Pierwszy raz kotlety dzikuski zrobił mi jeszcze wtedy mój przyszły mąż. Pamiętam, że jedliśmy je z frytkami i grillowaną papryką. Tak bardzo mi smakowały, że postanowiłam podzielić się z Wami tym smakiem :) Skła dniki: 50 dag filetów z kurczaka duża cebula 30 dag żółtego sera 3 łyżki mąki pszennej 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% łyżka świeżej posiekanej(...)myjemy i razem z obraną cebulą drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce i dodajemy do mięsa. Jajka wraz z pozostałymi składnikami dołączamy do farszu i dokładnie wszystko mieszamy. Formujemy kotlety (jak spłaszczone mielone) i wykładamy na rozgrzaną patelnię (smażymy z każdej strony) lub do piekarnika na około 25-30 minut w 180 stopniach. Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy
ChilliJemypołączeniu każdy oblizuje się ze smakiem. Dziś mam dla Was przepis na genialne Wege Burgery – własnoręcznie upieczone pyszne bułeczki z dodatkiem kurkumy, chili i czarnuszki połączone z „kotletem” z buraków i soczewicy oraz świeżymi warzywami tworzą fantastyczną całość, której nawet mięsożercy się nie oprą. Są pyszne, są sycące, są zdrowe! Danie zachwyca nie tylko podniebienia, ale również(...)mleko – 40 ml * świeże drożdże – 10 g * małe jajko – 1 szt * cukier – 1 łyżeczka * oliwa – 1 łyżeczka * sól, kurkuma, curry, chili, czarnuszka * roztrzepane jajko KOTLETY: * surowy burak – 1 szt * czerwona soczewica – 1 szkl * domowe, dobrej jakości masło orzechowe – 2 łyżki * jajko – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 1 ząbek
Ostra na Słodkopory robiłam te kotlety w wersji z patelni, dziś stwierdziłam, że ser wystarczająco dodaje im kalorii, więc aby uniknąć tłuszczu upiekłam kotlety w piekarniku. I co? I nigdy więcej nie zrobię ich na patelni! :) Składniki: - 600 g filetu z kurczaka - 100 g sera żółtego - dwie łyżki mąki pszennej - łyżka mąki ziemniaczanej - czosnek granulowany (dużo), sól, pieprz, natka pietruszki(...)przyprawy. Dokładnie ze sobą mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżką porcje masy formując okrągłe, spłaszczone kotleciki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (grzałka góra- dół), pieczemy kotlety ok 10 minut. Smacznego
Cook&LoveBardzo lubię kotlety z warzyw szczególnie te z brokułami i fetą. Są sycące i smaczne, najlepiej smakują podane z surówką. Idealne na piątkowy obiad lub kolację, nie wiem dlaczego ale bardziej wolę kotlety z warzyw niż z mięsa. Składniki: 1 duży brokuł 2 ziemniaki 100 gram sera typu feta 1 jajko 4 łyżki płatków owsianych Lestello Sól, pieprz Bułka(...)miękkości. Do miski przekładamy brokuły, ziemniaki i ser fetę, wszystko rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko oraz płatki owsiane. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy małe okrągłe kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron
Bajeczna Kuchniatrochę poczekać, ale warto, naprawdę warto. Ciężko pracowałam cały rok i ten mój prezent będzie kwintesencją, przysłowiową wisienką na podsumowanie roku. Dziś proponuję tak dobrze wszystkim znane kotlety mielone, ale z wkładką. Z wkładką która nadaje bardzo ciekawego i oryginalnego smaku. 0,5 kg mielonej łopatki kajzerka jajko średnia cebula 0,5 szklanki rosołu czarny pieprz i sól(...)rozmoknięcia. Cebulę ścieramy na tarce wprost do mięsa. Należę do lobby ścierających cebulę, taka w kostkę u mnie nie przejdzie. Znajdę każdy kawałeczek i wygrzebię z kotleta, taki mam uraz do niej. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu i mocno wyrabiamy, jak już kiedyś pisałam najlepiej się to robi tłuczkiem do ziemniaków. Bułkę odciskamy z wody
