Klasyka w polskich domach ;) Pokusiłabym się o stwierdzenie, że jest to jedna z najczęściej goszczących na naszych stołach potraw. Pamiętam ze szkoły, że były czasy, kiedy
Kraina Tysiąca SmakówPrzygotowanie w ten sposób piersi z indyka zajmuje chwilę. Warto jednak przeznaczyć trochę czasu na to, aby poleżała w marynacie. Tak przyrządzona będzie miękka i wilgotna
Kraina Tysiąca SmakówThe Mexican ul. Ogrodowa 19a (Rynek Manufaktury) Łódź Ile czasu trzeba spędzić w restauracji, żeby napisać jej recenzję? Godzinę? Półtorej? Do "The Mexican" wybrałam
Kraina Tysiąca SmakówMaślaki marynowane w zalewie octowej Jeżdżę na działkę do "maślakowego lasu" i przyznam się szczerze, że tęsknię za dużą ilością prawdziwków, podgrzybków i kozaczków
Kraina Tysiąca SmakówRisotto z maślakami Strasznie dużo się ostatnio u mnie dzieje, relacje i recenzje czekają na spisanie, ale ponieważ sezon na grzybki w pełni, najpierw szybciutko risotto
Kraina Tysiąca SmakówCytrynowe ciasto ucierane Bardzo łatwe i szybkie ciasto, a jednocześnie delikatne, lekkie i pysznie cytrynowe :) Ucieramy składniki we właściwej kolejności, przekładamy do keksówki i już. Ciasto
Kraina Tysiąca SmakówJeśli chodzi o sałatki moja siostra jest niezastąpiona. Zawsze kroiłam wszystkie składniki i zostawiałam jej do przyprawienia. I w sumie tak jest do dziś, bo wiem
Kraina Tysiąca SmakówLucynka na blogu już gościła, choć w trochę innej wersji (zobacz: Lucynka). Opowiadałam Wam, że to moje ulubione ciacho do kawy, choć jego przygotowanie nie jest
Kraina Tysiąca SmakówPierogi ruskie - moje ulubione :) Pierogi ruskie zawsze były moimi ulubionymi. Najbardziej kojarzą mi się z czasami studiów, kiedy przywoziłam od mamy całe tony różnych pierogów, krokietów
Kraina Tysiąca Smaków"Księga chleba" Ponieważ dziś Światowy Dzień Chleba, mam dla Was recenzję książki właśnie o chlebie... Przyszło Wam kiedyś do głowy, żeby zastanowić się jak
Kraina Tysiąca SmakówNie pamiętam, gdzie po raz pierwszy wypatrzyłam przepis na tego pysznego kotleta, chyba była to jakaś gazeta... W każdym razie było to dosyć dawno, a cordon
Kraina Tysiąca SmakówDługo się zastanawiałam czy opublikować ten wpis :) Dlaczego? Bo gnocchi wyszły mi trochę niekształtne :) Nie mam specjalnego drewienka do ich kształtowania, więc męczyłam się z każdą
Kraina Tysiąca SmakówNie da się ukryć, że większość maluchów, czy rodzice tego chcą czy nie, uwielbia słodkości. Niestety coraz więcej dzieciaków cierpi na alergie pokarmowe, a co za
Kraina Tysiąca SmakówPyszne, wilgotne i mięciutkie czekoladowe muffiny mogą być bazą do różnych kremów. Dziś proponuję podać je z kremem pomarańczowym z waniliowym akcentem. Bardzo dobre połączenie :) Krem
Kraina Tysiąca SmakówOj dawno nie było ryby :) Dziś prosta propozycja dla zapracowanych - najlepiej przygotować sobie rybę rano, przed wyjściem do pracy, poleży w lodówce z przyprawami i będzie
Kraina Tysiąca Smaków