średnie ziemniaki 3 – 4 średnie liście jarmużu 2 spore ząbki czosnku 75 ml passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego) 4 łyżki masła klarowanego lub preferowanego tłuszczu do smażenia /użyłam oleju kokosowego sól, przyprawy i zioła: 2 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, 2 łyżeczki czerwonej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1 czubata łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki kozieradki
Even Better Fooddnia. Składniki na 2 porcje: 1/4 szklanki kaszy jaglanej (suchej) 1/2 szklanki (75 g) nerkowców + 2 łyżki soku z cytryny 2 – 3 łyżki preferowanej substancji słodzącej – np. ksylitolu, cukru kokosowego, syropu klonowego, miodu w wersji niewegańskiej 50 ml soku wyciśniętego z pomarańczy + drobno otarta skórka ze średniego owocu 1 łyżka soku z cytryny około 30 g posiekanej czekolady
Even Better Foodpieczarek 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 3-4 łyżki majonezu mały jogurt naturalny 2 ząbki czosnku 30 dkg sera żółtego chipsy nachos (u mnie solone) olej kokosowy lub roślinny do smażenia sól pieprz papryka czerwona słodka lub ostra Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przekładamy na talerzy. Na patelnię na której smażyliśmy pieczarki
kruche babeczkicukru. Składniki: 200ml mleka 50g ryżu jaśminowego (lub zwykłego długoziarnistego) odrobina ziarenek z laski wanilii (opcjonalnie) 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) 1 szklanka mrożonych truskawek 2 łyżki jogurtu naturalnego wiórki kokosowe lub prażone płatki migdałowe do posypania Ryż przepłukać w zimnej wodzie. Mleko zagotować, dodać ziarenka wanilii i cukier (opcjonalnie), wsypać ryż, gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając
Obiad gotowywody Przygotowanie Mięso opłukać i porządnie wysuszyć. Pokroić w kostkę i przyprawić ( tak na oko i według własnego smaku) i do lodówki na noc. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju kokosowego i podsmażyć mięso z każdej strony razem z poszatkowaną cebulą. Przełożyć do brytfanki, wlać piwo i piec w 150 st C przez ok 1,5 godziny. Marchewkę obrać, pokroić
Gaździnka warzytortownicę 25 cm: 250 g mąki pszennej 2 średniej wielkości banany 4-6 jabłek (około 500- 600 g) 100 g cukru 120 g oleju roślinnego (150 ml)/użyłam kokosowego który roztopiłam łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki esencji waniliowej (polecam zrobić samemu, np. wg tego przepisu) Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiej do dużej miski
greenscarfMuffinki wyszły pyszne, nie za słodkie, wilgotne, z malinami, a do tego zdrowe i czekoladowe! Składniki: 3/4 szklanki płatków owsianych, żytnich, lub mieszanych 2 kopiaste łyżki wiórków kokosowych 2 kopiaste łyżki kakao łyżeczka cukru waniliowego 125 g jogurtu 1 jajko 3 łyżki miodu (może być ksylitol) 3/4 szklanki malin (u mnie mrożone) Płatki owsiane i kokos rozdrobnić w malakserze, dodać
coolinarnyjajko, 1 łyżka cukru brązowego, 1 łyżeczka proszku sody oczyszczonej, ok. 1,5 szklanki mąki tortowej Basia , 3/4 szklanki mleka, 1 duże jabłko, 1/4 łyżeczki cynamonu, cukier puder, olej kokosowy WYKONANIE Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier oraz mleko ubijamy mikserem. Następnie dodajemy mąkę z sodą i odrobiną cynamonu. Dodajemy jabłko
słodki bratekszkoły lub pracy, są wilgotne i mięciutkie przez co długo zachowują świeżość :) Składniki na 12 babeczek: 1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej 3/4 szkl płatków owsianych 1/2 szkl cukru kokosowego lub trzcinowego 2 jajka 2 banany 2 łyżki nasion chia 4 łyżki oleju 2 łyżki jogurtu naturalnego 2-3 łyżki mleka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka
Gotowanie...to proste !wody 1 mała cebula (starta na tarce lub posiekana w drobną kostkę) 1 jajko Ponadto: bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia (u mnie rafinowany olej kokosowy Skworcu ) ------------------------- 3 duże cebule 1 jabłko 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Wykonanie: Wszystkie składniki na kotlety łączymy i dokładnie wyrabiamy. Na talerz wsypujemy około 1/2 szklanki bułki tartej
Smak mojego domuszklanka mąki pszennej 720 1/2 szklanki mąki pszennej razowej 1 jajko 3 bardzo dojrzałe banany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/3 szklanki oleju kokosowego 1/2 szklanki włoskich orzechów 1/2 łyżeczki kardamonu Dodatkowo: 1 banan do ozdoby ciasta garść orzechów włoskich Wykonanie: W misce blendujemy banany, jajko i olej. Następnie dodajemy przesiane z sodą
Kulinarne przygody Gatitypomarańczy 1 łyżeczka, miód 1,5 łyżki, m ą ka ziemniaczana 1 łyżka, proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka, dodatkowo: dżem 100% z owoców rokitnik Łowicz 4 łyżki, tłuszcz kokosowy do smażenia, Sposób przygotowania: Kasze jaglan ą płuczemy, następnie zalewamy 2 szklankami wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie ca ł ą wodę
kulinarne odsłony patiTradycyjne Nussecken są to trójkąty z kruchego ciasta z orzechową skorupką, dwa ostre brzegi zanurzone zostały w czekoladzie...Pyszności. Nussecken smakują rownież dobrze z migdałami, pistacjami lub płatkami kokosowymi. Pieczone są najczęściej w okresie adwentu, chociaż ostatnio coraz częściej spotykam je na różnych urodzinach, a w piekarniach można je dostać przez caly rok. Składniki
dolcevitainmykitchenZapraszam na curry z ciecierzycą, moje ulubione danie, gdy na dworze zimno i wieje, a dusza marzy o dalekich podrożach np. do Indii. Egzotyczne przyprawy, kawałek imbira, czosnek, mleko kokosowe i przepyszny ryż Basmati i już krew zaczyna krążyć szybciej i robi nam się ciepło. Po takiej sycącej kolacji zdobędę się nawet na wieczorny spacer
dolcevitainmykitchenbył sypki, a nie klejący. Po ugotowaniu od razu otwieramy woreczek, rozsypujemy jego zawartość w sporej misce, żeby ryż dobrze się wystudził. Pieczarki kroimy w plastry, smażymy na oleju kokosowym. Jajka gotujemy, kroimy w sporą kostkę. Cebulę w drobną kosteczkę. Kiedy wszystkie składniki wystygną, mieszamy je w misce i dodajemy jogurt naturalny oraz przyprawy. Sałatka najlepsza jest na drugi dzień
Matylda Gotuje