W szafce z mąkami znalazłam końcówkę mąki kukurydzianej, której termin ważności zbliżał się ku końcowi. Żeby nie zmarnować produktu, a należycie go spożytkować wykorzystałam ową mąkę
Zdrowie na języku :PPewnie wszyscy doskonale znacie Ciasto Stefania . Szybkie proste i smaczne ciasto, którego bazą jest kasza manna. Dziś przedstawiam trochę inną jego wersję - bez kakao
Walijskie PichceniePudding chia to świetna alternatywa deserowa. Jest zdrowy i słodki.. Wygląda ciekawie i co najważniejsze.. jego przygotowanie zajmie nam max. 5 min (poza chłodzeniem
CzarnawisienkaJuż jakiś czas przymierzałam się do zrobienia tej rolady, tym bardziej że kokos- podobnie jak orzechy- wprost uwielbiam :) Zrobiłam tylko jedną i szybko zniknęła, więc chyba
Kuchnia w czekoladzieDziś zapraszam Was na pyszny deser. Pudding chia z białym jabłuszkiem i kokosową nutą . Osobiście uwielbiam pucharkowe desery na bazie chia. Pyszne, lekkie, proste w przygotowaniu
Słodkie okruszkiOlej kokosowy rozpuszczamy. W misce łączymy ze sobą olej, miód, masło orzechowe. Siemię lniane rozpuszczamy w 6 łyżeczkach wody, czekamy aż zrobi się galaretka (około 10-15 minut) i dolewamy do miski. Kolejno dodajemy mąkę i przyprawy i wszystko ponownie mieszamy. Na osobnym talerzyku mieszamy składniki na posypkę. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na blasze układamy papier do pieczenia(...)Formujemy ciastka. Każde obtaczamy w posypce i układamy na blasze. Pieczemy około 12-15 minut albo do czasu, aż brzegi się ładnie zarumienią. Odstawiamy do ostygnięcia. Zaraz po wyjęciu z piekarnika są bardzo kruche, ale z chwilą robią się przyjemnie miękkie. Smacznego! Artykuł Przepyszne świąteczne ciastka (paleo, bez glutenu) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifemnie kokosowy) 50 g wiórków kokosowych skórka z 1 limetki 50 ml mleka (u mnie sojowe) Przygotowanie: Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez pół godziny. Schodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm i wykrawaj ciastka. Uformowane ciasteczka umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około
greenscarftego sukcesu? Jak stworzono bezmięsnego burgera o smaku mięsa? Żelazoporfiryna, to nie magia, ale nauka Wynalazek burgerów bez mięsa opisany jest dość dokładnie na stronie firmy. Okazuje się, że robione są one z białka ziemniaków, pszenicy i soi, a także tłuszczu kokosowego. Zawierają też oczywiście witaminy, aminokwasy, cukry proste i minerały, w tym żelazo. Przełomem wypracowanym przez doktora Browna(...)krwinek, hemoglobiny. „ W czasie prób zrozumienia co sprawia, że mięso jest tak smaczne, odkryliśmy że jedna cząstka, heme – jest głównie odpowiedzialna za wytwarzanie niepowtarzalnego, godnego polecenia smaku i aromatu pieczonego mięsa” – czytamy na stronie firmy. Krwistość mięsa w bezmięsnych burgerach Brown osiągnął biorąc grupę hemową nie ze zwierzęcej hemoglobiny, ale z leghemobloginy. Czyli podobnej chemicznie substancji, ale występującej
Fleksitarianizm.plkokosowych, rozmaitych aromatów, ze skórą pomarańczy lub innych cytrusów, orzechami czy bakaliami. Dziś klasyczne z lekkim aromatem migdałowym, uwielbiam! Składniki: 300 g mąki pszennej 150 g miękkiego masła 150 g cukru 1 jajko opakowanie cukru waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Za pomocą miksera utrzyj dokładnie masło z cukrem, dodaj jajko. Do mąki dodaj cukier i proszek do pieczenia(...)około 5 minut do zamrażarki. Potem wyjmij i formuj kulki, które lekko spłaszczaj i ugnieć nieco widelcem tworząc charakterystyczne paseczki. Piecz na środkowej półce w temp. 180C na papierze do pieczenia około 15 minut bez termoobiegu (programem grzania góra plus dół). Pamiętaj o zachowaniu odstępów między ciasteczkami, bo urosną. Wystudź na kratce lub na płaskim talerzu
Zasmakuj KuchniNa pewno często spotykacie się z przepisem na brownie z fasoli. Spróbowałam zrobić podobne ciasto z dodatkiem czerwonej soczewicy i udało się! Brownie zrobiłam w dwóch
Via GustoSkładniki - 75 g mleczka kokosowego (stałej części) - 20 g masła orzechowego 100% - 1,5 łyżeczki kakao - łyżka syropu klonowego Wykonanie W kąpieli wodnej delikatnie podgrzewamy mleczko kokosowe. Dodajemy masło orzechowe, kakao oraz syrop klonowy. Całość mieszamy do połączenia składników. Masę przelewamy do foremki - ja użyłam szklanego naczynia do przechowywania żywności, które wyłożyłam papierem do pieczenia. Pozostawiamy na chwilę
Health-Fit-LifeGruszki w grillowanej wersji nabierają zupełnie nowego wymiaru i są absolutnie fantastyczne- podczas ich pieczenia uwalnia się rozkoszna słodycz, stają się miękkie i rozpływające się w ustach. Jako dodatek postawiłam na krem z mascarpone, miodu i cynamonu oraz dżem Łowicz 100% z owoców Pigwowiec z acerolą. Jest to nowość od Łowicza. Dżem nie tylko dobrze smakuje, ale dzięki wysokiej(...)więc przy okazji jest to świetny deser, którym można się zajadać bez poczucia winy o nadwyżkę kalorii 😜 2 porcje: * gruszki- 3 dojrzałe, mniejsze szt. * dżem 100% z owoców Pigwowiec z acerolą - 6 łyżeczek * mascarpone- 200 g * miód- 2 łyżki * cynamon- 1 czubata łyżeczka * olej kokosowy- 1 łyżeczka Gruszki przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i posmarować olejem kokosowym
Kraina Miodem Płynącapieczarkami robię na święta wielkanocne, są takim odpowiednikiem pierogów z kapustą i grzybami, które robimy na Boże Narodzenie. Ale ostatnio zostało mi trochę pieczarek więc upiekłam dwie pieczenie na jednym ogniu :) Usmażyłam więcej naleśników i przy okazji zrobiłam dla dzieci na podwieczorek naleśniki z dżemem i serkiem homogenizowanym. A wracają do naleśników z pieczarkami i cebulą to pamiętajcie(...)średnie) vegeta, pieprz ser ok 50 g olej (u mnie kokosowy) Najpierw zaczynam od naleśników, na które przepis znajdziecie tutaj . Następnie lub w międzyczasie żeby nie marnować czasu, jak smażę naleśniki równocześnie kroję pieczarki (mogą być plasterki, paski jak kto lubi ) i wrzucam na patelnie bez tłuszczu. Gdy woda z pieczarek odparuje dodaję troszkę oleju kokosowego, obraną
Kuchnia VikiMakowiec Składniki: 700 g maku rodzynki/żurawina 1 pomarańcza agawa/cukier kokosowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej (można pominąć) Składniki na polewę: 15 daktyli 1 szklanka mleka ryżowego
nietadietarodzynek, - sok z 1 cytryny, - 1 puszka mleka kokosowego, - 10 łyżek wiórków kokosowych, - 1 łyżka esencji waniliowej, - ew. łyżka startej skórki z wyparzonej pomarańczy, - słód do posłodzenia masy, - pół tabliczki gorzkiej czekolady, - 1 łyżka oleju kokosowego. Wykonanie: Kaszę jaglaną zmielić razem z rodzynkami, esencją waniliową, wiórkami kokosowymi, gęstą częścią mleka kokosowego oraz sokiem z cytryny. Najlepiej żeby masa była gładka(...)Spróbować masy, gdy jest za mało słodka dodać słodu, melasy lub syropu z agawy, dodać skórkę z pomarańczy, wymieszać. Masę wylać do tortownicy wysmarowanej olejem i wysypanej kaszą manną. Piec w nagrzanym do 180 stopniach piekarniku przez ok 30-40 minut. Jeśli ciasto będzie się za bardzo spiekało, trzeba zmniejszyć temperaturę. Czekoladę roztopić - na garnek z gotującą się wodą
Co na wege obiad?