Cześć! Zbliża się niedziela i z pewnością w większości domów będzie słychać charakterystyczne dla tego dnia stukanie :) Te kotlety schabowe można zrobić cichutko, zdradzi nas jedynie przepiękny zapach z piekarnika. Kotlety schabowe zapiekane w jajku. Mięsko w smaku wychodzi kruche, delikatne, ale również sycące. Składniki: * 6 plastrów schabu ok. 1,5 centymetra * 2 jajka * 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej * przyprawy(...)masą jajeczną. Przyprawy dałam akurat takie jakie lubimy w domu. Można poeksperymentować i dodać własne, wedle własnego smaku. Tak zamarynowane mięso trzymałam w lodówce dobę. Po tym czasie kotlety przesmażyłam na dużym ogniu na złoty kolor i wyłożyłam do naczynia żaroodpornego. Na wierzch mięsa położyłam podsmażoną i pokrojoną w talarki cebulę. Przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do zimnego
Pieprzyć z Fantazjąsiekam. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju , smażę pieczarki, cebulę oraz szpinak.Doprawiam solą i pieprzem.Na koniec dodaję natkę. Mieszam. 2. Filet z kurczaka rozcinania wzdłuż tak by powstało nam 6 kotletów,mięso rozbijam dokładnie . Doprawiam przyprawą do kurczaka, pieprzem i solą. 3. Na środek kładę łyżkę farszu, dodaję ser i prażoną cebulkę. Zawijam. 4. Kotlety panieruje najpierw w jajku potem(...)bułce tartej. 5. Formuję dewolaje. 6. Na patelni rozgrzewamy olej o na małym ogniu smażę kotlety ze wszystkich stron na rumiano. 7. Podaję z ulubionymi składnikami
Gotowanie Patkidowiedziałam się o nim dopiero od koleżanki z pracy. Kilka lat zajęło mi zanim w końcu przygotowałam je u siebie. Błąd! Pamiętam jak koleżanka mówiła, że przygotowując te kotlety rezygnuje z sera, bo mocno i szybko topi się on na patelni. Ja postanowiłam przygotować je z serem cheddar, który świetnie znosi wysokie temperatury. Wyszły pyszne, delikatne, aromatyczne. Nie miałam(...)nimi najmniejszego problemu. Myślę sobie, że to chyba najsmaczniejsze kotlety schabowe jakie jadłam:) 5-6 plastrów schabu 200-220 g jogurtu greckiego ok 100 g sera cheddar bułka tarta mąka (u mnie krupczatka) 2-3 jajka sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso delikatnie rozbijamy. Doprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem. Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Mieszamy
Smaki Na TalerzuKotlety mielone to stary klasyk kuchni polskiej,każdy jadł i każdy je zna. Ja lubię kiedy w kuchni i na talerzu coś się dzieje więc eksperymentuję. Ten eksperyment okazał się trafiony i do tego bardzo smaczny. Kotlety z dodatkiem aromatycznej bazylii i sera mozzarella to takie polsko-włoskie połączenie. Smaczny pomysł na obiad,u mnie z ziemniakami i mizerią(...)cebulę,bazylię i wbić jajko. Wyrabiać rękoma do połączenia się składników. Z mięsa formować kulki,w każdej umieścić kawałek żółtego sera,obtoczyć w bułce tartej i lekko spłaszczyć. Kotlety smażyć na oleju na rumiano z obu stron. Podawać na ciepło z ziemniakami i surówką
Kolorowa kuchnia ElkiProvolone to ser z mleka krowiego pochodzący z południowego regionu Kampanii. Dziś postanowiłam go zatopić w kotletach i to był rewelacyjny pomysł, który i Wam polecam. Delikatnie ciągnący się ser w kotletach to jest to co tygryski lubią najbardziej. Kotlety mielone z Provolone. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniegouda) 2 jajka 50 ml mleka 4 łyżki mąki pszennej 8 łyżek bułki tartej olej do smażenia 2 łyżki masła sól, pieprz Sposób wykonania: Plastry schabu rozbijamy na cienkie kotlety (brzegi powinny być bardzo cienkie). Każdy z osobna oprószamy solą i pieprzem. Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Na każdy kawałek mięsa układamy plaster sera i składamy brzegi tak aby szczelnie(...)zakryć. Tak uformowane kotlety panierujemy w mące, jajku z mlekiem oraz bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obydwu stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy masło i smażymy jeszcze raz z obydwu stron przez parę minut na zmniejszonym ogniu
