wiórków kokosowych (ok. 15 łyżek) 500 g serca mascarpone 2 jajka 1 banan 3/4 szklanki cukru 5 łyżek śmietanki 36% Wykonanie: Serek mascarpone mieszacie mikserem z cukrem. Wbijacie po jednym jajku, cały czas mieszając. Dodajecie śmietankę i pokrojonego w plasterki banana, wsypujecie wiórki. Kiedy wszystkie składniki się wymieszają, nakładacie masę łyżką do foremek. Najlepiej użyć silikonowych, bo wówczas bez(...)osobne foremki, a nie jedna łączona (jak na przykład ta do muffinów). Od biedy można będzie z nich wyjadać łyżką… Serniki wkładacie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczecie około 35-40 minut. Początkowo mocno wyrosną, potem opadną i się zarumienią. To czas, by wyjmować! Część można zjeść od razu, część ostudzić, wstawiając najlepiej na całą noc do lodówki
GRUBY WAŁEKDziś zapraszam Was na orzechowe kartofelki z kokosową nutą . Deser w kilka chwil, bo czasem warto osłodzić sobie życie. A te kartofelki, to taka mała słodka
Słodkie okruszkiUwielbiam szybkie pucharkowe desery. Przeważnie przygotowuje je dla rodziny, na spotkania z przyjaciółmi lub po prostu aby umilić sobie wieczór po ciężkim dniu. Dziś polecam Wam
Słodkie okruszkiBłyskawiczne, baaardzo kokosowe ciasto ze śliwkami. Dla wszystkich wielbicieli kokosu, ale nie tylko. Nas bardzo zauroczyło swym smakiem. Idealne zarówno na świeżo (u nas
Smaczne Zdrowedługo aż woda będzie zupełnie czysta. Zalewamy 2,5 szklanki wody, dodajemy pastę z kurkumy i gotujemy do czasu aż kasza wchłonie całą wodę. Do gorącej dodajemy olej kokosowy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Por, czosnek oraz przestudzony brokuł szatkujemy nożem na małe kawałki. Dodajmy pozostałe składniki. Za pomocą ugniatacza do ziemniaków rozgniatamy nasze ciasto(...)zwilżonych wodą, kulkę i spłaszczamy na placuszki. Kotleciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, termoobieg, na górną półkę i pieczemy 25 minut. Podajemy z surówką. Ja podałam z surówką z : kapusty kiszonej, pomidorów bez skórki, marchewki, jabłka, czosnku niedźwiedziego, świeżej bazylii i oleju lnianego
Szkrab Je Samproszku kupiłam przez internet. Jakoś nie mam zaufania do surowych białek… Składniki: Ciasteczka budyniowe: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 180 g masła budyń waniliowy bez cukru „Winiary” (35g) Dekoracja: lukier królewski barwniki spożywcze Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, masło, budyń (proszek) i cukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze(...)Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 13 minut. Studzimy i dekorujemy. Smacznego Przepis bierze udział w Konkursie „Wielkanocne Gotowanie” na Winiary.pl Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Ciasteczka kokosowe → Ciasteczka z masłem orzechowym → Ciasteczka cytrynowo
Oryginalny smakciastek: 50 g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej /lub masła w wersji niewegańskiej 90 g syropu z brązowego ryżu 125 g mąki ryżowej 40 g mąki z tapioki 50 ml soku z pomarańczy + drobno otarta skórka z dużej pomarańczy 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 50 g posiekanej gorzkiej czekolady/groszków czekoladowych, najlepiej bez białego cukru lub kruszonego ziarna kakao(...)pomarańczy, oba rodzaje mąki i sodę – zmiksować do połączenia. Na koniec wsypać posiekaną czekoladę/groszki/kruszone kakao, wymieszać całość łyżką (część czekolady/kakao można odłożyć do posypania ciastek przed pieczeniem). Misę zabezpieczyć od góry folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 – 45 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160ºC. Nabierać porcje ciasta, toczyć kulki wielkości orzecha włoskiego i odkładać na blachę
Even Better Foodkości u dzieci.. Wszystkie Danonki składają się wyłącznie z prostych składników, pysznie smakują i są wciąż: bez syropu glukozowo-fruktozowego bez barwników bez sztucznych aromatów bez konserwantów Zarówno w opinii moich dzieci „mniam, mama jeszcze”, „mamo, mogę zjeść następny” ;), jak i innych mam Danonki, to pyszny deser dla najmłodszych. A nowe(...)Składniki: (na małą porcję – 3-4 placuszki) 1 Danonek Jagoda/Wanilia 90 g 3 łyżki (płaskie) mąki pszennej 1 jajko M 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskiej) olej do smażenia – u mnie kokosowy Przygotowanie: Do miseczki przekładamy całego Danonka, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i wbijamy małe jajko. Całość szybko mieszamy. Placuszki (1 łyżka = 1 placuszek) smażymy
Słodkie okruszkiprzepisu - bez mleka, bez dodatku cukru, na zdrowym oleju kokosowym. Polecam! Składniki (na 8 dużych gofrów): 1,5 szklanki mleka sojowego 15 g świeżych drożdży 1 łyżka syropu klonowego 1 szklanka mąki orkiszowej (u mnie typ 720) 1 szklanka mąki żytniej (u mnie typ 720) 2 jajka 6 łyżek oleju kokosowego szczypta soli Przygotowanie: Mleko delikatnie podgrzać(...)czasie wsypać mąkę do misy miksera, dodać mleko z drożdżami, jajka, olej kokosowy i szczyptę soli. Dokładnie zmiksować. Misę przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Rano rozgrzać gofrownicę i piec gofry zgodnie z instrukcją urządzenia. Do gofrów polecam smażone jabłka z cynamonem - 3-4 jabłka obrać, pokroić na kawałki, przełożyć do rondla z grubym dnem, zasypać cynamonem
Domowa Cookierenka Agiskładniki, u mnie tym razem są to wiórki kokosowe, słonecznik i suszona żurawina. Ciasteczka są słodzone miodem, ale można zamienić go na ksylitol lub cukier trzcinowy. Zapraszam! Składniki: 2 łyżeczki miodu 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki owsianej 1/2 szklanki słonecznika garść suszonej żurawiny garść wiórków kokosowych 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego, rozpuszczonego 2 jajka Masło(...)pomocą łyżki wymieszać z resztą składników. Przygnieść, aby płatki pochłonęły mokre składniki. Łyżeczką nabierać porcje ciasta, zgnieść w ręce i uformować kulkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 18-20 minut w 180*C. Upieczone ciasteczka przełożyć na kratkę do wystudzenia. Smacznego
Chocolate Muffin Blogjeden wieczór i pewnie zrobię kolejny...i kolejny. Polecam ! Składniki 2 szklanki maki poznańskiej typ 500 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka kakao 3 łyżki wiórek kokosowych Kresto pół szklanki maku mielonego BackMit 1 szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego 1 szklanka mleka pół szklanki oleju 3 jaja 4 łyżki powideł śliwkowych orzechy włoskie ile chcesz rodzynki jumbo Kresto(...)olejem. Rodzynki i orzechy oprószyć delikatnie mąką i wmieszać w ciasto. Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i piec nie więcej niż godzinę w 180 stopniach, do suchego patyczka. Jeśli chcecie, po upieczeniu polejcie piernik czekoladą. U mnie bez czekolady poszedł w godzinę. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniSłodki deser dla małych i dużych łasuchów. Połączenie herbatników z masą krówkową i kokosem. Gdyby nie czas oczekiwania aż warstwy się odpowiednio schłodzą, byłby naprawdę błyskawiczny
Kuchnia w czekoladzieDziś zapraszam Was na szybki deser ryżowy z ananasem, pomarańczą i syropem klonowym . Uwielbiam takie propozycje. W mojej szafce nigdy nie brakuje zapasu płatków ryżowych i
Słodkie okruszkiłyżki śmietany 18% ksylitol do smaku szczypta soli sok z połowy cytryny skórka otarta z cytryny 2 łyżki manny łyżka mąki ziemniaczanej Oraz: łyżka masła 2 łyżki wiórków kokosowych blaszka 35 x 11 cm Jeśli nie mamy możliwości kupienia serka w wiadrze ( pudełku) dobrej jakości, korzystamy z twarogu półtłustego i mielimy dwukrotnie. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy, jeśli(...)zalewamy mlekiem i lekko podgrzewamy, zostawiamy aż zmiękną, miksujemy je na jednolitą masę. Następnie dodajemy resztę składników, ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wykładamy na masę twarogową, pieczemy godzinę w 180 stopniach. Po około 10 minutach uchylamy lekko piekarnik, natomiast po godzinie wykładamy sernik ciemną warstwą do spodu. Ona będzie miała nie zbyt równy wierzch
Dieta moja pasjaigliwia do zawieszenia na drzwiach w okresie adwentowym, ale jak najbardziej jadalny i w dodatku w zdrowszym wydaniu - bez cukru i bez nabiału. Ciasto drożdżowe zrobiłam na mleku kokosowym z dodatkiem miodu, jest mięciutkie, delikatne i puszyste, natomiast słodycz nadzienia płynie z daktyli. Pastę daktylową wzbogaciłam dodatkiem tahini i orzechami laskowymi i jest przepysznie. Do zajadania w okresie(...)orkiszowej jasnej 150 ml mleka kokosowego 1 jajko 2 łyżki miodu 1 łyżka oleju kokosowego 30 g drożdży 1/3 łyżeczki soli nadzienie: 250 g daktyli 2 łyżki jasnego tahini 3-4 łyżki mielonych orzechów laskowych/włoskich 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: 1 żółtko+1łyżka wody do posmarowania garstka orzechów włoskich Przygotowanie: przed planowanym pieczeniem z odpowiednim wyprzedzeniem namoczyć daktyle
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!