Pascha nie jest tradycyjnym daniem wielkanocnym w naszej rodzinie. Powiem więcej…nigdy wcześniej jej nie jadłam i nie wiem jak ta tradycyjna smakuje. Ale w
Mienta blogTofu najczęściej przyrządzam marynując je w przyprawach, a następnie smażąc na patelni. Tym razem zrobiłam nuggetsy – tofu zblendowałam, obtoczyłam w panierce, a na koniec upiekłam
Via GustoNa długie jesienne wieczory idealne są ciepłe i zdrowe przekąski – takie jak pieczone jabłka. Świetnym pomysłem są nadziewane jabłka, które mogą nam zastąpić deser. Przepis
Via GustoBezglutenowa wersja klasycznej szarlotki. Równie pyszna i pachnąca :) Dzięki mące z pestek arbuza, ciasto ma przyjemny, lekko orzechowy posmak. Nigdy nie dosładzam jabłek, bo dla mnie
Mienta blogweekend sugerujemy Wam postawić na marchewkowe słodkości 😉 To kolejny przepis, który nie jest bez glutenu i nie wszystkim czytelnikom co prawda może to odpowiadać. Otóż wyjaśniamy, że na diecie bezglutenowej jesteśmy już od kilku lat, nasza tolerancja na to białko już nie jest tak restrykcyjna, dlatego z przyjemnością czasami wracamy do takich mąk jak orkisz czy żyto(...)pełnoziarnistej drobno mielonej -100g mąki arachidowej Bakal -100g mix 4 ziaren Bakal - ½ szkl. ksylitolu - ¾ szkl. gładkiego musu ze słodkich jabłek - ½ szkl. oleju kokosowego -1 ½ szkl. drobno startej marchewki -płaska łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym -mniej niż pół łyżeczki sody oczyszczonej Krem kokosowy -śmietanka z jednej puszki mleka kokosowego -kostka naturalnego tofu -ksylitol (według indywidualnych preferencji
Candy Pandasprzeświadczeniem, że nie bardzo mi to się spodoba. Ku mojemu zaskoczeniu, kubki smakowe wybuchły. Dostałam ślinotoku i pochłonęłam całkiem pokaźną ilość. Obecnie jestem na etapie pałaszowania całego owocu bez żadnych dodatków. Rozumiem jednak, że nie każdy tak może i potrzebuje tego typu przepisu. Spójrzcie na to jednak z innej perspektywy. Czy mój przykład nie jest idealny? Czy wasze dzieci(...)też po setnej propozycji dania, które zazwyczaj lądowało na podłodze, nie mogłyby się przekonać się, że danie to może być jednak smaczne? Kasza w innym wydaniu znajduje się tu: Kokosowa jaglanka z ukrytym warzywkiem. Jak jednym daniem wzbogacić dietę niemowlaka i mamy? Jaglanka na awokado i buraczku. Szaleństwo witamin w jednym daniu dla niemowlaka 1 mały burak 1/3 szklanki kaszy
KrupeczkiZapraszam na batoniki bez pieczenia, bez cukru, bez glutenu, bez nabiału i konserwantów. Sa pyszne, pożywne i bardzo zdrowe! Powiedziałabym znakomite! Przygotowane na bazie mielonych daktyli i to właśnie masa daktylowa trzyma pozostałe składniki. Ile ich będzie zależy tylko od Ciebie, bo opcji do modyfikacji jest bez liku. U mnie na początek dodatkiem(...)pasty wmieszać kakao, poping z quinoa (lub amarantusa) i nasiona słonecznika. Najlepiej dodawać porcjami, tak by masa daktylowa pozostała plastyczna. Mieszałam ręką. Jeśli sypniesz za dużo dodatków, dodaj oleju kokosowego, by uplastycznić masę ułóż masę między dwoma płatami folii spożywczej i rozwałkuj na dowolną grubość. Pokrój ostrym nożem na równej wielkości kawałki. Przełóż batoniki kawałkami pergaminu i przechowuj w lodówce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szklanki + 2 łyżki mleka kokosowego 1,5 łyżki soku z limonki 3 łyżeczki masła orzechowego 1/2 łyżeczki przyprawy curry (bez soli) 1/3 łyżeczki słodkiej papryki szczypta gałki muszkatołowej szczypta imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżka wiórek kokosowych 1 łyżeczka octu winnego białego sól 1/3-1/2 szklanki wody Sposób wykonania: Bulion – czas przygotowania ok. 1 godzina Warzywa na bulion dokładnie myjemy(...)Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na średnim ogniu ok. 1 godzinę. Chipsy z batatów Rozgrzewamy piekarnik do 180C. Połówkę batata kroimy w cieńkie plasterki i kładziemy na papierze do pieczenia. Pieczemy na termoobiegu, aż plasterki zaczną się rumienić ok. 15-20 minut. Krem – czas przygotowania ok. 30 minut Gdy bulion jest gotowy wyciągamy warzywa z wody i przekładamy
Fill The BowlJeśli nie możecie pozwolić sobie na upieczenie i zjedzenie pierniczków ze zwykłej mąki to jest to alternatywa dla was. Ciasteczka wychodzą puszyste, mięciutkie i to od
Gotowanie...to proste !Coś małego i pysznego – czyli kokosanki z kleksem z ulubionego dżemu. Taki szybki sposób na wykorzystanie białek po upieczeniu tarty albo ciasteczek . Dżemowy kleks zapewnia fantastyczne
Słodki sentymentNaszła nas kiedyś ochota na wykorzystanie żurawiny zalegającej w zamrażarce. Dodatkowo spodziewałyśmy się koleżanki na herbatce więc szybko wykonałyśmy taki torcik w rustykalnej formie (fajnie jest
Candy PandasTen moment kiedy dowiadujesz się, że za niedługo odwiedzą Cię goście a nie masz czym ich poczęstować!? Przybywam z pomocą moi kochani 💪O ile macie maślankę
Zdrowie i pysznie na talerzuNajszybsze i uwielbiane przez wszystkich muffinki z bananami – wystarczy jedynie wymieszać składniki i włożyć do piekarnika. Z bananami zawsze idealnie łączy się czekolada – stworzyłam
Via Gustobez problemu można sobie poradzić. Proszę się częstować :)) Składniki : - około 1 kg mąki. Na zaczyn : - 250 ml mleka, - 2 łyżeczki cukru, - 7 g drożdży suszonych. Wszystko wymieszać i odstawić do czasu, aż zaczyn ruszy. Dodać zmiksowane razem : - 3 jajka, - 200 ml oleju. Wszystko wymieszać , podzielić na dwie części. Do pierwszej dodać : - 150 g wiórków kokosowych i tyle(...)koła o grubości około 3 - 4 mm. Na koło ciemne nakładać jasne, jeszcze raz lekko rozwałkować. Wyciąć trójkąty, zwinąć rogaliki i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut. Przygotować syrop gotując składniki do lekkiego zgęstnienia : - 300 g cukru, - 300 ml wody, - 2 łyżki cukru waniliowego. Upieczone rogaliki smarować syropem dwukrotnie
Przepisy MikołajaRogaliki drożdżowe są bardzo proste do zrobienia. Jeśli potrzebujecie deseru na ostatnią chwilę to jest strzał w dziesiątkę. Świetnie pasują do popołudniowej kawy, sprawdzają się jako
Dieta bez mleka