To już czwarty wypiek zainspirowany niedawnym konkursem na naszym blogu. Dziś urocza odsłona przepisu nadesłanego przez Aleksandrę . Pierwotnie był to tort jednak w tym czasie
Candy PandasCiasto cytrynowe jest miękkie i wilgotne, dzięki dodatkowi kefiru. Smak cytryny, ze względu na dużą zawartość soku i skórki cytrynowej, jest w tym wypieku dominujący i
Smakołyki BerenikiTa szarlotka powstała z potrzeby chwili, kiedy bardzo chciało mi się zjeść coś słodkiego, ale przy okazji zdrowego i bezglutenowego. Akurat miałam ugotowany
To co kochamPlacki z kaszy manny i płatków owsianych. U mnie wszyscy domownicy, w szczególności ci najmłodsi, po prostu uwielbiają najróżniejsze placki i placuszki. Robię ich naprawę dużą
Słodkie okruszkiCo uwielbiam przygotowywać (piec, gotować etc.) najbardziej??? Ktoś z Was wie? Odpowiedź wcale nie jest oczywista choć moje dzieci zapewne by ja znały. CIASTECZKA!!! Piekę je
Dzieje kuchennej WiewióryWraz z moim zamiłowaniem do pieczenia zaczęłam szukać innych pomysłów na bajaderki (czy też ziemniaczki). Za każdym razem były co raz lepsze i co raz mniej przypominały ciastka z resztek. Bajaderki w czekoladzie są najbardziej wykwintne ze wszystkich, które do tej pory zrobiłam. Do ich przygotowania można wykorzystać suche kawałki babki, biszkoptu bez kremu albo specjalnie upiec(...)masła opcjonalnie: 50g cukru (jeśli ciasto nie jest zbyt słodkie) polewa: 150g gorzkiej czekolady (min 70% kakao) 1 łyżka oleju kukurydzianego (lub masła) opcjonalnie: orzechy lub wiórki kokosowe do posypania Rodzynki namoczyć w rumie o odstawić na godzinę. Zmielone ciasto wymieszać z kakao, skórką pomarańczy, orzechami i cukrem (jeśli wolimy bardzie słodkie smaki). Śmietankę zagotować, dodać masło i odstawić
Obiad gotowyGdy pierwszy raz podałam rodzinie ten cynamonowy ryż zapiekany z jabłkami poprosiłam Najstarszego syna o wystawienie oceny. Zapytałam ile punktów, w skali od 1 do 10
Lamarida.plKolejny efekt spontanicznego pieczenia, nie mając kompletnie żadnego zamysłu, co to ma być w ogóle za wypiek 😂 A koniec końców wyszło coś wspaniałego! Zmieszałam kilka
Zdrowie na języku :Posłodę ponurego i deszczowego dnia proponuję wyśmienite ciasteczka krucho drożdżowe bez wyrastania, po prostu rewelacja. Ostatnio przeglądając przepisy Pawła Małeckiego natknęłam się na te właśnie ciasteczka, oryginalne były z wróżbą w środku ja zamiast papierków włożyłam pyszną marmoladę wieloowocową ORZECH . Przepis troszkę zmieniłam bo nie miałam oleju kokosowego, zastąpiłam go zwykłym. Zapraszam do wypróbowania bo przepis jest banalnie prosty(...)kształcie kwiatka kółeczka na środku układamy po 1/2 łyżeczki twardej marmolady i zlepiamy kwiatkowe brzegi. Ciastko układamy spodem tak jak byśmy je sadzali na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 12 minut na złoty kolor.Upieczone ciasteczka można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliMasa Makowa i pianka kokosowa 4 białka 100 g wiórków kokosowych 1/3 szklanki cukru Masa makowa własnej roboty, albo wersja dla leniwych 1 puszka maku Wykonanie: Z podanych składników na ciasto wyrabiamy jednolitą masę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 45 minut. Blaszkę kwadratową wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto ścieramy na grubych oczkach dociskając na koniec nieco(...)łyżką. Wykładamy na mak Ciasto pieczemy w temp. 180*C przez 40-45 minut Ciasto jest bardzo, ale to bardzo smaczne! Ktoś kto kocha mak będzie tym ciastem oczarowany! Ciasto szybkie do zrobienia, tanie no i jak wspominałam smaczne :) *** Wszystkim kobiecym blogowiczką życzę w Dniu Kobiet wszystkiego Najlepszego! Aby mogły jeść wszelkie słodkości bez skutków ubocznych :) Najlepszego
W Moim Magicznym Domułyżki mleka kokosowego 1 łyżeczka agawy/miodu 1/2 łyżeczki soli banany 1 banan (w plastrach) karmel z daktyli 100g daktyli + wrzątek 3 łyżki mleka kokosowego 1 łyżeczka stewii z erytrytolem dla extra słodkości śmietanka kokosowa 1 puszka mleka kokosowego (koniecznie puszka! Najlepiej wcześniej włożyć do lodówki, tak by się rozwarstwiła na śmietankę kokosową i wodę) 1/3 szklanki mleka kokosowego 2 łyżeczki(...)garnek kładziemy metalową miseczkę. W misce mieszamy ze sobą olej kokosowy, kakao, stewię i 3/4 szklanki mleka. Mieszamy dokładnie nie doprowadzając do przegrzania czekolady. Wyłączamy gaz i dodajemy resztę składników, w tym banany (najlepiej je wcześniej pokroić w plasterki). Blenderujemy. Przekładamy do małej, okrągłej formy wypełnionej papierem do pieczenia (im mniejsza forma, tym mniejszy spód i grubsze warstwy). Pieczemy
Fill The BowlDodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Gotowa masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec w tem. 160-170 C, ok. 35-40 minut.Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 2 budynie waniliowe bez cukru cukier puder do smaku 25 dag masła Z mleka i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem, dodać(...)łyżki cukru kryształu 1 galaretka zielona Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przesmażyć z cukrem. Dodać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę smażyć bez przykrycia. Masa biała: 1 szklanka cukru kryształu 3 szklanki słodkiego mleka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 25 dag masła W 1 szklance mleka rozrobić mąkę pszenną, mąkę
Apetyczna babeczkainspiracje na ciasteczka: Pyszne pierniczki last minut z lukrem Miękkie pierniczki wedlug Anny Starmach Orzechowe ciasteczka choinki Pyszne pierniczki last minut z lukrem Kruche ciasteczka z bezą Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym(...)gwiazdki pierniczki Lukrowane pierniczki Owsiane ciasteczka Zielone pierniczki choinki Ciasteczka-choinki cytrusowo maślane Kruche piernikowe ciasteczka Piernikowe kolorowe gwiazdki Popękane czekoladowe ciasteczka Choinki z piernika Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Bezglutenowe ciasteczka czekoladowo-orzechowe Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 200 g mielonych orzechów laskowych 170 g cukru 45 g kakao 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka
Kulinarne przygody Gatitymleka sojowego 100 g oleju roślinnego (kokosowy najlepiej się tu sprawdzi) 150 g cukru szczypta soli nadzienie: 3-4 czubate łyżki cukru trzcinowego czubata łyżka cynamonu 100 g oleju kokosowego (2 czubate łyżki gdy jest w formie stałej, zimny) Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuść drożdże z 1-2 łyżkami cukru i odstaw na 10-15 minut, aż się obudzą. Mąkę(...)rulon i pokrój na 4-5 cm ruloniki. Układaj je pionowo w formie wyłożonej papierem do pieczenia zastawiając około 1 cm luz pomiędzy nimi. Odstaw jeszcze na pół godzinki na ostatnie wyrastanie przed pieczeniem. Piecz w temp. 170-180 C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez 30-40 minut. Po lekkim przestudzeniu ciasta można je posmarować
greenscarfletniej wody - 1 łyżka oleju kokosowego - 15 g drożdży - odrobina cukru kokosowego Dodatki - sos czekoladowy czyli zbelendowane truskawki z kilkoma daktylami i kakao - ilość zależy do wielkości pizzy i grubości sosu - wszelkie sezonowe owoce: truskawki, borówki, kiwi, winogrono itd. Wykonanie Do miseczki wlewamy letnią wodę a następnie dajemy pokruszone drożdże, odrobinę cukru kokosowego oraz łyżkę mąki. Całość mieszamy(...)pozostawiamy aż drożdże wyrosną. Następnie dodajemy resztę mąki oraz rozpuszczony olej kokosowy. Całość łączymy i zagniatamy. Pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na kaształt pizzy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut. Kiedy pizza delikatnie przestygnie smarujemy ją sosem czekoladowym a następnie układamy ulubione owoce. Pizza najlepiej smakuje kiedy jest lekko
Health-Fit-LifeWitajcie :) Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez domowej babki. Za każdym razem piekę inną. Dobrze, że nie brakuje mi pomysłów. Osobiście na świąteczny stół bardzo polecam Wam własnie tą babkę. Upieczona na jogurcie naturalnym jest niezwykle mięciutka i wilgotna. Pięknie pachnie kokosem i cytryną. Chcecie się przekonać? To koniecznie upieczcie, a ja smacznego Wam życzę. Zapraszam :) Podczas świątecznej(...)jajka pół szklanki cukru 100 ml oleju 20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego pół szklanki mąki krupczatki półtorej szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: cukier puder do oprószenia babki bułka tarta do oprószenia formy masło do posmarowania formy Wykonanie: 1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy
Izabelawkuchniowsianych 1 banan łyżka siemienia lnianego łyżka oleju kokosowego łyżka masła orzechowego odrobina mąki do podsypania Płatki owsiane i siemię lnianie umieścić w malakserze i zmiksować na ,,pył", przełożyć do miseczki. Dalej zmiksować banana z dodatkiem niewielkiej ilości wody na gładki mus i połączyć ze składnikami suchymi. Dodać roztopiony olej kokosowy i masło orzechowe, podsypać mąką i uformować w kulkę(...)minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć ciasto, a następnie wylepić nim foremki na muffinki. Ja je najpierw delikatnie natłuściłam, oprószyłam mąką, na spodzie ułożyłam mały kawałek papieru do pieczenia, a potem zaczęłam wylepiać dno i boki foremek by uformować ,,koszyczki" z wgłębieniem na krem. Spody podpiekać przez ok. 10 minut w temp.220 stopni. truskawkowy krem
Kuchnia Ellietalarki półksiężyce migdały płatki do posypania ciasta i suszona żurawina, opcjonalnie wiórki kokosowe, tarte orzechy polewa: 2 łyżki masła, 3,5 łyżki kakao, 2 łyżki mleka + ewentualnie jak chcecie trochę cukru, ja robię gorzką polewę tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy, opcjonalnie papier do pieczenia Przygotowanie: Oddzielam białka od żółtek. Białka miksuję na sztywno, dodaję powoli żółtka(...)wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Wylewam ciasto na przemian, jak wyleje 2/3 ciasta to układam ćwiartki jabłek i przykrywam dalej resztą ciasta. Rozgrzewam piekarnik. Piekę ciasto w temp. 180C grzaniem góra-dół bez termoobiegu przez około 50-55 minut do suchego patyczka. Robię polewę, rozpuszczam masło, dodaję mleko, mieszam, gdy składniki się połączą dodaję kakao, mieszam trzepaczką
Zasmakuj Kuchnibez obaw, ba! - z wielką radością, podałam je swojej Jagódce. Była przeszczęśliwa. Najważniejszy był dla niej fakt, że są to C I A S T E C Z K A i chyba nawet smak nie odgrywał tu głównej roli. Wyszło mi prawie 50 ciasteczek, na degustację załapałam się też ja i mąż. Były naprawdę pyszne, rozkoszne! Będę piec(...)wysuszyć, zmielić i przygotować ciastka na bazie takiej mąki. Składniki na 40-50 ciasteczek: 1 szklanka mąki amarantusowej, 1 szklanka mąki z bezglutenowych płatków owsianych, 4 łyżki oleju kokosowego + 2 łyżki do polewy, 100 ml zimnej wody, 3 łyżki cukru kokosowego (lub więcej, jeśli lubimy słodki smak), 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego, 3 łyżki karobu + 1 łyżka do polewy
Jeść, by żyć w zdrowiulecimy ( ilość na 5-6 bułek): Składniki: ⅔ kubka mleka (robiłem i z kokosowym i z migdałowym) 240 g mąki z tapioki 74 g mąki migdałowej 40 g mąki kokosowej 40 g mąki z maranty trzcinowatej (zastapiłem raz mąką z amaratusa i bułki były trochę cięższe) 9 g zmielonych nasion chia 2 jajka łyżeczka soli 64 g masła klarowanego pół łyżeczki(...)mieszamy ponownie. Formujemy bułki (nie ubijamy mocno ponieważ wyjdą ciężkie) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 35-50 minut (w zależności od rozmiaru bułek) do czasu, aż będą lekko brązowe, a patyczek wbity będzie wychodził bez problemu. Naszą paleo bułkę przechowujemy w zamrażarce. Jaskiniowcy do dzieła Artykuł Paleo bułka, po prostu najlepsza. pochodzi
PaleoLifeMnie czeka pieczenie urodzinowego tortu dla córki i zanim wrzucę tu nowe przepisy, pokażę Wam coś totalnie na szybko :) Marcepanowe serca, popełniłam takie dla moich najkochańszych w przed-wigilijną noc, nie zjedzone jeszcze całkiem siedzą sobie w lodowce i nadal smakują bardzo dobrze, więc bez obaw można robić na kilka dni, choć może wtedy bez polewania sosem(...)słodkości, ja dałam tylko 4 duże łyżki ale ilość cukru w marcepanach sięga często ilości migdałów, a bywa i odwrotnie ;) ) - i moja innowacja tym razem - użyłam cukru kokosowego , przez co marcepan nie wyszedł biały, a karmelowy, no a smak oczywiście super :) Osobiście nie dodaję już żadnych olejków/aromatów, ani tłuszczu, wody, mleka czy czegokolwiek innego, po prostu migdały
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEcieście właśnie taki jest niezbędny.Inaczej ich po prostu nie ulepimy ,bo masa jest zbyt lejąca i nawet kasza manna nie pomoże.Jeśli macie ochotę na Poranną Rosę bez kulek,ale z masą serową znajdującą się pomiędzy warstwami ciasta to polecam moją , lekko zmodyfikowaną wersję. Składniki:mała ,kwadratowa blaszka o boku 20 cm Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową(...)łyżka cukru waniliowego 80 g wiórków kokosowych ,jeśli nie lubicie można pominąć Ser mielimy w maszynce .Mój był kremowy ,więc nie mieliłam. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać na jednolitą masę. Odstawić . Ciasto: 200 g masła 0,5 szklanki cukru 4 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml śmietany 18 % 3 łyżki kakao 3 łyżki
Ladylaura.widziany) 1 mały bardzo dojrzały banan Karmel: 1 l mleka sojowego (sojowego, to ważne) szklanka cukru 3 łyżki masła kokosowego/oleju kokosowego/roślinnego Polewa czekoladowa: 2 gorzkie czekolady (70% kakao) bez obaw, ciacha są tak słodkie, że nie zwrócicie uwago na to, że czekolada jest gorzka Przygotowanie: Z mąki, oleju, cukru i zblendowanego banana wyrobić ciasto (musi być twarde(...)wiem, ale warto). Dokładnie po godzinie karmel wygląda tak: Do karmelu dodać masło kokosowe i dokładnie wymieszać. Idealny karmel musi być gęsty i „odchodzić” od ścianek patelni. Wyjąć ciasto z lodówki i wykleić nim blachę uprzednio wysmarowaną delikatnie olejem roślinnym. Ciasto dodatkowo ponakłuwać widelcem. Piec w temp. 190 C około 20 minut. Na upieczone ciasto wykładamy lekko przestudzony
greenscarfUwielbiam szarlotkę mojej babci Jasi. Tego smaku nikt nie przebije, jest jedyna w swoim rodzaju.. krucha, mocno cynamonowo-jabłkowa. Trzymając się zdrowego stylu życia tęsknię
Czarnawisienka