Prosta, szybka i naprawdę smaczna potrawa ze składników dostępnych o każdej porze roku. Jeśli jednak masz pod ręką świeże lub mrożone prawdziwki, podgrzybki czy kozaki
Kraina Tysiąca SmakówProste jest piękne, a czosnkowe masło zawsze jest "hitem" spotkań przy grillu. Smakuje najlepiej, kiedy dobrze "przegryzie się" z czosnkiem, dlatego warto przygotować je dzień przed
Kraina Tysiąca SmakówKawa, mleko i odrobina cukru, ot i cała filozofia! Nieważne czy masz ekspres czy nie. Potrzebny Ci jedynie zwykły, mały spieniacz do mleka. Jest też idealne
Kraina Tysiąca SmakówWpis edytowany 21.06.2013 r.Kiedy rok temu spisałam ten przepis, Weronika (patrz: komentarze pod postem) doradziła mi, żeby nie gotować słoików. Mama potwierdziła, więc tak też przygotowałam
Kraina Tysiąca SmakówPyszne ciacho, idealne na sobotnie popołudnie. Jeśli przyrządzimy je w niedużej tortownicy może być łatwym i efektownym urodzinowym torcikiem. Warto wtedy posmarować bitą śmietaną również brzegi
Kraina Tysiąca SmakówPanna Cotta, czyli tłumacząc dosłownie "gotowana śmietana", to klasyczny włoski deser - idealny na upalne letnie wieczory. Ponieważ sama śmietanka jest słodka polecam podawać ją z kwaśnymi
Kraina Tysiąca SmakówFilet z kurczaka to coś, co prawie zawsze jest gdzieś w lodówce... Jeśli więc szukasz pomysłu, jak podać go dziś na obiad polecam w delikatnym pieczarkowo
Kraina Tysiąca SmakówDziś "na tapecie" konfitura z truskawek. Przyrządzenie takiej konfitury to naprawdę nic skomplikowanego, niestety zajmuje sporo czasu, ale za to możesz mieć pewność, że jest to
Kraina Tysiąca SmakówCo prawda nasz mini-grill turystyczny ledwie już zipie, a kratka ugina się pod ciężarem paru szaszłyków, ale najważniejszy jest efekt końcowy i towarzystwo oczywiście :)A
Kraina Tysiąca SmakówOdkryłam ostatnio nowy sklepik rybny, w którym w każdy wtorek sympatyczny pan sprzedaje świeże ryby i jestem zachwycona:) Za tydzień będzie flądra!Przepis w myśl zasady
Kraina Tysiąca SmakówAkcja przetransportowania czerwonych porzeczek z mamy ogródka zakończona absolutnym sukcesem:) Porzeczki przejechały ponad 300 kilometrów, część została zjedzona natychmiast, reszta trafiła do deseru lub kompotu..Kompot
Kraina Tysiąca SmakówPampuchy to pyszne, miękkie, drożdżowe bułeczki, które można przyrządzić na słodko lub na słono. Ja osobiście uwielbiam je w wersji na słono z mięsem i sosem
Kraina Tysiąca SmakówPiliście kiedyś smoothie w McCafe? Smakuje całkiem nieźle, ale ostatnio przyjrzałam się niestety jak pani je robiła... lód, mleko i syrop truskawkowy... Tymczasem prawdziwe smoothie to
Kraina Tysiąca SmakówOstatnio przesympatyczny Pan zaczepił mnie na ulicy i "wcisnął" mi trochę czarnych porzeczek. Nie powiem, żebym się jakoś opierała, bo są one źródłem wielu
Kraina Tysiąca Smaków