pszennej, orkiszowej) 3 łyżki masła orzechowego 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki wybranego słodziku (u mnie syrop z agawy) 50 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciskany) 2 łyżki oleju Krem: 200 ml mleka roślinnego (u mnie domowe mleko kokosowe) 40 g gorzkiej czekolady 50 g masła orzechowego 1 łyżka kawy zbożowej rozpuszczalnej
Via Gustosmaczne. Czyż nie brzmi jak ciastko idealne? ;) PRZEPIS BROWNIE Z BANANÓW I CZERWONEJ FASOLI Puszka czerwonej fasoli Dwa jajka Dwa/trzy mocno dojrzałe banany 3 łyżki jogurtu naturalnego Łyżka oleju kokosowego Pół łyżeczki sody Lyżka gorzkiego kakao Pół łyżki cynamonu Fasolę dokładnie wypłukać pod wodą. Wrzucić do miski razem z jajkami, bananami, jogurtem, olejem, sodą. Wszystko dokładnie zblendować na jednolitą(...)ponownie. Spróbować, czy smak jest odpowiedni. W razie potrzeby można dodać miodu/syropu klonowego lub jeszcze jednego banana. Całość przelać do foremki (ja piekę w silikonowej, ciasto do niej nie przywiera i bez problemu wychodzi po upieczeniu). Piec w 180 stopniach przez około godzinę. Kroić najlepiej dopiero jak ciasto zupełnie ostygnie, inaczej może się rozpadać. SMACZNEGO
HealthyCreationszarazem pożywne danie – faszerowana cukinia pieczona z mięsem mielonym wołowym i warzywami. Propozycja obiadu bądź kolacji – uroczystej lub na co dzień ! :) Przede wszystkim cukinie są bardzo łatwe w przygotowaniu! Potrzebne będą (porcja dla 3-4 osób): -4 średnie cukinie; -0,5kg mielonego mięsa wołowego; -6 dużych pomidorów lub 2 przeciery pomidorowe bez konserwantów; -1 cebula; -0,5kg pieczarek(...)papryka czerwona i 1 papryka zielona; -4 ząbki czosnku; -150g sera mozzarella; -2 łyżki oleju kokosowego; -przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz cayenne, sól morska, oregano, bazylia. Przygotowanie: -cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na pół, następnie środek cukinii wydrążamy łyżeczką (środek cukinii można później wykorzystać do farszu lub do pesto warzywnego); przekrojone cukinie wkładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą; - przygotowanie
MintTasteorphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} To jedno z naszych ulubionych ciast bez pieczenia. Szybkie i efektowne, delikatne w smaku, „zjada” się bardzo szybko. Kilka lat temu robiliśmy pierwszy raz, oj pamiętamy! Latająca patelnia z wiórkami :P ale zabawnie było, smacznie wyszło(...)zabawa smakiem. Śmiało można powiedzieć, że nasza kuchnia to Fusion cuisine. Składniki 2 paczki solonych krakersów 1 l mleka 2 budynie waniliowe 200 g cukru 400 g wiórek kokosowych 200 g margaryny Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Budynie i cukier gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Studzimy. Do miski wrzucamy posiekaną margarynę, miksując stopniowo
R'n'G Kitchenmożliwości wniknięcia w środek mięsa. SMAŻENIE Ważne jest, aby dobrze natłuścić steki przed smażeniem, używając do tego celu klarowanego masła lub oleju, który można rozgrzewać do wysokich temperatur, np. kokosowego, rzepakowego. Tłuszcz nie tylko dobrze przewodzi ciepło, ale też zapobiega przyklejaniu się mięsa do patelni. Rozpoczynamy smażenie na mocno rozgrzanej patelni ( 150℃), po maksymalnie 3 minuty z każdej strony. Należy(...)rodzaju mięsa, grubości steku i stopnia wysmażenia, jaki chcemy osiągnąć. Steki od MEDIUM RARE do WELL DONE po usmażeniu dodatkowo dopiekamy w piecu, przez 2-3 minuty, w temperaturze 160 -180℃ bez termoobiegu. Po położeniu steków na patelni nie ruszamy ich , pozwalając, aby powierzchnia mięsa zbrązowiała tworząc skorupkę, która zatrzyma sok i aromat wewnątrz mięsa. Im więcej soków
