Bez zbędnego wstępu - to brownie jest ciastem idealnym - nie ma w nim mleka, jajek, orzechów czy mąki, więc prawie każdy będzie mógł je zjeść. Poza tym składa się głównie z fasoli i poza ogromną przyjemnością wynikająca z jego jedzenia, czujemy, że nasz organizm cieszy się z dostarczanego razem z fasolą białka, błonnika, witamin i minerałów. Do tego jest cudownie(...)lnianego + 6 łyżek zimnej wody - 1 puszka czarnej fasoli (lub trochę ponad pół szklanki suchej) - 60 g kakao - 45 g oleju kokosowego - 110 g cukru - szczypta soli - łyżeczka cukru waniliowego - 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka wody - kilkanaście malin Sos malinowy (jeśli chcielibyśmy każdy kawałek brownie podać z sosem, należałoby mniej więcej potroić podane
Roślinożerni urlopowiczebez problemów. Największym kłopotem oczywiście była beza – próbowałam na wiele sposobów, aby ubita woda po cieciorce zastąpiła bezę na ciasteczkach, jednak niestety efekt nie był zadowalający. Dlatego moja wegańska wersja ciasteczek warszawskich różni się od tradycyjnych jedynie brakiem bezy, a poza tym smakują identycznie! Ciasteczka zrobiłam w dwóch wersjach – z orzechami i z kokosem. PS Brak bezy(...)cukru 50 ml mleka roślinnego 1 łyżka płatków owsianych + 3 łyżki gorącej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta kurkumy Krem: 300 ml mleka roślinnego 1 opakowanie proszku budyniowego (waniliowy) 2 łyżki mąki jaglanej lub kokosowej 100 g oleju kokosowego (polecam ze sklepu ymt24.pl – https://ymt24.pl/oleje-kokosowe ) 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego
Via Gustowszystkim smaczne. Do upieczenia fit muffinek potrzebujesz zaledwie kilku składników, które na pewno znajdziesz w szafce kuchennej. Polecam wszystkim fit-maniakom i osobom, które właśnie są na diecie. Bo bez FIT słodkości na diecie ciężko wytrzymać, oj ciężko! Muffiny dietetyczne możesz przygotować w takiej formie, jak na zdjęciu wtedy otrzymasz sześć dużych muffinek. Jedna porcja to jedna muffinka(...)wynagrodzi wszytko. PRZEPIS NA FIT MUFFINKI BANANOWE - 3 jajka - 4 łyżki mąki kokosowej - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 banan - 2 łyżki mąki owsianej - 180 ml wody gazowanej - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/4 łyżeczki kardamonu - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej - 3 łyżki erytrolu ( lub inny zamiennik cukru np. stewia) Banana rozgnieć widelcem
SMYKWKUCHNIserniczki. Mała forma i niezwykły smak, na pewno przypadną do gustu naszym gościom. Spód mini-serniczków: 100 g ciastek Petit Beurre 5-6 łyżek roztopionego masła 20 g wiórków kokosowych Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego 250 g serka ricotta 2/3 szklanki cukru 1 budyń waniliowy (proszek) 1 cukier wanilinowy 1 jajko Dodatkowo: około 1/2 puszki masy kajmakowej Wszystkie składniki(...)masę. Dodać jajko i znów zmiksować do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę, wyłożyć na spody ciasteczkowe, do wysokości papilotki (fot.3) . Wstawić do piekarnika i piec w temp. 180ºC (góra-dół bez termoobiegu) przez ok. 15 minut, tylko do momentu ścięcia masy. Wyjąć z piekarnika (nie wyciągać z formy!) i wystudzić. Masę kajmakową przełożyć do kubeczka. Wymieszać łyżką
Świat CiastaWitajcie, dzisiaj przed Wami idealne ciastka FIT bezglutenowe - bez mąki i dodatku cukru . Główny składnik to banan oraz różne bakalie. Tak na prawdę można dodać także inne ulubione składniki. Ciastka są delikatne i bardzo słodkie oraz bogate w węglowodany i tłuszcze. Jedno ciastko to: 97 kcal(...)łyżka zmielonych wiórek kokosowych - 1,5 łyżki całych wiórek kokosowych - 20 g orzeszków nerkowca Wykonanie Daktyle namaczamy przez około 15-20 minut w gorącej wodzie. Banana rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do niego sezam, słonecznik, wiórki kokosowe oraz orzechy nerkowca. Na koniec wsypujemy odsączone daktyle. Całość dokładnie blendujemy. Z tak powstałej masy łyżką układamy na blasze ciastka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Health-Fit-Lifeodpornościowego, takich jak cynk i selen, a także fosfor, magnez i budujący kości wapń. Większość dostępnych w supermarketach płatków owsianych zawiera niewielkie ilości glutenu. Jednak, jeśli cierpisz na celiakię, bez problemu można zaopatrzyć się przez internet lub w sklepach ze zdrową żywnością w bezglutenową ich wersję. Polecamy całą rodziną! Składniki na 10 sztuk: 1 szklanka ekologicznego ryżu brązowego(...)kokosowy do smażenia. Wykonanie: Ryż gotujemy do miękkości. Płatki owsiane zalewamy wodą (tak by je całkowicie zakryła). Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek kroimy, a następnie wraz z marchewką wrzucamy na rozgrzaną patelnię i przez chwilę dusimy. Wszystkie składniki blendujemy. Formujemy kotleciki, obtaczamy w płatkach owsianych i smażymy na bardzo niewielkiej ilości tłuszczu kokosowego lub pieczemy
Jeść, by żyć w zdrowiuwiem, że nie raz takim śniadaniem rozpocznę weekend :) 200 g puree z dyni* 1,5 szklanki mąki owsianej bg 2 jajka 3 łyżeczki organicznego cukru kokosowego 2 płaskie lyżeczki proszku do pieczenia spora szczypta cynamonu 7-8 śliwek 0/5 łyżeczki cynamonu łyżka miodu (użyłam rzepakowego)—>KLIK opcjnalnie inne owoce i jadalne kwiaty Puree z dyni miksujemy(...)Gotowe placuszki podajemy z duszonymi śliwkami. Smacznego :) * Puree z dyni przyrządzamy w następujący sposób. Dynie kroimy na niewielkie kawałki, myjemy, oczyszczamy […] Artykuł Dyniowe placuszki ze śliwkami w miodzie (bez glutenu) pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogKokosowy zapach unosi się tu i ówdzie, słodko-lepki, egzotyczny, a zarazem tak domowy i swojski. Kokosanki, to tak naprawdę mój sposób na białka. Gdy chcę upiec bezy wiem, że to nie ma najmniejszego sensu - nikt u mnie za nimi nie przepada. Wolę więc dorzucić kilka składników, poświęcić nieco więcej czasu, ale mieć pewność, że to co upieczone, z pewnością(...)powstanie jednolita, płynna mieszanina. Dodaję mleko i wyłączam palnik. Wrzucam wiórki kokosowe, dokładnie mieszam i odstawiam do wystygnięcia. Białka ubijam na sztywną pianę z odrobiną soli, a pod koniec ubijania dodaję po łyżeczce mąki ziemniaczanej. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, a blachę wykładam papierem do pieczenia (można ew. natłuścić i wysypać mąką). Następnie do masy kokosowej dodaję porcjami białka
W kuchni Karmel-itkiO tej porze roku w mojej kuchni królują warzywa korzeniowe i bulwy, które łatwo się przechowuje zimą, no i oczywiście kiszonki ;) Dziś mam dla was przepis
Quinoa Raz!Na pewno zorientowaliście się, że jestem pasjonatką mąki kokosowej w wypiekach :-) Przepis na bezglutenowy biszkopt kokosowy zamieściłam tutaj klik . Ponieważ święta za pasem a w
Marta próbujekawy Inki . Składniki: (na warstwę w keksówce - jakieś 10/20cm; można pokroić na około 12-14 niewielkich porcji) 200g daktyli bez pestek 4 łyżeczki kawy Inka (oryginalnie 8; i spokojnie można tyle użyć) 30g (4 lekko czubate łyżki) wiórków kokosowych 30g (3 łyżki) zmielonych migdałów 1 łyżeczka nasionek chia (opcjonalnie) 2 czubate łyżki zmielonych płatków owsianych (błyskawicznych) Jeśli masz bardzo(...)kawę, migdały i kokos. Zmiel jeszcze raz, rozdrabniajac rękoma ewentualne duże bryły. Dodaj chia i płatki owsiane. Dobrze wymieszaj - ręcznie, lub robotem kuchennym. Przygotuj foremkę-keksówkę wyłożona papierem do pieczenia. Przełóż przygotowana masę, delikatnie uklep, by powstała równomierna warstwa i wstaw do lodówki do schłodzenia. Pokrój na porcje - batoniki, lub kwadraty
