kraina - 1000 przepisów (strona:40/67)

Wizyta w Szkocji 143

wizyta kulinarna. Zaproponowana przez blog Ireny i Andrzeja zabawa "Z widelcem po Europie" dociera wlasnie dzis do Szkocji. Do tej pory nie zaglebialam sie w kuchnie tej krainy, jak dla mnie wszystko co o niej wiedzialam zamykalo sie w slowie "whisky", ktorej z reszta nie lubie. Szukajac jednak odpowiedniego przepisu odkrylam, ze kuchnia szkocka bagata jest w wiele prostych

Przysmaki Karolki
Buniowe mieszanie w giuweczu 198

fascynuje mnie bułgarska potrawa - giuwecz. Jak by na nią spojrzeć to jest z nią tak jak z naszym bigosem. Co dom i kraina geograficzna to inny. Jest giuwecz z baraniną i jest z wieprzowiną. Jest z kiełbasą , a jest też zupełnie bez mięsa. To taki typowy pasterski kociołek do którego wrzuca się to co akurat jest do zdobycia. W moich

Buniabaje w kuchni
Tam, gdzie rządzi czekolada. 214

się niczymdzikuska w wielkim mieście...Wyszłam, ale długo nie mogłam się otrząsnąć. Poniżej przedstawiam Wam zdjęcia całej kolekcji słodyczy, jakie widziałam. I które spotkacie,odwiedzając każdą z tych uroczych krain czekoladowej rozpusty i przyjemności.(zdjęcia pochodzą z oficjalnej strony:  http://www.chocolate.krakow.pl/ )PRALINKI: (spotkamy tu aż tyle różnych cukierków, wszystkie z pokazanych poniżej widziałam

W kuchni Karmel-itki
OFDS - ciąg dalszy / 10.08.12. Jedzenie i Grzegorz Łapanowski. 173

tymże domku  całym patronatem zajęła się firma Aquarell, rozdająca sok.   A to już sam Grzegorz Łapanowski. Kiedy szłam pod scenę dorwała mnie… Kasia z bloga W KRAINIE SMAKU. Poznała mnie, podeszła i tak zaczęłyśmy naszą „realną” znajomość. Kasia, pogodna i pełna werwy dziewczyna. Pełna pozytywnej energii. Razem oglądałyśmy poczynania Grzegorza łapanowskiego, który robił na scenie niezłe show. Zadawał

W kuchni Karmel-itki
Restaurant Day - Poznań, 19.08.2012 215

Niedziela była niesamowita. Razem z Kasią, prowadzącą stronę W KRAINIE SMAKU wybrałyśmy się na RESTAURANT DAY. Aha, już od razu powiem, że niepodpisane zdjęcia pochodzą od Kasi ;] Cóż to takiego? Zamysł tej imprezy strasznie mi się spodobał, ale słaba reklama zupełnie nie sprzyjała wydarzeniu. Mało restauracji wzięło udział, jedynie trzy, m.in. PUGA Aleksandry Gerlach, czy też BLOW

W kuchni Karmel-itki
Versatile Blogger Award. 132

trud są przemiłe komentarze i m.in. takie urocze nagrody ;]   Nominowani w kategorii.. Inspiracja i natchnienie. (kolejność przypadkowa zupełnie!) 1. Kromek z Masłem ,Kruche Babeczki 2. W Krainie Smaku 3. Gruszka z Fartuszka. 4. Burczy mi w brzuchu.5. Bake & Taste 6. Dusiowa Kuchnia. 7. Moje Twory Przetwory 8. Pieczarka Mysia 9. Grażyna Gotuje 10. Tomek gotuje 11. Proste

W kuchni Karmel-itki
Piknik wielkopolskich blogerów - 1.09.2012 170

sezamem orazpysznymi precelkami. Od Piotra (SAN JACINTO) mieliśmy m.in. pyszny tort kanapkowy, łososia, domową kiełbaskę,bagietki, ogóreczki w curry i sałatkę z tuńczykiem wraz z dresingiem. Kasia (W KRAINIE SMAKU) pochwaliła się pysznym ciastem Persian Love Cake, chlebem grahamz pestkami dynia oraz świeżutkimi i lekkimi scones. Owe scones podałyśmy z Kasią z moimi domowymi dżemikami - truskawkowym, dyniowym,malinowym bądź wiśniowym

W kuchni Karmel-itki
MAKARON Z DOMOWYM MUSEM JABŁKOWYM I CYNAMONEM. 265

czasem nie zasługa tej przeklętej odżywki. Posiłek? Szybko i nieskomplikowanie. Dzisiejszy post właśnie zapowiada, jaką kuchnię będę najczęściej serwować. MAKARON Z DOMOWYM MUSEM JABŁKOWYM I CYNAMONEM (inspiracja: W Krainie Smaku.) makaron (u mnie spaghetti) mus jabłkowy cynamon Makaron ugotowałam w osolonej wodzie, wg czas na opakowaniu. Porcję musu wrzuciłam na patelnie, podgrzałam z cynamonem. Podałam razem, oprószając dodatkowo cynamonem. DOMOWY

W kuchni Karmel-itki
Wargowskie plyndze. Spotkanie bloggerów 22.09.2012. 172

sobotę, 22.09, część wielkopolskich blogerek spotkała się na dworcu w Poznaniu. Marysia (Gruszka z fartuszka), Kasia ( W Krainie Smaku), Karolina (Moje Codzienne Przyjemności),Ewelina (Przy Kubku Kawy) oraz ja, Karmel-itka, ruszyłyśmy do Wargowa. Tam czekała na nas Grażyna (Grażyna Gotuje).   To właśnie Grażyna zorganizowała i zaprosiła nas na Święto Pyry Wielkopolskich Blogerów.Ugoszczone przez panie z Koła Gospodyń

W kuchni Karmel-itki
Chleb nasz powszedni. PSZENNY DROŻDZOWY NA MAŚLANCE. 151

stopni. Piekę 50 minut. Po upieczeniu chleb, postukany od spodu, powinien wydać głuchy dźwięk. Wtedy mamy pewność, że w środku również jest dopieczony. SMACZNEGO! Pozdrawiam z sielskiej krainy wyobraźni! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Bułgaria na talerzu. GULASZ JAGNIĘCY Z DYNIĄ I PAPRYKĄ. 160

Wielkimi krokami zbliża się I półfinał konkursu kulinarnego "BlogerChef", organizowanego przez Doceń Polskie oraz blog W Krainie Smaku. Odbędzie się on już jutro, 19 stycznia, w Gniewinie, a dokładniej  w hotelu Mistral Sport. Jak już większość z Was wie,również wzięłam udział w eliminacjach,  a traf tak chciał, że się zakwalifikowałam. Wcześniej prezentowałam ciasto bułgarskie CAPRISE, które także

W kuchni Karmel-itki
BROWNIE Z MIĘTĄ I ALKOHOLEM. 150

przyrządzenia tych brownies przekonała mnie Kasia, autorka bloga "W Krainie Smaku". Urzekła mnie swoimi  BROWNIES Z WHISKY I PORECZKAMI,które posłużyły jako punkt wyjścia mojej wersji.Wypieku Kasiu miałam okazję spróbować, będąc z nią w Krakowie z powodu Wielkiego Finału 9. Małopolskiego Festiwalu Smaku.Tak mi zasmakowały, że nie byłabym sobą, nie popełniając ich u siebie. Też nie obeszłoby się

W kuchni Karmel-itki
Warsztaty kuchni hiszpańskiej w ROTONDO - 19.11.2013, Poznań. 194

życiem.Idę, wiedziona instynktem. Piwnica poznańskiego Okrąglaka zaprasza oszałamiającymi zapachami, gwarem gości,przyjazną łuną światła i przyjemnym ciepłem, które wszyscy tak pragną burą jesienią.Kasia Szatkowska, autorka bloga W Krainie Smaku, wraz z właścicielką winiarni Rotondo w kompleksie restauracyjnymKuchnia Marche w Okrąglaku, zaprosiła nas, wielkopolskie blogerki, na wspaniałe warsztaty. Pod nóż poszłakuchnia hiszpańska. Wraz z 11 pozostałymi dziewczętami, z wielką

W kuchni Karmel-itki
PAELLA MARINARA. 175

zapijają winem.Nie, nie, spokojnie. To tylko blogerki kulinarne na warsztatach.Paella marinara - właśnie to danie przygotowywałam na warsztatach w ROTONDO, prowadzonych przez jedną z nas,Kasię Szatkowską z bloga "W Krainie Smaku". Pozwoliłam sobie na publikację tego przepisu, ponieważ przyrządzałamgo osobiście, pomimo, że było to na warsztatach. Paella jest słynną hiszpańską potrawą jednogarnkową z Walencji. Opiera się przede wszystkim na ryżu

W kuchni Karmel-itki
FALAFEL. 152

swych rodzin. W końcu jak blogerzy się spotykają, rozmawiają głównie o jedzeniu. Takie zboczenie zawodowe.Tak właśnie było tym razem. Wracając ze spotkania z Warszawy pociągiem, wraz z Kasią (W KRAINIE SMAKU) i Laurą (CAFE BABILON), zyskałam takie natchnienie. Rozmawiając z dziewczynami padło na falafle. Jak tylko wróciłam do domu, na drugi dzień zaraz pobiegłam do sklepu z ekologiczną żywnością,kupiłam

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania