mnie kokosowy) 50 g wiórków kokosowych skórka z 1 limetki 50 ml mleka (u mnie sojowe) Przygotowanie: Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez pół godziny. Schodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm i wykrawaj ciastka. Uformowane ciasteczka umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około
greenscarftego sukcesu? Jak stworzono bezmięsnego burgera o smaku mięsa? Żelazoporfiryna, to nie magia, ale nauka Wynalazek burgerów bez mięsa opisany jest dość dokładnie na stronie firmy. Okazuje się, że robione są one z białka ziemniaków, pszenicy i soi, a także tłuszczu kokosowego. Zawierają też oczywiście witaminy, aminokwasy, cukry proste i minerały, w tym żelazo. Przełomem wypracowanym przez doktora Browna(...)krwinek, hemoglobiny. „ W czasie prób zrozumienia co sprawia, że mięso jest tak smaczne, odkryliśmy że jedna cząstka, heme – jest głównie odpowiedzialna za wytwarzanie niepowtarzalnego, godnego polecenia smaku i aromatu pieczonego mięsa” – czytamy na stronie firmy. Krwistość mięsa w bezmięsnych burgerach Brown osiągnął biorąc grupę hemową nie ze zwierzęcej hemoglobiny, ale z leghemobloginy. Czyli podobnej chemicznie substancji, ale występującej
Fleksitarianizm.plkokosowych, rozmaitych aromatów, ze skórą pomarańczy lub innych cytrusów, orzechami czy bakaliami. Dziś klasyczne z lekkim aromatem migdałowym, uwielbiam! Składniki: 300 g mąki pszennej 150 g miękkiego masła 150 g cukru 1 jajko opakowanie cukru waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Za pomocą miksera utrzyj dokładnie masło z cukrem, dodaj jajko. Do mąki dodaj cukier i proszek do pieczenia(...)około 5 minut do zamrażarki. Potem wyjmij i formuj kulki, które lekko spłaszczaj i ugnieć nieco widelcem tworząc charakterystyczne paseczki. Piecz na środkowej półce w temp. 180C na papierze do pieczenia około 15 minut bez termoobiegu (programem grzania góra plus dół). Pamiętaj o zachowaniu odstępów między ciasteczkami, bo urosną. Wystudź na kratce lub na płaskim talerzu
Zasmakuj KuchniNa pewno często spotykacie się z przepisem na brownie z fasoli. Spróbowałam zrobić podobne ciasto z dodatkiem czerwonej soczewicy i udało się! Brownie zrobiłam w dwóch
Via GustoSkładniki - 75 g mleczka kokosowego (stałej części) - 20 g masła orzechowego 100% - 1,5 łyżeczki kakao - łyżka syropu klonowego Wykonanie W kąpieli wodnej delikatnie podgrzewamy mleczko kokosowe. Dodajemy masło orzechowe, kakao oraz syrop klonowy. Całość mieszamy do połączenia składników. Masę przelewamy do foremki - ja użyłam szklanego naczynia do przechowywania żywności, które wyłożyłam papierem do pieczenia. Pozostawiamy na chwilę
Health-Fit-LifeGruszki w grillowanej wersji nabierają zupełnie nowego wymiaru i są absolutnie fantastyczne- podczas ich pieczenia uwalnia się rozkoszna słodycz, stają się miękkie i rozpływające się w ustach. Jako dodatek postawiłam na krem z mascarpone, miodu i cynamonu oraz dżem Łowicz 100% z owoców Pigwowiec z acerolą. Jest to nowość od Łowicza. Dżem nie tylko dobrze smakuje, ale dzięki wysokiej(...)więc przy okazji jest to świetny deser, którym można się zajadać bez poczucia winy o nadwyżkę kalorii 😜 2 porcje: * gruszki- 3 dojrzałe, mniejsze szt. * dżem 100% z owoców Pigwowiec z acerolą - 6 łyżeczek * mascarpone- 200 g * miód- 2 łyżki * cynamon- 1 czubata łyżeczka * olej kokosowy- 1 łyżeczka Gruszki przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i posmarować olejem kokosowym
Kraina Miodem Płynącapieczarkami robię na święta wielkanocne, są takim odpowiednikiem pierogów z kapustą i grzybami, które robimy na Boże Narodzenie. Ale ostatnio zostało mi trochę pieczarek więc upiekłam dwie pieczenie na jednym ogniu :) Usmażyłam więcej naleśników i przy okazji zrobiłam dla dzieci na podwieczorek naleśniki z dżemem i serkiem homogenizowanym. A wracają do naleśników z pieczarkami i cebulą to pamiętajcie(...)średnie) vegeta, pieprz ser ok 50 g olej (u mnie kokosowy) Najpierw zaczynam od naleśników, na które przepis znajdziecie tutaj . Następnie lub w międzyczasie żeby nie marnować czasu, jak smażę naleśniki równocześnie kroję pieczarki (mogą być plasterki, paski jak kto lubi ) i wrzucam na patelnie bez tłuszczu. Gdy woda z pieczarek odparuje dodaję troszkę oleju kokosowego, obraną
