urodziła się we Włoszech. Nigdy nie robię takiego samego makaronu, zawsze coś zmieniam, dodaję, eksperymentuję. Ten makaron jest na wzór takiej popularnej makaronowej sałatki na zimno ale w wersji bez kurczaka i z sosem który opracowałam do perfekcji. Smacznego. Składniki: 300g makaronu świderki (najlepiej pełnoziarnisty) 1 szklanka nasion słonecznika 1 mała papryczka chili 1 słoik pomidorów suszonych 2 łyżki(...)ziołami 150g oliwek zielonych sos: 2 łyżki musztardy 2 łyżki ketchupu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki mleczka kokosowego Wykonanie: Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Termoobieg. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ziarna słonecznika równomiernie rozsypujemy na blasze. Czas prażenia około 5 min. Na patelni rozgrzewamy olej
Apetyt na Zielonewystarczy kilka minut i kilka zmieszanych ze sobą składników, by powstało coś pysznego. A przecież w prostocie siła! Te mięciutkie przyjemności potrafią zadowolić chyba każdego. Dla mnie najlepsze są bez toppingów, najchętniej wypełnione świeżymi owocami. Takie jak te, w których słodycz jagód przegryza się w idealnym połączeniu z kwaskowością żurawiny, pozostawiając wszystkie brzuszki szczęśliwe i beztroskie. ŚNIADANIOWE MUFFINKI(...)pełnego przemiału 1/2 szklanki cukru ( możesz zastąpić miodem lub syropem z agawy) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 jajo 1/2 szklanki mleka 3 łyżki roztopionego masła lub oleju kokosowego około pół szklanki mixu jagód i żurawiny Przygotowanie: W misce wymieszaj mąkę z cukrem, sodą, proszkiem i solą. W drugiej roztrzep jajko, dodaj
Gotowanie to kochanieposzukiwaniu przepisu na gofry natknęłam się na ciasteczka bez pieczenia. Bardzo mnie zainteresowały, bo niegdyś moja mama robiła je dla mnie i dla brata. Przepis został jednak zapomniany i postanowiłam wypróbować ten- nie różni się wiele od przepisu mojej mamy. Ba, powiedziałabym nawet, że jest lepszy!:) Ciasteczka są bardzo delikatne, i rozpływają się w ustach. Może(...)wyglądają cudownie...ale wynagradzają to swoim smakiem! Warto spróbować:)) Przepis znalazłam tutaj, jednak troszkę go zmodyfikowałam. Składniki: -63g masła -42g oleju kokosowego (bezwonnego) -1 szklanka ksylitolu -3 łyżki kakao (ja dałam 2 zwykłe i 1 pokruszonego surowego kakao) -140g niesłodzonego, skondensowanego mleka -3 szklanki płatków owsianych (2 błyskawicznych i 1 górskich) -3 łyżki masła orzechowego (użyłam słonego
Smaczne Zdroweformy o wymiarach 30x20 cm, którą uprzednio należy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut. Po upieczeniu, pozostawić na 15 min w formie, a nastepnie wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Polewa galaretkowa: Składniki: o 2 galaretkio nutellao wiórki kokosowe do ozdobyo ewentualnie barwniki spożywcze w kolorze galaretek
Mia Cucina SofietaUwielbiany przez nas deser, cieszący się również dużą popularnością na blogu doczekał się kolejnej odsłony. Wszystko co w nadmiarze kiedyś się przejada, tak było
Smaczne Zdrowebiałka, 7,7g tłuszczu, 21,8g węglowodanów oraz 3,1g błonnika. SKŁADNIKI: 400g płatków owsianych górskich 100g masła orzechowego bez soli i cukru firmy Primavika/zmielonych orzeszków ziemnych 40g siemienia lnianego 40g wiórków kokosowych 60g sezamu 30g nasion słonecznika 30g pestek dyni 30g rodzynek 10g soli- łyżka 12g cynamonu- 3 łyżeczki 100g miodu/syropu z agawy w wersji wegańskiej ok. 500ml(...)normalnej postaci i wsypujemy do miski razem z wiórkami kokosowymi i miksem nasion Dodajemy masło orzechowe/orzeszki ziemne, rodzynki, sól i cynamon- u mnie to cała torebka Dodajemy miód/syrop i mieszamy całość ręką Na koniec dodajemy wodę aż do uzyskania kleistej konsystencji Kładziemy masę na wyłożoną papierem do pieczenia płaską blaszkę z piekarnika i rozprowadzamy Jeśli wolimy bardziej
peanutbuttermonsterSerniki na zimno królują na naszych stołach głównie w sezonie letnim. Postanowiłam też być "trendy" i sama wypróbować czemu to ciasto jest tak lubiane. Chciałam to
Pobite gary Barbarynaprawdę super przepis, bez modlenia się i odmierzania wszystkiego co do grama. Składniki na ten chleb to: - mąka pszenna - ile? to zależy od typu mąki i tego, jak pochłania płyn ale max 0,5 kg, - LETNIA woda (nie zimna i nie gorąca) - 300 ml, - olej - 1 łyżka (używałam już oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, kokosowego - nawet w stanie stałym(...)należy wszystko oprócz mąki umieścić w misce, dosypywać mąkę i wyrabiać ciasto najpierw łyżką, a potem rękami i jeśli jest czas zostawić chleb do wyrośnięcia, a jeśli nie, to piec od razu w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 45 minut. Postaram się jednak napisać trochę więcej w tym temacie, z myślą o takich osobach, jak ja kiedyś, kiedy zastanawiałam