Dieta moja pasjaNaprawdę niewiele trzeba, aby nieźle odstawić zwykłego kotleta. Wcale nie są potrzebne wymyślne dodatki czy też dużo przygotowań. Wystarczy odrobina fantazji i mamy świetną, smaczną sztukę mięsa. Kiedyś już było nadzienie z natki i grzybów, ale do środka, dziś to będzie szybsza wersja czyli kopczyk na wierzchu. 4 gotowe kotlety z piersi kurczaka 30 dkg pieczarek(...)maśle, gdy są już miękkie dodajemy majeranek, oba pieprze i doprawiamy solą do smaku. Wsypujemy natkę i dokładnie mieszamy, aby się wszystko równo rozłożyło. Na każdy kotlet nakładamy porcję grzybów z natką, posypujemy odrobiną sera. Na ciepłym farszu serek się lekko rozpuści. Jeśli nie, można na chwilę wstawić do piekarnika lub mikrofali. Takie zastosowanie natki świetnie się sprawdza
Dieta moja pasjaKotlet w takim wydaniu należy do moich ulubionych. Bez zbędnych zabiegów, różnorodności przypraw, szybko i łatwo mamy smaczny, zdrowy posiłek na leni obiad. Mięso nie jest obciążone żadną panierką, co nie znaczy że jest gorsze lub mniej smaczne. Śmiem napisać, że dodatki na takim golasie są bardziej wyczuwalne i dobitne. A przecież o to chodzi , po to je dodajemy(...)jednakowe płaty. Nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką, odkładamy do lodówki na 10 min. Na patelni rozgrzewamy masło, dlaczego właśnie masło? Ponieważ żaden inny tłuszcz nie nada kotletowi takiego smaku jak masło. Smażymy z jednej strony, jak się zrumieni przekładamy na drugą. I wtedy nakładamy na każdy kotlet pomidora i ser. Tak ser jak i mozzarella lubią sól
Dieta moja pasjaprzejmuje smak towarzystwa w jakim go ulokujemy. A więc co nas tylko ogranicza? Nasza wyobraźnia i nic więcej, dlatego puśćmy wodzę fantazji. Kiedyś przez omyłkowo zamiast koperkiem, posypałam kotlet natką pietruszki. Cóż stało się, trzeba będzie tą żabę zjeść, pomyślałam i tak też zrobiłam. Jednak smak jaki powstaje w czasie smażenia, jest rewelacyjny. Z nataki wydobywają się całkiem inne(...)Zachęcam do wypróbowania. I jeszcze jedna sprawa. Pewnie większość z Was o tym wie, ale może są tacy co nie wiedzą. Bardzo ważne, a wręcz decyzyjne jeśli chodzi o kotlety. Jeśli chcemy aby były delikatne i soczyste, a nie przypominały starej rozdeptanej podeszwy, nie dziurawimy go widelcem. Każde takie nakłucie powoduje, że soki wypływają na patelnię
Dieta moja pasjaChyba każdy lubi paluszki. Super do pochrupania ale czy używaliście ich jako panierka do kotletów ? Kiedyś robiłam w ten sposób kotlety schabowe więc przyszedł czas na mielone. Panierka taka jest smaczna, delikatna i chrupiąca a kotlety soczyste. Ja użyłam paluszki Fanex , idealnie nadają się do panierki. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniwszystkich poszukujących alternatywy dla tradycyjnego kotleta. Pyszne i zdrowe kotleciki z kalafiora i kaszy jaglanej podane w delikatnej i mięciutkiej bułeczce hamburgerowej z sezamem. Świetnie smakują z dipem z awokado, plastrem pomidora i sosem majonezowo-jogurtowym. Polubią je nawet fani wołowych burgerów i nie lubiące warzyw dzieci. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 bułeczki hamburgerowe np. własnego wypieku(...)KOTLETY Z KALAFIORA 1/2 dojrzałego awokado 1/2 małej szalotki 2 łyżeczki soku z limonki 2 łyżeczki oliwy 2 plastry pomidora 1 łyżka majonezu 2 łyżeczki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki płynnego miodu lub syropu klonowego 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE GUACAMOLE : awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, a następnie łyżką wydrążamy miąższ
