Cordon Bleu - najsmaczniejszy z kotletów. Cienko rozbity płat mięsa z piersi kurczaka (w orginale cielęciny) nadziewany serem i szynką, następnie panierowny w mące, jajku i bułce tartej. Rozpuszczony ser nadaje mu specyficznego, pysznego smaku. Na temat pochodzenia istnieje wiele teorii, żadna nie jest potwierdzona. Ponieważ panierowane mięso to ulubiony sposób przygotowania przez Szwajcarów, im przypisuje się pochodzenie kotleta. Nazwa(...)filety cienko rozbić, lekko posolić na mięsie ułożyć po plasterku szynki. Plaster szynki powinien być nieco mniejszy ( około1 cm) niż płat mięsa. Na połówce rozłożyć słupki sera i złożyć kotleta na pół. Ser pokrojony w grube słupki dużo lepiej się sprawdza, niż plasterki sera kotlety panierować w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Przy przekładaniu najlepiej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!końcu ostatni z weekendowych przepisów. Jak Magda w niedzielę wróciła to przywitałem ją tym własnie obiadkiem :) Czyli kotletami schabowymi w panierce z płatków kukurydzianych. Niby nic wielkiego, ale naprawdę smaczne i fajnie chrupiące. A do przygotowania tych kotletów będziemy potrzebować całe mnóstwo rzeczy. Bo nie samym mięsem człowiek żyje :) schab płatki kukurydziane małe młode ziemniaki rzodkiewka pomidor sałata lodowa cukinia(...)koperek zsiadłe mleko zwykłe mleko sól, pieprz Zacząć robić obiad musimy już z samego rana. Mianowicie tłuczemy nieco kotlety i wkładamy je do miski. A w misce zalewamy je mlekiem (zwykłym, nie zsiadłym. Zsiadłe będzie do picia :)) tak żeby były całe zakryte. Solimy, pieprzymy i chowamy na kilka godzin do lodówki. Jak tak poleżą w tym mleku to potem będą
Marder&Marder Manufacturekażdy). Tak w średnicy ze 2 cm większe. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości bułki. W środku, przed smażeniem, robimy wgłębienie. W trakcie smażenia kotlety się wybrzuszają więc wgłębienie zniknie i burgery będą idealnie płaskie. Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 2-3 minuty z każdej strony. I odkładamy na talerz na 3-4 minuty żeby(...)mięso odpoczęło. W misce mieszamy majonez z kilkoma kroplami tabasco. Kroimy bułki na pół i obie strony smarujemy keczupem. Na dolnej części bułki układamy trochę sałaty i kładziemy kotleta. Smarujemy majonezem. Na to pomidor, ogórek i ser. Następnie znowu kotlet i majonez, ser i boczek. I znowu kotlet, majonez, ser i sałata. Przykrywamy górną częścią bułki posmarowaną keczupem. Wasze serce
Marder&Marder ManufactureSól, czosnek, gorczyca biała, bazylia - 6%, kolendra, pieprz czarny, cukier, oregano - 6%, cebula, cząber, tymianek - 4,5%, rozmaryn, majeranek. - See more at: http://www.kamis.pl/produkty/grill/grill/grill-srodziemnomorski.aspx#sthash.0zW5asYu.dpuf Przygotowanie: Mięso kroimy na kotlety. Ponieważ miały to być zwykłe kotlety z patelni - Mama je lekko rozbiła, co wcale nie okazało się złym pomysłem. Nasoliła, oprószyła pieprzem i wstawiła do lodówki. Kiedy my przybyliśmy(...)wyklarowały się plany grillowe - zmieszałam oliwę, sok z cytryny z mieszanką przypraw. Każdego kotleta wysmarowałam powstałą marynatą. Tak przygotowane mięsko poleżakowało jeszcze przez czas szykowania grilla i dodatków. Kotlety pieczone były na rozgrzanym grillu - na tacce. Ok 10 minut z każdej strony wystarczy. Tak przyrządzone kotleciki wychodzą soczyste i kruche. Mieszanka przypraw bardzo delikatna - lekko ziołowa i orzeźwiająca. Zgodnie
Kuchnia po mojemusuperżywność, więc przepisy z egzotyczną również były odrzucane. Oto subiektywna lista zwycięskich przepisów (kolejność przypadkowa). Wygranym serdecznie gratuluję i życzę przyjemnej lektury:). Nagrody książkowe już zostały wysłane. PatchuliaM - kotlety jaglane z jarmużem i tofu, Agnieszka z W egefazy Składniki: (ok 4 porcje) Kotlety(...)puszkami pomidorów. Dodajemy majeranek, harrisę (lub chilli). Dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż soczewica będzie miękka. Solimy do smaku. Kiedy soczewica się dusi wracamy do kotletów. Tofu rozgniatamy widelcem i mieszamy z siemieniem lnianym, przyprawami - przeciśniętym przez praskę czosnkiem łyżką sosu sojowego, mieloną kolendrą i kozieradką, pieprzem ziołowym. Dodajemy do tofu kaszę mieszamy
Qlinarnie i QlinarniePrzepis na zdrowe kotlety z kaszy jaglanej i brokuła, pieczone w piekarniku czyli bez użycia tłuszczu. Jeden kotlet to 82 kcal – ja zjadłam dwa i więcej nie dałam rady, bo są bardzo sycące. Składniki (na ok 8 dużych kotletów): woreczek kaszy jaglanej (100 g) ok 300 g brokuła 2 ząbki czosnku 2 łyżki sezamu jajko sól, pieprz, papryka ostra(...)kroimy na małe kawałki. Do ostudzonej kaszy dodajemy brokuła, przeciśnięty przez praskę czosnek, sezam, jajko i przyprawy. Masę mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły, po czym lepimy z niej kotlety, które układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok 40 minut w temp. 180 stopni
e-PrzepisyKulinarneplastry, a następnie każdy plasterek kroimy na frytki. Mieszamy je z oliwą, rozmarynem i odrobiną soli. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Kotlety : pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na kotlety i rozbijamy. Przyprawiamy pieprzem i solą. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron(...)minutki. Następnie układamy kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na nich po plasterku sera żółtego i pokrojone suszone pomidory. Zapiekamy w piekarniku ok. 7-10 minut. Przed podaniem dekorujemy kotlety listkami świeżej bazylii
Aga w kuchniwyborze widocznych zalążków w ciągu kilku dni można wyhodować grzyby na obiad. I tak było u mnie :) Oto pierwsza łatwa i szybka propozycja dania np. na obiad. Składniki : Kotlety 6 dużych i płaskich boczniaków (liczba zależna od apetytu) jajko 2 łyżki mleka sól ok. 200 ml bułki tartej olej Sałata sałata odmiany "Królowa lata" 4 duże liście mięty omszonej szczypiorek(...)plastry. Rozdrobnić szczypiorek, a cebulę pokroić w cieniutkie piórka. Wymieszać sałatę, miętę, rzodkiewki, szczypiorek i cebulę. Boczniaki obtaczać dokłądnie w jajku z mlekiem, a potem w bułce tartej. Smażyć kotlety na ciemno złoty kolor na rozgrzanym oleju po obu stronach po 2 razy. Wykładać kotlety na ręcznik papierowy dla odsączenia nadmiaru tłuszczu. Tuż przed podaniem dodać do sałaty oliwę
Weekendy w domu i ogrodziegołąbków w podwójnym sosie :) już pierwszą porcję zrobiłam tak dużą, bo miałam tyle ugotowanego ryżu... Otóż - ugotowałam cały kilogram, ponieważ na obiad Mąż poprosił o ryż z warzywami i kotlety z piersi. Kotlety usmażyłam, ryż ugotowałam, idę po mrożonkę warzyw... a jej nie ma :) byłam przekonana, że jeszcze jedną mam... Cóż, trochę ryżu zjedliśmy do kotletów :) a resztę należało spożytkować(...)sosie). Z powodzeniem nadają się nawet na wigilijną kolację :) Przygotowując z zamiarem zanurzenia ich w sosie wcale nie trzeba gotować wcześniej ryżu i soczewicy. Można obsmażone, ale surowe jeszcze kotlety ugotować w sosie (ale wtedy śmietanę dodajemy na sam koniec, po około 25-30 minutach gotowania gołąbków w sosie). Co więcej - nadmiar (bez sosu) możemy zamrozić i wyciągnąć w leniwy
Kolorowy Przepisownikczyli kompromis między miłością do burgerów a miłością do zdrowego jedzenia - kotlet sojowy z pomidorem i plasterkiem sera zapiekany w grahamce. Kotlet oczywiście przygotowany od podstaw, w żadnym wypadku z paczki. Ponieważ gotowanie soi jest czasochłonne warto przygotować ją od razu na dwa dni i np. pierwszego dnia przyrządzić kotlety a drugiego burgery. Przepisy na pyszne kotlety sojowe oczywiście również
Milion Smakówjuż pewnie zauważyliście najbardziej rozbudowana na moim blogu jest kategoria mięsa . Moja rodzinka bardzo lubi dania mięsne stąd mój kolejny pomysł na mięso to kotlety mielone z niespodzianką czyli mięsny hot-dog. Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy 4-5 cienkich parówek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/4 łyżeczki(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę,posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą , pieprzem, papryką i wszystkie składniki dokładnie połączyć. Parówki przekroić na pół, aby były krótsze. Z mięsa zrobić jeden cienki kotlet, ułożyć na nim parówkę i przykryć kolejnym cienkim kotletem. Wszystko razem uformować tak , aby parówka była schowana w środku. Smażyć na tłuszczu i obracać kotlety, aby były rumiane z każdej
O kuchni z uczuciemDziś zapraszam Was na trochę innego schabowego ;) Mięsko jest delikatne i soczyste, a do tego wspaniale pachnie grzybami ;) Przepis znalazłam na blogu Niezły Młynek . Składniki: 4 kotlety ze schabu 8-10g suszonych grzybów bułka tarta sól, pieprz olej do smażenia jajko Suszone grzyby mielimy na drobno. Mieszamy je z bułką tarta, tak mniej więcej 1:1. Mięso rozbijamy(...)kotlety, oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Panierujemy najpierw w jajku, a potem w grzybowej panierce i smażymy na rumiano. Kotlety proponuje podać z ziemniakami i sałatką z ogórka, sałaty, pomidora i kukurydzy z sosem vinaigrette. Gotowe! :) Rozliczenie: 4 kotlety (ok 400g)- około 6zł jajko- 0,50zł grzyby- około 5zł reszta składników- około 2zł ziemniaki- 1kg- 1,50zł
Czerwona PorzeczkaBardzo popularne w moim mieście stały się ostatnio bary serwujące burgery. Charakteryzują się tym, że bułki wypiekane są na miejscu a kotlety ze świeżego mięsa smażone na bieżąco przy kliencie - czyli wszystko to, co możemy zrobić samodzielnie w domu. :-) Ludzie pokochali te ogromne buły z dużymi kotletami w środku i mnóstwem dodatków, my także! Oto przepis na domowe burgery(...)Fanex salsa ogórkowa, u mnie od Fanex 1. Mięso mielone mieszamy z posiekaną drobno cebulą, bułką tartą, jajkiem i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę, formujemy dwa duże, płaskie kotlety o średnicy podobnej do średnicy bułek. Smażymy je na rozgrzanym oleju przez około 10 minut, obracając by równomiernie się zarumieniły. 2. Ogórka, pomidora i cebulę kroimy w plastry. Przekrojone na pół
Szefowa kuchniDziś Studencki Wtorek numer 14! Zapraszam Was na bardzo proste danie, z którym na pewno każdy sobie poradzi i będzie mógł cieszyć się trochę innym wydaniem pospolitego kotleta ;) Składniki: połówka piersi z kurczaka ( około 400g) 200g pieczarek 100g żółtego sera cebula jajko i bułka tarta do panierki sól, pieprz Mięso dzielimy na 3 części i rozbijamy na kotlety. Oprószamy solą(...)odrobiną wody. Dusimy, aż nadmiar wody odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Na każdy kotlet nakładamy pieczarki i cebulę, wierzch posypujemy startym serem. Zapiekamy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. U mnie dodatkiem był ryż, ale do takiego kotleta będą też pasowały inne
Czerwona PorzeczkaKasza bulgur to niskokaloryczna kasza z wysuszonych zbóż, najczęściej pszenicy. Dobrze się gotuje, nie przypala się i nie skleja, ale przede wszystkim świetnie smakuje. Przygotowałam z niej kotlety z tuńczykiem, ale w głowie już mam kolejne pomysły na wykorzystanie tak fajnego produktu. Kotlety z tuńczykiem mogą stanowić samodzielne danie, podane z sałatą i kremem balsamino. Mogą być również zamiennikiem tradycyjnych(...)kotletów, podawanym z ziemniakami i warzywami, choć wtedy warto podać je z sosem. Z podanych proporcji wychodzi około 7 kotlecików (dla 2-3 osób) Kasza, której użyłam, wyprodukowana jest z pszenicy durum i wymieszana jest z drobniutkim makaronem vermicelli. 100 g suchego produktu (niecałe pół szklanki, a po ugotowaniu około 1,5 szklanki) ma zaledwie 296 kcal. Składniki: ½ szklanki kaszy
Trzeci talerz