaprezentować Wam dwie książki z serii "Szkoła gotowania krok po kroku". Podobną pozycję recenzowałam już jakiś czas temu - była to "Ilustrowana szkoła gotowania. Kuchnia
Kraina Tysiąca SmakówDzisiaj coś słodkiego, podzielnego, niby ciasto, ale małe, czyli muffinka ;) A żeby było zabawniej w formie sowy :) Muffinki ozdobione jako sowy robią niesamowity efekt przy
W kuchennej krainieKolejne ciasto dla amatorów słodkich deserów, którzy nie lubią się przemęczać przy ich przygotowaniu. Ciasto jest o tyle proste, że nie wymaga pieczenia, a
W kuchennej krainieKurczak w sosie śmietanowo-ziołowym z pieczarkami. Dodatkowo posypałam kiełkami rzodkiewki, które nałogowo dodaję ostatnio do wszystkiego :) Dziś miałam dzień dobroci dla roślin. Przyznam się Wam
Kraina Tysiąca SmakówJollof rice - czyli ryż z zachodniej afryki.Gdy na BBC Food znalazłam przepis na to afrykańskie risotto, nawet nie przypuszczałam, że aż tak mnie zachwyci. Tak, zdecydowanie
Kraina Tysiąca SmakówSałatka z pieczarek - na co dzień i od Święta!Nigdy nie ładuję aparatu fotograficznego "na zapas" - w trosce o baterię podpinam go dopiero, gdy
Kraina Tysiąca SmakówSos jogurtowy na bazie pora i dorsz atlantycki = zdrowy i lekki obiadNieustannie szukam nowych pomysłów na rybę. W zamierzchłych czasach przygotowywałam takie sosy na bazie słodkiej
Kraina Tysiąca SmakówUdka z patelni z marchewką i pietruszką oraz kaszą pęczak - warzywa "robią" za sałatkę, więc o zieleninę nie trzeba się już martwić ;) Niech mi
Kraina Tysiąca SmakówPrawdziwki marynowane w occie Uwielbiam patrzeć na marynowane grzybki. Najpiękniejsze bez wątpienia są borowiki - malutkie prawdziwki i podgrzybki wyglądają po prostu słodko. Moja siostra w zeszłym
Kraina Tysiąca SmakówJogurt naturalny to właściwie jedyna forma nabiału jaką ostatnio jem. Nie przepadam za serami, a do wyjałowionego ze wszystkiego co dobre mleka jakoś nie jestem przekonana
Kraina Tysiąca SmakówSałatka z kaszą jaglaną i wędzonym kurczakiem Oj, dawno mnie tu nie było :) Ponad miesiąc! I większość tego czasu spędziłam bez internetu i komputera. Choć Mazury
Kraina Tysiąca Smaków