mascarpone 1 łyżka cukru kokosowego bądź syropu klonowego 1 łyżeczka mąki pszennej 1 jajko Najpierw przygotowujemy nadzienie, mieszając ser z cukrem, mąką i białkiem jaja, całość powinna stworzyć jednolitą masę, którą następnie na pół godziny wstawiamy do zamrażalnika. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i przygotowujemy sylikonowe foremki na muffiny, bądź formę do ich pieczenia wykładamy papilotkami. W misce mieszamy(...)jeszcze ciastem, ilość zależy od nas, mnie np. podoba się to, że w niektórych miejscach farsz wyziera spod muffinki - żeby osiągnąć taki efekt nakładamy płaską łyżkę ciasta na wierzch, bez wygładzania, jak się położy tak leży. Pieczemy 25-27 minut, po czym sprawdzamy patyczkiem w miejscu, gdzie jest samo ciasto, jeśli jest suchy, muffinki można wyjąć z piekarnika. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkorozgnieść je, a następnie dodać do nich pozostałe składniki i uformować ciastka. Po 20 minutach mamy mega zdrowe, pożywne i smakowite ciasteczka, które ze szklanką zimnego mleka smakują świetnie:) Bez wyrzutów możecie dorzucić je dzieciom do szkoły jako drugie śniadanie albo zapakować do pracy - są bardzo sycące, dodają energii i dostarczają mnóstwa wartościowych składników. Na blogu znajdziecie też przepis(...)już trochę bardziej kaloryczne, bo na maśle, ale również z ogromem zdrowych dodatków:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 2 dojrzałe banany 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki słonecznika 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki siemienia lnianego 1/3 szklanki płatków migdałowych lub ulubionych orzechów (posiekanych) 1/3 szklanki suszonej żurawiny 0,5 łyżeczki cynamonu 1 czubata łyżka miodu WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury
Słodko-Słony Świat Ilonymasę z tej strony): 800-900 g pokruszonego ciasta (bez kremów i owoców; ja dodałam też pokruszone herbatniki), 1/2 szklanki mleka, ok. 1/2 szklanki cukru lub do smaku (ilość zależy od tego, jak słodkie były ciasta), 1/2 - 3/4 szklanki dowolnych bakalii (u mnie pestki słonecznika, orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki), ok. 350-400 g dżemu, marmolady lub powideł(...)kulę. Włożyć na pół godziny do lodówki. Wyłożyć ciastem prostokątną blaszkę (36x25cm). Chłodzić kolejne 30-40 minut. Nakłuć spód ciasta widelcem. Piec w 200 stopniach około 15-20 minut (gdyby ciasto rosło i wybrzuszało się podczas pieczenia, można bardzo delikatnie przekłuć bąble powietrza widelcem). Masa: ciasto bardzo drobno pokruszyć, zetrzeć lub zmiksować w robocie kuchennym. Zagotować mleko, cukier, masło
Lekcje w kuchnirożnych przyczyn nie mogę sobie pozwolić na to by na co dzień kupować produkty bio ale raz na jakiś czas robię zapas tych, bez których żyć nie mogę np. fig, chia czy oleju kokosowego. By jeszcze zdrowsze i smaczniejsze śniadania szykować bliskim od dość dawna szukałam kaszy i mąk z dawnych odmian pszenicy takich jak płaskurka, orkisz czy samopsza(...)manny kupiłam jeszcze kilka wyjątkowych dla mnie produktów m.in. łamane surowe ziarna kakaowca (pysznie korespondujące z bananami w babeczkach czekoladowych) i daktyle w proszku, które świetnie posłużyły do osłodzenia pieczonej owsianki piernikowej. Zarówno figi jak i ziarna kakaowca pysznie też pasowały do nocnej owsianki, która zjadłam dziś w pracy na drugie śniadanie :) Jeśli szukacie dobrej jakości produktów, albo takich, których
Dzieje kuchennej Wiewiórydodatkiem mojego ostatniego odkrycia, super-wartościowej pasty z leśnej czarnej jagody LiQberry . Jestem szczerze zauroczona tym produktem – w składzie pasty LiQberry znajdują się jedynie dziko rosnące owoce czarnej jagody, bez żadnych dodatków, konserwantów czy syntetycznych ulepszaczy. Produkt na tyle mnie zainteresował, że postanowiłam dowiedzieć się więcej. Owoce są ręcznie zbierane w ekologicznych lasach na Litwie, Skandynawii i w Polsce(...)cennych witamin, minerałów i składników odżywczych. MIGDAŁOWE GOFRY z JOGURTEM i PASTĄ z CZARNEJ JAGODY LiQberry Składniki na 4 gofry : 100g migdałów 25g oleju kokosowego 1 łyżka płatków owsianych błyskawicznych ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatki: jogurt naturalny 1,5%, pasta LiQberry z jagody czarnej leśnej, nasiona chia Wsypać całe migdały do robota kuchennego (lub młynka do kawy
DietologHej! Jak mijają Wam letnie dni? U mnie bardzo pracowicie, ale mimo to staram się znaleźć trochę czasu na ulubione zajęcia. 💗 Ostatnio udało mi się