cool and mintyczosnkiem niedźwiedzim nadal trwa, ale nie obawiajcie się, w ciastach i deserach go nie będzie. Chatka Puchatka , czy inaczej chatka Baby Jagi to ciasto z gatunku serników przygotowywanych bez pieczenia, czyli popularnie zwane „ na zimno ”. Mój przepis na trochę inną wersję – Chatka z ptasim mleczkiem. Składniki: - 550g tłustego twarogu (u mnie mazurski) - 250g serka mascarpone - 250g miękkiego(...)bita śmietana w proszku - 24 szt. ptasiego mleczka czekoladowego - 42 szt. herbatników (u mnie Elitki) Polewa czekoladowa: - 100g czekolady mlecznej - 75g czekolady gorzkiej - 120ml śmietanki kremówki Dodatkowo: - wiórki kokosowe do posypania Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Ucierając stopniowo dodajemy twaróg (nie mieliłam), mascarpone, bitą śmietanę w proszku oraz obie esencje. Na stole rozkładamy folię aluminiową. Układamy
mojewypiekiinietylkowiśnie (ja dałam ze słoika) Składniki na czekoladę: 200 g daktyli bez pestek 1,5 szklanki mleka roślinnego (ja dałam ryżowe) 4 łyżki kakao Pozostałe składniki: płatki migdałów do udekorowania Kruchy spód: Siemie lniane zalałam wrzątkiem, aby utworzyło gluta. Do miski wsypałam mąki, dodałam masło kokosowe, olej, siemie lniane i wszystkie składniki wymieszałam. Ciasto przełożyłam do formy silikonowej(...)tworząc nieco wyższe brzegi. Nakłułam widelcem w kilku miejscach. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp. 180°C. Wstawiłam formę z ciastem i piekłam ok. 10 minut. Ciasto: Kaszę jaglaną wypłukałam pod bieżącą wodą i ugotowałam w mleku ryżowym, co jakiś czas mieszając. Jeśli masa jest zbyt gęsta lub przywiera, należy dodać mleka lub wody. Ugotowaną kaszę zmiksowałam na gładko
nietadietaW Holandii pomocnik Św. Mikołaja, Zwarte Piet obsypuje dzieci małymi ciasteczkami, tzw. kruidnoten. To typowy holenderski przysmak, szczególnie w okresie świątecznym. Kruidnoten Składniki: 1 szklanka mąki
nietadietababeczki. Jest to modyfikacja przepisu z grudniowego KUKBUKa. Babeczki są nie dość, że bez glutenu to jeszcze prawie całkowicie bez cukru. Bezglutenowe babeczki bananowo-kokosowe 3 bardzo dojrzałe banany 1 szkl. wiórków kokosowych 1 jajko szczypta soli pół łyżeczki cynamonu 50 g miękkiego masła 1/2 szkl. mąki ryżowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej ew. garść czekoladowych drażetek(...)jajko, sól, cynamon i masło miksujemy na gładka masę. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą. Ew. dodajemy drażetki czekoladowe. Ciasto przekładamy do wyłożonych papierem foremek. Ja otrzymałam 9 babeczek. Pieczemy je ok 30-35 minut w 180 st.C
Dzieje kuchennej Wiewióryostatnio często u mnie bywa naszła mnie ochota na ciasto marchewkowe, nie miałam w planach pieczenia jakieś blachy placka więc przygotowałam ekspresową mini porcję, w sam raz na śniadanie ;) Składniki (jedna porcja): jedno średnie jabłko jedna średnia marchewka 1 łyżka wiórków kokosowych 0,5 łyżeczki cynamonu 1 jajko 3-4 łyżki mielonych otrębów szczypta sody mini garść rodzynek opcjonalnie(...)Jabłko i marchew obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach jajko roztrzepujemy widelcem mieszamy ze sobą wszystkie składniki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut (tutaj wytyczne podaję w ciemno, bo piekłam w piekarniku gazowym bez termometru i trwało to dłużej niż powinno, dlatego najlepiej jak sami będziecie kontrolować sytuację:)) jemy po ostygnięciu SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćTym razem zrobiłyśmy kokosanki w wersji ucieranej - wyjątkowo lekkie, puszyste i delikatne. Składniki: margaryna bezmleczna 100 g cukier puder 1/2 szklanki mąka kukurydziana 1/2 szklanki mąka
głodny alergikTrzy warstwy herbatników przełożone kremem kokosowo budyniowym utartym z masłem i polewą z białej czekolady. Czy może być coś pyszniejszego? A do tego ciasto powstało przez
Życie zaczyna się w kuchniJak dotąd najprostsze, najszybsze i najbardziej trafione słodycze. Bardzo lubię masło orzechowe, które jest jednym z 3 składników. Zrobienie cukierków zajmie ci naprawdę niewiele czasu, polecam
Życie zaczyna się w kuchniRafaello – jeden z moich ulubionych przysmaków , którym można mnie skutecznie przekupić ;)Robiłam już dla Was Rafaello na zimnoi Rafaello z białą czekoladą.Dziś mam dla
Ostra na SłodkoPostanowiłam ulepszyć tradycyjne rafaello. A, że zbliżała się pewna bardzo ważna rocznica, stworzyłam tort o masie bardzo podobnej do rafaello, jednak zamiast wiórków kokosowych użyłam płatki
Z miłości do słodkościilość. Ja przygotowuję od razu z 0,5kg. Po odcięciu zgrubiałych części pozostaje mi jeszcze spora ilość liści, tak, że piekę je na 5-ciu blaszkach. Mój Małżonek gdy pierwszy raz zobaczył ilość chipsów był przerażony, stwierdził tylko "bez umiaru"... , po czym jak tylko spróbowal, bardzo szybko zmienił zdanie. Aż się boję przygotowywać je następnym razem, w pierwszej turze(...)ostrej papryki - kilka łyżek masła klarowanego, oleju kokosowego lub oliwy z oliwek (dałam 8 łyżek raz oliwy, drugi masła, następne będą z olejem kokosowym) Liście jarmużu dokładnie umyć, odsączyć na ręczniku papierowym, odciąć zgrubiałe łodygi, a delikatnie listki porozrywać na mniejsze kawałki. W misce przygotować sobie stopione (schłodzone) masło klarowane lub olej kokosowy, lub oliwę z oliwek. Dodać sól, ostrą
Smaczne Zdrowegorzkiej 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 wafelek mleczny Lusette Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po łyżce cukru i miskujemy dalej, aż do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy po 1 żółtku, za każdym razem miksujemy do połączenia. Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy olej, krótko miksujemy po czym odkładamy misker. Obie mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia do masy jajecznej(...)biszkoptu oddzielała się od niego, ją również delikatnie usuwamy (ciasto będzie się ładniej prezentowało bez niej). Przykładamy do boku ciasta cwibakówkę i odkrawamy pas o jej szerokości (to będzie spód ciasta). Pozostałą, większą część biszkoptu (póki ciasto ciepłe) wkładamy do cwibakówki wyłożonej papierem do pieczenia i dociskamy do brzegów. W razie gdyby ciasto wystawało poza formę, odkrawamy nożykiem
Smaki Na TalerzuPomysł na te muffinki wziął się z tego, że w lodówce znalazłam kilka marchewek, które musiały już być wykorzystane, a dodatkowo w szafce za dużo różnych
Zdrowie na języku :PDziś przepis na banalnie proste chlebki bez mąki idealne na chrupkie przekąski w ciągu dnia :) Najlepsze jest to, że len mielony i ziarna to taka podstawa a pestki dyni i orzechy można zamienić na dowolny mix ulubionych ziaren. Robiłyśmy już wersje ze słonecznikiem, wiórkami kokosowymi, otrębami gryczanymi itd. i za każdym razem wychodziły ciekawe chrupacze :) Zainspirowałyśmy się przepisem(...)wody i wymieszać. Mieszankę przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, dokładnie łyżką wyrównać i ubić. Można dla ozdoby kawałki orzechów umieścić na powierzchni i docisnąć. Piec w 170’C ok 15 minut, po tym czasie wyciągnąć blachę i chwytając za papier wyłożyć delikatnie zawartość. Właśnie na papierze bez blachy ponownie włożyć chlebki do piekarnika na kolejne
Candy PandasDziś przygotowałam dla Was przepis na domowe batoniki, które robi się prosto i bez pieczenia. Takie batoniki to zdrowa przekąska dla małych i dużych bez dodatku cukru czy niezdrowych tłuszczy. Dzięki suszonym owocom (u mnie daktyle i morele) są słodkie i pyszne. Zabierzcie je ze sobą do pracy, szkoły, na wycieczkę czy trening. Nie przepadam(...)orzechów i suszonych owoców Składniki / na 18 sztuk: 150 g suszonych moreli 220 g suszonych daktyli 150 g płatków owsianych górskich 170 g orzechów włoskich (bez łupinek) 70 g wiórków kokosowych 40 g sezamu (u mnie niełuskany) 1/2 łyżeczki soli (można pominąć) Przygotowanie domowych batoników: Suszone morele i daktyle włóż do miski i zalej gorącą wodą. Odstaw na pół
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki (tortownica o średnicy 24 cm): Ciasto: 200 g jogurtu naturalnego 3 jajka 2 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego 1 szklanka ksylitolu lub erytrytolu 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dowolne owoce np. maliny, borówki, truskawki, rabarbar Kruszonka (opcjonalnie): 6 łyżek mąki pełnoziarnistej 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego 2 łyżki miodu
Healthy food explorerjajka 2 łyżki kefiru/jogurtu naturalnego/śmietany 2 łyżki mąki pszennej (płaskie) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 2 szczypty pieprzu Dodatkowo: 1 kulka mozzarelli 5 listków świeżej bazylii (dużych) Ponadto: olej/masło do smażenia (u mnie olej kokosowy Woj-Len ) Jajka najpierw wymieszać (najlepiej widelcem) z kefirem, jogurtem lub śmietaną, a następnie z mąką, proszkiem
Di gotujeTeraz jest mój ulubiony sezon owocowo-warzywny, bo są już nasze krajowe jabłka, dynie, maliny, borówki itd. Dawno nie piekłam nic z jabłkami, więc w tą sobotę postanowiłam zrobić własnie ciasto „duża blacha na sobotę” z jabłkami. Ciasto drwala jak chodzą słuchy pochodzi z Australii, nie wiem, nie byłam, nie znam się Czym się wyróżnia, cóż jest wilgotne(...)banan 150 g cukru 700-800 g jabłek 400 g daktyli bez pestek łyżka cukru waniliowego czubata łyżeczka sody oczyszczonej sok z cytryny (2 łyżki do skropienia jabłek) wierzch ciasta: 100 g oleju kokosowego 100 g cukru 250 ml mleka roślinnego (dowolnego) 100 g wiórków kokosowych Przygotowanie: OLYMPUS DIGITAL CAMERA Daktyle pokrój w drobną kostkę, z jabłek usuń gniazda
greenscarflodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 190ºC lub według piekarnika). Przygotuj dwie duże blachy, najlepiej te od piekarnika. Przykryj papierem do pieczenia. Z ciasta uformuj 24 kulki. Ułóż je na blaszkach w odstępach i lekko spłaszcz. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut. Ciastka po wyjęciu z piekarnika wciąż(...)miękkie. Po schłodzeniu stają się kruche. Przechowuj ciastka w suchym miejscu, najlepiej w metalowym pudełku. Z przechowywaniem ciastek to różnie bywa. U mnie ciasteczka kokosowe są zjedzone w ciągu jednego dnia. Nie zdążą nawet dobrze ostygnąć. Na papierze pozostaje okrągły ślad… Lubicie wypiekać ciastka ? Ja bardzo! Na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów. Ciasteczka kokosowe to przepis numer 51. The post
codojedzeniamiski: płatki owsiane i jaglane, siemię lniane (można użyć mielonego), nasiona chia i słonecznika, sól oraz bakalie. Masło kokosowe topimy, łączymy "miotełką" z przegotowaną, bardzo letnią wodą oraz dżemem. Przelewamy do składników suchych. Mieszamy, przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i mocno ubijamy dłońmi. Odstawiamy na 3 godziny, następnie pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku przez
Kuchnia w czekoladziedzisiaj zostały podane z domowej roboty dżemem z kiwi. SKŁADNIKI : płatki owsiane – 1 szklanka – 200 g wiórki kokosowe – ¼ szklanki – 50 g mleczko kokosowe z puszki – ½ szklanki – 100 ml olej kokosowy – 1 łyżka banan – 1 sztuka jajko – 1 sztuka proszek do pieczenia – 1 łyżeczka miód – 1 łyżeczka olejek waniliowy – kilka kropel odrobina oleju do wysmarowania gofrownicy PRZYGOTOWANIE : Płatki
kuchniabellissima.wordpress.compszenicy z przyczyn zdrowotnych. Dla zainteresowanych - mąkę kokosową można przygotować w domu mieląc wiórki kokosowe na pył w młynku do kawy lub blenderze. Ćwiartki omleta przełożyłam kremem z serka homogenizowanego i jagód. Całość smakuje i wygląda jak najlepsze ciasto! Omlet: 2 jajka 1 łyżeczka mąki kokosowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) Składniki zmiksować i wylać
Chocolate Muffin Blogkokosowego - 1/2 puszki mleka kokosowego - 2 czubate łyżki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane) - słodzik - 1 banan - 4 jajka - ziarna z laski wanilii - płatki migdałowe Jajka, banana, wanilię, mąkę i mleko kokosowe zmiksuj mikserem na gładką masę. Formę to dużej tortownicy wysmaruj olejem kokosowym. Ułóż rabarbar pokrojony w kostkę. Zalej ciastem. Wstaw do pieca. Temp. 170 stopni C czas pieczenia
SMYKWKUCHNIzdrowych kalorii :] SKŁADNIKI: 200g tofu 60g gęstego mleka kokosowego 1/2 szklanki mąki gryczanej laska wanilii garść suszonych moreli 1/3 szklanki mleka migdałowego 2 łyżki ksylitolu banan jabłko +kilka orzechów brazylijskich WYKONANIE: Jabłko obieramy i kroimy w kosteczkę. Z laski wanilii wydrążamy ziarenka i blendujemy razem z pozostałymi składnikami (bez orzechów) (morele prawdopodobnie nie zblendują się do końca(...)szkodzi). Pokrojone jabłko dodajemy do zblendowanych składników i całość mieszamy, po czym przekładamy do aluminiowej formy. Na wierzchu układamy orzechy brazylijskie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez
healthy dreamsChociaż wyobrażam sobie śniadanie czy kolację bez kanapek, czasem miło zjeść standardową kromkę niestandardowego (bo bezglutenowego, najczęściej pieczonego samodzielnie) chleba. Pasty kanapkowe to coś, co bardzo lubię. Są proste i szybkie w przygotowaniu i można nieźle eksperymentować z ich smakiem. Pasta z czerwonej fasoli to świetne źródło białka (zawiera więcej białka niż mięso) oraz witamin z grupy(...)Składniki: - 200 g czerwonej fasoli (waga przed ugotowaniem) - 1 cebula - garść pistacji - 3 łyżki oliwy + 2 łyżki oleju kokosowego do podsmażenia cebuli - sól, pieprz Fasolę moczymy na 12 godzin, po czym gotujemy do miękkości (około 1 godziny). Ugotowaną fasolę wrzucamy do pojemnika blendera, dodajemy oliwę, płaską łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu. Miksujemy. Możemy dodać ew. trochę wody, jeśli pasta jest
Smakuje zdrowośmietanki kokosowej 50 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii po pół łyżeczki mielonego cynamonu, imbiru i kardamonu po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, soli i pieprzu 100 g cukru trzcinowego 20 g płynnego oleju kokosowego Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Mieszamy składniki ciasta w misce. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy
Dzieje kuchennej Wiewiórybloga bo z wyglądu nie wyszedł za piękny ;) Ale za to naprawdę bardzo smaczny. Do tego bez dodatku cukru i bezglutenowy. Gorąco zachęcam do przyrządzenia go nie tylko na Święta :) 180 g pełnoziarnistej mąki teff żółtko 40 g nierafinowanego oleju kokosowego (waga przed roztopieniem) 3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego łyżeczka syropu z agawy słoiczek ok. 260g kwaśnego, niesłodzonego dżemu(...)użyłam ekologicznego dżemu z agrestu) 200 g masy marcepanowej Składniki na ciasto zagniatamy i wykładamy nim formę (o wymiarach 12 x 35 cm). Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kuleczkami do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Odstawiamy do ostudzenia. Wystudzony spód smarujemy dżemem i przykrywamy rozwałkowaną masą marcepanową. Smacznego :) function load(url, callback
Mienta blogCiasto bez pieczenia, trochę musimy włożyć pracy, ale efekt murowany zarówno w smaku jak i w wyglądzie. Możemy zafundować rodzince takie ciasto. Może na świata. SKŁADNIKI: Spód ciasta: 150 g ciastek maślanych ciemnych 6 łyżek masła 16 g cukru waniliowego Masa wiśniowa: 1/2 kg mrożonych wiśni drylowanych; 1 l soku wiśniowego; 3 budynie wiśniowe; 2 galaretki wiśniowe; Masa(...)śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 1 galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo wiórki kokosowe do posypania. WYKONANIE: Masło roztapiamy. Herbatniki umieszczamy w malakserze, rozdrabniamy, dodajemy masło i cukier - miksujemy. Okruszki wciskamy w dno blaszki (28 na 18) Umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę. Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody.Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier
W kuchennym oknie Ewy