takie w formie tarty jest najprostsze i najpyszniejsze, a w dodatku nie wymaga ani pieczenia ani gotowania! Taka tarta Snickers to pyszne połączenie kakaowego spodu z płatków owsianych i orzechów oraz aksamitnego kremu fistaszkowego. Gorąco polecam! Składniki: Spód: 70 g daktyli bez pestek (około 10 sztuk) 1/2 szklanki płatków owsianych górskich (można użyć bezglutenowych) 1/2 szklanki orzechów ziemnych(...)łyżki niesłodzonego kakao 1-2 łyżki wody pozostałej z namoczenia daktyli Nadzienie: stała część z 2 puszek mleka kokosowego schłodzonego w lodówce przez co najmniej dobę 1 szklanka gładkiego masła orzechowego 100% 4 łyżki płynnego oleju kokosowego 3 łyżki syropu z agawy (lub do smaku) Do dekoracji: orzeszki ziemne starta gorzka czekolada listki mięty Wykonanie: Daktyle zalewamy wrzątkiem tak, żeby
Lamarida.plłyżek ksylitolu do nasączenia Malibu lub Amaretto Krem: śmietanka z 2 puszek mleka kokosowego Light 250 g serka mascarpone 1/3 szklanki ksylitolu 12 ciastek Oreo + kilka do dekoracji Wykonanie: Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię
Healthy food explorerblendujemy całość dodając w trakcie syrop z agawy i sok z cytryny. Zblendowaną masę wlewamy na spód ciasta. Gdy się przestudzi, wstawiamy do lodówki. Karmel daktylowy: Do śmietanki kokosowej z rondelka dodajemy łyżkę masła orzechowego i pokrojone w małe części daktyle. Zagotowujemy. Gotujemy przez ok. 1-2 minuty mieszając, aż daktyle zaczną się rozpadać. Blendujemy wtedy na gładko. Gdy ciasto(...)wierzchu, wykładamy delikatnie karmel daktylowy i rozprowadzamy równo po całej powierzchni. Posypujemy orzeszkami ziemnymi (arachidowymi). Wkładamy jeszcze całość na dwie godziny do lodówki. Post Wegański snickers – bez pieczenia, bez nabiału pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakulaktozy, czy też glutenu. Deser jest w pełni bezglutenowy i przygotowany z produktów bez laktozy. Kropką nad i są zatopione w galaretce fiołki – jadalne! JAGLANY SPÓD: 1/2 kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 3,2 % Mlekovita bez laktozy 1/4 szklanki cukru 3 łyżki wiórek kokosowych JAGODOWY jogurt: 300 g jagód świeżych lub mrożonych 350 g jogurtu naturalnego Mlekovita
https:KKuchniaMniampestek agawa Składniki na polewę czekoladową: 10 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 1 łyżka masła kokosowego 2 łyżki kakao Dodatkowo: posypka czekoladowa, wegańska Część jaglana Kaszę dokładnie wypłukałam, zalałam wodą, a następnie ugotowałam do miękkości. Do ugotowanej i lekko przestudzonej kaszy dodałam agawę, mąkę ziemniaczaną, olej kokosowy i zblendowałam na gładko. Dodałam sparzoną i pokrojoną na drobno(...)skórkę pomarańczy. Całą masę dokładnie wymieszałam, przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika na 30 min, temp. 180°C. Część makowa Mak i daktyle zalałam wodą, dusiłam ok 10 min. Następnie 3 razy zmieliłam mak w maszynce. Dodałam agawę i dokładnie wymieszałam. Masę makową przełożyłam na masę jaglaną i ponownie wstawiłam do piekarnika
nietadietamasłem orzechowym i olejem kokosowym ale nie doprowadzamy do wrzenia , odstawiamy następnie do gorące masy dodajemy pozostałe składniki ja dodałam płatki owsiane górskie, płatki orkiszowe, słonecznik, pestki dyni, suszoną żurawinę, suszone daktyle, suszone morele, czarny sezam , amarantus oraz orzechy laskowe, mieszamy. Masę przekładamy do formy ( użyłam 24x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, jeżeli chcemy batoniki dokładnie dociskamy, ubijamy(...)masę łyżką jeżeli chcemy granolę ,wsypujemy mieszankę do formy bez ubijania , odstawiamy do ostudzenia, potem do lodówki. Schłodzoną masę kroimy na batoniki lub w postaci granoli przesypujemy do szczelnego pojemnika. Źródło: http://hpba.pl/power-batony/