Lejdi of the houseMój pierwszy chleb bez mąki i od razu przypadł mi do gustu :) Posmakował nawet dwulatkowi, który za chlebem nie przepada. Inspirację do upieczenia tego chleba zaciągnęłam ze strony jadłomania. Polecam ! Składniki: (szklanka 250 ml) Płatki owsiane 1,5 szklanki Słonecznik łuskany szklanka Siemię lniane 3/4 szklanki Siemię lniane zmielone(...)pełnych łyżek Pestki dyni 1/2 szklanki Sól 2 łyżeczki Miód łyżka Olej kokosowy płynny 5 łyżek Woda ciepła 1,5 szklanki Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wymieszać w misce: płatki owsiane, słonecznik siemię zmielone i całe, pestki dyni oraz sól. W osobnej misce wymieszać wodę z olejem kokosowym oraz miodem. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać . Odstawić
Kulinarne przygodyWiecie, że goździki to jeden z najsilniejszych antyoksydantów? Składniki w nich zawarte opóźniają procesy starzenia w naszym organizmie. Zawarte w nich dobroczynne składniki działają przeciwzapalnie, przeciwbólowo i antybakteryjnie. Nie bez powodu są często składnikiem past do zębów wrażliwych. Wspomagają także trawienie i walkę naszych jelit z pasożytami. Cynamon z kolei wydobywa i podkreśla słodki smak potraw. Z tego powodu(...)szklanki bakalii (u mnie mieszanka suszonych daktyli, śliwek i rodzynek) 180 g jogurtu naturalnego 50 g mąki gryczanej 30 g mąki orkiszowej 20 g mąki kokosowej Cynamon, goździki Odrobina sody lub proszku do pieczenia Bakalie zalać wrzątkiem i odstawić na 10-15 minut Jabłko zmiksować z jajkami oraz jogurtem na mus Bakalie odsączyć z wody i zblendować na gładką
HealthyCreationsbez problemu się kroi i nic nie wypływa po bokach. Do oblania ciasta możecie wykonać swoją ulubioną polewę lub rozpuścić gorzką czekoladę. Ja z braku czasu posłużyłam się gotowcem :P Mała blaszka (20x36) Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka kwaśnej śmietany 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki miodu 150 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)smaku owoców leśnych) Krem z kaszy manny: 2,5 szklanki mleka 5-6 łyżek cukru 5 łyżek kaszy manny 250 g masła Dodatkowo: polewa czekoladowa kolorowa posypka, wiórki kokosowe, mielone orzechy itp. Ciasto : Białka oddzielić od żółtek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, sodą i przyprawą do piernika. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać
My simple kitchenmoim domu gościła pod nazwą kokosanki, ale wiem , że ma też inne nazwy. Ja jednak zostaję przy swojej. To mój smak dzieciństwa, święta czy większe imprezy rodzinne nie istniały bez tych kostek. To był obowiązkowy deser. Aż dziwne ,że jeszcze ich nie ma na blogu! A zatem zapraszam dziś! Składniki na biszkopt; 7 jajek 7 łyżek cukru(...)wiórki kokosowe 400g Skworcu Przygotowanie ; Jajka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na puszysta piane. Następnie porcjami dodajemy cukier, ubijamy do rozpuszczenia. Dodajemy żółtka, ubijamy mikserem na najniższych obrotach. Następnie dodajemy przesiane mąki i delikatnie łyżką mieszamy do połączenia składników. Foremkę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem. Wylewamy ciasto, równamy i wkładamy do pieca. Pieczemy około
Radość kipiąca uśmiechem.