spóźnialskich (takich jak ja :)) wielkanocna babka w wersji bez glutenu, bez nabiału i bez cukru. Szybko się robi i świetnie smakuje a przede wszystkim nie jest sucha i po jednym dniu nie staje się twarda jak kamień Bezglutenowa babka orzechowo - marchewkowa Drukuj Porcje: forma o średnicy 22cm Czas przygotowania: 1 godzina Składniki: 400g marchewki 50g żurawiny(...)brązowego ryżu (zmieliłam ryż w młynku) 25g mąki jaglanej 25g mąki ziemniaczanej 20 g zmielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 80ml rozpuszczonego masła klarowanego lub oleju kokosowego 4 jajka 60g ksylitolu 30ml miodu lub syropu klonowego 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie 1 Marchewkę obieram i ścieram na średnich oczkach. 2 Żurawinę
Book of spellsdojrzały banan łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 100 g miękkiego oleju kokosowego lub innego roślinnego (około 130 ml) 100 g cukru Przygotowanie: W dużej misce zblenduj na puszystą, gładką masę banana, olej i cukier. Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj sól. Zagnieć ciasto formując ostatecznie kulę. Zawiń kulę ciasta w folię spożywczą i umieść(...)ułatwinienia sobie pracy na części. Rozwałkuj ciasto na grubość nie większą niż 5 mm i wykrawaj dowolne kształty ciastek. Przełóż uformowane ciasta za pomocą łopatki (w sumie to bez tego też się od blatu odkleją) na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piecz ciasteczka w temp. 170-180 C 12-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika początkowo ciastka
greenscarfgalaretka cytrynowa bez cukru (14 g) 100 ml wody 3 łyżki ksylitolu 0,5 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze konfitura bez dodatku cukru ekstrakt waniliowy rozcieńczony przegotowaną wodą do nasączenia blatów wiórki kokosowe łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia kwiatki z opłatka do dekoracji Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z karobem. Białka oddzielić od żółtek(...)ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Serek ricotta utrzeć z ksylitolem i stewią
FitKotzdrowa rolada. Wszystkim którzy mieli okazję spróbować, bardzo smakowało. Wierzę im na słowo i deser polecam, tym bardziej, że jest całkowicie bezglutenowy, bez laktozy i bez pieczenia, dzięki czemu zachowuje maksimum wartości odżywczych. Gdyby nie pierzga pszczela, byłby wegański, ale zdecydowałam się ją dodać, nie tylko ze względu na intrygujące walory smakowe, ale również na jej zbawienny(...)jest najzdrowszy, bo wszystkie są wyjątkowe ;) Masa na roladę zrobiona jest z suszonych owoców, mielonych orzechów i nasion, a krem jagodowy przygotowałam na bazie quinoy, nasion chia i mleka kokosowego. Składnki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 2/3 szklanki leśnych jagód (mogą być mrożone) 1 i 1/2 łyżki nasion chia 180 ml mleka kokosowego 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki soku
Quinoa Raz!obiad, by je zastąpić mniejszym złem? Otóż, wiórki kokosowe są idealnym produktem, który pozwoli rozwiązać nasz problem. Są one być może i nieco kaloryczne (nie dajmy się zwariować), bo mają w sobie naturalne tłuszcze, ale dzięki temu świetnie sprawdzają się do panierowania mięsa, które później będzie pieczone. Z ich pomocą zrobimy naprawdę smaczne i wilgotne mięsko, znacznie smaczniejsze niż(...)mleko, a na inny talerz wsypać wiórki. Panierujemy mięso najpierw zamaczając w mieszance jajka i mleka po obu stronach, a następnie zanurzając w wiórkach,także obustronnie. Pieczemy na papierze do pieczenia, w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku po 10-15 minut z każdej strony, by kotlety nabrały rumianego koloru. Smacznego! Pozdrawiam, Kasia
Poezja Smaków - blog kulinarnyWspaniałe,chrupiące i do tego bardzo zdrowe ciasteczka,które można jeść bez większych wyrzutów sumienia. Przepis pochodzi z bloga Ania gotuje ,trochę przeze mnie zmodyfikowany. 200 g płatków jaglanych pełnoziarnistych 70g wiórków kokosowych 2 jajka 100 g masła 2 łyżki miodu prawdziwego 30 g mąki jaglanej 1 łyżka cukru trzcinowego do posypania ciastek Wsypać(...)masło i wymieszać dokładnie. Odstawić na 10-15 minut. Następnie wsypać mąkę jaglaną i dłońmi lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki rozpłaszczyć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,każdą lekko posypać odrobiną cukru trzcinowego. Piec w temp. 170* C przez 20 minut do uzyskania ładnego złotego koloru. Z tej porcji wychodzą 24 ciasteczka
Kolorowa kuchnia Elkizajadanie gdy nikt nie widzi ;) A co jeśli połączyć mak i orzechy w jedno pyszne ciasto? To idealne świąteczne zestawienie, przypomina mi zapachy z dzieciństwa. Nie wyobrażam sobie Świąt bez przygotowania wypieków dla mojej rodziny. Tak też będzie w tym roku. Radość rodziny jest dla mnie najcenniejsza :) A jak u Was z wypiekami? Co planujecie? Podzielcie się pomysłami(...)żółtka (pozostałe żółtka można użyć do kruchych ciasteczek :) pół szklanki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego szczypta soli 75 g maku 50 g wiórków kokosowych 50 g zmielonych orzechów włoskich pół łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie stopniowo dodawać cukier wymieszany z cukrem wanilinowym,dokładnie ubić, pod koniec dodawać po jednym żółtku
coolinarnymąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g wiórków kokosowych Polewa: 30 g gorzkiej czekolady 30 g mlecznej czekolady 1 kopiasta łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% w temp. pokojowej Keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką lub bułką tartą. Piekarnik nastawić na 175°C . Obie mąki, proszek i wiórki kokosowe wymieszać w misce. Odstawić. W drugiej misce utrzeć masło(...)momentu połączenia się składników w całość. Ciasto przelać do przygotowanej keksówki i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 55 - 60 min. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Po całkowitym wystudzeniu górę ciasta posmarować czekoladą. Polewa: Uwaga: Ilość polewy starcza na pokrycie góry ciasta, bez boków . Oba rodzaje czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do lekkiego przestygnięcia. Gdy czekolada jest lekko ciepła
Posadzone i zjedzoneinnego słodzidła) jajko 2 łyżki wiórków kokosowych garść owoców wiórki do posypania Jogurt roztrzepujemy z jajkiem i cukrem, dodajemy płatki i wiórki kokosowe. Gotową masę przekładamy do foremek na muffinki (nie radzę używać papierowych papilotek, przyklejają się do muffinki i ciężko je oderwać). Na wierzch wrzucamy owoce i posypujemy wiórkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
Czerwona Porzeczkaktórzy nadal nie zdecydowali co będą piekli w święta dla zapracowanych dla fanów kokosu Składniki na ciasto: 100g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek sok z połowy cytryny 150g cukru 200g masła 100g zmielonego maku (można kupić taki gotowy z torebce np. firmy BackMit, nie suchy!) 150g wiórków kokosowych Dekoracja (opcjonalnie): Gotową babkę wystarczy posypać cukrem
Mania Wypiekanialistków mięty do dekoracji. Forma do tarty 25 cm. Ciasto. Zaczynamy od spodu naszej tarty. Do blendera wrzucamy migdały razem z cukrem i blendujemy na piasek. Następnie wrzucamy wiórka kokosowe i jeszcze chwilę blendujemy. Kiedy migdały, wiórka i cukier stworzą jednolitą mieszankę (przy przecieraniu jej między palcami będą wyczuwalne grudki jak przy przesiewaniu piasku) wysypujemy ją na stolnicę, dodajemy zimne(...)lodówki na ok. 60 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z lodówki i wyklejamy nim formę. Widelcem nakłuwamy wyklejone ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni (bez termoobiegu). Ciasto pieczemy ok. 20 minut, a następnie wyjmujemy je i zostawiamy do wystygnięcia. Galaretka malinowa. Kolejnym krokiem będzie galaretka. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Maliny blendujemy z cukrem pudrem do uzyskania
Kuchenne WariacjeU mnie w domu Raffello robiło się na biszkopcie i taki przepis możecie znaleźć na ciastkożercach – zarówno w postaci tortu jak i blachy ciasta . Ciasta
Ciastkozercyprzez ok 1,5 min. Do rozpuszczonej mozzarelli dodać serek śmietankowy i jajka a następnie dokładnie wymieszać. Do masy dodać mąkę kokosową oraz opcjonalnie przyprawy i wyrobić ciasto ręką do połączenia wszystkich składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto rozwałkować przez drugi arkusz papieru w prostokąt. Następnie ciasto przeciąć nożem na pasma odpowiedniej wielkości do rolowania na parówce(...)pieczenia. Mini hot dogi stawić do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i piec przez ok 15-20 minut obserwując by ciasto nie przypaliło się za bardzo, ale było lekko złociste. Gotowe mini hot dogi wyjąć z piekarnika. Podawać na ciepło lub na zimno w towarzystwie ulubionych sosów np. pomidorowego, czosnkowego, BBQ itd. Smacznego! — BTW całości bez dodatków
Ola la LCHFSerniki na zimno to idealne rozwiązanie na czas upałów. Choć te już za nami, to miło jest czasem przypomnieć sobie, jak smakuje lato... Torcik jest nie
Kuchnia w czekoladzieZapraszam na bardzo smaczne i lekkie śniadanie , placuszki z jabłkiem i brzoskwinią oraz z mąką owsianą
Mój Smak