Polecam . Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło SKŁADNIKI NA 15 SZTUK Kotletów : 1/2 kg Mięsa Mielonego z Indyka ja dałam 2 % tłuszczu (najlepiej samemu zmielić filet) 3 jajka 5 łyżek płatków owsianych np. błyskawicznych 1 łyżeczka Czosnku Grys Skworcu(...)mięsna była plastyczna. W dłoniach formujemy kotleciki wielkości połowy dłoni , lekko uklepujemy. Panier wysypujemy na talerz ( będzie nam łatwiej panierować) a następnie obtaczamy dokładnie i dość grubo kotlety ze wszytskich stron. Na patelni rozgrzewamy olej , zmniejszamy ogień, układamy kotlety , smażymy ze wszytskich stron na rumiano. Podajemy z ulubionymi dodatkami. SMACZNEGO
Gotowanie PatkiPełne smaku kotlety z puree z ziemniaków i ugotowanej zielonej soczewicy. Z dodatkiem posiekanej natki pietruszki i koperku. Doprawione kurkumą, curry i kminem rzymskim w proszku. Można podawać je z sosem, np. pieczarkowym lub gulaszem. Można także włożyć w bułkę i zrobić pyszne wege burgery z dodatkiem pomidora, krążków cebuli i sałaty. Zieloną soczewicę możecie zastąpić ugotowanym ryżem, czerwoną(...)soczewicą lub np. kaszą pęczak. W momencie przygotowywania masy na kotlety, ziemniaki powinny być zimne, dlatego najlepiej przygotować je z odpowiednim wyprzedzeniem. Idealne będą te, pozostałe z obiadu z dnia poprzedniego. SKŁADNIKI / 5 SZT. 1 szklanka (120 g) ugotowanej zielonej soczewicy lub odsączonej soczewicy z puszki 2 szklanki ( 400 g) puree z ziemniaków 2 łyżki oleju 1 cebula 2 ząbki
cool and mintyPulchne i delikatne kotlety z tłuczonych ziemniaków. Z chrupiącą panierką na zewnątrz i mięciutkim środkiem. Doprawione podsmażoną cebulką i czosnkiem oraz posiekanym koperkiem i opcjonalnie także różowym pieprzem. Do ich przygotowania najlepiej użyć ziemniaczanego puree pozostałego z obiadu. Jeśli jednak gotujecie ziemniaki specjalnie do tego dania, pamiętajcie o ich dokładnym wystudzeniu przed formowaniem. Zimne i zbite puree zagwarantuje odpowiednią strukturę(...)kotletów. Sprawi, że nie będą rozpadały się podczas smażenia i przewracania na patelni. Udadzą się nawet bez dodawania jajka. Najlepiej smakują podane z sosem pieczarkowym lub grzybowym . Pasują też jako dodatek do mięsnego obiadu lub po prostu z mizerią lub surówką coleslaw . SKŁADNIKI / 4 PORCJE 400 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 30 g masła 1 cebula
cool and mintyTakie kotlety jak dziś przedstawiam są pyszne, zdrowe, szybkie do zrobienia i szybko znikają. Można je zapakować do pracy, szkoły, do tego ulubiona surówka i danie gotowe. Polecam gorąco. Ja użyłam tutaj dyni o nie wiadomo jakiej nazwie - dostałam od znajomej, o wytrawnym smaku. Można użyć tutaj dyni piżmowej czy Hokkaido - można ją upiec w piekarniku lub rozgotować w garnku(...)maleńkim ogniu, pod przykryciem. Do kotletów potrzebna jest dość gęsta masa. Zaczynamy gotowanie. Jajeczne kotlety z dodatkiem dyni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKotlety mielone faszerowane pieczarkami to pomysł na szybki i tani obiad. Kotlety wyszły soczyste i bardzo smaczne. A tu zapraszam na faszerowane fetą lub cukinią . Składniki: 500 g mięsa mielonego 300 g pieczarek 2 cebule 1 jajko 1 czerstwa mała bułka bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć(...)cebulę dodać do mięsa, wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wyrobić masę. Zwilżonymi rękami odrywamy kawałek mięsa, robimy kulkę, spłaszczamy i nakładamy pieczarki z cebulą. Zlepiamy formując kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu aż ładnie się zrumienią. Smacznego
magiczna kuchnia Kasizielonego pojęcia, kto wymyślił kotlety sojowe, ale tę osobę chyba nieźle poniosła fantazja – przecież kotlety są takie… No właśnie! Nijakie, kartonowe, zjeść się tego nie da! Ale te niesmaczne kotlety można zamienić w całkiem pyszny i pożywny obiad – chrupiące nuggetsy sojowe
Vegan Tasterazem moje ulubione mielone nadziałam brukselką. Wyszły bardzo smaczne, a w dodatku w tym dniu nie miałam ochoty na zbyt dużą ilość mięsa więc brukselka idealnie zastąpiła mięsny środek kotleta na warzywny ;) Składniki na około 10-12 kotletów 500 g mięsa mielonego np. z łopatki 1/2 cebulki startej na tarce na najmniejszych oczkach 1 całe jajko 1 mała bułka(...)dłoni. 3. Odrywamy po kawałku mięsa i rozpłaszczamy na dłoni, nakładamy po jednej brukselce i zalepiamy w kulkę obtaczając w bułce tartej. Tak postępujemy do wykończę mięska. Gotowe kotlety obsmażamy na oleju na rumiano z każdej strony
