minut, wyjąć polać polewą kokosową i ponownie piec 20 minut. Polewa kokosowa: wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzać do momentu aż masło się rozpuści. Inspiracja z blogu Kraina Sosny
Ala piecze i gotujeurodziny mojej córeczki upiekłam ten pyszny, czekoladowy tort. Koniecznie z podobizną Elzy i Anny z ulubionej bajki Oliwki, "Kraina lodu". Tort wyszedł wyjątkowo pyszny i słodki ;) Wszystkim bardzo smakował i bardzo szybko zniknął ze stołu. Nawet nie miałam kiedy zrobić zdjęcia w przekroju :) Przepis na blaty orzechowe podpatrzyłam na stronie "Mama gotuje" Blaty orzechowe: 8 białek 250g zmielonych orzechów włoskich
Smakołyki Asiprzed II wojną światową było to miasto niemieckie i nazywało się Landsberg an der Warthe, czyli Landsberg nad Wartą. Nazwa Landsberg wywodzi się od słów land (ziemia, kraina) i berg (góra). Myślę, że ta nazwa była też związana ze wzgórzami, którymi ówczesne miasto było otoczone, a dziś przez swój rozwój jest na nich położone. Co jadają Lubuszanie
Codzienna kuchnia niecodziennapotraw z rybą w roli głównej Poza samymi przepisami opublikowane w książce zdjęcia są naprawdę pierwszej klasy, co widać na załączonym obrazku . Możemy też poznać krainę Milickich stawów, skąd Lidl poniekąd czerpię dostawę swoich ryb do sklepów. Lektura obowiązkowa na długie zimowe wieczory z kubkiem gorącej herbaty bądź czekolady , a nuż może
Marta Gotujeprzepiękne zdjęcia również autorstwa Dominiki. Nie ma tu przepisu, którego nie chciałabym wypróbować już, zaraz, teraz... Urocze są także słowa, jakie autorka wplątuje w kulinarną podróż po krainie warzyw - szczere, bezpretensjonalne, osobiste - po prostu prawdziwe. Czytając ma się wrażenia, jakby Dominika rozmawiała z nami siedząc przy wspólnym stole i z pewnością gotując coś z warzywem w roli głównej
KUCHARNIAsłońce. Lato. Pełne przepychu. Unoszący się zapach ziół, intensywny smak w pełni dojrzałych warzyw, głębia kolorów i ta perfekcyjność przyrody. Co roku potrafi zamienić świat w przepiękną i niepowtarzalną krainę. Za każdym razem inną. Składniki: 1 brokuł 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 czerwony pomidor 1 żółty pomidor 1 ogórek 1 cebula czarne oliwki ser typu feta
Kuchnia Pani WiosnyGinu Lubuskiego z sokiem pomarańczowym i tonikiem w upalny letni wieczór 10. Lubię... bursztyny 3. Do zabawy zapraszam: Alex z Mojej kuchnii Mateusza z Parakultury Zuzamoll z Zuzamoll w krainie deszczowców Olciaky z Waniliowej chmurki Olę ze Słodkich rozmyślań Panią Torcikową Rozmowy z Komendantem Grzegorza z Wygoń babę z kuchni Dobromiłę z Dobrych smaków Małolatę z Małolata w kuchni czyli
sierotka maRysia w kuchnizaprowadzi nas do miejsca, gdzie serwują jakieś jedzenie. Niekiedy wydawałoby się, że będzie genialne, no bo kaszebskie, oparte na ciekawych smakach. No jak to jeden kaszub kiedyś powiedział, ta kraina jest wyróżniona przez Boga – mieszkańcy mają dostęp zarówno do rzek, jezior, morza, lasów i gór. Więc czego jeszcze chcieć… Tawerna Mestwin, ul Straganiarska 20/23 Podobno nie chodzi się
Right Behind The Kitchenoraz o tym, która gospodyni zrobiła najlepsze gołąbki... W tej cenie znajdziemy artykuły i inspiracje oraz przepisy, po których chcesz po prostu więcej i więcej wgłębiać się w cudną krainę zwaną gastro, nie patrząc w ogóle już na cenę. Co je łączy a co dzieli? Są dwumiesięcznikami jak wspomniałem, magazynami kulinarnymi o kuchni i świecie związanym z nim, o ludziach
Right Behind The KitchenDynia....jak dla mnie to nie tylko zupy, pasty i dodatek do gulaszu...Dynia to też pyszne desery, wyjatkowo smakujące i tak bardzo aksamitne. Zapraszam Was w krainę dyniowej przyjemności z moim deserem. Zainspirował mnie przepis z jednej z kolorowych gazet do stworzenia czegoś takiego mojego ;) Składniki: 0,7 kg dyni bez skóry 20 dag serka mascarpone 3 łyżki likieru
Z Majeczką w kuchnizrobi się gęsty. Jeszcze ciepłym, ale nie gorącym skrapiamy obficie babeczki udekorowne kremem i "szkłem". Przepis na babeczkowe ciasto znaleziony wieki temu u Cukrowej Wróżki . Inspiracje: Moje Wypieki , Kraina Sosny
Zawsze głodna!mokry i zimny jesienny wieczór, niż podanie zdrowego i pysznego deseru z pieczonych jabłek, który nie tylko poprawi nasz nastrój, ale również na powrót przeniesie nas wspomnieniami w krainę dzieciństwa. składniki dla trzech osób 3 duże jabłka, u mnie odmiany szarej renety 60 g owoców żurawiny ( świeże lub mrożone) 3 łyżeczki brązowego cukru cynamon sposób przygotowania Jabłka myjemy, nożem wycinamy
Miód i pieprztermiczny dzbanek w optymistycznym kolorze zielonego jabłuszka jest pełny), świeżo wyprany, pachnący błękitnym płynem do płukania kocyk i wymoszczone miejsce na kanapie. Od czasu do czasu wyrywam się z krainy marzeń, żeby wyjść z psem na spacer i dotlenić nieco zamulony organizm. A potem znów daję nura między karty powieści, gdzie król angielski stara się stłumić bunt niepodległościowy w Ameryce
Pożeraczka, czyli raz adobrzektóry nosi tytuł ,,Błękitna Laguna’’ można przenieść na talerz? Oczywiście że tak!! A ciasto które Wam dziś prezentuje jest tego dowodem! Połączenie egzotyki oraz morskiej bryzy przeniesie Was w krainę tropikalnej wyspy. Efektowny wygląd oraz wysublimowany smak ukoi podniebienia nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy ciast! Ciasto z makiem: 7 białek 5 łyżek niebieskiego maku 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej
Podróż w kulinariaTwórcy serii Dragon Age znani są z obsesji na punkcie sera, który bardzo często pojawia się w postaci kręgów w różnych lokacjach krainy Thedas, nie wspominając o serowej tarczy dostępnej jako jeden z elementów wyposażenia naszego herosa. Jednakże my tym razem zajęliśmy się zupełnie „nieserową” potrawą, o której wzmiankę znaleźć można w menu tawerny The Rusted Horn występującej
Nerds Kitchen