Batony musli to pomysł na szybką i zdrową przekąskę. W bardzo prosty sposób możesz je przygotować w domu. Przepis nie wymaga pieczenia. Zamiast zwykłego cukru
Via GustoDzisiaj zapraszam Was na ciasteczka adwentowe. Kruchutkie z delikatną nutą czekolady i cynamonu. Idealne do kawy. Do przygotowania ciasteczek potrzebujemy: – 125 g mąki migdałowej
Szybko Tanio SmacznieCiasteczka wymyślone na szybko, a smakują super. W połączeniu z mlekiem migdałowym lub kokosowym mają naprawdę niezłą moc (testowałam!) i właśnie w takiej postaci proponuję Wam
CzarnawisienkaDla urozmaicenia , dla wielbicieli drożdżowych wypieków- pączusie z dziurką , tzw.noughnut's. Ciasteczka uwielbiane przez dzieci, myślę, że nie tylko moje. U mnie mąż z dziećmi
Smaczne ZdroweBananowo-serowe placuszki. Już nie raz powtarzałam jak bardzo lubimy jeść najróżniejsze placki i placuszki na śniadanie. Dziś przedstawiam Wam kolejną wersję. Pyszne bananowo-serowe placuszki
Słodkie okruszkiDziś zapraszam Was na zdrowe, pyszne, kremowe owocowo migdałowe smoothie . Wersję migdałową uzyskujemy dodając do owoców pyszne masło migdałowe. Ja je osobiście uwielbiam. Pamiętajcie tylko aby
Słodkie okruszkibez glutenu, wegańska Składniki: Spód: 2 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki mąki kokosowej 120g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej 2 łyżki syropu z agawy 1 łyżeczka startej skórki z cytryny Nadzienie: 2 puszki mleczka kokosowego (każda po 400ml) 7 łyżek syropu z agawy szczypta soli 50g mąki kukurydzianej 4 łyżki nasion chia 1 i 1/2 łyżki oleju kokosowego kropla(...)pasty waniliowej lub ekstrakt z wanilii Wierzch: płatki kokosowe do posypania lub wiórki kokosowe około 300-400g świeżych owoców (truskawki, maliny, jagody, jeżyny, kiwi) bratki do ozdoby Spód: 1. Do miski przełożyć wszystkie składniki na spód i rozcierać palcami, aż powstanie wilgotna kruszonka ( patrz FILM ). 2. Masę kokosową przełożyć do formy na tarte o średnicy 25cm z wyjmowanym dnem
Mała Cukierenkatakim razie, to dla Was Kochani ten przepis. Te chrupki na pewno będą Wam smakować. Podałam je już na niejednym przyjęciu i zawsze cieszyły się uznaniem u wszystkich, bez względu na dietę. Przyrządza się je z bogatej w białko ciecierzycy. W 100 g ugotowanej cieciorki znajduje się aż 8.86 g białka. Ponadto obniża ciśnienie krwi i jest doskonałym(...)łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka rozpuszczonego, rafinowanego oleju kokosowego. Wykonanie: Ciecierzycę namoczamy na noc. Rano odcedzamy, przeplukujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Do ugotowanej i odecedzonej ciecierzycy dodajemy olej i przyprawy. Rozprowadzamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach
Jeść, by żyć w zdrowiubyło, że nie ostrzegałam- uzależniają! Składniki na około 600 g płatków, czyli 2 opakowania: 450 g mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa) 130 g nierafinowanego cukru trzcinowego 100 g oleju kokosowego 150 ml mleka sojowego sok z 1 cytryny 2 czubate łyżki cynamonu 2-3 łyżki jakiegoś wege „miodu” u mnie był to syrop ryżowy 2 płaskie łyżeczki sody(...)pracuje, jak widzisz, po zagnieceniu go miska jest czysta (zagniatam w misce, nie lubię bajzlu na desce) Jeżeli masz płaską, bez boków blaszkę to śmiało rozwałkuj ciasto bezpośrednio na niej, którą wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto powinno być możliwie jak najcieńsze. Wykrawaj kwadraciki wielkości około 1×1 cm. Jak widzisz, bez problemu można też przenieś
greenscarfdzieci jednak docenią je niezależnie od dodatków Jak zrobić kruche ciasteczka rodzynkowe z foremek – paleo, bez zbóż, cukru, nabiału ? mąka ziemniaczana – ¾ szklanki mąka kokosowa – ½ szklanki mąka migdałowa lub mąka kasztanowa – ¼ szklanki rodzynki – ⅔ szklanki jajka – 2 olej kokosowy – ¼ szklanki ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka soda oczyszczona – ¼ łyżeczki ocet jabłkowy albo(...)cytryny – ½ łyżki sól ( kłodawska lub himalajska ) – ¼ łyżeczki Do miseczki wbij jajka i wlej roztopiony (i ostudzony – nie gorący) olej kokosowy. Ubij je dobrze blenderem ręcznym, a następnie dosyp rodzynki i chwilę blenduj, aż rodzynki rozpadną się na kawałki, ale nie za drobne. Dodaj wszystkie pozostałe składniki poza octem jabłkowym albo sokiem z cytryny i dobrze wymieszaj
PaleoSMAKzawsze mogą korzystać z produktów mącznych i nie wyobrażają sobie naleśników bez ukochanej mąki pszennej. Niestety tutaj są w błędzie, można przygotować pyszne naleśniki bezglutenowe , zapraszam wszystkich do wypróbowania przepisu. Ciasto na naleśniki ¾szklanki ziemniaczanej ¼szklanki mąki ryżowej 1 szklanka mleka migdałowego, lub kokosowego, ewentualnie można zastąpić wodą gazowaną 2 jajka szczypta soli cukier waniliowy, w wersji „na słodko(...)rozgrzewamy, gdy będzie gorąca wylewamy ciasto i smażymy z dwóch stron. Naleśniki bezglutenowe podajemy z ulubionymi owocami, doskonałe są również z brzoskwiniami, miodem lub prażonymi migdałami. Łączny czas Czas pieczenia Czas przygotowania Liczba porcji Liczba kalorii w porcji 30 min 20 min 10 min 8 120 kalorii
Naleśnikiszklanki mąki pół szklanki cukru (mniej jeśli banany są bardzo słodkie) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 6 łyżek oleju (ja użyłam kokosowego, może być także roztopione masło) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego W jednej misce rozgniatamy banany, dodajemy do nich olej oraz cukier, mieszamy. Następnie wbijamy jajka, dodajemy ekstrakt waniliowy i sól. Całość(...)sodę. Suche składniki przesypujemy do mokrych i dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem (w przypadku formy silikonowej). Gdy pieczecie ciasto w zwykłej keksówce to jej spód wyłóżcie papierem do pieczenia, a boki wysmarujcie masłem. Pieczenie: Temperatura - 170ºC Czas - 45 minut (sprawdźcie po 40 minutach patyczkiem) Po upieczeniu ciasto wyjmijcie i zostawcie na ok. 5 minut
Cooking Monstermnie wszystkie z instrukcją "wsyp szklankę cukru do ciasta, pół szklanki do masy" odpadają. Przepis na tę wersję jest banalnie prosty, w dodatku nie wymaga pieczenia, bo ciasto robimy na patelni jak omlet. Dzięki temu, że domowe Kinder Pingui robi się bardzo szybko często zabieramy je ze sobą w podróż. Ta wersja jest również(...)drugie śniadanie czy podwieczorek. Nie kupuj - zrób w domu Porównanie składu Producent przekonuje, że „Kinder Pingui to pyszny batonik z delikatnym biszkoptem, puszystym mlecznym nadzieniem i chrupiącą czekoladą bez barwników i konserwantów , który daje dzieciom dużo radości, a mamom pewność, że dają swoim pociechom przekąskę najwyższej jakości” Patrząc na skład takiej pewności nie mam. To nie jest
lady-och-mistrzyni.blogspot.compolewa czekoladowa (czekolada gorzka bez cukru z olejem kokosowym) Przygotowanie: W małym garnku roztapiamy olej kokosowy. Gdy już jest płynny, dodajemy do niego kakao i mieszamy aż składniki ładnie się połączą i nie będzie grudek. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. W dużej misce miksujemy jajka, erytrol, sól i mleko kokosowe, ekstrakty jeśli ich używamy. Gdy masa(...)jajecznicę zamiast deseru ;) Do połączonej czekoladowej masy dosypujemy partiamy (na około 3 razy) mąkę kokosową i miksujemy, aż wszystko się połączy. I masę na babeczki lub donuty mamy gotową ;) Teraz wystarczy tylko wysmarować foremki niewielką ilością masła lub oleju kokosowego i ponakładać masę do foremek. Pieczemy około 15-20 minut (u mnie 17) w 160˚C, tryb góra-dół
Jak gotować i nie zwariowaćOkazuje się, że smakuje prawie jak zwykły biszkopt. Ba, jest nawet lepszy, bo nie jest taki suchy ;) Składniki: 5 jajek Szczypta soli 150g serka śmietankowego bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Słodzidło do smaku – u mnie około 100-150g ksylitolu (może być zamienione na erytrol, najlepiej zmielony na cukier puder(...)pieczenia i ubijamy jeszcze chwilkę. Michę z białkami odkładamy na chwilę na bok. W drugiej misce miksujemy żółtka, słodzidło, serek śmietankowy i ekstrakt waniliowy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Masę z żółtkami przelewamy do białek i delikatnie mieszamy. Chcemy, żeby masa była puszysta, więc nie można mieszać zbyt długo. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia albo bardzo
Jak gotować i nie zwariowaćDziś zapraszam Was na kefirowo maślankowe placuszki z suszonym jabłuszkiem. Idealne na śniadanie, jak i kolację. W każdym placuszku zatopiłam krążki suszonych jabłek, a całość
Słodkie okruszkiNadziewane patisony to alternatywa dla faszerowanej cukinii. W smaku są mniej wodniste niż cukinia, bardziej kremowe i delikatne. Z racji małego gniazda nasiennego nie mieszczą tyle
KucharzycaPascha nie jest tradycyjnym daniem wielkanocnym w naszej rodzinie. Powiem więcej…nigdy wcześniej jej nie jadłam i nie wiem jak ta tradycyjna smakuje. Ale w
Mienta blog