Qchnia po prostuKotlety mielone nie muszą być mocno smażone. Można je poddusić, wtedy nabiorą delikatności i będą bardziej soczyste. Dodatek fasolki szparagowej zamieni je w iście wiosenne wykwintne danie. Polecam! Co nam trzeba? 500g mięsa mielonego z indyka bułka tarta-około 100g 2 jajka przyprawy, po pół łyżeczki: Sól, pieprz ziołowy, słodka papryka, ostra papryka, gałka muszkatołowa olej rzepakowy 200g fasolki szparagowej(...)porządnie mieszamy z roztrzepanymi jajkami dodając przyprawy. Dodajemy bułkę tartą i otręby. Mięso porządnie wyrabiamy i formujemy kulki i następnie lekko spłaszczając. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy krótko kotlety z każdej strony. Potem zmniejszamy ogień i podlewamy wodą oraz dorzucamy fasolkę. Przykrywamy i dusimy około 10 minut na małym ogniu Zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy wodę. Część wchłoną kotlety
LatosiowydomWegetariańskie kotlety pojawiają się u nas na obiad bardzo często. Czasem z kaszy, czasem ze strączków, a czasem po prostu ziemniaczane :) Tym razem w wersji z fetą i szpinakiem, podane z sosem cytrynowo-musztardowym. Polecam :) ok 1,2 kg ziemniaków 250 mrożonego rozdrobnionego szpinaku 150 g sera feta pół cebuli ząbek czosnku łyżka soku z cytryny łyżeczka skórki startej(...)kosteczkę fetę (używam twardej oryginalnej, greckiej fety), przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok i skórkę z cytryny, musztardę i pietruszkę. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy kotlety, lekko je spłaszczając. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Podajemy […] Artykuł Kotlety ziemniaczane z fetą i szpinakiem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogJuż kilka razy dodawałem posty, w których były nietypowe dania z piekarnika. Dzisiaj kotlety z mielonej szynki wieprzowej, z nietypowymi dodatkami. Skład: 500 g mielonej szynki, duży surowy i utarty na drobnych oczkach ziemniak, utarta 1 marchewka, pokrojona w kostkę cebula, jajko, duża szczypta soli, szczypta pieprzu, czubata łyżka majeranku, 5-6 łyżek bułki tartej- jak masa(...)będzie za rzadka. -- Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski i wyrabiamy ręcznie, potem odstawiamy w chłodne miejsce na 30-60 min., następnie wyrabiamy klasyczne kotlety. Gotowe kotlety wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. Pieczemy 30-40 min. w funkcji góra/dół, temp. 200 st. C Czas pieczenia zależy od piekarnika, ja mam stary elektryczny. -- Serwujemy
chleba naszegoWegetariańskie kotlety pojawiają się u nas na obiad bardzo często. Czasem z kaszy, czasem ze strączków, a czasem po prostu ziemniaczane :) Tym razem w wersji z fetą i szpinakiem, podane z sosem cytrynowo-musztardowym. Polecam :) ok 1,2 kg ziemniaków 250 mrożonego rozdrobnionego szpinaku 150 g sera feta pół cebuli ząbek czosnku łyżka soku z cytryny łyżeczka skórki startej(...)kosteczkę fetę (używam twardej oryginalnej, greckiej fety), przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok i skórkę z cytryny, musztardę i pietruszkę. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy kotlety, lekko je spłaszczając. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Podajemy […] Artykuł Kotlety ziemniaczane z fetą i szpinakiem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogdodać jajko, przestudzoną, przesmażoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i przyprawy Jeśli będzie konieczne dodać łyżkę lub dwie mąki kukurydzianej i dokładnie wyrobić Formować mokrą ręką kotlety, panierować w bułce tartej i roztrzepanym jajku Smażyć z obu stron na złoty kolor. Do takich kotletów wystarczy podać tylko gotowane warzywa(...)Jeśli mamy pieczarki to, można dodać kilka do kotletów. Smacznego
Proste PotrawyPomysł na te kotlety podsunął mi Mikołaj Choroszyński autor "Diety Mind" ,na swoim blogu GastroCoach. Chętnie przepis wykorzystałam i kotlety wyszły znakomicie, pachnące latem i Włochami. Zachęcam do wypróbowania, fajny sposób na szybki obiad. Kotlety z pomidorów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDziś polecam przyrządzić przepyszne kotlety z groszku . Najprostsze z prostych. Prościej się już nie da, a jest mega smacznie . Przepis nie jest mój , znalazłam go na youtube -> Burgery z groszku - Red Lipstick Monster , ale oczywiście odrobinę go zmodyfikowałam . Przepis jest wegetariański i może być bezglutenowy , gdy użyjemy bezglutenowej bułki tartej . Ja używam zwykłej, bo jak zawsze powtarzam, brać(...)bezglutenowej bułki tartej to jest tak nienormalne , że słów mi brak. A przepis gorąco polecam :-) * * * Składniki (proporcje na 14 kotletów): 900 g mrożonego groszku (2 paczki z Hortexu) 1 cebula 1 jajko bułka tarta sól, pieprz, majeranek tłuszcz do smażenia Wykonanie: 1. Mrożony groszek wrzucamy na wrzątek i gotujemy kilka minut do miękkości. 2. Ugotowany groszek odcedzamy i zostawiamy
Kawa z mlekiemMiały być śledzie i co? I klops. Tzn. kotlet. Tzn. dorsz. ;) Do tego z boczkiem - tłuściutki, pulchniutki i raczej nie dietetyczny. No nie, na pewno nie. Ale kto by się tym przejmował, kiedy smakuje tak świetnie? Z pewnością bardzo kaszubsko i nawet nieco egzotycznie. Pyszna sprawa! W moich żyłach nie płynie co prawda ani kropla kaszubskiej krwi i jest(...)starał w tym naszym kulinarnym tygodniu , jak potrafię. W końcu jestem dumnym Pomorzaninem! Na dodatek mieszkam(y) w kaszubskiej dzielnicy naszego pięknego miasta, co zobowiązuje dodatkowo. A wracając do kotletów: w mojej wersji zmieniłem nieco proporcje ryby i boczku, oraz dodałem swoje przyprawy - uważam, że tak jest bardzo dobrze - sprawdźcie! :) Składniki : 250 g filetów z dorsza 150 g boczku (surowego
zadanie-gotowaniezapraszam na schabowe w różowej, buraczanej panierce, podane z chipsami z fioletowych ziemniaków, oraz z musem jabłkowo-rozmarynowym. Olejcie konwenanse i zaskoczcie swoich bliskich taką formą podania :) 4 porcje: kotlety: 4 kawałki schabu bez kości o grubości 1,5-2 cm jajko 50 g bułki tartej 40 g sproszkowanego buraka sól i pieprz olej Wielkopolski do smażenia chipsy(...)solą i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Taką ilość piekłam na 2 blachy, przez 20 minut (po 10 minutach zamieniłam górę z dołem). W tym czasie kotlety rozbijamy tłuczkiem. Jajko roztrzepujemy, bułkę tartą mieszamy ze sproszkowanym burakiem, szczyptą soli i pieprzu. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w jajku i różowej panierce. Smażymy z obu stron. Burak szybko ciemnieje, więc
Mienta blog