Kotlet schabowy z karkówki to alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Wiem, że znajdzie się zawsze ktoś, kto stwierdzi, że kotlet panierowany MUSI być ze schabu. Ale tradycję zawsze można zmienić. Kotlet Karkówkowy przygotowuje się równie łatwo i szybko jak schaboszczak, ale w moim wykonaniu przed smażeniem ma dodatkowo nacięte brzegi, co powoduje, że mięso podczas smażenia nie kurczy się i równomiernie(...)smaży. To jeden z naszych pomysłów na domowy obiad, dla niektórych czytelników będzie to ciekawa odmiana dla kotleta schabowego. Kotlety schabowe z karkówki zostały podane z letnimi kurkami z natką pietruszki, można go podać z opiekanymi ziemniakami i surówką. Kotlety panierowane smażone można przygotować tradycyjnie ze schabu , ale i z piersi kurczaka , także z kiełbasy mortadeli . Kotlety przygotowane z karkówki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki na kotlety: 6 jajek ugotowanych na twardo 1 surowe jajko pęczek szczypiorku świeży koperek 1 średnia cebula sól, pieprz olej do smażenia bułka tarta Składniki na sos: 4 duże cebule albo 6 średnich sól, pieprz zioła prowansalskie oliwa z oliwek albo klarowane masło do smażenia Wykonanie kotletów: Ugotowane jajka na twardo ścieramy na tarce, dodajemy do nich surowe jajko(...)drobno pokrojony koper i szczypior oraz podsmażoną na oliwie drobno pokrojoną cebulkę. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem następnie w dłoniach formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na małym ogniu z obu stron. Wykonanie sosu: Cebule obieramy i kroimy drobniutko w kosteczkę, podsmażamy na oliwie albo na klarowanym maśle, zalewamy odrobiną wody i gotujemy około 10 minut
Bon Appetit MałgorzatyRybkę można posiekać tasakiem jak na tatar albo zmielić blenderem. Takie kotleciki lepiej mi smakują niż tradycja smażona ryba, ponieważ nie czuć aż tak aromat ryby. Kilka kotletów zostało mi z obiadu, więc na kolację zrobię fishburgery :) Już nie mogę się ich doczekać :D Składniki dla 4 osób: mięso z 3 całych ryb, miruny (można kupić gotowe filety(...)jajka ( do kotletów i do panierki) pęczek koperku łyżka soku z cytryny 1 duża cebula szczypiorek 1 czerstwa bułka namoczona w ciepłym mleku bułka tarta do panierki mąka do panierki sól, pieprz cytrynowy Mięso z ryby drobno siekamy tasakiem albo miksujemy przy pomocy blendera. Mieszamy mięso z jajkiem, bułką namoczoną w mleku, podsmażoną cebulką, solą, pieprzem cytrynowym, koperkiem
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: 4 kotlety schabowe 2 jajka przyprawa gyros 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 18% sól, pieprz bułka tarta olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kotlety cienko rozbijamy, solimy i pieprzymy. 2. Bułkę tartą (5-6 łyżek) mieszamy z czubatą łyżką przyprawy gyros. 3. Jajka mieszamy ze śmietaną. 4. Kotlety najpierw panierujemy w bułce tartej (!), potem pojedynczo przekładamy do miski(...)masą jajeczną, chwilę moczymy. 5. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety wyjmujemy z masy jajecznej i smażymy z obu stron na małym ogniu. Smacznego!!! Źródło: Niebieska Różyczka
Kuchnia domowa AniKotlety w kiszonej kapuście to danie dwa w jednym - mamy mięso i ciepłą jarzynkę za jednym zamachem :) Mięso wychodzi pyszne, soczyste i miękkie. Składniki: 200 g kiszonej kapusty 4 kotlety schabowe 100 g boczku (pominęłam) 50 g suszonych śliwek 2 jabłka 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz majeranek olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kapustę przelewamy zimną wodą, odciskamy(...)cebulę (i boczek), podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem. 3. Śliwki kroimy w paseczki, obrane jabłka w cząstki i dodajemy do gotującej się kapusty. 4. Kotlety lekko rozbijamy i nacieramy zmiażdżonymi ząbkami czosnku oraz oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut. Obsmażamy na rumiano na patelni z obu stron. 5. Obsmażone kotlety przekładamy do kapusty
Kuchnia domowa AniNajzwyklejsze pod słońcem, klasyczne mielone. Smaczne z pure ziemniaczanym lub kwaśnymi kartoflami składniki: (6 kotletów) 500 g mielonej wieprzowiny (np szynki) 1 cebula 1 jajko 1 czerstwa bułka, lub zamiennie bułka tarta bułka tart do obtoczenia sól pieprz ewentualnie dowolne zioła (np posiekana pietruszka lub majeranek) masło i olej do smażenia przygotowanie Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku(...)kostkę i podsmażyć na maśle, na małym ogniu, aż się zezłoci. W misce wymieszać mięso , jajko, odciśnięta bułkę, zioła i przyprawy. Dobrze wyrobić. Uformować owalne kotlety, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na rumiano, pilnując, by się nie przypaliły. Można patelnię z kotletami przykryć pokrywką i smażyć jeszcze
Stare Garymielonego mięsa wołowo-wieprzowego 5-7 dag czerstwej bułki szklanka mleka 2 cebule 1 jajko bułka tarta do obtoczenia kotletów sól pieprz olej do smażenia Na kotlety mielone można stosować różnego rodzaju mięsa - końsko-wieprzowe, baranie, z dzika - ja jednak najbardziej lubię mięso wieprzowo-wołowe. Bułkę namoczyć w mleku, do momentu aż całkowicie zmięknie. Odcisnąć. Cebulę obrać i pokroić(...)jasno-złoty kolor i odstawić do wystygnięcia. Do odciśniętej bułki dodać mięso, cebulę i jajko. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wyrobić. Z tak przygotowanej mięsnej masy formować kotlety o grubości około 1,5 cm. Każdy z nich obtaczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć na niej kotlety z obu stron, do uzyskania jasno-brązowego koloru. linkwithin
Świat Domowej KuchniKotlety rybne z Surimi to alternatywa dla tradycyjnego "rybnego obiadu", a także sposób na wykorzystanie paluszków krabowych. Ryba w takiej postaci świetnie smakuje i do tego atrakcyjnie wygląda. Kotlety Rybne z Paluszkami Krabowymi - Składniki: 4 filety z białej ryby opakowanie paluszków surimi (ok. 120 g) mała cebula nieduża bułka + mleko do namoczenia 2 ząbki czosnku jajko ok. 2 łyżeczki(...)gałka muszkatołowa, bazylia, lubczyk, tymianek, koper, sól morska pieprz (można użyć gotowej przyprawy do ryb) ponadto: panierka: jajko + ok. 2 łyżki mleka mąka bułka tarta olej do smażenia Kotlety Rybne z Paluszkami Krabowymi - Sposób przygotowania: Bułkę namaczamy w mleku - dokładnie odsączamy. Czosnek wraz z cebulą drobno siekamy - przekładamy do miski. Dodajemy zmieloną rybę, bułkę, bułkę tartą, jajko
Słodka StronaMimo, że nie raz robię kotlety według przepisu mojego taty, ciągle mam wrażenie, że smakują troszkę inaczej niż te zrobione przez tatę. Może się wydawać, że każdy kotlet smakuje tak samo, ale to nieprawda. Wystarczy jeden składnik, by zmienić ich smak. Spróbujcie zrobić te według poniższego przepisu. Jak dla mnie i tak najlepsze są te zrobione przez mojego tatę! Składniki(...)mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać jajko, a następnie doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie formować kotlety. Jeśli ktoś lubi można je delikatnie obtoczyć w bułce tartej. Kotlety smażyć na sporej ilości oleju, na małym ogniu, by zdążyły dojść w środku
upichcicodcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie na złoty kolor i dodajemy do soczewicy. Dodajemy też szczypiorek, jajko, otręby, sól, pieprz i wyrabiamy masę na kotlety. Jeśli masa jest zbyt płynna dodajemy bułkę tartą. Następnie z masy formujemy kotlety i obtaczamy je w mieszance bułki tartej z otrębami pszennymi. Kotlety smażymy na oliwie lub oleju(...)stron. Usmażone kotlety wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
Smakowity Blog KulinarnyWiem, że moje Kotlety Schabowe Inaczej bardzo przypadły Wam do gustu. Postanowiłam zrobić wersję w stylu "na bogato", ale dla wszystkich, bo nadal jest to danie ekonomiczne, czyli nie drogie, a w wykonaniu szybkie!. No to, co u Was będzie na obiad? Danie startuje w konkursie "Patelnia pełna smaków" , który organizuje firma IGLOTEX, ma być jakieś głosowanie na dania(...)schabu rozbiłam tłuczkiem do mięsa. Przyprawiłam solą, pieprzem i papryką mieloną słodką. Cebulę pokroiłam w półksiężyce i usmażyłam na niewielkiej ilości oleju z awokado w woku. W tym czasie kotlety obtoczyłam w mące pszennej i usmażyłam na rozgrzanym oleju z awokado. Smażyłam po jednym i usmażonego kotleta przekładałam od razu do woka z cebulą ustawionego na małym płomieniu. Na moje
Blondynka GotujeSkładniki: 2 kotlety karkówka bez kości, 1 sztuka jajka, 1/2 łyżeczki olej rzepakowy, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 1 łyżeczka vegeta, - ile potrzeba olej rzepakowy, 1/2 kg ziemniaki gotowane w mundurkach, 1/2 kg marchewka z masłem, 1 szklanka płatki kukurydziane z porcji karkówki b/kości odciąć dwa kotlety i dobrze rozbić je tłuczkiem jajko wymieszać z pieprzem, przyprawą kucharka(...)olejem - panierka lepiej się trzyma płatki zmiksować w blenderze kotlety zanurzyć w jajku i obtoczyć je płatkami kukurydzianymi smażyć na rumiano na gorącym oleju i pod przykryciem dusić je z 5 minut ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać je i pokroić w talarki marchew obraną i pokrojoną w słupki ugotować, doprawić łyżką masła, solą do smaku i i łyżeczką tartej bułki
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, natka pietruszki 2 łyżki, mąka pszenna 1 łyżka, jajko 1 sztuka, olej rzepakowy - ile potrzeba kupiłam u rybaków kawałki świeżego dorsza, pasują dobrze do kotletów mielonych i cenowo jest taniej od filetów całych jeśli w kawałkach dorsza są ości to usunąć i razem z cebulą dobrze zmiksować w pojemniku blendera przełożyć rybę do miski i dodać(...)pieprz biały, jajko, tartą bułkę dobrze wszystko wyrobić i odstawić na 30 minut, bułka tarta napęcznieje i masa będzie zwarta formować dłonią posmarowaną olejem - nie klei się do rąk - kotlety mielone i obsypać je mąką na bardzo gorącym oleju smażyć z obu stron rumiane kotlety usmażone kotlety dać wszystkie na patelnię i pod przykryciem dusić z 5 minut - będą puszyste
W Mojej Kuchni LubięSposób na przygotowanie kotletów podała mi koleżanka podobno zasłyszany od Magda Gessler , jest Genialny to są na prawdę najlepsze kotlety schabowe :) Składniki : Schab pokrojony na grube kotlety Cebula ( na 500 g schabu 2 spore cebule ) mleko ( tak żeby zakryło kotlety ) bułka tarta ( można pomieszać pól
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęKotlety mielone z brokułami mięso mielone wieprzowe -0,5 kg jajko -1 szt bułka czerstwa -1 szt cebula 1 szt mała tłuszcz sól i pieprz różyczki brokuła -6 szt bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Brokuły ugotować w osolonej wodzie,odcedzić. Cebulę obrać,zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Mięso mielone przełożyć do miski,dodać cebulę, jajko,sól i pieprz. Bułkę czerstwą namoczyć(...)wodzie, odcisnąć,dodać do masy mięsnej,dokładnie wymieszać. Formować owalne kotlety,lekko spłaszczyć,na środku każdego kotleta,położyć różyczkę brokuła,zlepić kotlety,obtaczać w tartej bułce i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Kuchnia DanusiProste i smaczne kotlety mielone Kotlety mielone z parówką i sałatą Składniki bułka czerstwa -2 małe szt mięso mielone -0,5 kg jajko -1 szt cebula -1szt parówki cienkie -3 szt sól pieprz tłuszcz do smażenia bułka tarta sałata zielona - 6 liści SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Bułki namoczyć w wodzie, odcisnąć. 2. Cebulę obrać,pokroić w drobną kosteczkę. 3. Mięso(...)mielone wymieszać z jajkiem, bułką, cebulką, solą i pieprzem. 4. Z parówek zdjąć osłonki,pokroić na połowę. Liście sałaty opłukać, osączyć. 5. Z masy mięsnej formować okrągłe kotlety,spłaszczyć,ułożyć na mięsie liść sałaty, połowę parówki, zlepić, formować owalne kotlety. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Kuchnia DanusiPyszne kotleciki mielone w nowej odsłonie Kotlety mielone z kaszą gryczaną SKŁADNIKI: mięso mielone -650 g bułka kajzerka -2 szt cebula -0,5 szt jajko -1 szt sól pieprz tarta bułka tłuszcz kasza gryczana -0,5 szkl masło -1 łyżeczka woda -1,5 szkl pomidor - 1 szt duża PRZYGOTOWANIE: Do rondelka wlać wodę, dodać masło, sól, zagotować. Następnie do wrzącej(...)obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Do miski przełożyć mięso, dodać odciśniętą bułkę, wbić jajko, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać . Pomidora umyć, osączyć, pokroić na kawałki. Z masy mięsnej formować owalne kotlety, lekko spłaszczyć, na środek kotleta nałożyć łyżkę kaszy gryczanej i kawałek pomidora, dobrze zlepić. Smażyć kotlety na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia DanusiCzasem nachodzi mnie chęć na schabowego, zazwyczaj jednak robię je w postaci drobiowej :) Warto jednak urozmaicić te proste kotlety zmieniając panierkę... zamiast tradycyjnej panierki zastosowałam płatki kukurydziane corn flakes. Najlepsze są zdjęte prosto z patelni, panierka jest wtedy bardzo chrupiąca. Odgrzewane na drugi dzięki też są dobre, ale panierka już nie chrupie ;) Jeszcze mam w planach przetestować panierkę orzechową(...)łyżeczki przyprawy do drobiu 1 jajko 150 g płatków kukurydzianych corn flakes Przygotowanie: Piersi kurczaka dokładnie myjemy pod zimną wodą. Porcjujemy na kotlety i rozbijamy. Następnie posypujemy przyprawią do drobiu i obtaczamy każdy kotlet w roztrzepanym jajku. Płatki kukurydziane wsypujemy do foliowego woreczka i rozgniatamy wałkiem do ciast. Następnie kotlety obtaczamy w płatkach, dociskając
Aga w kuchniSoczyste i smacznego kotleciki mielone, chyba tymi słowami mogę opisać ten przepis. Naprawdę idealne kotlety, bo nie są, ani suche, ani twarde. No po prostu kotlety idealne! Składniki: 600 g farszu wołowego 400 g farszu wieprzowego 1 cebula 3 kromki chleba 100 ml mleka 2 łyżeczki słodkiego sosu chilli 3 jajka (1 jajko do farszu, pozostałe do obtaczania) bułka tarta(...)zamaczamy .Obydwa farszy mieszamy dodajemy sól, pieprz, zamoczoną i odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę, słodki sos chilli, żółtko i ubitą pianę z białek. Wszystko bardzo dobrze łączymy nawzajem. Farsz na kotlety dzielimy na 15 równych części. Każdą część lekko spłaszczamy, obtaczamy w jajku i bułce tartej, układamy na podsypaną bułką tartą desce do krojenia. Kotleciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez
Kuchnia ŁukaszaPyszne, smaczne, sycące, dobrze doprawione kotlety ryżowe, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ich przygotowanie jest niesamowicie proste, bo jeżeli mamy ugotowany ryż to pójdzie nam to bardzo sprawnie. Kotlety robiłem w wersji pikantnej z papryczką chilli i takie właśnie smakują najlepiej, także podałem je z sosem na bazie śmietany z sosem pomidorowym, który lekko zmniejszał pikantność kotletów. Zapraszam(...)łyżki bułki tartej, dokładnie wyrabiamy. Z otrzymanej masy formujemy kuleczki, spłaszczamy i obtaczamy je w rozmąconym jajku i pozostałej bułce tartej, tą czynność powtarzamy dwa razy. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min z każdej strony. Serwujemy z sosem. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaKotlety mielone – klasyczna potrawa kuchni polskiej. Szybka w przygotowaniu, wyśmienita w smaku i kosztująca niewielkie pieniądze. W dodatku bardzo prosta w przygotowaniu. No ideał niemalże :) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 1 bułka 1cebula 1 jajko Garść bułki tartej 50g margaryny Sól, świeżo mielony pieprz Bułkę umieszczamy w miseczce z wodą lub mlekiem i czekamy aż namięknie(...)jajko oraz bardzo drobno pokrojoną cebulkę. Bułkę odciskamy w rękach i dorzucamy do mięsa. Solimy oraz posypujemy pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Z przygotowanego mięsa formujemy kotlety oraz obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron. Ważne jest by patelnia nie była zbyt rozgrzana wówczas kotlety się przypalą z wierzchu, a nie zrobią
Kolizje SmakówTradycyjne kotlety mielone przyrządzamy z dodatkiem bułki moczonej w mleku, a obtaczamy je w bułce tartej. My chciałybyśmy zaproponować zamianę tego tradycyjnego składnika na otręby owsiane. Smak kotleta jest wówczas zdecydowanie ciekawszy i bardziej intensywny. Naprawdę warto od czasu do czasu wprowadzić taką drobną modyfikacje :) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z indyka około 100g otrębów owsianych 1cebula 1 jajko(...)bardzo drobno pokrojoną cebulkę. Dorzucamy 3 łyżki otrębów. Solimy oraz posypujemy pieprzem do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Patelnie ustawiamy na średnim gazie i rozgrzewamy tłuszcz. Z przygotowanego mięsa formujemy kotlety oraz obtaczamy w pozostałych otrębach. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Ważne jest by patelnia nie była zbyt rozgrzana wówczas kotlety się nie przypalą. Podajemy
Kolizje SmakówKotlety schabowe w wersji z warzywami. Bez jajek i bułki tartej. Panierowane wyłącznie w przyprawach i mące (pszennej lub bezglutenowej). Idealne do ziemniaków ale i do kanapki. Składniki: schab bez kości olej do smażenia sól, pieprz, majeranek czerwona papryka cebula czosnek (opcja) Schab myję i kroję na kotlety. Zazwyczaj z pół kilograma mięsa wychodzi mi 8 kotletów. Te muszą być(...)miarę grube gdyż potrzebujemy włożyć w środek farsz. Każdy kotlet delikatnie nakrawam do połowy tworząc takie kiszonki. Delikatnie traktuję mięso tłuczkiem, żeby nie przedziurawić kieszonek. Nakładam do środka krążki cebuli, paprykę w kostkach i majeranek. Posypuję solą i pieprzem, panieruję w mące. Wkładam na rozgrzany olej. Smażę na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu. Odsączam nadmiar tłuszczu
prawdziwe jedzeniewymyślać, próbować i w większości przypadków wychodzi coś naprawdę pysznego. I nie, nie, nie kończy się tylko na sałatkach czy zupach. Zresztą, co ja będę wielce tłumaczyć - sprawdźcie sami! KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ W SOSIE BOROWIKOWYM /własny; współpraca z Winiary; / na 8-10 kotlecików 2 woreczki kaszy gryczanej prażonej 2 duże jajka (kl. L) lub 3 małe bułka tarta(...)majeranku sól, pieprz ziołowy ew. odrobina mleka sos: 60g suszonych borowików 1 duża cebula 150 ml bulionu warzywnego 150 ml śmietanki 12% 2-3 łyżki mąki 2 łyżki masła kotlety: Kaszę gotuję w osolonej wodzie aż do miękkości. Następnie rozcinam woreczki, wysypuję zawartość do dużej miski i pozostawiam do całkowitego wystudzenia. Wbijam jajka, dodaję majeranek, sól, pieprz
W kuchni Karmel-itkiDziś proponuję bardzo smaczną i moim zdaniem trochę zdrowszą odmianę kotletów schabowych. Zamiast tradycyjnej panierki użyłam płatków owsianych. Przepis zaczerpnęłam od Pascala. Naprawdę polecam. Porcja dla dwóch osób: Kotlety schabowe w panierce z płatków owsianych Składniki 2 grube plastry schabu 1 jajko ¼ szklanki mąki pszennej ½ szklanki płatków owsianych ¼ szklanki bułki tartej sól, pieprz mielona ostra papryka czosnek granulowany łyżka sosu(...)sojowego łyżka masła olej Zawijamy mięso w folię, lub woreczek jednorazowy. Kotlety rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy. Przygotowujemy panierkę. Mieszamy płatki owsiane z bułką tartą. Do miski wbijamy jajo, roztrzepujemy widelcem. Przesypujemy mąkę pszenną na osobny talerz. Każdy kawałek, obtaczamy najpierw w mące, potem jajku i mieszance płatków z bułką tarta. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotlety z każdej strony
Mania GotowaniaMielone :) , któż z nas ich nie kocha. Dzisiaj proponuję na obiad kotlety nadziewane pieczarkami I serem. Są przepyszne, a z dodatkiem sosu pieczarkowego I surówki zrobiła sie już prawdziwa uczta. Zaczynamy :) Składniki na 8 kotletów: 600 gr mięsa mielonego 200 gr pieczarek sól, pieprz, paprika pół cebuli 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku natka(...)usmażonych pieczarek dodajemy posiekaną natkę pietruszki.Mieszamy. Z porcji mięsa robimy placek, układamy troszkę sera żółtego I dodajemy pieczarki. Formujemy kulkę zamykając cały farsz w środku. Po uformowaniu wszystkich kotletów, obtaczamy je w pozostałej bułce tartej. Smażymy na średnim gazie na złoty kolor. Gotowe Kotlety gotowe, ja podałam je z sosem pieczarkowym - znajdziecie tutaj Smacznego
Smaki EdytyBardzo delikatne kotlety rybne. Z reguły robie kotlety z ryb dodając do nich zmielony boczek by nie były suche. Gdzieś wypatrzyłam pomysł na połączenie ryby z ziemniakami .Chodziło mi w zasadzie o wypróbowanie pomysłu na zrobienie kotlecików gdy zostanie nam usmażonej ryby i ziemniaków. Robi się je prosto- doprawiać można na różne sposoby. Czas: 30 minut Składniki: 2 małe filety(...)ziemniaki 1 żółtko sól pieprz mielony 2 łyżki usiekanej natki pietruszki 2 łyżki usiekanych listków świeżego lubczyku ( może być rozkruszony suszony) mąka do oprószenia ryby bułka tarta do panierowania kotletów olej z pestek winogron do smażenia ryby i kotletów Filety z Tilapii posolić i oprószyć mąką. Usmażyć na rozgrzanym oleju. Ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Rybę
Buniabaje w kuchniCoś ostatnio za mięsem nie przepadam. Jak już gotuję to mielone albo coś z kurczaka. Chyba się przejedliśmy. Także dzisiaj zamiast mięsa mamy w kotletach ugotowaną soczewicę. Soczewica jest źródłem witamin z grupy B, potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi. Przyprawiamy tak jak mielone. Kotlety wyszły smaczne i na pewno nie raz będą u mnie na obiad. Polecam spróbować(...)odsączyć na sitku. Do zimnej dodać posiekaną drobno cebulę oraz czosnek i natkę pietruszki. Wbić jajko, dodać starty ser i otręby. Dokładnie wyrobić na zwartą masę. Przyprawić. Uformować kotlety. Z tych składników wyszło 7 kotletów. Panierować w mące i smażyć na złoty kolor. Podawać z ziemniakami, makaronem bądź ryżem i surówką. Zapraszam na stronę sklepu Sante oraz na FB Sante
Magiczne Życie MartyDzisiaj zapraszam na kotlety rybne. Ryby zawierają niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3, niezbędne do pracy mózgu i serca, chroniące przed ADHD, chorobą Alzheimera, wzrostem cholesterolu. W ciągu 30 minut Wasz obiad będzie gotowy:) Zaczynamy Składniki około 500 gr ryby- ja dałam łososia I dorsza 1 jajko pół papryki pół cebuli 2 łyżki bułki tartej + 3 łyżki do obtoczenia sól(...)maszynkę I dopiero potem dodajemy jajko). Dodajemy pieprz, sól, paprykę po około 1/4 łyżeczki. Mieszamy. Do ryby dodajemy bułkę tartą, pokrojoną w drobną kostkę cebulę I paprykę. Mieszamy. Formujemy kotlety I obtaczamy w bułce tartej. Ja kotlety piekłam na grilownicy około 6-8 min- możemy smażyć też na patelni. Gotowe :) Kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami :) Smacznego
Smaki EdytySkładniki: Kotlety: 8-10 sztuk średniej wielkości ziemniaków ( ok 1 kg) 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonej bazylii pieprz ziołowy przyprawa do ziemniaków 2/3 szklanki mąki 2 jajka bułka tarta Sos pieczarkowy 0.5 kg pieczarek cebula 2 ząbki czosnku 150 g śmietany 2 łyżki mąki 200 ml wody sól, pieprz ziołowy, papryka słodka Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy(...)ziemniaki są ciepłe, łatwiej się wszystko razem miesza. Następnie czekamy aż ziemniaki całkiem się wystudzą. Dodajemy jedno jajko i mąkę, wszystko razem mieszamy na gładką masę. Formujemy kotlety, jeżeli ciasto bardzo się klei, możemy podsypać mąką. Kotlety obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy razem z sosem. Z podanej porcji
Czerwona PorzeczkaKotlet schabowy z ziemniakami i mizerią to tradycyjny polski obiad, którego nie może zabraknąć w większości domów. Wiele osób przechodzących na dietę roślinną może tęsknić za smakami, które towarzyszyły im przez większość życia. Na szczęście wcale nie musimy z nich rezygnować, trzeba jedynie wiedzieć jak można je odtworzyć za pomocą roślinnych składników. W dzisiejszym poście przedstawię kilka sposobów(...)zweganizowanie kotleta schabowego. Wbrew pozorom możliwości jest sporo i poniżej postaram się przedstawić Wam jak najwięcej z nich. Baza Chcąc przygotować wegański odpowiednik kotleta schabowego musimy mieć jego bazę. Mamy tutaj kilka możliwości. Można użyć składników, które nie wymagają gotowania, specjalnej obróbki czy dodania np. mąki lub bułki tartej. Do takich składników można zaliczyć: tempeh, kotlety sojowe (można
wegujemyChrupiący z zewnątrz i obłędnie soczysty w środku - oto kotlet idealny! Alchemię przyrządzania idealnego schabowego kiedyś już na łamach bloga przedstawiałam - Sposób na soczyste kotlety schabowe . Sednem sprawy było wtedy odpowiednio długie moczenie mięsa w miksturze jajecznej z domieszką kapki wody. Kotlety w tym czasie wchłaniały prawie całe jajko i to właśnie sprawiało, iż po usmażeniu były wyjątkowo soczyste(...)razem dzielę się trikiem na uzyskanie idealnie chrupiących kotletów schabowych , a to właśnie za sprawą odpowiedniej panierki . Aby takową uzyskać miesza się w proporcjach 1:1 bułkę tartą oraz mąkę pszenną razową . Kotlety obtaczane w takiej obsypce nie wchłaniają tyle tłuszczu podczas smażenia, co przy wykorzystaniu samej bułki tartej. Ponadto smażą się idealnie na chrupko z zewnątrz, zachowując w środku
Grunt to przepis!zrobić, żeby urozmaicić smak kotleta schabowego różnymi dodatkami, nie zawijając go w roladę? W dodatku musi ładnie wyglądać na półmisku. Bo to ma być kotlet schabowy na niedzielę i na co dzień... Mam rozwiązanie, które powinno zaspokoić nawet wybrednych smakoszy i wyzwania kulinarne każdej pani domu Składniki : 600 g schabu wieprzowego bez kości 250 g pieczarek(...)łyżeczki rozmarynu sól i pieprz serek topiony (włożyłam do zamrażarki) olej do smażenia (brak na zdjęciu) Wykonanie: Schab po opłukaniu osuszyłam papierowym ręcznikiem i ukroiłam z niego 4 kotlety. Każdy włożyłam do woreczka foliowego. To pozwoliło mi zabezpieczyć przed rozpryskiwaniem podczas rozbijania tłuczkiem. Rozbite tłuczkiem kotlety doprawiłam solą i oprószyłam pieprzem z obu stron. Przełożyłam na talerz
Kuchnia u Krysilubi kotlety mielone , ser żółty..to na pewno takie kotlety posmakują.Najlepsze na ciepło..wtedy ser tak przyjemnie się ciągnie ..na zimno ponoć też niektórzy lubią..ale wg to już nie to.. 70 dkg mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 czerstwa bułka 1 szkl.bulionu 2 jaja sól, pieprz wegeta szczypta imbiru ser żółty(...)bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę, i wszystko wymieszać.Mięso podzielić części, każdą rozpłaszczyć, na środek dać kawałek sera żółtego, uformować kotlet .Następnie lekko spłaszczyć,układać na gorący olej i smażyć z każdej strony
Moje domowe kucharzenieKolejna odsłona kotletów ..były kotlety schabowe z sosem Salsa Mexicana Develey ..a teraz pora na dodatek sosu w kotletach mielonych.Kotlety nabrały specyficznego smaku..były po prostu pyszne.. 70 dkg mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 czerstwa bułka 1 szkl.bulionu 2 jaja sól, pieprz wegeta majeranek 1-2 łyżki sosu Salsa Mexicana Develey
Moje domowe kucharzenieKotlety mielone można zrobić na wiele sposobów..u mnie tym razem z dodatkiem musztardy i otrębów..pyszne były.. 1/2 kg mielonego mięsa 1 cebula 2 czubate łyżki otrębów pszennych lub owsianych 1 łyżeczka musztardy stołowej Develey ząbek czosnku sól,pieprz , majeranek, wegeta oliwa z oliwek Cebulę drobno pokroić.Mięso dokładnie wyrobić z cebulą, otrębami, musztardą i przyprawami.Z(...)wymieszanej dokładnie masy mięsnej formować okrągłe, lekko spłaszczone kotlety. Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy. Kotlety smażyć na rozgrzanej oliwie po 2-3 minuty z każdej strony do lekkiego zarumienia. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec (bez przykrycia) 20-30 minut w temperaturze 170-180 stopni
Moje domowe kucharzenieKotlety mielone z serem SKŁADNIKI: 400 g wołowina bez kości, 200 g bułka czerstwa, 600 g Wieprzowina -łopatka, 2 szt jaja, 100 g bułka tarta, 100 g cebula, 100 g ser żółty starty, smalec do smażenia, sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Mięso umyć, oddzielić od kości, pokroić w kawałki. Bułkę namoczyć w letniej wodzie i odcisnąć. Cebulę obrać, opłukać, pokroić(...)plastry i usmażyć na części tłuszczu. Mięso, bułkę i cebulę zemleć w maszynce. Do masy mięsnej dodać jaja, pieprz, sól, dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować kotlety, w środek kłaść po trochu sera żółtego, uformować kotlety i obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Kuchnia DanusiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś przedstawiam Wam świetny pomysł na obiad w wersji wegetariańskiej. Są to przepyszne kotlety z kaszy jęczmiennej z dodatkiem pieczarek, cukinii oraz papryki. To fajna propozycja dla osób które nie jedzą mięsa ale również dla tych, którym znudziło się ciągłe jedzenie kotletów mięsnych. Bardzo nam posmakowały(...)wyglądają bardzo ciekawie i smakują rewelacyjnie. Na wierzchu mają chrupiącą skórkę a w środku są miękkie. Dodatkowo zrobiłam surówkę z sałaty lodowej. Polecam. Post Kotlety z kaszy jęczmiennej z pieczonymi ziemniaczkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeSkładniki: 5 jaj + 1 jajko surowe około 4 łyżki bułki tartej + bułka do obsmażenia kotletów 1 mały pęczek zielonej pietruszki lub koperku 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Gotujemy 5 jaj na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Bułkę tartej dodajemy do masy jajecznej wraz z posiekaną pietruszką ( lub koperkiem(...)surowym jajem. Doprawiamy zmiażdżonym czosnkiem , przyprawiamy solą i pieprzem dokładnie mieszając. Z gotowej masy formujemy kotlety( najlepiej mokrymi rękoma ), obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Są to kotlety proste w wykonaniu, wystarczy do nich podać surówkę i mamy gotowy obiad
Proste PotrawyPyszne kotlety mielone z cukinią z pikantną nutą chili :) SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego wieprzowo -wołowego 1 cebula 1 cukinia 1 papryczka chili 1 jajko 1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku bułka tarta sól, pieprz papryka słodka, czosnek majeranek olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Papryczkę siekamy na małe kawałki. Cebulę i cukinię kroimy w kosteczkę. Mieszamy warzywa(...)mięsem mielonym. Dodajemy jajko, kajzerkę i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem i 2 łyżeczkami majeranku. Z mięsa formujemy małe lekko spłaszczone kotlety. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju . Podajemy np. z frytkami i sałatą. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeMoże te kotlety nie są tak niekonwencjonalne, jak poprzednie, które prezentowałam na blogu, ale jednak nie są zupełnie zwyczajne. Natomiast sposób przygotowania warzyw jest mój autorski i chyba jest to jeden z moich ulubionych warzywnych dodatków do mięs i ryb pod wieloma postaciami. Dlatego postanowiłam, że muszę dodać ten przepis na bloga. Dziś proponuję... Kotlety mielone z pieczarkami Potrzebujemy
Ratunku obiadJeśli usmażymy za dużo panierowanych kotletów z karkówki ( schabu ) , lub odwrotnie jeśli mamy za mało kotletów w stosunku do ilości stołowników , lub po prostu mamy ochotę podać te wczorajsze kotlety dziś zupełnie inaczej - proponuję taki wariant. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni