obiad zamiast ziemniaków zaserwujmy ugotowaną na sypko kaszę jaglaną z podsmażoną cebulką – pyyyszna. Do tego mizeria i kotlety sojowe w przyprawie do ryby. Szybko, sycąco i odrobinę kalorycznie – odpowiednio do pogody. 20 rozgrzewających zup na jesień/20 warming soups for the autumn 1. Zupa z czarnej fasoli i pomidorów / Black bean and tomato soup 2. Krem z cukinii / Cream
Qlinarnie i Qlinarniebyła polana pysznym, lekko miodowym dressingiem, więc na talerzu nic nie zostało. Spróbowaliśmy też cieciorki z pomidorami, kaparami i natką, podaną ze stekiem z kaszy gryczanej i owsianej. To danie mogłoby być lepsze, szczególnie kotlet bardziej wyrazisty, chociaż nie było źle. Zapomniałam wspomnieć, że na początek napiliśmy się bardzo dobrej, zbożowej kawy orkiszowej. Podsumowując, przy następnej wizycie w Łodzi
Corner With Recipesspecjalnie skomplikowane, więc schab robię w innej formie niż tradycyjna. ;-) Przedstawiam banalny przepis na roladki schabowe z sosem pieczarkowo-koperkowym. Cienko rozbite kotlety po upieczeniu są mięciutkie i soczyste. Podałam je z kaszą gryczaną i surówką z marchewki i jabłka . Roladki: 5 plastrów schabu 5 plasterków szynki 5 plasterków żółtego sera sól, pieprz, olej Sos pieczarkowo-koperkowy: 500g pieczarek
Szefowa kuchniDzisiaj były: kotlety z białej fasoli (fasola, sól, pieprz i mąka kukurydziana), kasze: gryczana i jaglana (ugotowane razem), ogórki kiszone. Smacznie i w niecałe 30 minut. Przepis bierze udział w akcji: Evelyn odwiedza krewną w domu opieki. Przez przypadek poznaje tam staruszkę Ninny, która opowiada jej historię życia dwóch przyjaciółek: Idge i Ruth. Przenosimy się do Alabamy
Qlinarnie i QlinarnieNajpierw trafiłam na post o "Idealnym Pulpecie" w Fabryce Odkryć Kulinarnych. Przemyślałam i stwierdziłam, że bułki tartej tam nie dodam, przecież nie chce kotleta mielonego. Chciałam jednak czymś ją zastąpić, więc pomyślałam o kaszy mannej, po prostu gdzieś, kiedyś słyszałam, że takie są dobre- nie wiem czy przypadkiem nie od mojej mamy, a mama na pewno nie może się
Czerwona PorzeczkaSelerowe kotlety w sosie grzybowym, a do tego ryż, kuskus lub kasza!, samo zdrowie :)Składniki: 1-2 selery jajko bułka tarta sól oliwa do smażenia Sos: 3 dag suszonych grzybów cebula po łyżce mąki i masła pół szklanki jogurtu naturalnego sól pieprz 1.Seler umyć i ugotować w łupinie. Gdy przestygnie, obrać, pokroić w dość grube plastry. Każdy plaster posolić
Apetyczna babeczkaktórych bazą jest odkwaszająca organizm kasza jaglana i pełen żelaza szpinak. Takie burgerki świetnie wkomponują się w rączkę bobasa karmionego metodą BLW. Zapracowana mama nie spędzi na ich wykonaniu wiele czasu. Wszystkie składniki wystarczy zblendować, następnie z powstałej masy ulepić burgerki i upiec. Idealnie zwarte, bardzo smaczne i zdrowe - takie są moje dzisiejsze kotlety. Posmakują nie tylko najmłodszym. Z surówką(...)jako dodatki stworzą wyśmienite danie obiadowe lub kolacyjne. Polecam! Składniki na 7 sztuk: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 1 szklanka surowego szpinaku, 1/3 szklanki słonecznika łuskanego, 4 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu. Wykonanie: Blendujemy wszystkie składniki. Lepimy kotlety o średnicy około 7 cm. Układamy na blaszce do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Jeść, by żyć w zdrowiusycący obiadek. Bitki można podać z dowolną kaszą lub ziemniakami.składniki:700 g szynki1,5 l wody2-3 listki laurowe Kamis2 łyżki tartego chrzanu3-4 łyżki śmietany 18%1-2 łyżki mąki pszennejkilka ziarenek ziela angielskiego Kamissól z pieprzem Kamisolej do smażeniakasza gryczanaSzynkę pokroić w niezbyt grube plastry, mniej więcej jak na kotlety schabowe. Kawałki mięsa lekko roztłuc, opróczyć solą(...)Doprawić do smaku solą z pieprzem i dusić na wolnym ogniu aż mięsko będzie miękkie. Mąkę wymieszać ze śmietaną i chrzanem z odrobiną wywaru. Zagęścić sos. Bitki podałam z kaszą gryczaną
Monia miesza i gotujeprzepisów na sycące zupy, czyli dania jedno garnkowe zastępujące 2 danie! Szybki obiad, czyli co na drugie danie? Pulpety w sosie pieczarkowym z kaszą jęczmienną i buraczkami , Klopsiki ze szpinakiem w sosie śmietankowym z ryżem lub kaszą Klopsiki z kiełbasy w sosie pomidorowym gulasz z kiełbasą i warzywami Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym Jajka w sosie chrzanowym Roladki z kurczaka(...)Kurczak z warzywami i pieczarkami w sosie paprykowym kotlety siekane z kurczaka Łosoś z warzywami w śmietanie Kurczak w ziołach prowansalskich z kaszą bul gur i papryką Kasza z tofu i szpinakiem Kasza bulgur z serem Halloumi kasza ze szpinakiem i pomidorami Racuchy drożdżowe bez wyrastania z serkiem i cukrem pudrem Krokiety ziemniaczane z papryką Placki z cukinii Placki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPoranny wymarsz do pracy? Nie zapomnij o drugim śniadaniu! :) \ Składniki: (na 12 kotletów/placków) 1,5 szklanki czerwonej fasoli (ugotowanej) 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 jajko 1 drobno posiekana czerwona cebula 3/4 puszki kukurydzy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki oleju rzepakowego sproszkowana papryka słodka 3-4 łyżki płatków owsianych sproszkowana papryka wędzona sproszkowane chili garść świeżej(...)Ugotuj kaszę jaglaną.(wsyp do garnka i na małej mocy palnika praż 2-3 minuty, zalej wodą i gotuj do miękkości) *rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza* 3. Kaszę i fasolę umieść w jednej duże misie/garnku. Dodaj płatki,olej i koncentrat pomidorowy. 4. Dopraw papryką słodką i wędzoną(dałam po jednej łyżeczce),szczyptą soli, pieprzu i dwoma szczyptami chili
U FiolkiPoranny wymarsz do pracy? Nie zapomnij śniadania! \ Składniki: (na 12 kotletów/placków) 1,5 szklanki czerwonej fasoli (ugotowanej) 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 jajko 1 drobno posiekana czerwona cebula 3/4 puszki kukurydzy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki oleju rzepakowego sproszkowana papryka słodka 3-4 łyżki płatków owsianych sproszkowana papryka wędzona sproszkowane chili garść świeżej kolendry(...)Ugotuj kaszę jaglaną.(wsyp do garnka i na małej mocy palnika praż 2-3 minuty, zalej wodą i gotuj do miękkości) *rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza* 3. Kaszę i fasolę umieść w jednej duże misie/garnku. Dodaj płatki,olej i koncentrat pomidorowy. 4. Dopraw papryką słodką i wędzoną(dałam po jednej łyżeczce),szczyptą soli, pieprzu i dwoma szczyptami chili
Fiolka w kuchniwindow.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety z cukinii – Składniki 1 sztuka sporej cukinii 2 jajka mąka i bułka tarta do panierowania sól pieprz czosnek granulowany papryka słodka kilka łyżek oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety z cukinii – Wykonanie Przepis na kotlety z cukinii jest bardzo prosty. Wykonanie ich zajmuje maksymalnie 15 minut. Z jednej sporej cukinii otrzymamy około 10 kotletów. Przepis wzięłam(...)małego. Smażyć na takim niewielkim ogniu każdy kotlet przez około 3 minuty na każdej stronie, aż cukinia lekko zmięknie. Jak kotlety będą gotowe zdjąć z patelni i przełożyć na papierowy ręcznik, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Taka cukinia świetne smakuje z dodatkiem ulubionych sosów np. pomidorowego bądź czosnkowego. Podaje je razem z kaszą bądź ryżem. Smakuje pysznie na zimno
To Musisz Wiedziećprzepis na podstawowe gotowanie tej kaszy. Jednak jest ona na tyle wdzięcznym produktem, że nie musicie zastępować nią w diecie jedynie kasz, makaronów czy ryżu. Doskonale sprawdzi się jako baza ciastek, deserów, zup czy sałatek a nawet kotletów. Eksperymentujcie i dzielcie się swoimi przepisami na komosę. Dlaczego warto jeść quinoa (komosę)? Ponieważ jest bogatym źródłem błonnika, białka i kwasów tłuszczowych
Mieszam w GarnkuWegetariańskie kotlety pojawiają się u nas na obiad bardzo często. Czasem z kaszy, czasem ze strączków, a czasem po prostu ziemniaczane :) Tym razem w wersji z fetą i szpinakiem, podane z sosem cytrynowo-musztardowym. Polecam :) ok 1,2 kg ziemniaków 250 mrożonego rozdrobnionego szpinaku 150 g sera feta pół cebuli ząbek czosnku łyżka soku z cytryny łyżeczka skórki startej(...)kosteczkę fetę (używam twardej oryginalnej, greckiej fety), przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok i skórkę z cytryny, musztardę i pietruszkę. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy kotlety, lekko je spłaszczając. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Podajemy […] Artykuł Kotlety ziemniaczane z fetą i szpinakiem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogWegetariańskie kotlety pojawiają się u nas na obiad bardzo często. Czasem z kaszy, czasem ze strączków, a czasem po prostu ziemniaczane :) Tym razem w wersji z fetą i szpinakiem, podane z sosem cytrynowo-musztardowym. Polecam :) ok 1,2 kg ziemniaków 250 mrożonego rozdrobnionego szpinaku 150 g sera feta pół cebuli ząbek czosnku łyżka soku z cytryny łyżeczka skórki startej(...)kosteczkę fetę (używam twardej oryginalnej, greckiej fety), przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok i skórkę z cytryny, musztardę i pietruszkę. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy kotlety, lekko je spłaszczając. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Podajemy […] Artykuł Kotlety ziemniaczane z fetą i szpinakiem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blog