kokosowe - 19941 przepisów (strona:869/1330)

Quinoa sushi z wędzonym łososiem i ogórkiem 124

zdjęcie), ale myślę, że następnym razem moje quinoa sushi będzie ładniejsze, bardziej dopracowane i różnorodne. Składniki: 250 gram białej quinoy 4 łyżki octu ryżowego 1 łyżka cukru (ja dałam kokosowy) 120 gram wędzonej polędwicy z łososia 1 zielony ogórek kilka grzybków mun  3 arkusze nori 2 łyżki kawioru z pstrąga (opcjonalnie) 1 łyżka czarnego sezamu wasabi marynowany imbir

Quinoa Raz!
KOKTAJL ORZECHOWY 137

Następnie dodaję banana, płatki owsiane błyskawiczne oraz dwie lyzeczki jagód goji. Całość dokładnie blenduję na gładki koktajl. Piję od razu. Można użyć oczywiście innego mleka roślinnego np. pistacjowego czy kokosowego czy sojowego

Gotowanie Patki
Sernik migdałowo-kokosowy z nasionami chia 131

wersji zrobiłam go po raz pierwszy, ale nie ostatni! Składniki: 1 kostka twarogu półtłustego 2 jaja 20 tabletek słodziku 1 białko (opcjonalnie) 1 łyżka mąki migdałowej 1 łyżka mąki kokosowej  1 łyżka nasion chia aromat  Sposób przygotowania: Jaja z białkiem i słodzikiem ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez

Truskawkowa Fiesta
AKSAMITNE, KOKOSOWE MANGO LASSI 147

przełamanie zimy, trochę Słońca w kubeczku. Prawie jak lody. Dla mnie deser idealny. Dzieci oszalały.  Składniki 2 mango 200 ml mleczka kokosowego 100 ml jogurtu (u nas grecki) opcjonalnie trochę miodu do smaku Przygotowanie Wszystkie składniki (mango bez skóry i pestek! ;) ) włóżcie do blendera. Miksujcie trochę dłużej, na gładką, aksamitną masę. Najlepiej smakuje schłodzony. Przepis znaleziony w Kukbuku

OliveandThyme
KOKTAJL TRUSKAWKOWO-KOKOSOWY 116

Składniki ok 1 szkl zmiksowanych wczesniej truskawek lub więcej całych, świezych lub mrożonych ok 100 g mleczka kokosowego 1 łyżka jogurtu greckiego garść świeżych listków mięty opcjonalnie trochę miodu Przygotowanie Klasycznie już. Wszystkie składniki zmiksujcie na gładką masę. Podawajcie schłodzony

OliveandThyme
Mleko dyniowe z kurkumą i cynamonem 112

spożywania kurkumy./ Składniki na 1 porcję: 200 ml mleka roślinnego 3 łyżki purée z dyni 1 łyżka syropu klonowego (lub do smaku – można zamiennie użyć innego naturalnego syropu, cukru kokosowego lub ksylitolu; letnie mleko można dosłodzić także miodem – pamiętajmy, by tego ostatniego nie podgrzewać) 1/3 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki cynamonu po szczypcie soli, pieprzu i wanilii Wszystkie składniki umieścić

Even Better Food
Stir-fry z kurczakiem, brokułami i papryką 174

mniejsze różyczki a większe łodyżki – świetnie nadaje się do krótko smażonych dań) około 8-cm kawałek pora 3 ząbki czosnku 3-cm kawałek korzenia imbiru 2 łyżki oleju ryżowego, kokosowego lub masła klarowanego 3 łyżki sosu sojowego tamari 2 łyżeczki octu ryżowego przyprawy: 1 łyżeczka mielonej kolendry, po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, kurkumy, ziaren kopru włoskiego, po szczypcie pieprzu

Even Better Food
Gorące mleko z karobem i korzennymi przyprawami 135

przepis najprostszy – na gorące mleko z karobem, dodatkowo wzbogacone smakiem i aromatem korzennych przypraw. Całość tyleż prosta, co wyborna Składniki na 1 porcję: 250 ml tłustego mleka roślinnego (np. kokosowego – nie z puszki, migdałowego lub z nerkowców) 1-2 łyżki karobu 1 łyżka (lub do smaku) naturalnego syropu, np. klonowego przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, po dużej szczypcie mielonego kardamonu

Even Better Food