Kuchnia VikiMakowiec Składniki: 700 g maku rodzynki/żurawina 1 pomarańcza agawa/cukier kokosowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej (można pominąć) Składniki na polewę: 15 daktyli 1 szklanka mleka ryżowego
nietadietarodzynek, - sok z 1 cytryny, - 1 puszka mleka kokosowego, - 10 łyżek wiórków kokosowych, - 1 łyżka esencji waniliowej, - ew. łyżka startej skórki z wyparzonej pomarańczy, - słód do posłodzenia masy, - pół tabliczki gorzkiej czekolady, - 1 łyżka oleju kokosowego. Wykonanie: Kaszę jaglaną zmielić razem z rodzynkami, esencją waniliową, wiórkami kokosowymi, gęstą częścią mleka kokosowego oraz sokiem z cytryny. Najlepiej żeby masa była gładka(...)Spróbować masy, gdy jest za mało słodka dodać słodu, melasy lub syropu z agawy, dodać skórkę z pomarańczy, wymieszać. Masę wylać do tortownicy wysmarowanej olejem i wysypanej kaszą manną. Piec w nagrzanym do 180 stopniach piekarniku przez ok 30-40 minut. Jeśli ciasto będzie się za bardzo spiekało, trzeba zmniejszyć temperaturę. Czekoladę roztopić - na garnek z gotującą się wodą
Co na wege obiad?kawy. Bez cukru, jaj, mąki pszennej i zbędnych tłuszczy. To , co lubię najbardziej……… Składniki: 2 dojrzałe banany /średniej wielkości/ 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki siemienia lnianego 4 łyżki otrębów owsianych/lub pszennych / 4 łyżki mąki kokosowej / drobne wiórka/ 2 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki płynnego oleju kokosowego ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka czekoladowych(...)nasiona lnu. -Wsypać otręby, kokos, mąkę ryżową zmieszaną z sodą i olej. -Składniki starannie wymieszać łyżką, dodać kropelki czekoladowe, ponownie wymieszać. -Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do temp.180st.C. -Łyżką do lodów /lub zwykłą / nakładać na blachę / w odstępach / niewielkie kupki ciasta , lekko je spłaszczać nadając ciasteczkom odpowiedni kształt
Zakamarki mojej kuchniwiórków kokosowych (ok. 15 łyżek) 500 g serca mascarpone 2 jajka 1 banan 3/4 szklanki cukru 5 łyżek śmietanki 36% Wykonanie: Serek mascarpone mieszacie mikserem z cukrem. Wbijacie po jednym jajku, cały czas mieszając. Dodajecie śmietankę i pokrojonego w plasterki banana, wsypujecie wiórki. Kiedy wszystkie składniki się wymieszają, nakładacie masę łyżką do foremek. Najlepiej użyć silikonowych, bo wówczas bez(...)osobne foremki, a nie jedna łączona (jak na przykład ta do muffinów). Od biedy można będzie z nich wyjadać łyżką… Serniki wkładacie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczecie około 35-40 minut. Początkowo mocno wyrosną, potem opadną i się zarumienią. To czas, by wyjmować! Część można zjeść od razu, część ostudzić, wstawiając najlepiej na całą noc do lodówki
GRUBY WAŁEKDziś zapraszam Was na orzechowe kartofelki z kokosową nutą . Deser w kilka chwil, bo czasem warto osłodzić sobie życie. A te kartofelki, to taka mała słodka
Słodkie okruszkiUwielbiam szybkie pucharkowe desery. Przeważnie przygotowuje je dla rodziny, na spotkania z przyjaciółmi lub po prostu aby umilić sobie wieczór po ciężkim dniu. Dziś polecam Wam
Słodkie okruszkiBłyskawiczne, baaardzo kokosowe ciasto ze śliwkami. Dla wszystkich wielbicieli kokosu, ale nie tylko. Nas bardzo zauroczyło swym smakiem. Idealne zarówno na świeżo (u nas
Smaczne Zdrowedługo aż woda będzie zupełnie czysta. Zalewamy 2,5 szklanki wody, dodajemy pastę z kurkumy i gotujemy do czasu aż kasza wchłonie całą wodę. Do gorącej dodajemy olej kokosowy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Por, czosnek oraz przestudzony brokuł szatkujemy nożem na małe kawałki. Dodajmy pozostałe składniki. Za pomocą ugniatacza do ziemniaków rozgniatamy nasze ciasto(...)zwilżonych wodą, kulkę i spłaszczamy na placuszki. Kotleciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, termoobieg, na górną półkę i pieczemy 25 minut. Podajemy z surówką. Ja podałam z surówką z : kapusty kiszonej, pomidorów bez skórki, marchewki, jabłka, czosnku niedźwiedziego, świeżej bazylii i oleju lnianego
Szkrab Je Samproszku kupiłam przez internet. Jakoś nie mam zaufania do surowych białek… Składniki: Ciasteczka budyniowe: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 180 g masła budyń waniliowy bez cukru „Winiary” (35g) Dekoracja: lukier królewski barwniki spożywcze Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, masło, budyń (proszek) i cukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze(...)Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 13 minut. Studzimy i dekorujemy. Smacznego Przepis bierze udział w Konkursie „Wielkanocne Gotowanie” na Winiary.pl Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Ciasteczka kokosowe → Ciasteczka z masłem orzechowym → Ciasteczka cytrynowo
Oryginalny smakciastek: 50 g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej /lub masła w wersji niewegańskiej 90 g syropu z brązowego ryżu 125 g mąki ryżowej 40 g mąki z tapioki 50 ml soku z pomarańczy + drobno otarta skórka z dużej pomarańczy 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 50 g posiekanej gorzkiej czekolady/groszków czekoladowych, najlepiej bez białego cukru lub kruszonego ziarna kakao(...)pomarańczy, oba rodzaje mąki i sodę – zmiksować do połączenia. Na koniec wsypać posiekaną czekoladę/groszki/kruszone kakao, wymieszać całość łyżką (część czekolady/kakao można odłożyć do posypania ciastek przed pieczeniem). Misę zabezpieczyć od góry folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 – 45 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160ºC. Nabierać porcje ciasta, toczyć kulki wielkości orzecha włoskiego i odkładać na blachę
Even Better Foodkości u dzieci.. Wszystkie Danonki składają się wyłącznie z prostych składników, pysznie smakują i są wciąż: bez syropu glukozowo-fruktozowego bez barwników bez sztucznych aromatów bez konserwantów Zarówno w opinii moich dzieci „mniam, mama jeszcze”, „mamo, mogę zjeść następny” ;), jak i innych mam Danonki, to pyszny deser dla najmłodszych. A nowe(...)Składniki: (na małą porcję – 3-4 placuszki) 1 Danonek Jagoda/Wanilia 90 g 3 łyżki (płaskie) mąki pszennej 1 jajko M 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskiej) olej do smażenia – u mnie kokosowy Przygotowanie: Do miseczki przekładamy całego Danonka, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i wbijamy małe jajko. Całość szybko mieszamy. Placuszki (1 łyżka = 1 placuszek) smażymy
Słodkie okruszkiprzepisu - bez mleka, bez dodatku cukru, na zdrowym oleju kokosowym. Polecam! Składniki (na 8 dużych gofrów): 1,5 szklanki mleka sojowego 15 g świeżych drożdży 1 łyżka syropu klonowego 1 szklanka mąki orkiszowej (u mnie typ 720) 1 szklanka mąki żytniej (u mnie typ 720) 2 jajka 6 łyżek oleju kokosowego szczypta soli Przygotowanie: Mleko delikatnie podgrzać(...)czasie wsypać mąkę do misy miksera, dodać mleko z drożdżami, jajka, olej kokosowy i szczyptę soli. Dokładnie zmiksować. Misę przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Rano rozgrzać gofrownicę i piec gofry zgodnie z instrukcją urządzenia. Do gofrów polecam smażone jabłka z cynamonem - 3-4 jabłka obrać, pokroić na kawałki, przełożyć do rondla z grubym dnem, zasypać cynamonem
Domowa Cookierenka Agiskładniki, u mnie tym razem są to wiórki kokosowe, słonecznik i suszona żurawina. Ciasteczka są słodzone miodem, ale można zamienić go na ksylitol lub cukier trzcinowy. Zapraszam! Składniki: 2 łyżeczki miodu 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki owsianej 1/2 szklanki słonecznika garść suszonej żurawiny garść wiórków kokosowych 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego, rozpuszczonego 2 jajka Masło(...)pomocą łyżki wymieszać z resztą składników. Przygnieść, aby płatki pochłonęły mokre składniki. Łyżeczką nabierać porcje ciasta, zgnieść w ręce i uformować kulkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 18-20 minut w 180*C. Upieczone ciasteczka przełożyć na kratkę do wystudzenia. Smacznego
