Tłusty Czwartek (który już za niecały miesiąc!) będą jak znalazł. Na pewno jest to też dobra alternatywa dla osób będących na diecie odchudzającej - dzięki takim zdrowym zamiennikom mogą bez wyrzutów sumienia zjeść kilkanaście pączuszków i kontynuować swoją dietę. Jakby tego było mało, pączki są... wegańskie! Zamiast jajka użyłam bowiem naturalnego zamiennika żółtka - MyEy, który dodatkowo wzmocnił kolorystykę dania(...)mąki owsianej 10 g wegańskiego żółtka MyEy około 80 ml naturalnego mleka sojowego 80 g gęstego puree z dyni 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka syropu daktylowego olej kokosowy do natłuszczenia formy Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Powinna być gęsta, ale łatwo spływać po łyżce. Smażyć w dobrze rozgrzanym wypiekaczu około 4 minut. Wyjąć
Poranek na słodkomasy makowej 50 ml oleju rzepakowego jajo 30 ml rumu otarta skórka z połówki pomarańczy garść rodzynek łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu 70 gram czekolady gorzkiej najlepiej ze stewią lub ksylitolem 50 gram masła lub oleju kokosowego stałego podprażone orzechy włoskie Kaszę ugotuj w mleku ze szczyptą soli i miodem. Wyłóż do miski, zblenduj
AZgotuj!więc kawą i lecę do książek/lekcji/lektur (tak liczba mnoga) i tortu dla babci :) Miłego dnia ^^ Przepis: 35g mąki kokosowej 100g pure z dyni hokkaido jajko białko 2-3 łyzki mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody oczyszczonej coś do posłodzenia 1/2 gruszki pasek czekolady białej wiórki kokosowe Wszystkie składniki na muffinę miksujemy. Dodajemy pokrojone dodatki
More food, love and dreamsmąką ryżową) A z drugiej strony musi być w tym trochę prawdy. Nie bez przyczyny mąka ryżowa jest istotnym składnikiem kuchni japońskieji innych krajów azjatyckich. Przy okazji ryżowych eksperymentów zapraszam na ryżowe babeczki o smaku limonki i kokosa. Lekkie i puszyste. Najlepsze z kokosowymi lodami albo bitą śmietaną) Babeczki limonkowe na mące ryżowej Składniki na 12 babeczek(...)jajek 180 g cukru 150 g mąki ryżowej 50 g skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej 45 g stopionego masła/ margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżzka skórki z limonki( ok 2 limonki) 3 łyżki soku z limonki 300 ml mleka 70 g wiórek kokosowych Do nasączenia babeczek: 4 łyżki “ domowego mleka kokosowego” 4 łyżki likieru Malibu Rozpoczynamy od przygotowania dzień wcześniej
Mia Cucina Sofietaszklanki zimnej wody 1 szklanka wiórków kokosowych 2 łyżki cukru pudru, lub do smaku kilka garści malin, u mnie mrożone wiórki kokosowe do posypania Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, podgrzać w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej do rozpuszczenia się żelatyny. Ostudzić żelatynę do temp. pokojowej. Z mleka kokosowego odlać wodę kokosową, która zebrała się na dole. Ja robię dwie dziurki(...)potrzebna. Śmietanę kokosową przełożyć do miski, dodać cukier miksować kilka minut. Powoli wlewać zimną, ale niezastygniętą żelatynę cały czas miksując na niskich obrotach. Ubita śmietanka kokosowa nie będzie tak sztywna jak śmietana z mleka krowiego. Dodać wiórki kokosowe, zmiksować. Biszkopt położyć na ściereczce, rozwinąć, nasączyć wodą kokosową. Wyłożyć 4/5 kremu kokosowego, wyrównać, zostawiając 1 cm wolnego biszkoptu bez kremu
moj przepis najedna porcja wystarcza na cały dzień. Paweł stwierdził, że zbyt słodki więc już pewnie nie zrobię bo sama jeść go nie zamierzam ;). Przepis przyniesiony z pracy, dla wszelkich fanów bezy polecam Składniki na 3 blaty bezowe: 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki zmielonych migdałów pół szklanki płatków migdałowych Białka ubijamy ze szczyptą soli(...)średnicy około 22 cm. Posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy z termoobiegiem przez 1 godzinę i 15-20 minut w temperaturze 150 stopni. Składniki na krem: 2/3 szklanki śmietany kremówki 30% 450 g serka mascarpone 2/3 szklanki cukru pudru (ja dałam dużo mniej a i tak ciasto strasznie słodziutkie) 1 szklanka wiórek kokosowych 3 łyżki likieru kokosowego Malibu Śmietanę i serek przekładamy
Mam apetyt na ...Libańskie ciasto pomarańczowe z czekoladą pieczone jest bez mąki, za to przy użyciu całych (!) pomarańczy. Dzięki temu, że nie używamy do niego mąki jest bardzo lekkie, pomarańcze nadają mu cudownej wilgotności, a zmielone migdały chrupkości. Całość jest przełamana gorzką czekoladą i nie za słodka. W libańskim cieście pomarańczowym wykorzystujemy mąkę migdałową – możecie kupić gotową, albo po prostu zmielić(...)średnie pomarańcze – najlepiej te z cienką skórką 250 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych (można wymieszać w dowolnej proporcji) 6 jajek 250g cukru brązowego lub kokosowego 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia olej kokosowy lub masło do wysmarowania formy odrobina mąki kokosowej/ migdałowej lub cukru kokosowego do oprószenia formy 100g gorzkiej czekolady 1 czubata łyżka śmietany gęstej
