kokosowe bez pieczenia - 5000 przepisów (strona:210/334)

Ciasteczka zbożowe nadziewane kokosem i daktylami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegański) 157

kopiaste łyżki kakao (wersja jasna bez kakao) -ksylitol lub inna substancja słodząca (można też dodać dwie miarki ulubionej odżywki białkowej) *można dodać cynamon lub inne przyprawy Nadzienie i polewa -wersja kakaowa: masło kokosowe -wersja jasna: daktyle (namoczone, odsączone i zblendowane na mus) -tabliczka gorzkiej czekolady Płatki owsiane, len, sezam, słonecznik, wiórki kokosowe wymieszać i zmielić na drobniejsze kawałki(...)kakao i ksylitolem do mieszanki płatków. Olej kokosowy zalać gorącą wodą i poczekać aż się rozpuści. Dolać do naszej mieszanki płatków i wymieszać. Jeżeli masa jest za sucha to dolać więcej wody. Formować ciastka z wgłębieniem (zrobiłyśmy to za pomocą ringo i szerokiej nakrętki od butelki np. po smoothie do wyciskania dziury). Piec w 180°C przez 15-20 minut

Candy Pandas
RUSTYKALNE CIASTKA BEZ CUKRU I JEGO SUBSTYTUTÓW 148

mąki z samopszy, 1/2 szklanki mąki gryczanej, 1/2 szklanki rodzynek, 1 garść płatków lub wiórek kokosowych (opcjonalnie), 2 łyżki masła kokosowego,  1 łyżka cynamonu, 150 ml wody. Wykonanie: Umieszczamy w misce mąkę, rodzynki, płatki kokosowe i cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy masło kokosowe i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 10-15 minut. Następnie wyrabiamy ciasto. Ewentualnie dodajemy trochę więcej(...)wyboru dwie metody: ● odrywamy po kawałku ciasta i formujemy ciasteczko  lub ● rozwałkowywujemy całość lub większą część ciasta i wykrawamy wybrane kształty.  Ciacha wykładamy na blachę do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Pieczemy 15 minut w funkcji termoobieg. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Bezglutenowe batoniki jaglano-bakaliowe 111

płatków migdałowych, 1 szkl posiekanych orzechów włoskich (można innych), 1/2 - 1 szkl kandyzowanej skórki pomarańczowej, 1 dojrzały banan, 1/2 szkl ziaren słonecznika (można ewentu alnie dodać sezamu, wiórków kokosowych lub siekanych suszonych śliwek) Ewentualnie - 2 łyżki miodu na dosłodzenie Mleko zagotować z dwoma łyżkami brązowego cukru. Na gotujące się mleko wsypać kaszę jaglaną, przykręcić ogień i zostawić lekko pyrkającą(...)miarę jednolita, gęsta masa. Masę należy wyłożyć na blachę wyłożoną papierem (blacha średniej wielkości). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, bez termoobiegu na 20 minut. Po tym czasie włączyć termoobieg na 10 minut i piec dalej. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego przestygnięcia. Pokroić w batony i przechowywać w lodówce. Można zrobić wersję deluxe i pokrojone batony

Ze smakiem bez glutenu
Makowiec z masą kajmakową 203

Makowiec od zawsze kojarzył nam się ze świętami.  Najlepszy to ten w którym zawsze było dużo maku.  To moje pierwsze święta bez glutenu. Wiedziałam, że nie będę mogła jeść niektórych potraw. Nie stanowiło to dla mnie żadnego problemu. Jednak nie wyobrażałam sobie, że nie mogłabym skosztować pysznego, miękkiego i aromatycznego makowca. Wzięłam sprawy w swoje ręce. Poszukując(...)jajek - 2 budynie czekoladowe - 100g cukru brązowego - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 60 ml mleka - 1/2 szklanki wiórek kokosowych - 3 łyżki skórki pomarańczowej - 100g rodzynek - 3 łyżki płatków migdałowych - tabliczka gorzkiej czekolady - puszka masy kajmakowej - łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia - 3 łyżki masła Sposób przygotowania: Rodzynki zalewamy wrzątkiem  i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wylewamy wodę

Pan i Pani Smith w kuchni
Puddingowe babeczki ryzowe, bezglutenowe, bez mleczne 203

smaczną przekąską wprost do pudełka! Puddingowe babeczki ryżowe, bezglutenowe, bez mleczne łyżeczka oleju kokosowego 220 ml mleczka kokosowego 100 ml ryżu do risotto (u mnie Uncle Ben's) szczypta kardamonu kawałek skórki z cytryny szczypta soli 3 łyżeczki syropu z agawy, lub klonowego 3 łyżeczki wiórków kokosowych W rondelku rozpuszczamy olej i podsmażamy na nim ryż do momentu(...)kolejne 5 minut. Po tym czasie dolewamy 2 łyżeczki syropu, mieszamy i wkładamy ryż do foremek na babeczki (u mnie 5 sztuk). Posypujemy je wiórkami, skrapiamy pozostałym syropem. Pieczemy ok 10 minut w piecu nagrzanym do 180 st.C. Studzimy w foremkach

Dzieje kuchennej Wiewióry
Orkiszowy Dobrodziej – zawsze Ci się upiecze 141

misę i odstawiłam w ciepłe miejsce. U mnie to "koło grzejnika" Następnie przełożyłam do keksówki i zostawiłam na godzinkę. Chleb powinien podwoić objętość. I włożyłam do piekarnika. 5 minut piekł się w 230 stopniach, a następne 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu od razu wyciągnęłam z foremki. Odczekałam nieznacznie , aż przestygnie i zrobiłam pyszniutkie kanapeczki z łososiem pacyficznym Premium(...)towarzystwie żurawiny. Kochani Orkiszowy Dobrodziej all'italiana ma cudowny smak. Do tego ulubione wytrawne winko... I możecie uwierzyć lub nie...Dobrodziej poszedł cały ! Bez mrugnięcia okiem. To wyjątkowy chleb. Posmarowany, jeszcze ciepły, olejem kokosowym robi niesamowite wrażenie. U mnie zagości w Wigilię. Bo chcę aby te Święta były  NATURALNIE ZDROWE

Z Kuchni Do Kuchni
Naleśniki bezglutenowe 181

bezglutenową i nie zawsze mogą korzystać z produktów mącznych i nie wyobrażają sobie naleśników bez ukochanej mąki pszennej. Niestety tutaj są w błędzie, można przygotować pyszne naleśniki bezglutenowe , zapraszam wszystkich do wypróbowania przepisu. Składniki: ¾szklanki ziemniaczanej ¼szklanki mąki ryżowej 1 szklankamleka migdałowego, lub kokosowego, ewentualnie można zastąpić wodą gazowaną 2jajka szczypta soli cukier waniliowy, w wersji „na słodko” olej(...)rozgrzewamy, gdy będzie gorąca wylewamy ciasto i smażymy z dwóch stron. Naleśniki bezglutenowe podajemy z ulubionymi owocami, doskonałe są również z brzoskwiniami, miodem lub prażonymi migdałami. Łączny czas Czas pieczenia Czas przygotowania Liczba porcji

Naleśniki
Kawa kuloodporna– bulletproof coffee 199

Gdy pierwszy raz usłyszałam o bulletproof coffee pomyślałam od razu „nie, to nie dla mnie”. Jednak na szczęście coś mi nie dawało spokoju i

Słodkie okruszki
KETO KRAKERSY SEROWE (keto, LCHF, bez glutenu) 362

której można uformować kulkę. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie lub zbyt suche należy dodać wody lub mąki, ponieważ mąka kokosowa w zależności od producenta ma inne makro oraz konsystencję i różnie chłonie płyny. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na papierze i uformować ugniatając ręką bardzo płaski placek. Ja formuję prostokąt i później kroję z niego mniejsze ciasteczka(...)papierze by uzyskać ciasteczka serowe. Osobiście wolimy cienkie ponieważ są cieńsze i bardziej chrupiące. Ciasto przed pieczeniem można dodatkowo posypać ulubionymi przyprawami jeśli lubicie bardziej wyraźne w smaku. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika na ok 15 minut i piec w temperaturze 210-220 ° C (termoobieg) obserwując by nie przypaliły się za bardzo. Po upieczeniu ciasto pokroić na kwadraty

Ola la LCHF
Szpinakowy tort z pandami na 23 urodziny (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 105

szczyptą soli. Do żółtek dodać zieloną masę, wymieszać całość i przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, znów całość wymieszać. Zieloną masę delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Połowę masy wlać do tortownicy wyłożonej wcześniej upieczonymi pandkami a drugą do drugiej tortownicy. Obie piec w 180’C ok 15-20 minut (zawsze należy sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest dopieczone(...)pandkami, uwolnić go od obręczy za pomocą noża i ostrożnie wyjąć z formy, do której włożyć nowy papier do pieczenia i upiec drugą część ciasta. 3) Szpinakowe ciasto jest dość wilgotne i nie trzeba go później namaczać ale jeśli pieczemy je dzień wcześniej należy trzymać je we worku aby nie obeschły KREM JAGLANO-WANILIOWY Kaszę 3 razy przepłukać

Candy Pandas
Ciasto czekoladowo-bananowe 129

Zachęcam do przygotowania ciasta, które ma nieco inną strukturę niż tradycyjny biszkopt czy babka. Poniższe ciasto jest miękkie i ma lekko musową konsystencję. Do jego przygotowania

Ugotować
Proteinowe pancakes owsiane :) 180

Jakoś dawno nie jadłam placków, bo ostatnio niemalże codziennie pojawia się u mnie owsianka. Zatem był to dobry pretekst, aby przygotować nowy miks "pankejkowy". Przy okazji

Zdrowie na języku :P
Sernikowe renifery na makowym spodzie (bez glutenu, cukru białego) 181

noskiem? 😊 Serniczek jest korzenny z dodatkiem czekolady bez białego cukru Torras , na makowo-kokosowym spodzie. Precelki posłużą jako rogi (możecie użyć zwykłych, my mamy bezglutenowe) a cukierki jako noski. Oczęta natomiast możecie zastąpić czekoladowymi groszkami 🎄    Składniki (śr: 21 cm) Makowy spód -30g maku mielonego -50g mąki kokosowej -50g mąki ryżowej -1 jajko -mleko/woda Czekoladowy(...)wymieszać, dodać rozmieszane jajko z ok 1/2 szkl. wody lub mleka. Całość zagnieść, można dodać więcej wody/mleka aby ciasto nie było suche. 2. Ciastem wyłożyć spód tortownicy i wyrównać. Piec w 170’C ok 15-20 minut do zarumienienia, wystudzić. CZEKOLADOWY SERNIK 3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 4. Ser, twaróg, rozpuszczoną czekoladę i kakao zblendować na gładką masę

Candy Pandas
OWSIANO - JAGLANE CIASTECZKA FIT OREO 101

Moje dzieciaki zjadają je bardzo chętnie, a ja bez wyrzutów sumienia osładzam sobie nimi chwilę z kawą, nie martwiąc się o zbędne kalorie. SKŁADNIKI NA CIASTKA: 100 g daktyli suszonych 0,5 szklanki wody 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej 0,5 szklanki suchych platków owsianych 4 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao PRZYGOTOWANIE: daktyle(...)dodaję olej kokosowy i jeszcze chwilę blenduję łączę mus ze suchymi składnikami i wyrabiam ciasto ręką  wkładam ciasto na ok 20 minut do lodówki      6. gdy ciasto trochę stwardnieje formuje równe kuleczki i rozpłaszczam je między dwoma                  kawałkami papieru do pieczenia (ciasto jest trochę klejące

Upiecz sobie babeczkę
Słoneczka (Aspirynki) 192

Następnym razem bez pomocnika ani rusz! 😃 Przepis zaczerpnięty ze strony  moje wypieki .  Składniki: ciasto: mąka pszenna 400 g, margaryna lub masło 250 g, śmietana 2 łyżki, żółtka 3 szt, lukier: białko 1 szt, cukier puder 150 g, dodatkowo: dżem 1 mały słoik, (ja część ciastek przełożyłam dżemem malinowym, a część marmoladą truskawkową), wiórki kokosowe, Sposób przygotowania: Mąkę(...)średnicy 2,5- 3 cm. Białko z cukrem umieszczamy w miseczce i mieszamy za pomocą łyżki lub miksera, aż powstanie gładki lukier. Ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i połowę  z nich smarujemy cienką warstwą lukru.  Piec w temperaturze 180 st. C przez 15 min. do zezłocenia. Upieczone ciastka odstawiamy do ostygnięcia. Ciasteczka przekładamy dżemem

kulinarne odsłony pati