bezy !... pyszne i chrupiące. Przedstawiam Wam je dziś w trzech smakach. Kokosowym Kawowym Waniliowym Zapraszam również do zrobienia TORTU BEZOWEGO Z KREMEM KAWOWYM I MALINAMI Składniki: 4 białka pół szklanki cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka rozpuszczalnej kawy 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki cukru waniliowego aromat waniliowy Ubiłam białka dosypując stopniowo cukier puder. Dodałam(...)mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Podzieliłam białka na trzy części. Do jednej dodałam rozpuszczoną kawę. Do drugiej wiórki kokosowe. Do trzeciej porcji wsypałam cukier waniliowy i parę kropli aromatu waniliowego. Wyciskałam białka na blachę. Piekłam około godziny w temperaturze 140 stopni. Smacznego
potrawyregionalnecieście powinno dobrze się schłodzić i nieco stwardnieć, wtedy łatwiej będzie rozwałkować ciasto bez używania dużej ilości mąki. Moje ciasto po schłodzeniu w lodówce wciąż jeszcze się kleiło dlatego postanowiłam rozwałkować je między dwoma kawałkami folii (można też użyć do tego papieru do pieczenia), dzięki temu, nie trzeba używać dużej ilości mąki do podsypywania. Jeśli jednak nie macie(...)uformować w dłoniach i lekko rozpłaszczyć na blaszce – będą na pewno tak samo dobre. Ciasteczka pieczmy około 7 minut lub do czasu, kiedy zaczną lekko rumienić się na brzegach. Do dekoracji użyłam rozpuszczonej czekolady i białej polewy waniliowej (na bazie tłuszczu kokosowego – można kupić ją w Lidlu). Czekoladę i polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, kiedy nie są już
Ciastkozercyserowym. Lżejsza, lecz równie pyszna wersja tradycyjnej wielkanocnej babki - bez masła i żółtek. Ciasto wieńczy delikatna, jogurtowo-miodowa polewa z wiórkami gorzkiej czekolady. Serdecznie polecam:) Składniki (na okrągłą formę do babki) : ciasto: - 200 g mąki (u mnie pół na pół pełnoziarnista żytnia i pszenna tortowa) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru pudru - tabliczka gorzkiej czekolady dobrej(...)ciasto będzie bardzo gęste) nadzienie serowe - ok. 200 g sera zmielonego jak na sernik - cukier waniliowy (15 g) - budyń waniliowy (40g) - tabliczka białej czekolady - jajko + ew. kilka łyżek wiórek kokosowych polewa - 100 g jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego) - 2 łyżki miodu - łyżeczka żelatyny + kilka łyżek wody do jej rozpuszczenia - łyżka mleka w proszku lub skrobi (jeśli polewa będzie zbyt rzadka
Kuchnia EllieBabeczki z kruchego ciasta, wypełnione waniliowym kremem z mleka kokosowego i borówkami. Warto było poświęcić trochę czasu - dzieci były nimi zachwycone :) Składniki: ciasto kruche: bezglutenowa mieszanka
głodny alergikmasła orzechowego 80 g cukru kokosowego (Inna Bajka) 80 g rurowego kakao (Inna Bajka) 100 ml mleka roślinnego szczypta soli Polewa czekoladowa: 50 g oleju kokosowego 2 łyżki syropu klonowego 25 g surowego kakao (Inna Bajka) 1 łyżka proszku maca (Inna Bajka) Przygotowanie: Bataty obierz i pokrój w grubą kostkę. Następnie ugotuj na parze do miękkości(...)Kolejno wszystkie składniki wraz z ugotowanymi batatami zmiksuj na jednolitą masę (użyłam malaksera). Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma 21,5 x 21,5 cm) i wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika. Piecz z termoobiegiem przez ok. 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto wyciągnij z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia
Zdrowie na języku :PMasz parę minut wolnego i wielką ochotę na coś słodkiego? Wyciągnij michę, łychę i ukręć sobie babeczki! Rozgniatasz banany, mieszasz suche składniki, potem mokre, wszystko łączysz
Upiecz sobie babeczkęCzyż to nie wygląda obłędnie pysznie? 😂 Bo smakuje dokładnie tak samo, jak wygląda. Co my tu mamy? Ostatnio moje częste połączenie mąk, czyli gryczanej z ryżową
Zdrowie na języku :PTo jeden z tych pomysłów, które przychodzą mi do głowy zupełnie nieplanowane i które smakują obłędnie ( a zresztą u mnie wszystko smakuje obłędnie, ot co! :D
Ostra na Słodkojajem, czyż nie? : ) Ten przepis jest niesamowicie prosty. Mieszamy wszystkie składniki, przekładamy do keksówki, wkładamy do piekarnika i czekamy, aż wyrośnie! Składniki: 3 jajka 0,5 szklanki mleka kokosowego 0,5 szklanki mleka ryżowego (użyłam waniliowego z Rosmanna ) 1,5 łyżki agawy 1 łyżka syropu daktylowego (można zastąpić syropem z agawy) Słodzidło w proszku (u mnie 2 łyżki stewii(...)pieczenia skórka z 1 małej/średniej pomarańczy 3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli płatki migdałowe do posypania + 1 łyżeczka agawy Przepis: -Rozgrzewamy piekarnik do 180C- Dokładnie myjemy/szorujemy pomarańczę i zalewamy wrzątkiem. W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy mokre składniki (na końcu ekstrakt z wanilii) i mieszamy łyżką. Najlepiej za pomocą nożyka do obierania skórki, obieramy pomarańczę (bez
Fill The Bowlmasła 100g cukru 1 łyżka naturalnego miodu 250g słodkiego skondensowanego mleka 2 łyżeczki cukru wanilinowego 80g drobno posiekanych orzeszków ziemnych (bez soli) 50g zmielonych orzechów laskowych lub zmielonych migdałów 100g gorzkiej czekolady 100g białej czekolady 2 łyżeczki oleju kokosowego szczypta soli Dodatkowo: do ozdoby liofilizowane maliny 1. Masło, cukier, miód i cukier wanilinowy przełożyć do rondelka i podgrzewać, mieszając(...)minut. Masa powinna być delikatnie ciepła, taka letnia. 3. Gdy masa przestygnie, nie będzie już gorąca tylko letnia, formujemy z niej kuleczki wielkości czekoladek. Kuleczki układamy na papierze do pieczenia i wkładamy je do lodówki na około 4 godziny (możemy na całą noc). 4. Roztapiamy obie czekolady na parze lub w mikrofalówce, każdą osobno z 1 łyżeczką oleju kokosowego
Mała Cukierenkaglutenu. Są pyszne nawet drugiego dnia! Powstały metodą prób i błędów w poszukiwaniu idealnego smaku i konsystencji, bez gotowych mieszanek, tylko z naturalnych łatwo dostępnych mąk, bez dodatku gumy ksantanowej i innych polepszaczy. Przetestowane na "glutenożercach" z efektem "wow!". Jestem z nich bardzo dumna :-) Gorąco polecam! Składniki: Na 15 - 18 szt.: 100 g mąki ryżowej 50 g skrobi(...)pieczenia lub pergaminu wyciąć kwadraty o boku 10 x 10 cm. Do masy wbijać kolejno po jednym jajku cały czas ucierając. Masa stopniowo wchłonie wszystkie jajka. Dodać sodę oczyszczoną. Zmiksować. Powstanie gęste, gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego zakończonego dużą gwizdką (np. tylka 1 M). Wyciskać okręgi o średnicy 8 cm na przygotowane kwadraty z papieru do pieczenia
maniapieczeniaskładniki, chwilę miksujemy na małych obrotach. Ciasto wlewamy na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 25 minut. Wyciągamy i zostawiamy do ostudzenia. Przygotowanie masy : Nasiona konopi moczymy przez noc. Wodę wylewamy. Konopie, kokos, mleko kokosowe, płynny olej kokosowy i wodę blendujemy. Żelatyne zalewamy kilkoma łyżkami wody o temperaturze 50 stopni, mieszamy(...)kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc. Podajemy z owocami. Wyśmienicie smakuje z malinami lub jeżynami. Można na górę posypać karobem i ułożyć owoce. Wartości odżywcze dla porcji 150g bez owoców na górze : Kcal 358 W4g/B9,1g/T33
Szkrab Je Samcukru 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 6 jaj 100 g gorzkiej czekolady min.70% kakao Ganache 100 g gorzkiej czekolady min. 70% kakao 200 g śmietanki 30% Najpierw zajmujemy się ciastem, można przygotować je dzień wcześniej. Posiekaj drobno czekoladę, wymieszaj z tartymi migdalami i tartymi pestkami dyni, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj i odstaw na bok. Oddziel białka(...)pamiętaj aby każde żółtko miksować z masłem około 1 minuty. Wmieszaj czekoladę z migdałami ,pestkami dyni i proszkiem. Dno tortownicy wyłóż papierem i zaciśnij obręcz, brzegi możesz posmarować olejem kokosowym i posypać mąką. Ciasto przełóż do formy ,wyrównaj, piecz około 25 minut w 175 stopniach. Wyjmij upieczone z piekarnika. Przygotuj masę serową. Posiekaj czekoladę na dość grube kawałki, odstaw
Z Kuchni Do Kuchniokazji i nie da się go nie zrobić prawidłowo :D Składniki: 1 kg twarogu (sernikowy będzie łatwiej i szybciej) budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka kakao 4 jajka słodzik (nie za dużo) bakalie (np. rodzynki) i wiórki kokosowe (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Białka oddzielić od żółtek. Rodzynki sparzyć. Nastawić piekarnik 180 stopni 2. Do miski wrzucamy twaróg, budyń, żółtka, bakalie(...)zmianę nakładamy łyżkę masy białej, łyżkę czekoladowej tworząc "koła" . Na koniec możemy ręcznie rozprowadzić jeszcze 6. Pieczemy 60 min i po wył. NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA przez 15 min bo opadnie :P Zrobienie zajmuje tylko ok 30 min plus pieczenie i do tego bardzo łatwy przepis :) Najlepiej smakuje na drugi dzień, schłodzony w lodówce
Zdrowie i pysznie na talerzugryczanej 25 g płatków owsianych 1 łyżka pestek słonecznika 1 łyżka soli 1 czubata łyżeczka miodu 1 łyżka oleju (użyłam rzepakowego , może być też kokosowy ) * Chleb można posypać ulubionymi ziarnami , ja swój posmarowałam odrobiną oleju . W dużej misce lub mikserze umieścić wodę , miód , sól i cały zaczyn , następnie wymieszać. Dodajemy resztę składników i miksujemy(...)pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 25-30 min . Po tym czasie ciasto mieszamy i przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy .Przykrywamy i pozostawiamy na chwilę .Ustawiamy piekarnik na 200 st. C bez funkcji termoobiegu . Podrośnięty chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika . Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 190 st. C i pieczemy jeszcze
Marcepanowa kuchnia