odparuje (po około 3 minutach) znów dodaj 100 ml wody i gotuj, seler powinien być miękki. Wyłów seler, odłóż na bok, a na patelnię wrzuć 2/3 groszku, dodaj mleko kokosowe i 200 ml wody lub mleka roślinnego (migdałowe niesłodzone tu świetnie pasuje). Podduś 3 minuty. Zblenduj całość. Do sosu groszkowego dodaj seler, i resztę groszku, dopraw solą. Zagotuj. Sos wymieszaj
greenscarfmasła 2/3 szkl cukru brązowego 8 łyżek mleka 2-3 łyżki kakao 3 szkl płatków owsianych pełnoziarnistych Cenos 1/4 szkl siekanych orzechów włoskich 3 łyżki wiórków kokosowych + do obtoczenia W garnku rozpuścić mleko, cukier, kakao i masło. Dodać płatki owsiane, kokos i orzechy. Dokładnie wymieszać masę, ostudzić. Z masy formować małe kuleczki, obtaczać je w wiórkach. Odstawić do lodówki
Smakołyki Asiwymieszać. Wsypać przesianą mąkę wraz z sodą i szczyptą soli i zmiksować. Dodać delikatnie ubitą na sztywno pianę z białek. Masę nakładać na rozgrzaną patelnię (polecam smażyć na oleju kokosowym) i smażyć na złoto. Polecam po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z ulubionym dżemem, syropem klonowym, syropem z agawy
Mania Wypiekaniadowolną kiełbaskę, zrezygnujcie z cukru a otrzymacie placuszki - mini omlety. Można? Można!:) Smacznego:) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej (3 szklanki 250 ml od herbaty) 400 ml mleczka kokosowego 2 łyżeczki miodu lipowego 2 opakowania cukru wanilinowego 1 opakowanie proszku do pieczenia suszona żurawina - do woli woda - szklanka, półtorej, musicie sami powoli dolewać i wyczuć leistość ciasta, ma być nieco
Zasmakuj Kuchninajcieńsze naleśniki. Ułóż je na talerzu. ORANGE CURD NA BAZIE SOKU HORTEX - POMARAŃCZA 100% - 1 szklanka soku Pomarańcza 100% Hortex - 120 ml klarowanego masła możesz też użyć oleju kokosowego - 8 łyżek cukru pudru - 5 ziaren kardamonu - 2-3 laski cynamonu - 2 sparzone wrzątkiem, pokrojone w plastry pomarańcze - 2 łyżki śmietany 24% W żeliwnym rozgrzanym woku rozprowadź masło, przyprawy, cukier
SMYKWKUCHNIczas pieczenia to góra 8 minut. Dekorujemy według uznania. Ja osobiście nie przepadam za gotowymi polewami i sztucznymi barwnikami. Używam zazwyczaj suszonych bakalii: nasion słonecznika, dyni, płatków migdałowych i kokosowych, suszonej żurawiny oraz ewentualnie srebrnych dekoracyjnych kuleczek. Polewę lukrową też przygotowujemy sami: pół cytryny i cukru pudru ile się uda wkręcić. Gotowymi pierniczkami dzielimy się ze Wszystkimi. To naprawdę uroczy
Moja Mama Gotujezachwyca wszystkich delikatnym smakiem i rozpływającą się w ustach konsystencją . Przepis już na blogu! Pudding z CHIA z dodatkiem truskawek Składniki: 4 łyżki Chia 200 ml mleka migdałowego, kokosowego lub zwykłego. 200 g gęstego naturalnego jogurtu 2 szklanki truskawek lub malin (mogą być mrożone) kilka kropli ekstraktu waniliowego lub miąższu z laski wanilii 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
Moja Mama Gotujebiałko pozyskuje więc z roślin strączkowych. To tutaj spożywa się najwięcej soczewicy, ciecierzycy i grochu. Zdrowo, bo mniej kalorycznie przygotowywane są również fantastyczne sosy. Zamiast śmietany używa się mleczka kokosowego lub jogurtów naturalnych. Drogocenne przyprawy dodaje się do wszystkiego, począwszy od dań głównych mięsnych i warzywnych, poprzez desery, a kończąc na napojach i przekąskach. Sprawiają one, że dania są lekkostrawne
Moja Mama Gotujeblogu koktajl bananowo-czekoladowy z wykorzystaniem tego niezwykłego owocu! Inne koktajle znajdziecie tutaj ! Koktajl bananowo-czekoladowy Składniki: 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie kokosowe) 1 banan ½ gruszki (ewentualnie banana) ½ awokado 1 łodyga selera naciowego lub garść listków szpinaku 3 łyżeczki surowego kakao 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) Przygotowanie: Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy. Autor
Moja Mama Gotujekróluje od dawna na przyjęciach urodzinowych w mojej rodzinie. Gorąco polecamy! :) Tort serowo-truskawkowy (na podstawie przepisu Kwestii Smaku) Składniki: S pód ciasta: 200 g kruchych ciasteczek (maślane, kokosowe) ¼ kostki miękkiego masła Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego (u mnie „Mój ulubiony” z Wielunia) 500 g mascarpone 1 szklanka brązowego, nierafinowanego cukru 1 budyń śmietankowy bez cukru 5 jajek Wszystkie
Moja Mama Gotujemleku roślinnym z jarmużem i kakao. Mieszanka wybuchowa, ale za to pyszna i zdrowa! Koktajl na mleku roślinnym z jarmużem i kakao Składniki: 1 szklanka mleka roślinnego ( u nas kokosowe) 1 banan 2 liście jarmużu (bez łodyg) 2 plastry ananasa 2 łyżki kakao 1/2 ogórka zielonego Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy. Najlepiej smakuję schłodzony. Autor: Córka
Moja Mama Gotujesuszonymi śliwkami i daktylami. Samo zdrowie! :) Kuleczki z suszonymi śliwkami i daktylami Pyszne i łatwe w przygotowaniu Składniki: 15 daktyli 15 suszonych, miękkich śliwek bez pestek 6 łyżek wiórek kokosowych 3 łyżki pasty Tahini 5 łyżek słonecznika garść orzechów włoskich (najlepiej wymoczonych w wodzie) 2 łyżki siemienia lnianego ½ łyżeczki cynamonu 2 łyżki miodu lub syropu klonowego 1 łyżka drobno posiekanej
Moja Mama Gotujedeser brownie jaglane z musem truskawkowym. Polecamy! Brownie jaglane z truskawkową polewą Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 3/4 szklanki cukru brązowego nierafinowanego 60 g roztopionego oleju kokosowego (ewentualnie masła) 2 jajka 1/2 szklanki jogurtu 1/2 szklanki dobrego kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów lub sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki soli Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę
Moja Mama Gotujezastąpić orzechami włoskimi) 1 łyżka surowego kakao 50 g daktyli 50 ml wody Masa: 200 g surowej kaszy jaglanej 100 g orzechów nerkowca ok. ½ litra mleka roślinnego (u mnie kokosowe) nasiona z 1 laski wanilii lub sproszkowana wanilia 2 łyżki syropu z agawy lub miodu szczypta soli opcjonalnie 1 łyżka soku z cytryny Polewa: 100 g daktyli 70 ml wody
Moja Mama GotujeBabka migdałowa (bezglutenowa) Składniki: 150 g migdałów bez skórek 4 kopiate łyżki mąki jaglanej* 7-8 łyżek cukru brązowego nierafinowanego 150 g roztopionego masła (lub oleju kokosowego) 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów 1/2 łyżeczki olejku migdałowego 1 łyżka startej skórki z cytryny Przygotowanie: Migdały mielimy. Do miksera wlewamy masło, dodajemy żółtka, cukier i miksujemy. Następnie dodajemy
Moja Mama Gotuje