Dzisiaj przedstawiam przepis na znakomity tort bez pieczenia, które jest świetną alternatywą dla mniej zdrowych ciast z cukrem, kremami, margarynami itp.. Do wykonania go nie użyłam żadnych produktów zawierających gluten, dlatego osoby cierpiące na jego nietolerancję nie muszą odmawiać sobie kawałka :). Tort nadaje się także dla wegetarian i wegan oraz osób z nietolerancją laktozy. Do wykonania(...)Składniki (na tortownicę o średnicy 25 cm): Podstawa: 1 szklanka daktyli- ok 120 gram (namoczonych przez 2 godziny) 2 szklanki migdałów- ok 300 gram (lub orzechów włoskich) Warstwa kokosowa: 3 szklanki wiórków kokosowych- ok 300 gram (najlepiej zmielone w młynku do kawy) puszka organicznego mleka kokosowego (400ml) 1/2 szklanki oleju kokosowego (roztopionego) 6 dużych łyżek syropu klonowego
Smiling ShrimpUwierzycie, że nie użyłam ani grama mąki ? Dokładnie tak, ponad to nie znajdziecie tu także cukru! Ciasto idealne dla osób na dietach redukcyjnych, ale także dla dużych łasuchów, którzy bez wyrzutów sumienia mogą pozwolić sobie na więcej niż 1 kawałek tego ciasta! Ten cukiniowy wypiek jest bardzo zdrowym i słodkim deserem, którym może cieszyć się każdy z Was :) Wilgotny(...)proteinowego czekoladowego 30 g mielonych pestek dyni (Targroch) 1 duża łyżka kakao 45 g ksylitolu (Targroch) 100 g jogurtu naturalnego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli himalajskiej (Targroch) 20 g oleju kokosowego (Targroch) Przygotowanie: Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a banana rozgnieć na "paćkę" za pomocą widelca. Olej koksowy powinien być w postaci płynnej
Zdrowie na języku :PIdealne jako coś słodkiego na ząb, nawet bez okazji. Bardzo fajnie prezentują się również w formie urodzinowego "tortu". Muffinki są pyszne, mięciutkie i puszyste w środku. Długo zachowują świeżość. Bardzo szybko się je robi i tak samo szybko znikają. Ja w weekend robiłam je na zaległe urodziny;) Co prawda krem nie jest nałożony idealnie ale niestety ja i szpryca(...)muffinki dostałam od znajomej, Ania- bardzo dziękuję- były pyszne ;) Zapraszam;) Składniki: 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3/4 szklanki cukru 2 jajka pół szklanki oleju 3/4 szklanki mleka pół szklanki wiórek kokosowych 100 gram czekolady tofii Krem serkowy: pół kostki miękkiego masła 250 g serka typu philadelphia 200 ml kremówki
Krakowskie smaki Animisce(płatki owsiane, wiórki kokosowe, orzechy i nasiona)- w garnuszku rozpuszczamy miód, cukier brązowy, olej doprowadzamy do wrzenia i mieszamy do rozpuszczenia cukru- gotową masę wlewamy do miski z suchymi składnikami, mieszamy do całkowitego połączenia składników - gotową układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni- pieczemy ok 5 minut(...)przemieszamy aby zrumieniła się z każdej strony i pieczemy kolejne 5 minut - po tym czasie kruszymy gotową granole i studzimy - przechowujemy w suchym pudełku - wychodzi z tego sporo także na cały tydzień szaleństwa z granolą nam starczy, słodka pożywna i dające wiele energii a co najważniejsza domowa bez konserwantów bez chemii - jeżeli mamy jakieś swoje ulubione
Basia w kuchniDODATKIEM KOKOSU , NIEKTÓRZY NAZYWAJĄ GO SERNIKIEM BEZ SERA składniki na ciasto : 1 kostka masła 5 żółtek 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku 3 szkl. mąki masa kokosowa; 1 l jogurtu brzoskwiniowego 1/2 szkl cukru 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 250 g wiórek kokosowych 6 białek Sposób przygotowania 1. Do miski wsypać cukier(...)Odstawić na pół godziny do lodówki . 3. Ciasto podzielić na 2 części z tym że jedna jest troszkę większa . 4. Blaszkę o wymiarach 24/ 30 wyłożyć papierem do pieczenia , większą część ciasta zetrzeć równomiernie na grubych oczkach tarki do blaszki . 5. Jogurt wymieszać z cukrem , cukrem waniliowym , budyniem i wiórkami , dodać ubite białka i bardzo delikatnie wymieszać. 6. Warstwy
Sama słodycz i szczypta chilipieczonej dyni z mleczkiem kokosowym, dziś kolej na zupę tajską. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, jest gotowa w dosłownie 20 minut. Delikatna, przesiąknięta rożnymi wschodnimi aromatami. Jeśli wolicie bardziej zdecydowany smak trzeba dodać do niej więcej chili. Zdecydowanie polecam zamiast sztucznych zup chińskich w proszku. Inspiracja Filozofia smaku Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym Składniki(...)mielonej trawy cytrynowej1 łyżeczka kminu rzymskiego1/2 łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnegosok z połowy limonki1 łyżeczka brązowego cukru300 g piersi z kurczaka160 g makaronu do dań azjatyckich bez gotowaniaolej do smażenia Wykonanie: W garnku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy posiekane: czosnek, imbir, szalotkę i papryczkę, smażymy przez 3 minuty. Wsypujemy kolendrę, kumin i kurkumę, smażymy 30 sekund. Dolewamy
Kulinarne przygody Gatityjedno, które skojarzyło mi się z czasem gdy zaczęłam piec. Pierwsze moje kroki w kuchni dotyczyły ciast bez pieczenia, różnego rodzaju ciasteczka. Takie kuchenne dokonania dawały mi nie małą radość, z resztą chyba to waśnie jest najlepsze w pieczeniu, radość gdy wyjdzie Ci coś smacznego, a jak jeszcze komuś poprawisz takimi słodkościami humor to już w ogóle(...)ciasteczek: 250 g herbatników 5 dag orzechów 5 dag rodzynek 150 g masła 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki wódki wiórki kokosowe do obtoczenia Wykonanie: Herbatniki należy rozkruszyć jak najdrobniej oraz posiekać orzechy. Masło roztapiamy w rondelku na piecu i dodajemy do niego mleko cukier i kakao. Następne pokruszone herbatniki mieszamy z orzechami
ciastkarnia na kruchym spodzielaskowym w środku, obtoczone w kawałkach orzechów i oblane gorzką czekoladą... coś na wzór domowych ferrero rocher, tylko w dużo zdrowszej wersji. Bez chemii, bez dodatku cukru, bez glutenu i wegańskie. Tylko 6 składników i 15 minut naszej pracy! No i trzeba doliczyć jeszcze czas na schłodzenie... Dzięki daktylom są równie słodkie co oryginalne pralinki, jednak(...)suszonych daktyli Radix-Bis 1 czubata łyżka kakao 2 łyżki pasty orzechowej Radix-Bis 100 g orzechów laskowych Radix-Bis 100 g gorzkiej czekolady 70% 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie: Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 15-20 min. Następnie wodę odlewamy, a daktyle odciskamy z wody i blendujemy na gładki krem. Do daktyli dodajemy pastę orzechową oraz
Kuchnia MagdaLenylaskowym w środku, obtoczone w kawałkach orzechów i oblane gorzką czekoladą... coś na wzór domowych ferrero rocher, tylko w dużo zdrowszej wersji. Bez chemii, bez dodatku cukru, bez glutenu i wegańskie. Tylko 6 składników i 15 minut naszej pracy! No i trzeba doliczyć jeszcze czas na schłodzenie... Dzięki daktylom są równie słodkie co oryginalne pralinki, jednak(...)suszonych daktyli Radix-Bis 1 czubata łyżka kakao 2 łyżki pasty orzechowej Radix-Bis 100 g orzechów laskowych Radix-Bis 100 g gorzkiej czekolady 70% 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie: Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 15-20 min. Następnie wodę odlewamy, a daktyle odciskamy z wody i blendujemy na gładki krem. Do daktyli dodajemy pastę orzechową oraz
Kuchnia MagdaLenyNajlepszy czekoladowy budyń jaglany jaki jadłam. W dwóch wersjach - jeden bardziej wykwintny, drugi - po dodaniu porcji białka, może być jako danie potreningowe. A więc do dzieła
CookYourselfZaprzyjaźniłam się bardzo z małymi niepozornymi nasionkami chia (o ich właściwościach pisałam trochę tu ). Mała porcja tych nasionek może być podstawą smacznego deseru, albo jak
Bon appetit mon amieNie wiem jak Wy ale ja lubię eksperymentować z kaszą manną i nie chodzi tu tylko o wymyślanie kolacji :) Słodkości z kaszy są pyszne. Zapraszam!Składniki
Z Majeczką w kuchnizmielony słodzik) ▸3 łyżki śmietany 18% masa serowa ▸1 kg twarogu (u mnie półtłusty zmielony 3-krotnie) ▸pół kostki masła rozpuszczonego ▸1 budyń śmietankowy (u mnie bez cukru) ▸50 g wiórków kokosowych ▸3 żółtka ▸6 białek ▸100 g cukru/słodzika ▸100 g rodzynek namoczonych Przygotowanie: ciasto 1. Masło siekamy w mniejsze kawałki i łączymy z mąką. Dodajemy resztę(...)rozpuszczone masło (ostudzone) i ubijamy całość. Następnie porcjami dodajemy twaróg, budyń i wiórki kokosowe. Na koniec dodajemy rodzynki namoczone i odcedzone z wody. 3. Białka ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z masą serową. 4. Dużą formę (u mnie 37x26 ) wykładamy papierem do pieczenia. Na tarce o grubych oczkach ścieramy 1 część ciasta tworząc spód
Zdrowie i pysznie na talerzumąki. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Wlewamy masę. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 35-40 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie zostawiamy do ostygnięcia i dopiero wtedy wyciągamy z formy. Możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą: 50 g gorzkiej czekolady 150 g mleka kokosowego (stała część) 2 łyżki słodziwa(...)Czekoladę łamiemy, podgrzewamy w garnuszku razem z mlekiem kokosowym i słodziwem. Dodajemy kakao i mieszamy dokładnie, aby nie pozostały grudki. Zdejmujemy garnuszek z kuchenki, dodajemy żółtko, mieszamy i ponownie podgrzewamy. Mieszamy do czasu, aż polewa będzie błyszcząca i gęsta. Polewamy nią ciasto. 12 porcji po ok. 240 kcal każda (bez polewy, z masłem orzechowym i czekoladą
Kucharzycadodatki. Szalejcie śmiało 😎 Ciasteczka na pandzi głód: -200g płatków owsianych górskich (lub mieszanki kilku zbóż) -50g wiórków kokosowych -50g słonecznika -50g sezamu -50g suszonej żurawiny/rodzynków (opcjonalnie, nasze są bez) -20g ziaren lnu -50g ksylitolu lub innej substancji słodzącej lub 1 miarka odżywki białkowej lub 1 duży, dojrzały, rozgnieciony(...)mleku i wlewamy do suchych składników. Po wymieszaniu łyżką nakładać masę do sylikonowej foremki na muffiny, ugniatamy i odciskamy jak babki na piasku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180’C do złotego zarumienienia ciasteczek (im bardziej wypieczone tym lepiej
Candy Pandas