zastąpić orzechami włoskimi) 1 łyżka surowego kakao 50 g daktyli 50 ml wody Masa: 200 g surowej kaszy jaglanej 100 g orzechów nerkowca ok. ½ litra mleka roślinnego (u mnie kokosowe) nasiona z 1 laski wanilii lub sproszkowana wanilia 2 łyżki syropu z agawy lub miodu szczypta soli opcjonalnie 1 łyżka soku z cytryny Polewa: 100 g daktyli 70 ml wody
Moja Mama GotujeBabka migdałowa (bezglutenowa) Składniki: 150 g migdałów bez skórek 4 kopiate łyżki mąki jaglanej* 7-8 łyżek cukru brązowego nierafinowanego 150 g roztopionego masła (lub oleju kokosowego) 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów 1/2 łyżeczki olejku migdałowego 1 łyżka startej skórki z cytryny Przygotowanie: Migdały mielimy. Do miksera wlewamy masło, dodajemy żółtka, cukier i miksujemy. Następnie dodajemy
Moja Mama Gotujejabłka na mus jabłkowy (3 duże łyżki gotowego musu) 1/2 łyżeczki cynamonu 3 kostki gorzkiej czekolady Składniki na polewę: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka wody 3 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki i pozbawiamy miękkiego miąższu z pestkami (chyba, że cukinie są małe i młode to nie ma musimy tego
Moja Mama Gotujenich naturalna słodycz owoców - nie trzeba dodawać dodatkowo cukru, ja tego nie zrobiłam, jest tu zbędny. Wszystko obowiązkowo posypać cukrem pudrem albo kleksami gorącej czekolady z dodatkiem wiórków kokosowych, bitą śmietaną. Tak powstanie ciepły deser. Takie placuszki to danie, które możemy jeść na słodko lub jako pożywne śniadanie z dodatkiem owoców. Składniki: 3 szklanki mąki 2 duże banany 2 szklanki
Zasmakuj KuchniPyszny deser dla wielbicieli cudownych nasion chia, pistacji i czekolady. Przygotowanie go jest banalnie proste. Składniki 250 ml napoju mlecznego o smaku pistacjowo- kokosowym 3 łyżki nasion chia 250 ml śmietanki 30 % 80 g gorzkiej czekolady 1. Nasiona zalewamy mlecznym napojem, dobrze mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kiedy napęcznieją przelewamy je do małych słoiczków. 2. Czekoladę rozpuszczamy
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatykońca nie zastyga, ciągnąca. Pierwszy raz wykonując ten przepis wolałam nie ryzykować i sięgnęłam po dobrej jakości wegańską margarynę, ale myślę, że następnym razem z pewnością wypróbuję olej kokosowy, ponieważ efekt może być jeszcze ciekawszy. Inspiracja tym przepisem pochodzi z książki „Kuchnia. Przepisy z serca domu” Nigelli Lawson – w oryginale receptura nie jest wegańska, jednak poniższa nieco zmodyfikowana wersja
Roślinna - blog wegańskizrobić z samych białek? Oto przepis na pyszne, kruche kokosanki polane gorzką czekoladą. Składniki: 3 białka szczypta soli 150 g cukru 150 g wiórków kokosowych sok z połowy cytryny ( opcjonalnie) Polewa: 1/2 gorzkiej czekolady Przygotowanie: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej W misce ubijam białka z odrobiną soli, gdy białka zaczną robić się puszyste powoli wsypuję
Kukuleczkiprzygotować rano. Dodają energii i są zdrowszą alternatywą dla tych ze sklepu. Składniki (na około 20 ciastek): 1 szklanka płatków owsianych 3 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki miodu 1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000 lub owsianej 1/3 szklanki pestek słonecznika garść żurawiny garść jagód goji szczypta cynamonu 2 łyżki cukru trzcinowego
Mango PapajaMakaron z serem – przepis Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na odrobinie oleju (możecie użyć także np. oleju kokosowego), następnie dodajemy jogurt naturalny i podgrzewamy wszystko na małym ogniu. Jak jogurt zrobi się ciepły dodajemy starte na tarce sery, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i podgrzewamy do momentu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!glutenu , Słodkości , Wege Porcje 12 Składniki 200 g gorzka czekolada bezmleczna 230 ml mleko migdałowe 130 g erytrol 60 g pistacje obrane 40 g orzechy pekan 5 łyżka olej kokosowy 1 szt laska wanilii 170 g mąka kukurydziana 0,5 łyżeczka proszek do pieczenia Sposób przygotowania Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. 50 g czekolady siekamy i dodajemy do mąki
Kucharzycamożna podać je nie tylko z ziemniakami, ale również z kaszą, którą polewamy aromatycznym sosem. Składniki: 6 kotletów schabowych sól pieprz papryka słodka olej do smażenia (polecam rafinowany olej kokosowy Skworcu ) 1 kulka mozzarelli 12 plastrów pomidorów suszonych bazylia suszona 2 średnie cebule 1 papryka czerwona 1 - 1,5 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki) Wykonanie: Mięso, pokrojone
Smak mojego domumorele. Oczywiście składniki te można dowolnie zmienić :) Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki płatków żytnich 1/2 posiekanych orzeszków włoskich lub ziemnych filiżanka żurawiny suszonej 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki posiekanych moreli 1/2 - 1/3 szklanki miodu płynnego Wszystkie składniki OPRÓCZ moreli wymieszać w misce. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać granolę i równomiernie rozmieścić na blasze. Piec
Chocolate Muffin Blognagrzanego do 180 stopni C piekarnika - piec przez ok. 10 minut. Po upieczeniu wyłożyć na kratkę i polać ulubioną polewą. U mnie było to kakao+cukier puder+olej kokosowy + odrobina wody. I płatki Lion. 💓 Smacznego! 🌟 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia Ellieśredni batat ok. 150 g mrożonych warzyw na patelnię 2 średnie pieczarki sól, pieprz zioła prowansalskie słodka papryka - 1/3 łyżeczki gałka muszkatołowa - duża szczypta 1 łyżeczka masła olej kokosowy - 1 łyżka Przygotowanie: Mięso z kurczaka umyj i oczyść z błonek. W garnku zagotuj wodę, dodaj 1/3 łyżeczkę soli i wrzuć mięso - gotuj ok. 10 - 15 min. Kurczaka ostudź
Alutka-Gotujegrube coś, co miało tym chipsem być. I znów. Pomysł bardzo ciekawy, wykonanie – no matko jedyna. NIE! Ewidentnie zabrakło umiejętności i techniki. Mandarynka gotowana w likierze Cointreau / Tapioka / Mleko kokosowe – gwóźdź do trumny. I to po całości, ponieważ tutaj zawiódł nawet produkt. Złej jakości i zwyczajnie niedobrej mandarynki nie da się uratować niczym. Znów Coitreau chyba tylko w nazwie
Kate's Kitchen