Kuchnia EllieOd poniedziałku mam ferie, co oznacza ogromną ilość wolnego czasu. Spotykam się ze znajomymi, chodzę na Zumbę i jeżdżę na łyżwach, ale i eksperymentuje w kuchni
Czarnawisienkadodatkowo: wiórki kokosowe Sposób przygotowania: I. Przygotowanie ciasta Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy rozpuścić, gotować przez 5 min, po czym pozostawić do wystudzenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka dodać do masy, wymieszać i odlać pół szklanki na polewę. Do reszty dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą(...)delikatnie drewnianą łyżką z pianą z białek i wymieszać. Masę serową wyłożyć na masę kakaową. Ciasto można lekko przemieszać widelcem, tak powstaną większe wzory. Pieczenie: Piec ok godzinę (bez termoobiegu) w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i wystudzić. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem
Z notatnikawychodzi z mody. Proporcja ciasta jest przeznaczona na większą tortownicę o średnicy 24 cm; wtykając świeczki między maliny można z łatwością przekształcić je w okazały tort urodzinowy, którym bez problemu możesz wykarmić większą liczbę gości. Tort prezentuje się bardzo efektownie, przez co może sprawiać wrażenie pracochłonnego, w rzeczywistości jest bardzo prosty. To ciasto, jak każde z dodatkiem kakao(...)pieczenia 1 łyżeczka sody ½ łyżeczki soli 1 ½ szklanki brązowego cukru 2 szklanki mleka sojowego ½ szklanki neutralnego w smaku oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron) 7 łyżek malinowej konfitury Polewa: ¼ szklanki mleka sojowego 1 tabliczka ciemnej czekolady (min. 70%) ½ szklanki cukru pudru 1 łyżka oleju kokosowego świeże
Roślinna - blog wegańskiOstatnio staram się ograniczać słodycze, więc postanowiłam wymyślić jakiś zamiennik, bo niestety bez słodyczy życie nie jest takie koloroweJ Wpadłam na pomysł dietetycznych ciasteczek. Szczerze mówiąc mieszając składniki nie wiedziałam co z tego wyjdzie. Po prostu powrzucałam do miski wszystko co miałam pod ręką, i co wydawało mi się zdrowe J Mój instynkt kulinarny na szczęście mnie nie zawiódł(...)pieczenia · 0,5 łyżeczki cynamonu · 50 g suszonej żurawiny · garść rodzynek · garść płatków migdałowych · garść suszonych wiśni · 2 łyżki wiórków kokosowych
Mania GotowaniaZa nami baaardzo upalne lato pełne domowych lodów, zimnych deserów, orzeźwiających koktajli i lemoniad. Ciastek nie piekłam od kilku miesięcy, upał powodował, że na piekarnik
Upiecz sobie babeczkęCiasteczka kokosowo-bananowe to pomysł na wegańską i bezglutenową przekąskę na słodko. Poniższe ciasteczka są bardzo proste do przygotowania oraz mocno sycące. Do ich przyrządzenia będziecie
UgotowaćJak zapewne pamiętacie kilka dni temu miałam za ” zadanie bojowe ” przygotować tort urodzinowy dla mojego kolegi.Tomek zaskoczył mnie tym zadaniem o 6 rano , ale
Ostra na Słodkodzieła! Keto zapiekanka dyniowa Pyszna keto zapiekanka dyniowa to rewelacyjny pomysł na rozgrzewające śniadanie! Co nie oznacza oczywiście, że nie sprawdzi się podczas innych posiłków. Zresztą bez względu na porę dnia smakuje wyśmienicie! Dania Przekąska , Śniadanie Kuchnia Amerykańska Keyword boczek , dynia makaronowa , zapiekanka Porcje 3 porcje Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 25 minut Składniki 50 g boczku(...)długich włókien 0,5 szklanki gęstego jogurtu kokosowego 20 g pecorino (lub więcej - według uznania) 0,5 łyżeczki soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej 0,25 łyżeczki czosnku suszonego 2 szczypty pieprzu świeżo mielonego (do smaku) Sposób przygotowania Boczek i chorizo pokroić w niewielką kostkę i podsmażyć. W międzyczasie rozbełtać jajko z jogurtem kokosowym i przyprawami. Pecorino zetrzeć na tarce
Modern Cave GirlSpód: 200 g – 220 g ciasteczek owsianych dobrej jakości 2 czubate łyżki wiórków kokosowych 2 czybate łyżki nierafinowanego oleju kokosowego w temperaturze pokojowej Masa serowa: 500 g serka twarogowego naturalnego (jak Bieluch lub President Twaróg Delikatny Naturalny) 1/2 szklanki (125 ml) mleczka kokosowego ok. 4 szklanki (600 g) truskawek 1/2 – 3/4 szklanki (100 g-150 g) ksylitolu(...)szklanki (80 ml) gorącej wody Dodatkowo: świeże truskawki do dekoracji Przygotowanie: 1) Przygotować spód: ciasteczka zmiksować blenderem, dodać wiórki kokosowe oraz olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy (wcześniej spód formy wyłożyć papierem do pieczenia), wyrównać i ugnieść np. grzbietem łyżki, a następnie odłożyć do lodówki na kilka minut. 2) Truskawki umyć, delikatnie osuszyć, usunąć
Fitsweet.me