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEjuż ciężko do nich nie wracać, bo dzieci wspominają ich wspaniały smak i domagają się ulubionych bułeczek. To i tak chyba możliwie najzdrowsze bułki, bo bez spulchniaczy, konserwantów, ze sprawdzonych składników...bo domowe, pieczone przez kochającą mamę...bo zawierające pozytywną energię miłości do dzieci. Ode mnie dla moich uciech. Ode mnie dla tych, którzy lubią się inspirować moimi przepisami(...)mnie - zmielona kasza gryczana niepalona), 3/4 mąki ziemniaczanej, 3 łyżeczki suchych drożdży, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru brązowego, 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego, 6 łyżek oleju (u mnie - kokosowy), 3 szklanki ciepłej wody (2 szklanki zimnej + 1 szklanka wrzątku), 2 łyżki pestek dyni i/lub słonecznika (ewentualnie). Wykonanie : W misce umieszczamy mąkę, drożdże, mielone siemię, sól i cukier. Dokładnie mieszamy
Jeść, by żyć w zdrowiu500g ricotty – 250g jogurtu greckiego – 100g ksylitolu – 3 jajka – 1 budyń waniliowy bez cukru – 1 łyżka mąki pszennej (orkiszowej) – laska wanilii Dodatkowo: – 1 puszka mleczka kokosowego (400ml) , schłodzonego 24h w lodówce – 2 łyżki ksylitolu – kwiaty jadalne Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając ksylitol do momentu(...)się rozpuści. Dodajemy żółtka, ricottę, jogurt, mąkę, budyń oraz ziarenka wydrążone z laski wanilii i delikatnie mieszamy, aż połączymy wszystkie składniki. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Gotową masę serową przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 160 stopni, pieczemy 40 minut. Ciasto studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie schładzamy go w lodówce
Be Fit Be StrongTakie maślane, kruche ciasteczka. A dla nowych osób na blogu napiszę tylko, że są bez cukru, zbóż i glutenu. Jak zawsze. Jak to lubimy. Tak jak to powinno być! Składniki: na jakieś ¾ blachy ciasteczek 1 szklanka mąki migdałowej ½ szklanki mąki z tapioki ½ szklanki mąki kokosowej ½ szklanki masła klarowanego lub ghee ½ szklanki miodu szczypta wanilii szczypta soli Przygotowanie: Mąki(...)sól mieszamy, dodajemy rozpuszczone masło, miód, wanilię i dokładnie mieszamy aż wszystko ładnie się połączy. Formujemy ciastka w dowolne kształty (to część gdzie mile widziane są dzieci ) i pieczemy przez około 15 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Odstawiamy do ostygnięcia na 15 minut (w tym czasie bezglutenowe ciastka kruszeją, po wyciągnięciu z piekarnika będą jeszcze miękkie). Smacznego! Artykuł
PaleoLifemuscovado) 2 banany 120 g oleju kokosowego pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z olejem kokosowym. Na idealnie gładką masę zblenduj banany z cukrami i proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Do powstałej puszystej masy dodawaj partiami mąkę i rozpuszczoną czekoladę. Bardzo dokładnie wszystko wymieszaj aby nie było grudek (przy okazji(...)zdecydujesz się na dodatkową porcję czekolady to dodaje też dodatkowe 100 g posiekanej. Całość wstaw na pół godziny do lodówki, dzięki temu będzie łatwiej formować masę. Połowę ciastek zrobiłam bez dodatkowej czekolady, nie ma co przesadzać Odmierzaj porcje ciasta dużą łyżką, formuj kulki i rozpłaszcz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciacha przez około 15 minut
greenscarfdrugą puszkę mleka kokosowego (albo wykorzystajcie mascarpone w wersji bez laktozy :)). Tarta z kremem kokosowym przepis na keksówkę o długości 16 cm 300 g mąki pszennej 200 g masła szczypta soli jajko 50 ml zimnej wody + puszka mleczka kokosowego + domowy dżem z czarnej porzeczki + serek mascarpone + wiórki kokosowe Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, masło pokrojone na kawałki, śmietanę(...)jajko. Zagniataj do uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta. Odłóż na 30 min do lodówki. Po schłodzeniu, rozwałkuj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Przygotuj krem: do miski przełóż schłodzoną śmietankę kokosową, (tj. tę część mleka kokosowego, która zbiera się w górnej części puszki) oraz serek mascarpone. Całość
365 dni dookoła kuchnipuszki (według uznania) 1 budyń bananowy III. Warstwa kokosowa: 4 białka szczypta soli 5 łyżek cukru pudru 150 g wiórków kokosowych Sposób przygotowania: Jajka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem przez około 10 minut. Do masy przesiewamy mąkę i budyń. Całość krótko mieszamy ręką. Przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 35 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie zeskrobujemy "skórkę
DominikaDolci