Chocolate Muffin Blogjeden wieczór i pewnie zrobię kolejny...i kolejny. Polecam ! Składniki 2 szklanki maki poznańskiej typ 500 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka kakao 3 łyżki wiórek kokosowych Kresto pół szklanki maku mielonego BackMit 1 szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego 1 szklanka mleka pół szklanki oleju 3 jaja 4 łyżki powideł śliwkowych orzechy włoskie ile chcesz rodzynki jumbo Kresto(...)olejem. Rodzynki i orzechy oprószyć delikatnie mąką i wmieszać w ciasto. Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i piec nie więcej niż godzinę w 180 stopniach, do suchego patyczka. Jeśli chcecie, po upieczeniu polejcie piernik czekoladą. U mnie bez czekolady poszedł w godzinę. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniSłodki deser dla małych i dużych łasuchów. Połączenie herbatników z masą krówkową i kokosem. Gdyby nie czas oczekiwania aż warstwy się odpowiednio schłodzą, byłby naprawdę błyskawiczny
Kuchnia w czekoladzieDziś zapraszam Was na szybki deser ryżowy z ananasem, pomarańczą i syropem klonowym . Uwielbiam takie propozycje. W mojej szafce nigdy nie brakuje zapasu płatków ryżowych i
Słodkie okruszkiłyżki śmietany 18% ksylitol do smaku szczypta soli sok z połowy cytryny skórka otarta z cytryny 2 łyżki manny łyżka mąki ziemniaczanej Oraz: łyżka masła 2 łyżki wiórków kokosowych blaszka 35 x 11 cm Jeśli nie mamy możliwości kupienia serka w wiadrze ( pudełku) dobrej jakości, korzystamy z twarogu półtłustego i mielimy dwukrotnie. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy, jeśli(...)zalewamy mlekiem i lekko podgrzewamy, zostawiamy aż zmiękną, miksujemy je na jednolitą masę. Następnie dodajemy resztę składników, ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wykładamy na masę twarogową, pieczemy godzinę w 180 stopniach. Po około 10 minutach uchylamy lekko piekarnik, natomiast po godzinie wykładamy sernik ciemną warstwą do spodu. Ona będzie miała nie zbyt równy wierzch
Dieta moja pasjaigliwia do zawieszenia na drzwiach w okresie adwentowym, ale jak najbardziej jadalny i w dodatku w zdrowszym wydaniu - bez cukru i bez nabiału. Ciasto drożdżowe zrobiłam na mleku kokosowym z dodatkiem miodu, jest mięciutkie, delikatne i puszyste, natomiast słodycz nadzienia płynie z daktyli. Pastę daktylową wzbogaciłam dodatkiem tahini i orzechami laskowymi i jest przepysznie. Do zajadania w okresie(...)orkiszowej jasnej 150 ml mleka kokosowego 1 jajko 2 łyżki miodu 1 łyżka oleju kokosowego 30 g drożdży 1/3 łyżeczki soli nadzienie: 250 g daktyli 2 łyżki jasnego tahini 3-4 łyżki mielonych orzechów laskowych/włoskich 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: 1 żółtko+1łyżka wody do posmarowania garstka orzechów włoskich Przygotowanie: przed planowanym pieczeniem z odpowiednim wyprzedzeniem namoczyć daktyle
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zdrowe, bo bez dodatku cukru. Naturalnie słodkie dzięki dojrzałym bananom. Dodatek moreli nadaje mu z kolei fajną świeżość i ciekawy smak. Zdrowy deser, który sprawdzi się doskonale także na śniadanie. Sprawdzona opcja! :D CIASTO JOGURTOWO-BANANOWE Czas przygotowania 60 minut 2 jajka 2 duże dojrzałe banany 400 g jogurtu naturalnego 20 g mąki kokosowej 40 g mąki owsianej(...)pomarańczową i wymieszać dokładnie Jedną morelę posiekać w drobną kostkę i dodać do ciasta, wymieszać Drugą morelę pokroić w plastry Ciasto przelać do formy, na wierzchu ułożyć plastry moreli Piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni
HealthyCreationsodchudzić" tradycyjny przepis i upiec ten chlebek w wersji FIT z samych zdrowych składników bez mąki pszennej i białego cukru. Wyszło bardzo smacznie i muszę przyznać, że osobiście wolę tę lżejszą wersję. Składniki: 2 miękkie duże banany szklanka płatków owsianych jajko 3 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta mielonego imbiru łyżka miodu szczypta soli(...)stopni C. Małą keksówkę wysmarować olejem kokosowym. Płatki owsiane zmielić w blenderze na pył. Dodać sodę, cynamon, imbir i wymieszać. Banany rozdrobnić widelcem. Dodać jajko, cukier, roztopiony olej kokosowy i miód, wymieszać. Wsypać suche składniki i całość połączyć łyżką lub rózgą. Przelać ciasto do keksówki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do suchego patyczka około 35 minut
wyzwania kuchennewygląda bardzo zimowo i bardzo świątecznie. Czyż nie? Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej 2 łyżki przyprawy do piernika (najlepiej bez cukru) 2 łyżki naturalnego kakao 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej płynne) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 3 jajka klasy M ugotowany burak (ok.200-300g) 200 g miodu lipowego 1/2 szkl. oleju rzepakowego(...)pieczenia. Dodajemy olej rzepakowy, miód lipowy, zmiksowane jajka, buraka oraz masło orzechowe. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania gęstego ciasta. Ciasto przelewamy do prostokątnej formy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej. Pieczemy przez ok. 25-30 minut w temp. 200 stopni C. polewa czekoladowa 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka płynnego
Kuchnia Elliedyniowym, tym razem rozgrzewająca zupa dyniowa z wyraźnie wyczuwalnym ostrym smakiem świeżego korzenia imbiru. Zupa dyniowa ze świeżym imbirem Składniki: ok. 1,3 kg dyni (najlepiej Hokkaido - można użyć bez obierania ze skóry) 1 łyżka startego świeżego korzenia imbiru 1 duża cebula (lub 2 mniejsze) obrana i pokrojona na ćwiartki 4-6 ząbki czosnku 1 litr wywaru(...)mleczka kokosowego (opcjonalnie ale warto dodać) sól i czarny pieprz do smaku garść prażonych pestek dyni lub słonecznika Przygotowanie: Dynię kroimy na niewielkie kawałki, układamy na blaszce (skórą do dołu) dodajemy obraną cebulę pokroją na ćwiartki i obrane ząbki czosnku, skrapiamy warzywa oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C. Pieczemy około 35-40 minut. Upieczone
Moja Mama Gotujerozpuszczonego nierafinowanego oleju kokosowego pół łyżeczki mielonego imbiru pół łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki mielonego cynamonu garstka lekko prażonych łuskanych pistacji bez soli garść suszonej żurawiny kandyzowana skórka pomarańczy 3 łyżki sosu z mango, moreli i kolendry ale może być również domowa konfitura Mąkę ,sodę oraz przyprawy korzenne przesiej(...)Keksówkę o długości np. 25 cm może być inny rozmiar – ciasto będzie po prostu wyższe lub niższe- wysmaruj olejem kokosowym lub masłem i obsyp mąką. Wlej masę i wstaw do nagrzanego piekarnika. Temperatura 180 stopni ( góra i dół ) i pieczemy około 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem i w razie czego pieczemy kolejne 10 minut. Po upieczeniu wyciągamy
Z Kuchni Do Kuchnipodobne do kokosowych piramidek . Takie ciastka powstają u mnie bez żadnej okazji. Ot ubijam pianę, mieszam z wiórkami i gotowe. Ale święta to specjalna okazja, więc ciasteczka zabarwiłam na czerwono, polałam czekoladą i posypałam truskawkową posypką. Kokosowe ciasteczka Składniki: 24 ciastka 3 białka 90 g cukru 100 g kokosowych wiórków 50 g gorzkiej czekolady, 70% kakao killa kropel czerwonego(...)sztywno. Pod koniec ubijania dodaj po łyżce cukru i barwnik. Kiedy piana będzie już sztywna i lśniąca dodaj kokosowe wiórki i utartą czekoladę. Wymieszaj. Napełnij cukierniczy rękaw masą i wyciśnij małe ciastka na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Piecz ciastka w nagrzanym piekarnika przez 10 – 15 minut. Wyjmij i ostudź. Rozpuść czekoladę. Polej ciastka i oprósz posypką. Użyłam
codojedzeniaTe ciastka są dość popularne w internecie i okazało się, że przepis na nie skrywa również mój stary zeszyt. Piekłam je
To co kochamrozpuść drożdże z połową cukru. W reszcie mleka namocz nerkowce (czas budzenia się drożdży jest wystarczający, około 15 minut), po czym zblenduj je z dodatkiem reszty cukru i oleju kokosowego na idealnie gładką masę, powtarzam idealnie gładką. Przesiej mąkę, najlepiej 2 razy, wtedy bułeczki będą jeszcze lżejsze. Dodaj zaczyn drożdowy i paćkę z nerkowców i mleka. Zagniataj ciasto przez minimum(...)połowę uformowanych bułek wstawiłam do lodówki owijając je lekko folią spożywczą na tzw. zimne wyrastanie. Przed pieczeniem należy je wyjąć z lodówki na 30 minut aby osiągnęły temperaturę pokojową i wtedy dopiero wstawić do piekarnika na 10 minut 180 C bez termoobiegu! Moje buły leżakują tak 4 dzień, bo codziennie piekę 2. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniataj
greenscarfmogą istnieć bez pachnących korzennymi aromatami pierniczków. A gdyby tak upiec piernikowy tort? I przełożyć go masą z orzechów? Efekty widzisz poniżej. Ja nie przepadam za zbyt słodkim lukrem, ale krem z nerkowców zjem zawsze i wszędzie. Jeżeli nie jesteś w posiadaniu dwóch małych tortownic, ciasto możesz upiec w jednej i zwiększyć czas pieczenia do 45 minut(...)laski wanilii 2 szklanki mąki orkiszowej typ 700 2 łyżki kakao 2 łyżeczki korzennej mieszanki przypraw do pierników 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego kilka łyżek herbaty z dodatkiem pomarańczowego likieru (lub soku pomarańczowego) do nasączenia ciasta Krem z nerkowców: 1 szklanka nerkowców, uprzednio moczonych w zimnej wodzie przez kilka
Roślinna - blog wegańskiTorcik dla każdego, bo bez grama alkoholu, a na dodatek z delikatnym kremem na bazie mascarpone. Dla Was Kochani, na Dzień Dziecka :) Bo przecież każdy z nas kiedyś był lub nadal jest dzieckiem :) Składniki na tortownicę o śr. 28cm: Ciasto białkowe I 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki mąki krupczatki(...)białka 1/2 szklanki cukru kryształu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki mąki krupczatki 1/4 szklanki oleju 50g migdałów w płatkach Ciasto białkowe III 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki mąki krupczatki 1/4 szklanki oleju 50g wiórek kokosowych Krem: 1 duży kubek śmietany 30% (400g) 1 serek mascarpone (250g
Kuchnia w czekoladziejajeczną. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut. Wystudzić i przekroić na 3 części. Masa śmietanowa: 1 l śmietany 36% 150 g cukru pudru 400 g truskawek zagęszczacz do śmietany (opcjonalnie) + 50 g wiórków kokosowych truskawki 1/2 galaretki truskawkowej gorąca woda Truskawki umyć i pokroić(...)Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze, posmarować połową kremu z truskawkami, przykryć kolejnym blatem, posmarować resztą kremu z owocami. Położyć ostatni biszkopt i posmarować wierzch i boki tortu masą bez truskawek. Wiórki kokosowe wymieszać ze szczyptą różowego barwnika i kilkoma kroplami wody. Obłożyć nimi boki tortu. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, odłożyć. Truskawki pokroić w plastry, udekorować
Domowa cukiernia Ewymargaryny 7 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 7 dag świeżych drożdży 1,5 szkl. mleka 70 dag mąki 1 budyń śmietankowy bez cukru Kruszonka 20 dag masła 20 dag cukru 10 dag maki 10 dag wiórków kokosowych olejek śmietankowy do smaku Dodatkowo truskawki świeże lub mrożone Sposób Margarynę rozpuścić, drożdże rozetrzeć w lekko podgrzanym mleku, połączyć z pozostałymi(...)połączyć wszystkie składniki w misce. Kruszonka z wiórkami kokosowymi będzie dość lepka (przykleja się do rąk) ale to jej naturalna cecha. Dużą blachę z piekarnika natłuścić, rozłożyc na niej ciasto, na ciasto wyłożyć owoce, na nie kruszonkę (ponieważ klei się do rąk, posypać się nie da, trzeba kawałkami poukładać). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
Kuchenne aromaty