obrazuje przemian społecznych i kulturowych jak przemiany na stole. Każda dekada ma swoje wartości, swoich biesiadników i dania. Zaczyna się od kulebiaka i kaszy gurjewskiej. To niezwykle pracochłonne dania, których przygotowanie wymaga posiadania kucharki. Są kotlety – w latach ‘30 absolutna nowość, chociaż były wzorowane na amerykańskich hamburgerach, tylko zgubiły gdzieś bułkę. Lata ‘40 to wojna i kartki na chleb
Ugotowane pozamiatanestrony na złoty kolor. Przesmażone kotlety dodajemy do grzybów, całość podlewamy słodką śmietaną, solimy i dusimy pod przykryciem przez kolejne 20 minut. Gotowe kotlety wykładamy na talerze, razem z kurkami i śmietanowym sosem, podając z kaszą lub innymi dodatkami
Miód i pieprznaszło mnie na takie o to placki, bo z tej kaszy jeszcze żadnych nie próbowałam, zdecydowanie za późno to zrobiłam, bo jak za kaszą samą nie szaleje, tak te placki były strzałem w dziesiątkę. Pieczone kotlety z czerwonej soczewicy z ziarnami, podane z sosem czosnkowym,kalafior Ostatnimi czasami szaleję za bezmięsnymi kotletami i kombinuję z nimi jak tylko się
More food, love and dreamsdusić na wolnym ogniu około 45 minut. Po tym czasie dodać drobno pokrojony czosnek, rodzynki i morele. Dusić kolejne 15 minut. Gorące kotlety, polane sosem z rodzynkami i morelami podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą
O kuchni z uczuciemskładniki doprawiamy. Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę, aby smaki się połączyły. BURGERY Obrane buraki trzemy na tarce na grubych oczkach, gotujemy kaszę (według przepisu na opakowaniu). Łączymy wszystkie ze sobą składniki, doprawiamy. Formujemy kotlety o szerokości ok7-8 cm grubości ok 1 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni po 20 minut z każdej strony
Basia w kuchniszczypiorku i czosnku. Polecam też inne przepisy na krokiety: Krokiety ziemniaczane (Panzerotti neapolitańskie) Krokiety o smaku ruskich pierogów Krokiety z kapustą i grzybami Kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem Jak zrobić krokiety z chleba tostowego? Krokiety z kaszy gryczanej Przepis na Krokiety ziemniaczane z papryką i cebulą: Składniki na ok. 10 szt. krokietów ziemniaczanych z papryką 6 dużych ziemniaków 1 jajko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczas temu podawałam przepis na mleko sojowe i pisałam, że pozostałą pulpę sojową można wykorzystać do zrobienia kotletów.Dziś podaję przykładowy przepis na kotlety z soi :) Składniki: 200 g pulpy z soi 200 g ugotowanej kaszy jaglanej szczypior z jednej cebulki pół niedużej cebuli sól pieprz 2 jajka 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 4 łyżki wody (lub mniej jeśli mleko
chwile dla mniespalone! Wykonane zostały z fasoli czerwonej, cebuli i marchewki, która nadała im delikatnie słodkiego smaku. Można wyczuć nutkę pikanterii za sprawą chilli. Kotlety z fasoli mogą być ciekawym urozmaiceniem obiadu, a w towarzystwie surówki i kaszy stanowić pełnowartościowy posiłek :) Składniki: 100 g fasoli czerwonej redkinley (Targroch) 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki siemienia(...)gładką masę bądź jeśli wolisz na masę bezgrudkową. Do masy dodaj siemię lniane i przyprawy. Wymieszaj. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczeniem nakładaj łyżką porcję masy, uformuj okrągłego kotleta w preferowanej wielkości. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz 50 minut
Zdrowie na języku :Pmielone grzybowe. Można je zrobić z jednego gatunku grzybów lub pomieszać kilka (ja tak wolę). Można też użyć grzybów suszonych lub samych nóżek. Kotlety są bardzo aromatyczne, ale grzybami tak już jest :) Doskonale komponują się z kaszą i zasmażaną kapustą lub po prostu z ziemniakami, buraczkami lub fasolką. Polecam także wersję, gdzie ⅓ grzybów zostawiamy posiekaną. Składniki dla 4-6 osób(...)dobrze odcisnąć z mleka. Przepuścić przez maszynkę razem z ostudzonymi grzybami. Dodać jajko, przyprawy i natkę. Dokładnie wymieszać. Do masy dodać tylko tyle bułki tartej, żeby dało się formować kotlety. Kotlety obtoczyć w bułce tartej smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. *Grzyby suszone namoczyć, zostawić na noc. Następnego dnia ugotować, odcedzić. Wywar można wykorzystać np.do zupy. Jeżeli grzyby
Pełny talerzindyka pieczone z rozmarynem – Satay z indyka pikantny – Indyk w potrawce – Dietetyczny indyk z kaszą i warzywami – Ćevapčići z mielonego mięsa z indyka – klopsiki w sosie koperkowym Z mielonego mięsa z indyka polecam zrobić na obiad pyszne kotlety mielone z warzywami. Kotlety mielone z indyka z warzywami: z cukinią, marchewką i papryką 500 g udźca
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSchab w sosie serowym Jeśli nie macie pomysłu na obiad ze schabu , a nie macie ochoty na klasyczne kotlety schabowe , polecam łatwy i szybki schab w sosie serowym . To świetny pomysł na posiłek dla całej rodziny. Takie kotlety schabowe bez panierki potrzebują tylko rozbicia tłuczkiem, doprawienia, a następnie szybkiego usmażenia - cienkie plastry schabu smażą się błyskawicznie, więc uważajcie(...)świetny sos do pozbycia się wszystkich resztek serów. Schab w sosie serowym najlepiej smakuje z ziemniakami, ale pasuje też do ryżu i kaszy. Polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na schab :) Polecam tez przepis na moje kotlety drobiowe po zbójnicku: Schab w sosie serowym, składniki: ok. 500 g cienkich kotletów schabowych bez kości, cebula, 1-2 ząbki czosnku, szklanka wody
Lekcje w kuchnipoprosić o jego zmielenie lub też samodzielnie zmielić mięso. Wiemy, co jemy Ja wybieram zwykle mięso wołowo-wieprzowe lub mięso z szynki. Możecie użyć również mięsa drobiowego i zrobić kotlety mielone ale drobiowe. Bułka Używamy do związania mięsa suchej bułki kajzerki. Namaczamy ją w wodzie lub mleku. Bułka nam wypłynie na powierzchnię, więc aby w całości nasiąkła wodą, obciążamy(...)nadmiaru wody/mleka. Jeśli nie macie bułki, jako zamiennika użyjcie ugotowanego ziemniaka przeciśniętego przez praskę czy też 3-4 łyżek ugotowanej kaszy. Cebula W przepisie jest bardzo drobno posiekana cebula surowa. Jeśli chcecie nieco odmienić smak kotletów, podsmażcie najpierw cebulkę na maśle i dopiero taką dodajcie do mięsa. Bułka tarta Niby prosta rzecz, ale jeśli porównacie bułki tarte różnych firm, każda
Mieszam w Garnkupotrzeba olej rzepakowy,4 szklanki woda,- maggi do smaku,2 łyżki śmietana gęsta słodka 18%,1 łyżka mąka, 2 saszetki kasza gryczanamielone dobrze wyrobić z jajkiem, płatkami, cebulą, tartą bułką, vegetą, drobno pokrojoną papryczką chilli uformować okrągłe kotlety nieduże i na oleju je zrumienić przełożyć do rondla, zalać wodą i gotować na mniejszym ogniu z 20 minut zagęścić sos śmietaną
W Mojej Kuchni Lubię