cool and mintyKotlety wcale nie muszą być z mięsa,takie z kapusty smakują rewelacyjnie Przepis pochodzi z bloga Smaczna Pyza z małymi moimi przeróbkami. 500 g białej kapusty 1 cebula 1 marchewka 50 g płatków kukurydzianych 50 g ziaren słonecznika 1 jajko 2-3 łyżki śmietanki 30% 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego sól i świeżo mielony czarny pieprz(...)Następnie dodać słonecznik,pokruszone płatki,posiekany koperek,wbić jajko,dodać śmietanę i przyprawy. Wymieszać dokładnie i odstawić na 10 minut,by płatki nasiąkły i można było z łatwością formować kotlety. Mokrymi dłońmi formować kotlety,obtaczając każdy w płatkach kukurydzianych. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami,ale muszę przyznać
Kolorowa kuchnia ElkiDzisiaj zapraszam na kotlety mielone w nieco innym wydaniu – z cukinią i żółtym serem czyli smaczny zamiennik tradycyjnych mielonych. Kotleciki świetnie smakują w towarzystwie ziemniaków oraz surówki i mogą być doskonałym pomysłem na pożywny i smaczny obiad, można je podać na gorącą kolację jako dodatek do kanapek. składniki na 10-12 sztuk 500 g mielonego mięsa 1/2 średniej(...)miski przekładamy mielone mięso, dodajemy odciśniętą cukinię, żółty ser, zrumienioną cebulkę, żółty ser oraz jajko. Wszystko doprawiamy solą, czarnym pieprzem i starannie wyrabiamy dłonią. Z masy mięsnej formujemy niewielkie kotlety i panierujemy je w bułce tartej. Mielone smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoto-brązowy kolor a po usmażeniu zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru
Smakowite DaniaKotlety jajeczne wprawdzie wszyscy znają, ja zajadałam się nimi za dziecka. Dzisiaj troszkę modyfikacji w tym przepisie, dodałam ser przez co wzbogacił się ich smak. Idealne na szybki i tani obiad. Polecam je podać z ziemniaczkami i surówką(...)wyciśniętą bułkę w mleku, przyprawy, część tartego sera i wbijamy jajka. Masę dokładnie wyrabiamy. Formujemy małe, owalne kotleciki, masa powinna być zwarta tak aby dało się z niej formować kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony. Gorące kotlety posypujemy resztą tartego sera. Podajemy ciepłe. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliSezon grzybowy w pełni, choć w moich lasach grzybów jak na lekarstwo. Garść kurek jednak znalazłam i tutaj znalazły swoje zastosowanie, właśnie w kotletach. Kotlety są pyszne i aromatyczne a podałam je z kiszonymi rzodkiewkami . Polecam serdecznie pyszny obiad. Kotlety z jaj i grzybów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepyszna karkóweczka otulona przepysznym sosem wydobytym podczas suszenia.Krucha,mięciutka spływająca smakiem po brodzie,az Buzka się cieszy:). 4 kotlety z karkówki 1 cebula sól pieprz papryka mielona tłuczony ziarnisty pieprz woda mąka smalec lub olej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kotlety z karkówki lekko rozbijamy.Nacieramy przyprawami i obtaczamy tłuczonym pieprzem.Zostawiamy na 1 godz.w lodówce.Potem obsmażamy na smalcu bo jak wiem mięso wieprzowe ,wtedy(...)stron na złoty kolor.Podlewamy 1 szkl.wody lub bulionem mięsnym.Lekko solimy.Dusimy mięso do miękkości.Mąkę przesmażamy na suchej patelni 1-2 łyżki na złoty kolor.Posypujemy nią duszone kotlety,mieszamy aby nie zrobiły się nam grudy-jak wolicie mięso możecie wyciągnąć,zrobić sos i znów je włożyć-sos doprawiamy ,chwilę zagotowujemy.Podajemy z ziemniaczkami i z surówką.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki