kotlet - 10609 przepisów (strona:8/708)

Kotlety Mielone 310

Kotlety mielone to tradycyjny,  polski obiad. Nie ma domu w którym chociaż czasem na stole nie królowałby klasyczny kotlet mielony w otoczeniu pysznych ziemniaczków (lub kaszy) i ulubionych sałatek. Potocznie nazywane "sznycle" to z pewnością świetny pomysł na prosty, niedrogi i smaczny niedzielny obiad. Kotlety Mielone - Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebula łyżka musztardy(...)duże ząbki czosnku ok. pół łyżeczki vegety 2 łyżki bułki tartej przyprawy: kolendra, majeranek, tymianek, gałka muszkatołowa sól  pieprz ponadto:  bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Kotlety Mielone - Sposób przygotowania: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, dodajemy sól, pieprz (ilość

Słodka Strona
Kotlety mielone i ćwikła 179

zaczęłam po prostu wmuszać w siebie jedzenie. Przez ten czas mój smakosz spis ywał się wspaniale i gotował dla nas tak jak pilnował czy jem. Nauczyłam mojego smakosza przyrządzać kotlety mielone i ćwikł ę , więc oto danie w jego wykonaniu - moim sposobem :)  Kotlety mielone kojarzą mi się z czasami gimnazjum. Pamiętam jak miałam lekcje do piątej wieczorem(...)czosnek kroję w drobną kostk ę, bułkę moczę w mleku . Do mięsa dodaję jajko, cebulę, czosnek, namoczoną i odciśniętą bułkę, przyprawy i dokładnie mieszam , a raczej wyrabiam masę na kotlety (robię to ręcznie, ale można łyżką) . Bułka namoczona w mleku sprawia, że kotlety są mi ęciutkie i ważne jest dobre wyrobienie masy szczególnie przy angielskim mięsie mielonym. Formuję kotlety

NA MOIM TALERZU
Kotlety rybne 192

bułki -1 jajko -bułkę tartą -pieprz ziołowy -warzywko -olej    Cebulę kroimy w grube krążki i szklimy na patelni na oleju. Zdejmujemy cebulę a olej zostawiamy do smażenia kotletów. Rybę, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz cebulę mielimy w maszynce.    Do zmielonej masy dodajemy jajko, pieprz ziołowy i warzywko do smaku. Wyrabiamy i stopniowo dosypujemy tartą bułkę(...)uzyskać masę, z której można formować kotlety.    Uformowane, niezbyt grube kotlety panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, kilka razy obracając. W zasadzie kotlety są już gotowe, ale my sobie jeszcze pofantazjujemy i ubierzemy nasze rybki w łuski.    Rozbijamy 2 jajka, dodajemy troszkę warzywka, delikatu i przyprawę do ryb. Wsypujemy

Maminek kulinarny
Kotlety z karkówki w panierce 187

Wyglądają jak kotlety schabowe, ale smakują zupełnie inaczej. Karkówka w panierce jest mięsem wilgotnym, kruchym i chrupiącym. Składniki: -kilka plastrów karkówki ( my mamy 3 plastry ) -2 jajka -3 ząbki czosnku -4 łyżki mleka -3 łyżeczki mąki pszennej -przyprawa barbecue i sól -olej -bułka tarta lub płatki kukurydziane do panierki    Karkówkę układamy na desce do krojenia i owijamy folią(...)spożywczą.    Ponieważ karkówka jest delikatna rozbijamy ją dłonią.    Kotlety posypujemy z obu stron przyprawą barbecue i solą, na wierzch układamy plasterki czosnku, skrapiamy olejem i odstawiamy na co najmniej godzinę.    Jeśli na panierkę wybierzemy płatki kukurydziane musimy je rozdrobnić.  Najlepiej wsypać je do woreczka foliowego i użyć wałka.     Roztrzepujemy

Maminek kulinarny
Kotlety de volaille z masłem i koperkiem 477

Jeżeli znudziły Ci się zwykłe kotlety z piersi kurczaka, wypróbuj ten prosty przepis na kotlety de volaille ! Są one świetną alternatywą na smaczny obiad . Mięso jest soczyste, a wypływające, po przekrojeniu kotleta, ze środka masełko z koperkiem wygląda świetnie i jest po prostu pyszne :-) Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżki masła koperek (1 łyżka posiekanego koperku) pieprz(...)widać gdzieś dziurę, którą mogłoby wypłynąć masło podczas smażenia należy powtórzyć czynność zamoczenia w jajku i bułce tartej.  Do garnuszka wlać kilka centymetrów oleju. Na rozgrzany olej włożyć kotlety de volaille i smażyć na nie za dużym ogniu, żeby mięso się nie spaliło około 20 minut.  Smacznego

Anielska Kuchnia Ani
Niedzielny kotlet czyli ukochany schabowy 154

przyprawach typu rozmaryn czy majeranek. Nacieram taką mieszanką i zostawiam na noc. Ocet jabłkowy przygotuj wedlug przpisu  tu link . Mięso wyjmuję z marynaty, obmywam i kroję na kotlety grubości ok. 1,5 cm.  Tłuczkiem do mięsa rozbijam zwłaszcza tłuszczyk. Każdego kotleta posypuję szczyptą soli i pieprzem.  Często też dodaję inne przyprawy np. kurkumę, która nadaje żółtego koloru(...)ostrą paprykę, aby kotlety były pikantne Na osobne talerzyki wsypuję mąkę, startą bułkę i rozmieszane jajka. Kotlet panieruję najpierw w mące, maczam w jajku i na koniec w bułce. Smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Kotlety prosto z patelni wędrują na ręcznik kuchenny i odciskam z nich nadmiar tluszczu. Do schabowych polecam prostą surówkę

prawdziwe jedzenie
Kotlety z piersi kurczaka w panierce... 149

przedświątecznych zakupach, jestem tak zmęczona, że dziś zrobiłam obiad dla leniwych i zmęczonych... :) Wiem, że dzieci na pewno takie kotleciki uwielbiają i nie tylko one... :) Piersi z kurczaka... :) Kotlety z piersi kurczaka w panierce... SKŁADNIKI: - 2 podwójne piersi z kurczaka - 2 jajka - sól, pieprz - 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich i pieprzu ziołowego - bułka tarta do panierowania PRZYGOTOWANIE: Najpierw myjemy piersi(...)kurczaka, kroimy na plastry, następnie rozbijamy je tłuczkiem.  W misce mieszamy jajka z sola, pieprzem i reszta przypraw, wkładamy w to nasze kotlety i odstawiamy na 10-15 min. Na duży talerz sypiemy bułkę tartą i panierujemy. Teraz przyszedł czas na smażenie kotletów. Rozgrzewamy na dużym palniku patelnię z olejem, następnie kładziemy kotlety. Cała sztuka tkwi

Zainspiruj się kuchnią
Kotlety ziemniaczane + buraczki 271

dnia, więc robię z nich różne rzeczy. Kopytka czy kluski śląskie znają chyba wszyscy, ale to nie jedyne sposoby na przetworzenie ugotowanych ziemniaków. Doskonałym pomysłem na ich zużycie są kotlety ziemniaczane. Jest to tani i prosty obiad. Nadaje się do odgrzewania, mrożenia, zabrania ze sobą np. do pracy, a także nie wymaga wiele wysiłku. No po prostu ideał ;) Kotlety ziemniaczane(...)dało lepić się kotleciki. Nie jestem w stanie podać dokładnej ilości mąki, ponieważ w dużej mierze zależy to od posiadanych ziemniaków. Ważne jednak, aby mąki nie dodać zbyt dużo. Kotlety będą wtedy twardsze i nie tak smaczne. Możemy ułatwić sobie nieco zadanie ich formowania, zwilżając dłonie w wodzie. Każdy kotlet od razu obtaczamy w bułce tartej i smażymy na małym

Ratunku obiad
Kotlety kurczaka z nadzieniem kurkowym 262

lesie pojawiły się grzyby wiadomo, że w lesie jesteśmy również my. I właśnie znów czas grzybowy uważam za rozpoczęty.Pojawiły się kurki, z których potrafię ugotować różne dania. Kotlety kurczaka z nadzieniem kurkowym wpadły mi do głowy, gdy przywieźliśmy z lasu małe kurki vel pieprzniki jadalne. Do przygotowania farszu nie trzeba było ich siekać, wystarczyło przebrać, opłukać z piasku(...)grzybami (kurki) Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym Zupa kurkowa po tajsku Zupa z kurek z karmelizowanym porem Pizza mini z kurkami Gołąbki z ryżem i kurkami Kotlety kurczaka z nadzieniem kurkowym były mega smaczne, no te pieczone ziemniaki, w których również znalazły się kurki. Danie wyglądało bardzo apetycznie, szybko zniknęło z talerza. Dziwicie się? Składniki: 2 piersi pojedyncze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety siekane z karkówki 537

Kotlety siekane z karkówki. Karkówka wieprzowa bardzo często gości na naszym stole, pyszna jest pieczona , karczek rolowany z boczkiem , czy też w postaci panierowanych kotletów . Gdy zaczyna mi brakować pomysłów na obiad to przygotowuję kotlety siekane z kurczaka lub kotlety siekane z karkówki. Wystarczy cienkie plastry karkówki drobno posiekać, wymieszać z pozostałymi produktami, usmażyć i mieć smaczne kotlety(...)plastrów karkówki można przygotować ok. 10-12 sporych kotletów. Przygotowuje się te kotlety podobnie jak kotlety z kurczaka i warzyw , Placki z kurczaka z pietruszką lub kotleciki z kurczaka i cukinii , czy kotlety siekane z kurczaka i pieczarek. Kotlety z siekanej karkówki, przepis na 12 sztuk sporych kotletów wieprzowych. Sposób na rozmnożenie mięsa 😉 SKŁADNIKI 4 plastry karkówki wieprzowej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety mielone – najlepsze, najprostsze 236

Mielone kotlety z zasmażanymi buraczkami to klasyk. Nie znam chyba dziecka, które nie lubi ‘mielonków’. Kanapka z mielonym to sztandarowe danie zabieganych. My jako dorośli mielone mięso najczęściej spożywamy dzisiaj w formie hamburgerów. A nasze polskie mielone, naprawdę dobrze zrobione, podbiją nie tylko serca ale i podniebienia. Przy kupowaniu paczkowanego mielonego mięsa nigdy nie bierzcie żadnego, które ma na etykiecie(...)jeśli macie maszynkę, kupić wybrane kawałki wołowiny (pręga, łata, antrykot) i wieprzowiny (szynka, łopatka) i zmielić je sami. Ja maszynki nie mam, więc mięso kupuję już paczkowane.   Na kotlety najlepiej nadaje się mieszanka wołowiny i wieprzowiny – odpowiednio tłusta i krucha . Kotlety z samej wieprzowiny są zdecydowanie za tłuste, z samej wołowiny – za suche i wymagają długiej obróbki cieplnej. Mielone

Karo in the Kitchen
Mega kotlety ze schabu karkowego moczone w mleku 369

Rewolucyjny,, pomysł bo podejrzany w programie Kuchenne rewolucje Magdy Gessler. Mignął mi w programie pomysł na robienie olbrzymich kotletów ze schabu karkowego ( czyli inaczej karkówki ) moczonej po rozklepaniu na kotlet w mleku . Do mleka wrzucona była pokrojona cebula. A że mnie aż korci by sprawdzać takie pomysły to szybko poszło. Co prawda kotlet zrobiłam tylko 1 i podając podzieliłam(...)porcje bo nikt z nas takiego ,, potwora ,, by nie zjadł. Eksperyment wart pracy- niech się schowają kotlety schabowe tym bardziej, że ostatnio schab jest odchudzony totalnie i jak , podeszwa,,. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Złociste kotlety rybne z koperkiem 244

Piątek to dzień, w którym nie jem mięsa. Zazwyczaj na obiad smażę rybkę. Jednak lubię czasem tą zwykłą rybkę zamienić na pyszne złociste kotlety rybne z koperkiem , które są świetną alternatywą i do tego wszystkim smakują! A i na pewno dzieci nie pogardzą "domowymi paluszkami rybnymi" :-)  Składniki: Dwa średniej wielkości filety z białej ryby (ja użyłam Solę, ale może(...)łyżki bułki tartej, posiekaną na bardzo drobno lub startą na tarce cebulkę, doprawiamy solą, pieprzem i vegetą i na samym końcu dodajemy koperek.  Wszystko razem mieszamy. Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.  Smażymy na patelni na oleju aż kotlety się zarumienią. Życzę smacznego

Anielska Kuchnia Ani
Kotlety schabowe 170

Dostałam ostatnio prośbę o zrobienie czegoś typowo polskiego. Po dłuższej "burzy mózgów" rozpętanej przeze mnie i przez mojego ukochanego padł w końcu wybór - kotlety schabowe z frytkami i ogóreczkami z pikantnej zalewy.  Potrzebne nam: - 4 kotlety ze schabu - jajko - bułka tarta - pieprz, sól, czosnek w pudrze i zioła prowansalskie - frytki - ogórki w zalewie słodko - pikantne - tłuszcz do smażenia Przygotowanie(...)Kotlety rozbić tłuczkiem, przyprawić z obu stron i zostawić na pół godziny. W międzyczasie wstawić frytki do piekarnika. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozgrzać tłuszcz na patelni, rozkłócić jajko, zamoczyć kotlety i obtoczyć w bułce. Smażyć na rumiano. Podawać z frytkami i ogórkami z zalewy

W poszukiwaniu inspiracji
Kotlet schabowy dla alergika (bez glutenu, bułki, jajek) 352

Zanim odkryłam panierkę lnianą rzadko robiłam kotlety schabowe - bez mąki pszennej i jajek wydawały mi się zbyt suche i twarde. Na szczęście panierowanie w mielonym lnie zapobiega wysuszeniu i daje rewelacyjne rezultaty - kotlety są chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku, smakują naprawdę świetnie.  Składniki: schab  4 plastry sięmię lniane mielone  3 łyżki mąka kukurydziana lub ryżowa(...)tapioki, lub zrezygnować zupełnie z dodatku mąki. Zwykle używam mielone nasiona lnu odtłuszczone - do kupienia w każdej aptece, czy supermarkecie. Przygotowanie: Mięso rozbić tłuczkiem, posolić (szczyptę soli na jednego kotleta).  Osobiście nie dodaję do schabowych żadnych dodatkowych przypraw, aby nie przytłumiać naturalnego aromatu ;) Siemię lniane wymieszać z mąką, obtaczać kotlety mocno dociskając. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do przyrumienienia

głodny alergik