kotlet - 10609 przepisów (strona:133/708)

Mięsiste kotlety z Selera 173

Mięsiste kotlety z selera to dobry pomysł na obiad dla jaroszy, czy na piątkowy obiad dla ludzi, którzy w ten dzień nie jedzą mięsa. Są łatwe i szybkie, a do tego smakują bardzo dobrze, nawet osobom, które mówią, że obiad bezmięsny się nie liczy. U mnie kotlety z selera pierwsza robiła moja mama, potem zapomnieliśmy o nich na pewien czas(...)pewni czy jest już gotowy, możemy odkroić kawałeczek selera i sprawdzić jego twardość. Powinien być lekko twardy, gdyż zbyt miękki seler jest łamliwy i ciężko będzie zrobić z niego kotlety. Obgotowane selery wyciągamy z garnka i zostawiamy na chwile, aby przestygły. Następnie solimy i pieprzymy, po czym panierujemy w jajku i w bułce. Pieczemy jak kotlety na złoty kolor

Smakowy Raj
Kotlet z wodorostem, czyli kieszonki schabowe faszerowane serem gouda i szpinakiem, w towarzystwie „tajnego składnika” :) 140

Schabowe faszerowane szpinakiem wymyśliłam pewnego dnia, gdy okazało się, że zrobimy kotlety na obiad, a jako że nie lubię jeść zawsze takich samych schaboszczaków, poszukałam w głowie alternatywy i tak się to zakończyło :) Polecam szpinakożercą i nie tylko :) Składniki: ½ kg schabu bez kości 200g szpinaku 100g sera gouda sól, pieprz Zioła prowansalskie 1 jajko bułka tarta tłuszcz lub olej(...)mamy świeży szpinak, gotujemy go około 5 minut, odcedzamy i pozostawiamy na chwilę by ostygł. Ja użyłam szpinaku ze słoika. Schab kroimy na kawałki, które następnie roztrzaskujemy młotkiem do kotletów, obustronnie solimy i pieprzymy. Potem posypujemy naszym tajnym składnikiem, a więc ziołami prowansalskimi i nakładamy na jego połowę plasterek goudy. Szpinak wyciskamy mocno w ręku, po czym rozkładamy na plasterku

Smakowy Raj
Tradycyjne panierowane kotlety schabowe. Smaczne i chrupiace. 254

Kotlety schabowe panierowane, tradycyjne danie tzw."nieśmiertelny schaboszczak",bardzo smaczny,chrupki,a przy tym soczysty. Polecam :)   Składniki - 4 grubsze plastry ze środkowej części schabu - 2 jajka - mąka - bułka tarta - domowa wegeta, mielony czosnek - olej do smażenia Wykonanie Kotlety myję, osuszam. Tłuczek do mięsa wkładam do woreczka foliowego i każdy kotlet rozbijam dokładnie na cienkie,duże plastry. Tak rozbite mięso(...)panieruję najpierw w mące, następnie w roztrzepanych i doprawionych przyprawami jajkach, na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju i smażę kotlety z obu stron do zrumienienia. Odsączam na papierowych ręczniczkach, podaję z ziemniakami i surówką. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
kotlety mielone w plastrach boczku parzonego... 159

łyżek mięso mielone z łopatki dobrze wyrobić na kleistą masę z jajkiem, tartą bułką, pieprzem mielonym, wodą zimną, wystudzoną cebulą podsmażoną na 1 łyżce masła zrobić 6 dużych kotletów i każdy owinąć plastrem boczku parzonego, można spiąć wykałaczką na gorącym oleju zrumienić kotlety z każdej strony przykryć pokrywką i dusić z 25 minut na małym ogniu, w połowie duszenia można(...)obrócić kotlety kotlety są smaczne i na obiad i na zimno do pieczywa.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety ryżowe z sosem szparagowo-czosnkowym 145

obiad, to koniecznie mięso lub ryba? Niekoniecznie. Nawet dla nie wegetarian, taki posiłek, to odskocznia od codzienności...kotleta i ziemniaków. Polecam zwłaszcza osobom lubiącym urozmaicenie codziennych posiłków.   Składniki: 500 g  ryżu  3 jajka 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 szklanki pokrojonego szczypiorku 1/4 szklanki pokrojonego świeżego lubczyku 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki curry(...)smaku Sposób przygotowania: Ryż ugotować do miękkości, przestudzić. Dodać do ryżu cała pokrojoną drobniutko zieleninę, czosnek przeciśnięty przez praskę i jajka.Wymieszać, doprawić sola pieprzem , majerankiem i curry. Uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron po około 3 minuty ( kotlety powinny się zarumienić ). Sos... Jogurt połączyć z majonezem, dodać  sok z cytryny

Gosia gotuje
Kotlety mielone z grzybami 137

zmielonej łopatki wieprzowej 1 jajko 1 bułeczka pszenna garść suszonych podgrzybków 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku  sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia kotletów olej kujawski do smażenia 1 cebula do pokrojenia na patelnię 1 łyżka masła kilka gałązek świezego tymianku Sposób przygotowania: Mięso kupiłam w całości ( u mnie w domu nie uzywamy gotowego mielonego(...)cebulę i zmiażdżony przez praskę czosnek. Grzyby zalałam wodą i lekko odgotowałam, odcedziłam i pokroiłam w kosteczkę, dodałam do całości. Tak przygotowaną masę wyrabiałam około 10 min. Następnie uformowałam kotlety ( z tej porcji wyszło mi 10 szt), które lekko obtoczyłam w bułce tartej. Patelnię nagrzałam, wlałam 3 łyżki oleju i smażyłam kotlety aż do momentu zarumienienia (około10 min).Następnie

Gosia gotuje
Wegetariańskie curry z kotletów sojowych. 149

gulaszem sojowym i warzywami. Szybkie i łatwe danie, które nie zajmie Wam więcej niż 30 minut. Żeby nie tracić czasu bierzmy się do pracy :) Wegetariańskie curry z warzywami i kotletami sojowymi (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie kotletów sojowych 1 młoda cukinia 1 żółta papryka 1 duża cebula 1 garść fasolki szparagowej 1/2 papryki chili 1/2 szklanki słonecznika 1 garść pestek(...)masala, curry, pieprz cayenne, sos sojowy Zaczynamy od pokrojenia papryki, cukinii i cebuli w grubą kostkę i ugotowania wody z bulionem warzywnym, do której wrzucamy na ok. 8 min kotlety sojowe. Kiedy mamy przygotowane warzywa rozgrzewamy suchą patelnię, ale nie zbyt mocno i wsypujemy na nią curry, garam masalę, kardamon oraz słonecznik i pestki dyni. Prażymy z uwagą

vegetanie
Pieczone mielone 153

pory kotlety mielone smażyłem. Tym razem zdecydowałem się je upiec. Wyszły o wiele delikatniejsze i bardziej soczyste niż te smażone. Nie były też tak tłuste. Zdecydowanie będę częściej przyrządzał je w ten sposób. Składniki (na ok.7 kotletów):   0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej 1/4 szklanki mielonej bułki 1 jajo 1 spora cebula 1 łyżka granulowanego czosnku 1 łyżka klarowanego(...)cebulę z czosnkiem oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Z doprawionego mięsa uformować kule, obtoczyć w mielonej bułce i przełożyć do naczynia do zapiekania. W każdym kotlecie zrobić palcem niewielkie wgłębienie i włożyć w nie nieco klarowanego masła. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 45 minut, po czym zdjąć

W SMAK
Migdałowe schabowe 177

Składniki: 4 kotlety schabowe 0,5 szkl płatków migdałowych 0,5 szkl bułki tartej 2 jajka 1 cytryna 4 łyżki mąki 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz ostra papryka Przygotowanie: płatki migdałowe mieszamy z bułką, jajka rozbijamy, roztrzepujemy z solą i sokiem z cytryny kotlety rozbijamy i oprószamy pieprzem, papryką i solą mąkę wysypujemy na talerz i panierujemy kotlety

Luźna Kuchnia
Soczyste kotlety 160

Dziś proponuję kolejne danie z filetów z kurczaka  " SOCZYSTE KOTLETY"   -możemy je podać  z ziemniakami, ryżem  lub makaronem, jak kto lubi.  SOCZYSTE KOTLETY SKŁADNIKI        1 podwójna pierś z kurczaka (około 50dag.) MARYNATA 2 jajka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka bazylii 4 łyżki mąki 4 łyżki śmietany(...)czosnkiem i bazylią (ostatnio dużo jej używam,  odkryła ją moja koleżanka - dzięki Krysiu jest super) 2 łyżki oleju i 2 łyżki masła do smażenia WYKONANIE: Piersi pociąć na kotlety, ubić.  Składniki marynaty wymieszać i włożyć do niej ubite kotlety, przynajmniej na godzinę do lodówki.  Następnie smażę na wolnym ogniu, podczas smażenia uzyskuję pyszny sos. SMACZNEGO! Jeśli wypróbowaliście

Kuchnia Beaty
Szaszłyki z suszonymi pomidorami (tapenadą pomidorową) 124

pastą pomidorową są szaszłyki, które znalazłam na kwestii smaku.com (modyfikując przepis) i które postanowiłam zrobić, ponieważ uwielbiam suszone pomidory.  Ilość składników podaję na 1 szaszłyka, ponieważ miałam jednego kotleta schabowego :) Składniki: 1 kotlet schabowy bez kości 2 pomidory suszone i 3 łyżeczki zalewy olejowej 5 cienkich plasterków boczku patyczek do szaszłyków Kotlet oczyszczamy z ewentualnych błonek i myjemy. Bardzo(...)Tłuszczu, wytopnionego z boczku, nie wylewamu, ponieważ będziemy smażyć na nim szaszłyk 2 pomidory miksujemy z 3 łyżeczkami zalewy olejowej ze słoika, żeby powstała pasta pomidorowa Utworzoną tapenadą smarujemy kotlet Na pastę pomidorową układamy podsmażone plasterki boczku Następnie zwijamy całość w rulon Rulon kroimy w mini roladki i nakłuwamy na patyczek do szaszłyków Podgrzewamy tłuszcz, który wytopił się z boczku

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zwykły niezwykły kotlet schabowy 127

taka prosta rzecz. Wiem, że dużo zależy od dostawcy mięsa, ale świeże mięso też można zepsuć, jeśli robi się je ot tak, po prostu, byle zrobić. Taki właśnie niesmaczny kotlet schabowy jadłam całkiem niedawno i nie dało się przełknąć (zresztą to było nie tylko moje zdanie). Tata też gdzieś jadł i mówił, że nawet się pokroić nie dało, nie mówiąc(...)skoro mam takie fajne opinie na temat schabowego:) to chętnie się podzielę moim sposobem przygotowania. A wystarczy sól, pieprz, mocne ubicie, dobrze przyrządzona panierka i... trochę serca :) Składniki: kotlet schabowy bez kości mąka jajko bułka tarta sól pieprz Mięso oczyścić, umyć i bardzo mocno ubić - ja lubię gdy mięso jest "przezroczyste":) Mam wtedy pewność, że będzie dobrze usmażone Panierka musi

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kotlety z kurczaka z pieczarkami i serem 515

Dziś zapraszamy na niedzielny obiadek, a serwujemy na niego pyszne kotlety z kurczaka z pieczarkami, żółtym serem i plasterkiem pomidora. Niby tradycyjnie a jednak troszkę inaczej. Jeśli więc jeszcze nie macie pomysłu co na dziś przygotować to zachęcamy to wypróbowania przepisu. Kotlety z kurczaka z pieczarkami i serem SKŁADNIKI: 4 filety z kurczaka 400 g pieczarek 1 cebula olej(...)jajka bułka tarta sól, pieprz 250 g sera żółtego 4 plasterki pomidora zielona cebulka   PRZYGOTOWANIE: Kotlety rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym na patelni oleju.  Pieczarki najlepiej małe, kroimy na ćwiartki. Cebulę obieramy i podsmażamy, dodajemy pieczarki i doprawiamy solą, pieprzem i podsmażamy. Na usmażone kotlety nakładamy pieczarki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania