Dawno go nie piekłam, a o przepisie przypomniałam sobie robiąc porządki w szafce z bakaliami i znajdując w niej wielką pakę wiórków kokosowych. Właściwie nie potrafię powiedzieć czy to ciasto, czy chleb. Jest słodki, ale sam i na sucho smakuje tak sobie. Po wystudzeniu kroję go na kromki, zamrażam po kilka sztuk, a potem, w miarę potrzeby rozmrażam i mocno(...)opiekam w tosterze. Podaję z niskosłodzonym dżemem – dzisiaj był to dżem z owoców czarnego bzu (nowość wypatrzona w markecie). Doskonale smakuje również ze szklanką mleka, ale ja popiłam kawą Inką o smaku czekoladowym (kupiona po raz pierwszy, dla mnie rewelacja). Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyJakby je tak opisać w trzech słowach wyglądałoby to następująco: słodkie, małe i trochę pracochłonne ;). To są właśnie Słoneczka- kruchutkie ciasteczka z bezą na górze, przełożone maślanym kremem i obtoczone w wiórkach kokosowych. Warto poświęcić im trochę więcej czasu, efekt zadowoli każdego! Przepis pochodzi z książki Ewy Wachowicz "Ciasta". Ja robiłam z połowy porcji- wychodzi ich bardzo dużo. Polecam(...)miękkiego masła 2 jajka 2 łyżki kawy rozpuszczalnej+ odrobina wody 1 kieliszek spirytusu (u mnie kilka kropel aromatu rumowego) 100 g cukru Dodatkowo: 200 g wiórków kokosowych (zużyłam zdecydowanie mniej) Przygotowanie: Ciasto: Mąkę z masłem posiekać nożem na kruszonkę, dodać żółtka i śmietanę, zagnieść rękami w kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki
Nastoletnie Wypiekaniepieczenie, możecie także użyć surowej dyni pokrojonej w kostkę o wymiarach mniej więcej 3 x 3 cm. Wtedy zamiast na koniec dodajcie ją do rondelka wraz z marchewką, będzie potrzebowała więcej czasu na ugotowanie się. Na marginesie chciałam Wam podpowiedzieć co zrobić, żeby mieć upieczoną dynię zawsze pod ręką. Otóż ja gdy ją piekę robię to zawsze z większej(...)nich także między innymi trawę cytrynową, szalotkę imbir, kolendrę, imbir, galangal i skórkę limonki kaffir. Wszystkie pasty są bardzo aromatyczne i oczywiście można je przygotować również samemu w domu. Bez problemu kupimy je też w supermarketach, należny jednak pamiętać, że mogą one się różnić ostrością, dlatego w swoim przepisie oznaczyłam pastę gwiazdką, żebyście pamiętali o tym, żeby swoją
Kulinarne przygody Gatitysól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony czosnek granulowany zioła prowansalskie inne ulubione przyprawy Mąkę kokosową przesiać i wymieszać z mąką konjac, łupinami oraz przyprawami. Dodać wodę i wyrobić ciasto ręcznie do uzyskania elastycznej masy o konsystencji plasteliny. Ciasto umieścić między arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować średniej grubości, okrągły placek. Ciasto nie może być zbyt cienkie ponieważ jest(...)okazji Smacznego! — BTW 1 placka tortilli: 65 g, 70 kcal, B 3 g, T 2 g, W 3 g. Artykuł KETO WRAPY – TORTILLE (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu, jajek i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHFJeszcze chwilę ubijamy. Po czym dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C około 20 minuty. Masa budyniowo- bananowa: 6 żółtek ½ szklanki cukru 2 budynie waniliowe 750 mleka 200g masła 82% (bez dodatku oleju) 3 banany 1/3 szklanki spirytusu lub wódki Odlewamy 1/2 szklanki mleka(...)kremu budyniowego i całość mieszamy łyżką. Masa makowo- kokosowa: 6 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka maku 1 szklanka kokosu Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy cukier i miksujemy do czasu, aż się rozpuści. Na koniec dodajemy mak i kokos. Całość mieszamy łyżką, a następnie wylewamy na papier pergamin. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C. Polewa
Smakowy RajOstatnio z koleżanką piekłyśmy kokosanki. Szybkie, pachnące dla mnie trochę Princessą, na białkach. Przepis ze strony Domowe Wypieki Robiłam jakieś fotki telefonem, ale
W kuchni bez szafekSkładniki:- 2 szklanki mąki (u mnie 340g mąki orkiszowej typ750)- 150g ksylitolu (lub cukru)- 3 łyżki oleju (u mnie ciepły olej kokosowy )- 2 łyżeczki sody (ja dałam mniej- tylko10g, uważam iż wystarczy)- 350g powideł śliwkowych (u mnie bez cukru)- ok.100ml mleka np.roślinnego lub maślanki- 1 jajkoWszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i dokładnie miksujemy. Moja masa nie była(...)słodkie ciasta można ilość ksylitolu zwiększyć do 1 pełnej szklanki.Ciasto wykładamy do keksówki (u mnie silikonowa z metalową obejmą), wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy w tej temperaturze ok.50-60 minut (piekłam 57 minut) do suchego patyczka (sprawdzamy na środku ciasta), na programie góra-dół, bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i pozostawiamy
Smaczne ZdroweNiebiański deser bez pieczenia, rozpływa się w ustach i pachnie adwokatem. Składa się z kilku warstw herbatników kakaowych i maślanych . Prosty do wykonania. Ciasto słodkie, ale w niejednym domu będą walki o ostatni kawałek. Najlepsze na drugi dzień po solidnym schłodzeniu w lodówce gdy herbatniki zmiękną. Pracy nie dużo a efekt rewelacyjny. Ciasto doskonałe(...)święta Wielkanocne. Składniki na foremkę 23/29 cm lub podobną: 25 dag herbatników kakaowych 25 dag herbatników maślanych 50 g wiórek kokosowych białych Krem adwokatowy: 1 litr mleka 30 dag masła 82% ¾ szklanki likieru adwokat ¾ szklanki cukru 2 torebki cukru waniliowego( po 16 g) 5 żółtek 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej Wykonanie ciasta: Krem adwokatowy: 600 ml mleka
Wanilia i KardamonRabarbaru u mnie w ogrodzie pod dostatkiem, więc otwieram sezon na wypieki z tymi badylami. Na pierwszy ogień łatwe i szybkie ciasto ucierane bez tłuszczu. Świeżość zachowa nawet po 3 dniach, idealnie nadaje się na wszelkie plenerowe imprezy. Nie za słodkie, ale z chrupiącą posypką Składniki na blachę o wymiarach 25×25 lub tortownicę(...)mnie wegański z rozmnożony na bazie kupionego w Lidlu) 400 g mąki pszennej, z czego połowa może być pełnoziarnista cukru (u mnie kokosowy) 1 średni banan 100 g orzechów włoskich czubata łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 300 g rabarbaru łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Na gładką masę zblenduj jogurt, banana i cukier (odłóż 1/3 cukru) Rabarbar obierz ze skórki
greenscarfowoce, ale młoda woli je w wersji bez placuszków ;-) Składniki: 2 jaja 250 ml jogurtu naturlanego szklanka mąki (ok 160 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru masło lub olej do smażenia Przygotowanie: jaja roztrzepać w miseczce dodać jogurt i ponownie dokładnie roztrzepać dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem - wymieszać dokładnie smażyć(...)rozgrzanej patelni z odrobiną masła lub oleju na złoty kolor z obu stron Wersja Misi oczywiście była z polewą czekoladową i posypką - nasza z wiórkami kokosowymi, ale wszystko do nich pasuje, a nawet tak zwane nic :) Smacznego
Gotowanie z pasjąowoce, ale młoda woli je w wersji bez placuszków ;-) Składniki: 2 jaja 250 ml jogurtu naturlanego szklanka mąki (ok 160 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru masło lub olej do smażenia Przygotowanie: jaja roztrzepać w miseczce dodać jogurt i ponownie dokładnie roztrzepać dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem - wymieszać dokładnie smażyć(...)rozgrzanej patelni z odrobiną masła lub oleju na złoty kolor z obu stron Wersja Misi oczywiście była z polewą czekoladową i posypką - nasza z wiórkami kokosowymi, ale wszystko do nich pasuje, a nawet tak zwane nic :) Smacznego
Gotowanie z pasjąoponki wyszło super, nic się nie kruszyło i ładnie skleiło, także bez obawy.😇 Na koniec udekorowałam swoje oponki, przez co przypominają teraz donaty.😃 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki:(ok 30 oponek) -210 g mąki gryczanej -210 g mąki ryżowej -1 jajo -2 żółtka -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka sody -2 łyżki śmietany -250 g twarogu chudego(...)półtłustego -łyżeczka aromatu waniliowego (można pominąć lub zastąpić cukrem waniliowym) Dodatki: -cukier puder (u mnie zmielony słodzik) -polewa z gorzkiej czekolady -polewa z odżywki białkowej -wiórki kokosowe do posypania (można użyć pokruszonych orzechów) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Przesiewamy mąki do większej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy jajo, żółtka, śmietanę, twaróg i aromat waniliowy
Zdrowie i pysznie na talerzuugotowanej czerwonej soczewicy 300 g ugotowanej kaszy jaglanej 2 laski kabanosów pieczonych Maestro Henryk Kania 1 cebula 3 łyżki oleju kokosowego 1 jajko 150 g jogurtu greckiego 2 łyżki mąki pszennej, można zastąpić bezglutenową sól, pieprz Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju kokosowym z niewielkim dodatkiem soli. Do miski wrzucamy soczewicę, kaszę, pokrojone w cienkie plasterki kabanosy, podsmażoną(...)cebulę, jajko, jogurt, mąkę oraz przyprawy. Składniki dokładnie razem mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i wykładamy po 1 łyżce ciasta. Smażymy z obydwu stron. Placki można smażyć bez lub z tłuszczem. Wioleta Gargula
MamaOskarkatakim chmurkowym ciastem te owoce łączą się idealnie :) Kukurydziane ciasto z nektarynką (bez cukru, bez glutenu) 3 jajka 80 g mąki kukurydzianej 100 ml jogurtu naturalnego 50g erytrolu 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 2 nektarynki łyżka mąki kokosowej do obsypania owoców Owoce umyć i pokroić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka, jogurt, mąkę(...)erytrol i wanilię zmiksować ze sobą. Obie masy połączyć ze sobą łopatką. Owoce wrzucić do miski, dodać łyżkę mąki i dobrze wymieszać. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce obtoczone w mące. Piec 40-45 minut w 180 stopniach. inspiracja
FitKotmasła BIO o zawartości orzechów 100%) 2 łyżki oleju kokosowego (roztopionego) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 4 łyżki syropu z agawy (proszę dosłodzić do smaku) 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki mąki kokosowej 1/2 szklanki zmielonych migdałów 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 4 łyżki poszatkowanych orzechów
Mała Cukierenka