Słodkie zapomnieniesmak negatywnie, jest jedynie lekko wyczuwalny. Polecam na poprawę humoru w ponury dzień Zielone babeczki kokosowe z budyniem i kaki składniki na 10-12 sztuk 4 jajka 4 łyżki ksylitolu lub erytrytolu 40 g mąki kokosowej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia 1 opakowanie budyniu jaglanego z wanilią 400 ml dowolnego mleka
Fitkotwszystko za sprawą mąki kokosowej - u mnie akurat odtłuszczona mąka kokosowa EFAVIT - którą zastąpiłam o wiele bardziej tłuste wiórki kokosowe . Ma ona bowiem dwa razy mniej tłuszczu niż typowe wiórki kokosowe, więc przy dbaniu o linię jest wyśmienita. Gdyby ktoś miał wątpliwości zapewniam, że mąka kokosowa nadaje się nie tylko do pieczenia. W przeciwieństwie do tradycyjnej maki zbożowej
Grunt to przepis!łyżeczka ekstraktu z wanilii sok z 1/2 cytryny Karmel orzechowy: 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 2 spore łyżki masła orzechowego szczypta soli Dodatkowo: około 40-50g gorzkiej czekolady do ozdoby – (proszę użyć czekolady bez mleka w proszku, mleka) Spód: 1. Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na około 10-15 minut. Po tym czasie(...)osączyć i razem z orzechami włoskimi zemleć je w blenderze. Masę przełożyć do blaszki o wymiarach 20x20cm lub 21x21cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Karmel orzechowy: 2. Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią i połączą, zdjąć z ognia. Nadzienie: 3. Orzechy nerkowca osączyć i przełożyć do blendera, dodać pozostałe składniki na nadzienie
Mała Cukierenkapyszne ciasto będące połączeniem kruchego ciasta z bezą i bakaliami, biszkoptu makowego oraz masy adwokatowej, biszkoptów i białej czekolady. Ciasto ucieszy każde podniebienie. Z filiżanką aromatycznej kawy smakuje nieziemsko. SKŁADNIKI: Ciasto bakaliowe: 1,5 szklanki mąki, 150g margaryny, 3 jajka, 1,5 łyżki cukru pudru, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżki śmietany 18%, 1/3 szklanki cukru kryształu, 1 płaska(...)łyżka mąki ziemniaczanej, ½ słoiczka powideł śliwkowych, 100 g bakalii (orzechów, rodzynek, wiórków kokosowych, płatków migdałowych), Ciasto makowe: 4 białka, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka octu, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki suchego maku, Masa: 500ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietanowego, 2 łyżki cukru kryształu, 3 łyżki cukru pudru, 200g masła, 2 kieliszki advocata, Dodatkowo: 1 opakowanie
Tradycyjna kuchnia Kasipełnoziarnistej mąki orkiszowej 40 g kakao 80 g nierafinowanego cukru kokosowego lub miałkiego trzcinowego 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody 200 ml mleka roślinnego + 2 łyżki naturalnego octu jabłkowego 75 ml oleju (np. ryżowego, z pestek winogron) 50 g czekolady z min. 70% zawartością kakao (bez białego cukru) 125 g cukinii, startej na tarce o dużych oczkach(...)mniej więcej jedna niewielka cukinia) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów 1 łyżeczka cynamonu, szczypta soli Formę delikatnie natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 160°C. Do miski przesiać kakao, dodać pozostałe suche składniki, tj. mąkę, cukier, sodę, proszek, cynamon, sól – dokładnie wymieszać trzepaczką, odstawić. Mleko połączyć z octem
Even Better Foodszkl. płatków owsianych 2 łyżki mąki migdałowej 2 średnie jajka 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 szkl. mleka (u mnie bez laktozy) 1 łyżka oleju kokosowego 3 łyżki miodu Przygotowanie: Sypkie składniki mieszamy w dużej misce. Olej kokosowy roztapiamy w rondelku razem z miodem. Wlewamy do miski. Dodajemy również mleko i wbijamy dwa jajka. Mieszamy(...)połączenia składników. Odstawiamy na 10 min. aby płatki wchłonęły wodę. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami. Nakładamy masę, wkładamy do piekarnika i pieczemy babeczki przez ok. 25min. Studzimy na kratce, ściągamy papilotki dopiero po całkowitym wystygnięciu
Czarnawisienkakardamonu lekko podkreśla ich maślany charakter. Zapraszam do przepisu Dla 2-3 osób Czas przygotowania 15 minut + schłodzenie ciasta Składniki: 200g masła / masła bez laktozy - ciepłego 300g mąki ryżowej 200ml mleczka kokosowego 10g cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem 90g cukru cukier puder Przygotowanie: 1/ Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę, rolujemy i owijamy folią spożywczą. Wkładamy(...)godziną lub więcej do lodówki 2/ Schłodzone ciasto wykładamy na stół, porcjujemy ciasto i formujemy nieregularne kulki które w dużych odstępach układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia 3/Nastawiamy piekarnik na 180 stopni a termoobieg. Wkładamy blaszki z ciastkami i pieczemy 10minut 4/ Ciastka ze względu na brak jajek lekko się rozjadą, przez co zaraz po upieczeniu wyjmujemy
Kuchnia PROzdrowotnaciepło z indykiem i sosem. Ja uwielbiam, robię jak muszę na szybko, a ostatnio często się to zdarza. Do tego można jako dodatek pieczywo czosnkowe lub jakieś pieczone ziemniaczki, albo bez dodatków. Na głębokiej patelni smażymy warzywa, indyka i na końcu dodajemy sos. Mniam :-)). Udanego weekendu Wam życzę :-)) Składniki na 3 porcje: 300 g filetu z indyka (może być(...)lubi) 1 większa papryka czerwona 1 cebula czerwona 300 g pieczarek pomidorki koktajlowe mała cukinia mix sałat (u mnie z roszponką) pieprz sól olej do smażenia (u mnie kokosowy) Sos winegret: 2 łyżeczki octu winnego 4 łyżki oliwy extra vergine lub oleju rzepakowego szczypta soli szczypta czarnego pieprzu kilka kropli soku z cytryny (niekoniecznie, ja sobie dodałam) Na patelni, woku
kruche babeczkiWszyscy znamy rafaello bez pieczenia . Można je przygotować z dodatkiem krakersów czy herbatników. Ja tym razem zrobiłam wersję na biszkopcie i dodałam do tego warstwę bitej śmietany. Miałam też trochę malin więc również dodałam do ciasta. Kwaskowe malinki fajnie zrównoważyły słodki smak kremu i ciasto wyszło przepyszne. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki(...)tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem kokosowy 2,5 szklanki mleka 2 żółtka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g miękkiego masła 300 g wiórek kokosowych kilka kropel aromatu rumowego na wierzch ok 200 g malin 500 ml schłodzonej śmietanki 30 % 2 śmietan-fixy
Monia miesza i gotujeerytrolu, ewentualnie cukru trzcinowego. Mąkę owsianą można przygotować samemu w domu lub kupić gotową. Zapraszam :) Składniki: 100 g mąki owsianej 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła orzechowego skórka otarta z połowy cytryny pół tabliczki gorzkiej czekolady bez cukru posiekanej 3 łyżki mleka (można dodać więcej w zależności od konsystencji ciasta) 1 łyżeczka dowolnego słodzidła Do miski wsypać mąkę(...)dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat lub stolnicę i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Wyciąć kształty i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12-15 minut
Chocolate Muffin BlogSkładniki: 4 łyżki mąki pszennej graham T1850 1 łyżka mielonego siemię lnianego + 3 łyżki wrzącej wody 120ml wody gazowanej szczypta proszku do pieczenia 1 łyżka cukru trzcinowego syrop klonowy (wersji wegańskiej) lub inne słodzidło wiórki kokosowe Sposób przygotowania: Łyżkę siemię lnianego zalewamy trzema łyżkami wrzącej wody. Dokładnie mieszamy dotąd, kiedy powstanie zwarta masa. Następnie dodajemy mąkę, wodę
Truskawkowa FiestaGotowe ciasto francuskie nie lubi długiego przygotowywania, a z pewno ś ci ą przed pieczeniem ogrzewania. Babeczki jak przygotowujemy, to zawsze idealnie do foremek dopasowane chcemy, ale ż eby czasu i ciasta nie marnowa ć , to warto moje babeczki przygotowa ć . Ja w bardzo małych foremkach wypiekałam, bo takie, 35 szt. miałam, ale mo ż na w nieco(...)drobnych wiórek kokosowych, 1 opakowanie cukru z prawdziw ą wanili ą , 10 g, 3 ły ż ki cukru pudru (do smaku), 2 małe jajka, ponadto: 2 białka, 4 płaskie ły ż ki cukru pudru. Przygotowanie: Nadzienie: Ś mietank ę podgrzewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy cukier z wanili ą , migdały, sezam, mielon ą dyni ę , wiórka kokosowe i mieszamy. Masę
Moniki Smakołykiskładniki: 500 g sera białego, zmielonego 300 ml śmietanki kremówki 2 galaretki (np. cytrynowe lub agrestowe lub malinowe) 500 ml gorącej wody 2 łyżki cukru pudru
Domowy Smak JedzeniaPuszysty, miękki sernik z kokosem. Jest szybki i bardzo łatwy w wykonaniu. Zachwyci każdego! Składniki: 1,5 kg sera na sernik z wiaderka 5 jajek 1
Lena GotujeSkładniki: 2,5 szklanki mleka 2 łyżki mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 1 szklanka cukru kryształu 1 op. cukru waniliowego ponadto: 2 opakowania
Prosto i Smacznie z AnetąSzybki, prosty i zdrowy przepis na coś pysznego. Ba! Przepysznego! Kulki mocy, to kulki ala trufle orzechowe, które dają niezłego powera i do tego zaspokajają słodyczowy
CookYourselfdodawałam ok.850ml wody, teraz dałam 950ml i to był super krok. Gotową masę przekładamy do dwóch form przesmarowanych delikatnie olejem kokosowym (używam silikonowych form), gdy używamy form metalowych należy je przesmarować i wysypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto w formach dokładnie ubijamy (łyżką maczaną w zimnej wodzie), wygładzamy i obsypujemy ulubionymi ziarnami (u mnie płatki gryczane, pestki(...)obficie wodą i odstawiamy najlepiej zakryte folią do wyrastania. Po ok.10-15h, gdy widać wyraźnie, że chleb wyrósł wstawiamy formy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok.65 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Z form silikonowych chleb wyjmuję zaraz po upieczeniu, z metalowych po ok.10 minutowym ostawieniu. Pozostawić do wystudzenia na drewnianej desce. Przechowywać w papierowej torbie
Smaczne ZdroweChyba ciężko znaleźć osobę, która nie lubi puddingów, zwłaszcza tych, które są zrobione ze świeżych, sezonowych owoców. Dzisiaj przedstawiam prawdziwą eksplozję smaków, czyli borówkowo-orzechowy pudding
Smiling Shrimppowodu Cocoa ( do kąpieli wodnej) 40 g gorzkiej surowej czekolady ( do posiekania ) 8 daktyli bez pestek 2 łyżeczki ekologicznego cynamonu EcoBlik 1 łyżeczka ekologicznej lawendy EcoBlik 1 laska wanilii 50 g mielonego lnu 50 g ekologicznej mąki kokosowej lub dowolnej z orzechów lub nasion Podałam w znakomitym towarzystwie ekologicznej ziołowej HERBATY MAGNACKIEJ mgr. S.Korżawskiej(...)mąkę kokosową.Pod koniec miksowania dodaj posiekaną gorzką czekoladę. Ciasto powinno być wilgotne i lepkie. Odstaw na pół godziny, zgęstnieje i przeschnie. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni . Blachę do pieczenia pokryj pergaminem . Dłońmi formuj kulki i układaj na papierze. Spłaszczaj od góry. Z tej porcji wyszło mi 30 ciastek, ilość zależeć będzie rzecz jasna od wielości ciasteczek. Piecz około
Z Kuchni Do Kuchniszklanki oleju kokosowego łyżeczka proszku do pieczenia szklanka cukru brązowego Umyj truskawki, nie krój. Rozpuść tłuszcz, odstaw. Jaja w temperaturze pokojowej utrzyj na puch. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz tarte migdały. Wlej tłuszcz, mleko,sok z cytryny. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników. Formę kwadratową lub okrągłą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto(...)Wciśnij gęsto truskawki. Piecz około 35-40 minut w 160-165 stopniach (u mnie bez termoobiegu). Ostudź. Przewróć na drugą stronę za pomocą dużego,płaskiego talerza lub deski. Próbowałam posypać cukrem pudrem. Nie polecam. Bo i tak zniknie, a nadmiar cukru-niewskazany! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnijest odpowiedni zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Ciasteczka są bezglutenowe i bez dodatku białego cukru. Do ciasteczek można nie dodawać zupełnie cukru, gdyż suszone daktyle zazwyczaj są dość słodkie. Moje daktyle jednak nie były bardzo słodkie i w połączeniu z mąką kokosową i kakao, masa była mało wyraźna, dodałam więc nieco cukru trzcinowego. Ciasteczka zaraz(...)upieczeniu są miękkie i łatwo się łamią, dlatego trzeba je najpierw wystudzić i dopiero zdejmować z papieru do pieczenia. Czas pieczenia dopasować do grubości ciastek. Ciasteczek zbyt dużych nie robić, gdyż są bardzo sycące i wystarczy jedno, aby zaspokoić apetyt na coś słodkiego. Idealna przekąska do kawy lub herbaty. Składniki: (na około 25 sztuk) 200 g suszonych daktyli
Kuchcik gotujeananasa około 60 g wiórków kokosowych ewent. 1 łyżka cukru pudru (jeśli budyń jest dla nas za mało słodki ) do ponczowania blatów, pozostały sok z ananasa lub woda z sokiem cytrynowym Do dekoracji : około 30 g wiórków kokosowych 1 łyżka pokrojonego w kostkę ananasa Biszkopt 1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik
Gotowanie...to proste !łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodatkowo do przełożenia: np. powidła śliwkowe lub krem czekoladowy Wykonanie: do miski wkładamy mąkę, amarantus, cynamon, proszek do pieczenia oraz sól, mieszamy i odstawiamy do drugiej miski wkładamy jajka, roztopiony olej kokosowy, cukier oraz ekstrakt waniliowy, miksujemy, następnie do mokrych składników dodajemy suche i całość mieszamy do połączenia składników za pomocą np. łyżki(...)łyżki nabieramy masę , formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i wykładamy na blaszkę , zostawiamy odstęp między nimi ciastka pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180ºC około 15 minut gotowe można przełożyć powidłami lub innym kremem ale bez dodatku również są pyszne :) Źródło: http://blog.vegabutik.pl/pelnoziarniste-ciasteczka-z-amarantusem-i-czekolada/
Słodkie zapomnienie340g jogurtu greckiego\r","3 \u0142y\u017cki miodu\r","1 1\/2 \u0142y\u017ceczki proszku do pieczenia\r","1\/2 \u0142y\u017ceczki sody\r","szczypta soli\r","dodatki (opcjonalnie): np. czekolada, kawa\u0142ki banana, truskawki, migda\u0142y, wi\u00f3rki kokosowe itp"],"name":"Bananowo-owsiane muffinki z blendera","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Piekarnik rozgrzewamy do 200\u00b0C
Mostek w kuchniDodadzą sporo dobrej energii. Polecam każdemu, nawet osobom, które nie muszą szczególnie dbać o dietę. Zdrowsze czekoladki z czterech składników, wegańskie, bez cukru Składniki: 110g oleju kokosowego nierafinowanego 70g dobrego kakao bez cukru 200g masła migdałowego lub orzechowego (użyłam masła migdałowego z kawałkami migdałów) 1/3 szklanki syropu z agawy lub klonowego lub daktylowego 1. Wszystkie składniki przekładamy(...)mieszając, aż olej koksowy się rozpuści (nie gotować!), powstanie gęsta masa. 2. Zdjąć z ognia i czekoladową masę przełożyć do kwadratowej blaszki 20x20cm (lub małej keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i blaszkę wstawić do lodówki na około 2 godziny. 3. Gdy masa stężeje, deser kroimy na małe prostokąty, przechowujemy w lodówce. Smacznego
Mała CukierenkaKolejna moja przygoda z ciastem bez glutenu :-) Kolejna pyszna przygoda, którą zachwyciłam moich gości :-) Szczególnie waniliowa masa z kaszy jaglanej zrobiła furorę :-) Lekko schłodzona smakuje jak delikatne lody i nikt nie zgadł, że to kasza ;-) więc nawet najwięksi jej przeciwnicy nie krzywili się jedząc :-) SKŁADNIKI Ciasto: 2,5 szklanki mąki bezglutenowej lub mieszanki mąk (ja użyłam 1 szklanki mąki(...)cukru trzcinowego 4 łyżki oleju kokosowego 2 jajka 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka sody Masa: 3 szklanki mleka 1 szklanka kaszy jaglanej 2 łyżki cukru z wanilią 1 laska wanilii 150 g masła 3 łyżki syropu o smaku irish cream Dodatkowo: 50 ml wody 2 łyżki syropu o smaku irish cream 4 małe bezy Składniki ciasta zagniatamy razem
Czary - gary w kuchnipestek agawa Składniki na polewę czekoladową: 10 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 1 łyżka masła kokosowego 2 łyżki kakao Część jaglana Kaszę dokładnie wypłukałam, zalałam wodą, a następnie ugotowałam do miękkości. Do ugotowanej i lekko przestudzonej kaszy dodałam sok z pomarańczy, agawę, mąkę ziemniaczaną, olej kokosowy i zblendowałam na gładko. Dodałam daktyle pokrojone na małe kawałki (wcześniej(...)zalewam je wrzątkiem). Całą masę dokładnie mieszam, przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika na 30 min, temp. 180°C. Część makowa Mak i daktyle zalałam wodą, dusiłam ok 10 min. Następnie 2 razy zmieliłam mak w maszynce. Dodałam agawę i dokładnie wymieszałam. Masę makową przełożyłam na masę jaglaną i ponownie wstawiłam do piekarnika
nietadietapropozycja na Walentynki. Mocno kokosowy spód, mocno truskawkowo krem i biszkopty zatopione w truskawkowym soku, a na wierzchu truskawkowa galaretka. Zapraszam serdecznie! Kokosowa beza: 5 białek 1 szklanka cukru 200 g kokosu 1 długi wafelek kokosowy w jasnej polewie Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej piany. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce(...)wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać kokos i pokruszony wafelek. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec do lekkiego zrumienienia w temp. 160oC. Krem: 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 3/4 szklanki cukru kryształu 3 budynie truskawkowe lub waniliowe z cukrem 1 pełna łyżka mąki
Czerwień i błękitSkładniki: na biszkopt; 2 jajka 1/3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao 2 łyżki oleju rzepakowego na masę serową: 1 kg sera trzykrotnie mielonego 5 jajek 100 ml oleju rzepakowego 1 szklanka drobnych wiórek kokosowych 3/4 szklanki mleczka kokosowego 40 g mąki ziemniaczanej dodatkowo: słoiczek dżemu ananasowego 2 łyżki płatków kokosowych
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia