Dziś zapraszam Was na kefirowo maślankowe placuszki z suszonym jabłuszkiem. Idealne na śniadanie, jak i kolację. W każdym placuszku zatopiłam krążki suszonych jabłek, a całość
Słodkie okruszkiNadziewane patisony to alternatywa dla faszerowanej cukinii. W smaku są mniej wodniste niż cukinia, bardziej kremowe i delikatne. Z racji małego gniazda nasiennego nie mieszczą tyle
KucharzycaPascha nie jest tradycyjnym daniem wielkanocnym w naszej rodzinie. Powiem więcej…nigdy wcześniej jej nie jadłam i nie wiem jak ta tradycyjna smakuje. Ale w
Mienta blogTofu najczęściej przyrządzam marynując je w przyprawach, a następnie smażąc na patelni. Tym razem zrobiłam nuggetsy – tofu zblendowałam, obtoczyłam w panierce, a na koniec upiekłam
Via GustoNa długie jesienne wieczory idealne są ciepłe i zdrowe przekąski – takie jak pieczone jabłka. Świetnym pomysłem są nadziewane jabłka, które mogą nam zastąpić deser. Przepis
Via GustoBezglutenowa wersja klasycznej szarlotki. Równie pyszna i pachnąca :) Dzięki mące z pestek arbuza, ciasto ma przyjemny, lekko orzechowy posmak. Nigdy nie dosładzam jabłek, bo dla mnie
Mienta blogweekend sugerujemy Wam postawić na marchewkowe słodkości 😉 To kolejny przepis, który nie jest bez glutenu i nie wszystkim czytelnikom co prawda może to odpowiadać. Otóż wyjaśniamy, że na diecie bezglutenowej jesteśmy już od kilku lat, nasza tolerancja na to białko już nie jest tak restrykcyjna, dlatego z przyjemnością czasami wracamy do takich mąk jak orkisz czy żyto(...)pełnoziarnistej drobno mielonej -100g mąki arachidowej Bakal -100g mix 4 ziaren Bakal - ½ szkl. ksylitolu - ¾ szkl. gładkiego musu ze słodkich jabłek - ½ szkl. oleju kokosowego -1 ½ szkl. drobno startej marchewki -płaska łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym -mniej niż pół łyżeczki sody oczyszczonej Krem kokosowy -śmietanka z jednej puszki mleka kokosowego -kostka naturalnego tofu -ksylitol (według indywidualnych preferencji
Candy PandasZapraszam na batoniki bez pieczenia, bez cukru, bez glutenu, bez nabiału i konserwantów. Sa pyszne, pożywne i bardzo zdrowe! Powiedziałabym znakomite! Przygotowane na bazie mielonych daktyli i to właśnie masa daktylowa trzyma pozostałe składniki. Ile ich będzie zależy tylko od Ciebie, bo opcji do modyfikacji jest bez liku. U mnie na początek dodatkiem(...)pasty wmieszać kakao, poping z quinoa (lub amarantusa) i nasiona słonecznika. Najlepiej dodawać porcjami, tak by masa daktylowa pozostała plastyczna. Mieszałam ręką. Jeśli sypniesz za dużo dodatków, dodaj oleju kokosowego, by uplastycznić masę ułóż masę między dwoma płatami folii spożywczej i rozwałkuj na dowolną grubość. Pokrój ostrym nożem na równej wielkości kawałki. Przełóż batoniki kawałkami pergaminu i przechowuj w lodówce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jeśli nie możecie pozwolić sobie na upieczenie i zjedzenie pierniczków ze zwykłej mąki to jest to alternatywa dla was. Ciasteczka wychodzą puszyste, mięciutkie i to od
Gotowanie...to proste !Coś małego i pysznego – czyli kokosanki z kleksem z ulubionego dżemu. Taki szybki sposób na wykorzystanie białek po upieczeniu tarty albo ciasteczek . Dżemowy kleks zapewnia fantastyczne
Słodki sentymentNaszła nas kiedyś ochota na wykorzystanie żurawiny zalegającej w zamrażarce. Dodatkowo spodziewałyśmy się koleżanki na herbatce więc szybko wykonałyśmy taki torcik w rustykalnej formie (fajnie jest
Candy PandasTen moment kiedy dowiadujesz się, że za niedługo odwiedzą Cię goście a nie masz czym ich poczęstować!? Przybywam z pomocą moi kochani 💪O ile macie maślankę
Zdrowie i pysznie na talerzuNajszybsze i uwielbiane przez wszystkich muffinki z bananami – wystarczy jedynie wymieszać składniki i włożyć do piekarnika. Z bananami zawsze idealnie łączy się czekolada – stworzyłam
Via Gustobez problemu można sobie poradzić. Proszę się częstować :)) Składniki : - około 1 kg mąki. Na zaczyn : - 250 ml mleka, - 2 łyżeczki cukru, - 7 g drożdży suszonych. Wszystko wymieszać i odstawić do czasu, aż zaczyn ruszy. Dodać zmiksowane razem : - 3 jajka, - 200 ml oleju. Wszystko wymieszać , podzielić na dwie części. Do pierwszej dodać : - 150 g wiórków kokosowych i tyle(...)koła o grubości około 3 - 4 mm. Na koło ciemne nakładać jasne, jeszcze raz lekko rozwałkować. Wyciąć trójkąty, zwinąć rogaliki i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut. Przygotować syrop gotując składniki do lekkiego zgęstnienia : - 300 g cukru, - 300 ml wody, - 2 łyżki cukru waniliowego. Upieczone rogaliki smarować syropem dwukrotnie
Przepisy MikołajaRogaliki drożdżowe są bardzo proste do zrobienia. Jeśli potrzebujecie deseru na ostatnią chwilę to jest strzał w dziesiątkę. Świetnie pasują do popołudniowej kawy, sprawdzają się jako
Dieta bez mlekaDzisiejsze ciasto pojawiło się już kiedyś na blogu w wersji ze śliwkami . To proste ciasto ucierane, które bez trudu utrzyma nawet sporą warstwę owoców i kruszonki. Jest stabilne i łatwe w wykonaniu, pasują do niego praktycznie każde owoce :) Ostatnio lubię robić kruszonkę z dodatkiem jakieś innej mąki oprócz pszennej, dzięki temu możemy nadać ciastu trochę nowego smaku – świetnie(...)Moje ciasto z truskawkami piekłam w okrągłej foremce o średnicy 20 cm. Nada się też niewielka prostokątna blaszka. Składniki: 150 g masła 3 jajka 150 g cukru 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 cytryna Składniki na kruszonkę: 50 g masła 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki wiórków kokosowych 4 łyżki cukru
Ciastkozercystół, jak i jako weekendowe ciacho. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Naprawdę warto! Sernik zielone jabłuszko Składniki: Sernik: 1 kg zmielonego twarogu 12 jajek 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy (bez cukru) 30 g cukru wanilinowego (jedno duże opakowanie) Masa adwokatowa: 1/2 szklanki cukru pudru 200 g masła (w temperaturze pokojowej) 250 ml adwokatu Marmolada jabłkowa: 1,5 kg jabłek(...)galaretki agrestowej (lub innej zielonej) Bita śmietana: 500 ml śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzona) 4 łyżeczki żelatyny 1 śmietanfix 3-4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: starte orzechy lub wiórki kokosowe Wymiary formy 37 cm x 24 cm Zaczynamy od sernika. Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do sztywnej piany dodajemy połowę cukru i ubijamy do jego rozpuszczenia
PatiGotujepierwszych eliminacjach robiłam rybę w mleczku kokosowym [ klik ]. 11 kwietnia będą czarne skrzynki... Zobaczymy co to będzie :). Dzisiaj zapraszam Was na szybkie i proste w przygotowaniu muffinki, idealne do popołudniowej herbaty (np. owocowej Richmont) lub kawy. Składniki suche: 2 szkl mąki tortowej 3/4 posiekanej gorzkiej czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia 7 - 10 łyżeczek cukru(...)Dodać do mokrych składników mleko i olej - wymieszać i połączyć z suchymi. Ciastem zapełnić silikonowe foremki do 3/4 ich wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 20 minut. Ostudzone można polać polewą czekoladową lub zjeść bez żadnych dodatków. Smacznego
Trufelkowoszklanki mąki ryżowej (ewentualnie pszennej) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka płatków owsianych (dla wersji bez maki wybrać bezglutenowe)1/2 szklanki wiórków kokosowych 100 g mieszanki bakalii ( wg uznania: żurawina, rodzynki, daktyle, śliwki suszone, morele suszone) 80 g masła lub oleju kokosowego 3 łyżki miodu ( lub mniej, jeśli wolicie mniej słodkie) porządna szczypta soli morskiej PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzać(...)stopni C. Do miski wsypać mielone migdały, mąkę ryżową oraz sodę oczyszczoną. Całość wymieszać. Dodać płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz mieszankę bakalii i wymieszać. W rondelku, na małym ogniu roztopić masło z miodem wraz z 1 łyżką wody (2 łyżki wody w przypadku dodania mniejszej ilości miodu). Przelać do miski z sypkimi składnikami i dokładnie wymieszać, najlepiej dłońmi. Z powstałej
Calzonella.com