Pociąg Do KuchniŚliwki znane są od tysiącleci. W Europie pojawiły się w II wieku n. e. i stały się przysmakiem Rzymian. Obecnie na świecie uprawia się dwa tysiące
My Chcemy Jeśćszkl cukru 4 łyżki mąki pszennej 5 żółtek 4 łyżki wiórek kokosowych Lukier: 2 szkl cukru pudru kilka łyżek wody lub soku z cytryny Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania Przygotowanie: Ciasto: Drożdże rozpuścić w 1/4 ilości mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki pszennej. Odstawić na 20 minut(...)godziny do podwojenia objętości. Ważne, by ciasto rosło w ciepłym miejscu bez przeciągów (więcej przeczytasz TUTAJ ) Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 35 równych części. Z każdej uformować okrągłego pączusia, lekko spłaszczając go dłonią. Pączki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 30-40 minut do napuszenia. Olej rozgrzać
Nastoletnie Wypiekaniejeszcze łyżkę ksylitolu). Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok 1 godz. Formy na tarty wyłożone na dnie papierem do pieczenia wylepić ciastem i piec w 180’C ok 15 minut. GALARETKI KOKOSOWE Wszystkie składniki wymieszać w garnuszku i pozostawić na 5 minut do napęcznienia agaru. Po tym czasie doprowadzić całość do wrzenia i gotować jeszcze(...)szklankach aby równo stały. Wstawić je na 10-20 minut do lodówki do całkowitego ściągnięcia (można również włożyć do słabej zamrażarki na kilka minut). Po tym czasie agarowa galaretka bez problemu „wyślizgnie” się z takiej foremki. Na kartce papieru narysować oczy i nosek oraz uszy (uszom dorysować jeszcze spiczastą końcówkę aby nią wbić się w galaretkę). Czekoladę rozpuścić
Candy Pandassprawdzone przepisy z których dosyć często korzystam na prośbę rodziny. To ciasto jest niby zwykłe, proste bez kremów i mas a mimo to bardzo smaczne. Do pieczenia ciast niezbędny jest papier do wypieków. Ja używam papieru do pieczenia firmy Stella . Oprócz papieru mają też spory wybór innych świetnych produktów, które z pewnością się wam przydadzą. Składniki(...)margaryny 250 ml wody 1,5 szkl cukru 3 łyżki kakao 4 jajka 2 szkl mąki pszennej 4,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Masa kokosowa: 4 białka 300 g wiórków kokosowych 150 g cukru Przygotowanie: Margarynę, wodę, kakao i cukier rozpuścić. Garnek z masą zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia
Ala piecze i gotujeWitajcie, dzisiaj mam propozycję na pyszne ciasto dla wielbicieli kokosa:) Uwielbiam wszystko co kokosowe dlatego wpadłam na pomysł zrobienia wypełnionego po brzegi kokosem ciasta. Deser jest bezglutenowe i bez dodatku białego cukru. Nie ma w nim także mleka. Jest proste i szybkie do zrobienia. Idealnie sprawdzi się na słodki podwieczorek lub drugie śniadanie. Ten przepis możecie także zobaczyć(...)Wartości odżywcze (całość): 1002 kcal w tym: B: 39,6 g; W: 42,9 g; T: 75,5 g. Składniki - 4 jajka - 40 g mąki kokosowej - szczypta proszku do pieczenia - 2 łyżki miodu - 60 g wiórek kokosowych Dodatkowo - łyżka masła migdałowego - łyżeczka wiórek kokosowych Wykonanie Białka oddzielamy od żółtek a następnie białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec
Health-Fit-Lifelnianego 1 łyżeczka kurkumy 50 gram oleju kokosowego pół opakowania twarogu półtłustego bez laktozy Mlekovita kilka zielonych szparagów mały pęczek botwinki szczypiorek oliwa z oliwek pieprz sól siano Wykonanie: Mąki, skrobię, len i kurkumę mieszamy przesiewamy przez sito, dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy z olejem kokosowym na ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 20 minut do lodówki(...)Twaróg rozdrabniamy, wkładamy do miseczki, umieszczamy w naczyniu z sianem, siano podpalamy, całość przykrywamy większym naczyniem (może być metalowa forma do pieczenia). Zostawiamy twaróg w dymie pod przykryciem na około 30 minut. Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim formę, nakłówamy spód widelcem na całej powierzchni, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 15 minut
Quinoa Raz!ksylitolu 1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w proszku 50 g masła 50 g oleju kokosowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 żółtka 2 łyżki mleka Migdały lub orzechy zmielić przy pomocy blendera. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka w formie choinek. Piec w 180 stopniach koło 12-15 minut. Ciasteczka przestudzić i dowolnie udekorować
FitKotmąki ziemniaczanej ok. 4 łyżki mleka 50 g masła 60 g oleju kokosowego Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść gładkie ciasto (najlepiej za pomocą miksera). Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wycinać dowolne kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12-15 minut w 180 stopniach, uważając, by ciasteczka się nie przypaliły
FitKot