Gotowanie...to proste !Zamiast tradycyjnego mielonego u mnie dziś na obiad takie kotlety. Delikatne mięso z kurczaka połączone z brokułem i serem mozzarella. Do tego pieczone ziemniaczki z piekarnika i sałatka z pomidorów. Kto się dołącza? porcja na 10 niedużych kotletów: 1 mały brokuł 1 połówka filetu z piersi kurczaka (ok. 250g) 50 g sera mozzarella wiórki 1 jajko 2 łyżki kaszy(...)pokroić w małe kawałki. Połączyć z posiekanym brokułem,cebulką,wiórkami sera,rozgniecionym czosnkiem i kaszą manną. Wbić jajko,przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz curry. Formować dłońmi nieduże kotlety,obtoczyć je w płatkach kukurydzianych i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami
Kolorowa kuchnia Elkipapryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz olej do smażenia Panierka: 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka 6 łyżek bułki tartej Sposób wykonania: Plastry mięsa rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety, a następnie oprószamy z obydwu stron solą i pieprzem. Kawałki mięsa obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku a na koniec w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzewamy olej(...)smażymy kotlety z obydwu stron na złoty kolor. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim usmażone kotlety. Na każdy kawałek mięsa nakładamy plaster sera. Wierzch posypujemy ostrą papryką i ziołami prowansalskimi. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy z termoobiegiem przez 10 minut
Qchnia po prostukotletach panierowanych najbardziej lubię grubą panierkę! A Wy? Lubię też kotlety z drobiu, ale od piersi wolę polędwiczki, które są bardziej soczyste. Tym razem moją propozycją są pyszne polędwiczki będące świetną alternatywą kotleta schabowego. Miłośnikom ostrych smaków taki obiad z pewnością przypadnie do gustu. Jednakże, gdy wolicie bardziej łagodne smaki to paprykę ostrą podmieńcie na słodką. Polecam! Ps. A jeśli
Di gotujezielonego pojęcia, kto wymyślił kotlety sojowe, ale tę osobę chyba nieźle poniosła fantazja – przecież kotlety są takie… No właśnie! Nijakie, kartonowe, zjeść się tego nie da! Ale te niesmaczne kotlety można zamienić w całkiem pyszny i pożywny obiad – chrupiące nuggetsy sojowe. Wystarczy kilka przypraw, pyszna panierka, a do tego
Vegan TasteCześć! Zbliża się niedziela i z pewnością w większości domów będzie słychać charakterystyczne dla tego dnia stukanie :) Te kotlety schabowe można zrobić cichutko, zdradzi nas jedynie przepiękny zapach z piekarnika. Kotlety schabowe zapiekane w jajku. Mięsko w smaku wychodzi kruche, delikatne, ale również sycące. Składniki: * 6 plastrów schabu ok. 1,5 centymetra * 2 jajka * 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej * przyprawy(...)masą jajeczną. Przyprawy dałam akurat takie jakie lubimy w domu. Można poeksperymentować i dodać własne, wedle własnego smaku. Tak zamarynowane mięso trzymałam w lodówce dobę. Po tym czasie kotlety przesmażyłam na dużym ogniu na złoty kolor i wyłożyłam do naczynia żaroodpornego. Na wierzch mięsa położyłam podsmażoną i pokrojoną w talarki cebulę. Przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do zimnego
Pieprzyć z Fantazjąsiekam. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju , smażę pieczarki, cebulę oraz szpinak.Doprawiam solą i pieprzem.Na koniec dodaję natkę. Mieszam. 2. Filet z kurczaka rozcinania wzdłuż tak by powstało nam 6 kotletów,mięso rozbijam dokładnie . Doprawiam przyprawą do kurczaka, pieprzem i solą. 3. Na środek kładę łyżkę farszu, dodaję ser i prażoną cebulkę. Zawijam. 4. Kotlety panieruje najpierw w jajku potem(...)bułce tartej. 5. Formuję dewolaje. 6. Na patelni rozgrzewamy olej o na małym ogniu smażę kotlety ze wszystkich stron na rumiano. 7. Podaję z ulubionymi składnikami
Gotowanie Patkidowiedziałam się o nim dopiero od koleżanki z pracy. Kilka lat zajęło mi zanim w końcu przygotowałam je u siebie. Błąd! Pamiętam jak koleżanka mówiła, że przygotowując te kotlety rezygnuje z sera, bo mocno i szybko topi się on na patelni. Ja postanowiłam przygotować je z serem cheddar, który świetnie znosi wysokie temperatury. Wyszły pyszne, delikatne, aromatyczne. Nie miałam(...)nimi najmniejszego problemu. Myślę sobie, że to chyba najsmaczniejsze kotlety schabowe jakie jadłam:) 5-6 plastrów schabu 200-220 g jogurtu greckiego ok 100 g sera cheddar bułka tarta mąka (u mnie krupczatka) 2-3 jajka sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso delikatnie rozbijamy. Doprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem. Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Mieszamy
Smaki Na Talerzu