Coś pysznego i lekkiego! Idealny na upały za oknem. Robisz go rano a po 2-3 godzinach jest już gotowy. Szybko i sprawnie - jak zawsze. Do
CookYourselfCoś pysznego i lekkiego! Idealny na upały za oknem. Robisz go rano a po 2-3 godzinach jest już gotowy. Szybko i sprawnie - jak zawsze. Do
CookYourself400ml wrzątku (na 2 galaretki) Dodatkowo: - konfitura jagodowa - ok. 600 g truskawek - czekoladowe kropelki (do ozdoby) - wiórki kokosowe - listki mięty (do ozdoby) - sok jabłkowy do nasączenia ciasta Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet – mieszamy (robimy to w większej miseczce, ponieważ masa powiększy swoją objętość). Do ubitych białek(...)wierzch ciasta i smarujemy też boki, które następnie oprószamy wiórkami kokosowymi. Tort ozdabiamy kropelkami czekoladowymi i połówkami truskawek. Chłodzimy w lodówce. Torty zawsze przyciągają wzrok swoim wyglądem. Tort piankowo truskawkowy to propozycja na rozpoczęcie sezonu truskawkowego… i nie tylko. Zawsze się znajdzie jakaś okazja, aby go zrobić. Ostatecznie bez okazji też jest wart spróbowania. Polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis
mojewypiekiinietylkoorzechy brazylijskie i włoskie) pół filiżanki oleju kokosowego extra virgin łyżka wiórków kokosowych 4 łyżki pestek słonecznika 1 dojrzały banan szczypta soli, kardamonu mielonego, cynamonu mielonego, kurkumy opcjonalnie: pokruszona gorzka czekolada, 5 pokrojonych drobno śliwek kalifornijskich, 2 łyżki suszonej żurawiny opcjonalnie jajka: zrobiłam wersję z i bez jajek i wyszły bardzo podobniem więc wg, mnie jajka są zbędne(...)jeśli kurze to 1 duża/ 2 małe szt.) opcjonalnie: 2-3 łyżeczki ksylitolu lub cukru, choć dojrzały banan jest bardzo słodki Wszystkie składniki mieszamy razem, banana rozgniatamy wcześniej widelcem. Pieczemy około 15-20 minut w 220 stopniach z termoobiegiem. Ciastka mają być lekko przyrumienione i po wyjęciu z piekarnika powinny być dosyć miękkie, ale się nie rozpadać
Cytryna&Co.Bardzo smaczne amerykańskie pancakes, grube i puszyste, bez cukru, bo z dodatkiem słodkiego banana i zrobione przy użyciu mąki pełnoziarnistej. Przepis jak zwykle jest prosty, a wykonanie naleśników nie zajmuje dużo czasu. Placuszki bardzo ładnie i szybko się smażą oraz bezproblemowo dają się przewrócić ;) Takie placki są wprost(...)idealne na weekendowe śniadanie. Składniki (8 dużych naleśników): 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 2 średnie dojrzałe banany 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 1/2 szklanki mleka (u mnie migdałowe) olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Banany rozgnieść. Przełożyć do miski, dodać jajko, ekstrakt, mleko i wymieszać. W osobnej
Healthy food explorerMleko i śmietanka kokosowa, wiórki i chipsy kokosowe Owoce jagodowe: borówki, jagody, jeżyny, maliny, truskawki. Słodziki i odżywki białkowe dobrej jakości (patrz skład). Przepisy polecane przeze mnie na adaptacji: ŚNIADANIA i KOLACJE: Jajko w chmurce Bekonowe gniazdka jajeczne – bez nabiału Rollsy ze szpinakiem i łososiem – bez nabiału Omlet z warzywami – bez nabiału Jajka sadzone na boczku Jajko(...)koszulce Śledzie po kaszubsku Pasztet LCHF Shakshuka Sałatka z awokado i ogórka Rollsy Muffinki jajeczno-warzywne – bez nabiału Chlebek tostowy – nie codziennie Keto bułki bez laktozy – nie codziennie Tatar wołowy OBIADY: Rosół Krem brokułowy Zupa cygańska Golonka pieczona Żeberka w kiszonej kapuście Żeberka pieczone Łopatka w kapuście Zrazy z ogórkiem i boczkiem Soczysta karkówka pieczona Soczyste kotlety mielone
Ola la LCHFzwierzęcego. Nie jestem mistrzynią wegańskich wypieków. Są one dość trudne. Kruche ciasto na oleju rzepakowym czy kokosowym nie wychodzi tak smaczne jak na maśle. Ostatnio jednak na rynku pojawiła się nowość – tradycyjna kostka Kasia jest dostępna w wersji 100% roślinnej – bez laktozy. Witamina D w niej zawarta pochodzi z drożdży. Kruche ciasto udaje się na niej niemal(...)bezmleczny. Kruche rogaliki z makiem znikają błyskawicznie i każdy sięga po kolejny. Wegańskie kruche rogaliki z makiem (40-48 sztuk): 500 g mąki (3 szklanki) 250 g kostki do pieczenia Kasia 100% roślinna bez laktozy ok. 100 g zmielonego maku 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki syropu z agawy (nie-weganie mogą użyć miodu) 3 łyżki mielonych migdałów
Poezja smakuMurzynek z białek to ciasto kakaowe przygotowane na bazie ubitych białek, bez dodatku żółtek. Jest ono nieco lżejsze od tradycyjnego murzynka z całymi jajkami, ma delikatniejszą strukturę i nie jest też tak wilgotne. Polewa czekoladowa, którą jest udekorowany murzynek, doskonale uzupełnia smak, a także nadaje ciastu większej wilgotności. Ciasto można przygotować w szerokiej keksówce(...)28x15cm lub w tradycyjnej keksówce (będzie wtedy wyższe). Murzynek z białek Składniki: CIASTO 6 białek 120g cukru pudru 120g oleju kokosowego 160g mąki pszennej 50g kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia POLEWA CZEKOLADOWA 50g gorzkiej czekolady 25g mlecznej czekolady 1 łyżeczka oleju Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - białka ubić
Smakołyki Berenikiotrzymacie placuszki - mini omlety. Można? Można!:) Smacznego:) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej (3 szklanki 250 ml od herbaty) 400 ml mleczka kokosowego 2 łyżeczki miodu lipowego 2 opakowania cukru wanilinowego 1 opakowanie proszku do pieczenia suszona żurawina - do woli woda - szklanka, półtorej, musicie sami powoli dolewać i wyczuć leistość ciasta, ma być nieco podobne do naleśnikowego, nie może być(...)smażenia Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do głębszej miski, dodajemy wszystkie suche składniki (na razie oprócz suszonej żurawiny), dodajemy miód i mleczko oraz powoli wodę - mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta, bez grudek na koniec dodajemy suszoną żurawinę na patelni rozgrzewamy olej i smażymy racuchy na rumiano z obu stron, odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Zasmakuj KuchniPieczona ciecierzyca w przyprawach Wydrukuj przepis Czas przygotowania: 20 minut Potrzebujesz: 1 puszka ciecierzycy 2-3 łyżki ulubionej mieszanki przypraw (polecam cajun) 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie: 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. 2 Olej rozpuść w rondelku. 3 Dodaj osuszoną ciecierzycę i wymieszaj. 4 Dodaj przyprawę i ponownie wymieszaj. 5 Wyłóż ciecierzycę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Blendmanwersję z żurawiną. Możecie ją przygotować z czym lubicie: wszystkie bakalie dozwolone, a i bez niczego powinna Wam posmakować. Składniki: szklanka oleju kokosowego 3 łyżki syropu klonowego 3/4 szklanki ciemnego kakao 1/4 szklanki masła orzechowego (najlepiej domowej roboty) garść żurawiny Wykonanie: Miksujemy olej kokosowy wraz z syropem klonowym (tylko na tyle, by się połączyły). Dodajemy kakao i masło(...)masy dodajemy żurawinę (można ją wcześniej pociąć na mniejsze kawałki). Masę wylewamy do formy do lodu (lub do pralinek). Jeśli jej nie mamy można wylać masę na papier do pieczenia i wyrównać. Wkładamy całość do zamrażarki na ok. pół godziny. Po tym czasie możemy już wcinać. Czekoladę należy przechowywać w zamrażarce (ze względu na zawartość oleju kokosowego). Jeśli wylewaliśmy
Mania Wypiekaniazastąpienie masła olejem kokosowym w całości, wtedy przepis będzie odpowiedni dla wegan. Ciasteczka łamane z orzechami (bez glutenu i cukru) 50g daktyli bez pestek 1/2 szklanki orzechów (u mnie włoskie) 40 g oleju kokosowego + 20 g masła 100 ml gorącej wody 1/2 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych 1/2 szklanki płatków jaglanych 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/3 łyżeczki soli morskiej(...)Daktyle zalać gorącą wodą i zmiksować na jednolitą masę. Orzechy posiekać i podprażyć na suchej patelni. Masło i olej kokosowy rozpuścić w rondelku. Do tłuszczu dodać resztę składników i dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć masę na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 12x22cm na grubość ok. 1,5-1,7 cm (u mnie forma była większa) i piec
FitKotkokosowe, 100g sól, szczypta Składniki na bezę białka, 3szt cukier, 60g mąka ziemniaczana, 1 kopiasta łyżka Dodatkowo dżem z czarnej porzeczki, 1 słoiczek Przygotowanie W misce mieszamy mąkę, kokos, cukier i sól. Dodajemy mocno schłodzoną margarynę, siekamy całość nożem, aż powstaną drobne okruszki. Dodajemy żółtka, szybko wyrabiamy ciasto, wykładamy na małą blaszkę (29x23cm). Schładzamy w lodówce na czas robienia bezy(...)Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Na kruche, schłodzone ciasto wykładamy dżem porzeczkowy, na wierzch bezę. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 30 minut
Gotowanie moimi oczamiSernik, który ma same zalety ;) Nie opada, ma zwartą i gęstą konsystencję, a przede wszystkim jest szybki do przygotowania. Masę przełożyłam herbatnikami, czyli ciasto także bez pieczenia ;) Oszczędność energii i czasu, którego ostatnio mi brakuje - zajęłam się "po godzinach" księgowością firmy przyjaciółki, na szczęście z pomocą przyszła mi http://finka.pl/ , firma, która specjalnie dla mnie stworzyła odpowiedni program(...)wspomnień smak :) Składniki: 500 g twarogu zmielonego minimum dwukrotnie 100 g miękkiego masła 150 g cukru 2 jajka 1/2 opakowania budyniu śmietankowego 4-5 łyżek mleka 75 g wiórków kokosowych około 15 prostokątnych herbatników Masło utrzeć na jasną, puszystą masę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodawać żółtka, jedno po drugim, dodawać twaróg i nadal ucierać. Białka ubić na sztywno
Domowa cukiernia Ewymoże być też olej kokosowy), 2-4 łyżek miodu, szczypta soli. Dodatkowo dżem ! Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w misce, aż połączą się w jedną całość i odkładamy do lodówki na około 30 minut. Po wyjęciu z lodówki formujemy ciasto w małe kulki, powinno wyjść około 8-12 ciasteczek. Kulki rozkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie rozgniatamy(...)dziurkę, w którą wrzucamy dżem. Pieczemy w 180 stopniach około 8-12 minut. W trakcie pieczenia trzeba zaglądać bo takie migdałowe ciasteczka bezglutenowe szybko i łatwo się przypalają. Ich kolor powinien być lekko złoto-brązowy. Po wyjęciu dajcie im chwilę czasu, aby ostygły. Smacznego! Artykuł Ciasteczka bezglutenowe tylko 3 składniki (paleo, bez cukru) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLife