knedle czeskie - 27 przepisów

Houskove knedliky - czeskie knedle 169

Uwielbiam polskie pampuchy / kluski drożdżowe na parze ale czeskie knedle też są niezastąpione. Przepis na nie mam z zeszytu mojej mamy - bardzo cennego zeszytu, który mam w przyszłości dostać :)Składniki:20 dag mąki krupczatki3 czerstwe bułeczki1 jajkołyżeczka solipół szklanki wody (może być gazowana)1 łyżka masła pół szklanki mleka10-15g drożdżypół łyżeczki cukru

Bon Appetit Małgorzaty
Knedle Czeskie (knedliki) 604

Skład: 0,5 kg mąki krupczatki 2 jajka 300 ml mleka 20 g drożdży szczypta soli łyżka cukru Drożdże utrzeć z cukrem, dodać do ciepłego mleka

Konrad Gotuje
Houskove knedliky, czyli czeskie knedle ze szczypiorkiem w sosie serowo - śmietanowym. 186

dziś na obiad zrobić. Tak siadłem sobie, wpatruje się w okno i ogarnęła mnie wszechobecna pustka. Calm Down Dear myślę sobie i nagle wpadło mi do głowy, że knedli czeskich dawno nie spożywało się u mnie. No i będą knedle w wersji dla ubogich. Czego użyłem? Do ciasta: -350 gram mąki krupczatki -200 ml mleka ciepłego

BaRepas
Knedel czeski z sosem z leśnych grzybów 242

Kilka godzin w lesie, zmęczone nogi, plecy, wystawienie się na żer dla komarów - efekt - uzbierany koszyk grzybów.. czy warto było?... pewnie dla takich dań jakie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Restauracja U Bartošů - Otovice, Czechy 273

Zamówiliśmy po wielkiej szklance malinowej (pysznej!) oranżady, a do tego obiad.  Ja wybrałam knedle z gulaszem i to był strzał w dziesiątkę! Pyszny, domowy gulasz, obok plastry czeskiego knedla i surówki. Wsuwaliśmy aż uszy nam się trzęsły ;)  Ania, żona Konrada, zachwalała desery lodowe. Nie mówiła jednak, że są tak wielkie :) Na dnie owoce, konfitura(...)czynna jest do 21.00. Nie bez znaczenia jest to, że przy restauracji otwarty jest  sklep , w którym można kupić m.in. piwo z lokalnego browaru, najróżniejsze alkohole, gotowe czeskie knedle czy choćby znany u nas rumowy syrop do herbaty. Poniżej mapka, jak dojechać do Otovic: Jeśli  będziecie w okolicy, to podjedźcie na obiad, polecam z całego serca

Codzienna kuchnia niecodzienna
Czeskie knedle - pyzy 183

pierwszy czeskich knedli spróbowałam w Czechach i zakochałam się w nich od pierwszego kęsa. Niby bardzo podobne do naszych tradycyjnych pyz, ale jednak są lepsze - bardziej treściwe i przede wszystkim krojone są z wałka co sprawia, że znakomicie wchłaniają każdy sos, który wtapia się w ich "pory".  W czeskie knedle zaopatrywałam się

Jadło i czytadło
Prawdziwy czeski knedel 184

klasycznymi czeskimi knedlami zawsze tęskniłam. Po raz pierwszy jadłam je w uroczej knajpce w Pradze. Podano je z gulaszem i dużą ilością sosu, tak, że były fajnie nasiąknięte sosem, a na wierzchu(...)suche. Były zachwycające w smaku i do dzisiaj pamiętam ich smak. Próbowałam je sobie odtworzyć, ale moje przypominały parzaki (też dobre, ale to nie to). A dziś mam! Prawdziwy czeski knedel. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Żeberka w sosie kurkowym z knedlem czeskim 140

czym przełożyć do rondla z mięsem. Wywaru powinno być mało ok 2 cm, od dna. Wymieszać, zagotować i chwilę przytrzymać na ogniu. Ja podałam z knedlem czeskim ze sklepu ale równie dobrze można takie knedle przygotować w domu

Gotowanie jest łatwe
Pivovar u Fleku 193

dusiłam pod przykryciem ponad 30 min. Sos zagęściłam pokruszoną kromką razowego chleba. Dodałam resztą piwa i gotowałam jeszcze przez 15 min. Pełnię szczęścia dopełniły bramborové knedlíky Czeskie knedle mogą występować w 2 wersjach: ziemniaczanej (bramborové) lub bułczanej (houskové). Z braku świeżej bułki zdecydowałam się na te pierwsze. Jak ma być po czesku, to nie ma lipy ;) Bramborové

bastalena
Knedlik, czyli czeski knedel. 317

znów go zrobię i wtedy załączę przepis. Dziś zostawiam Was z przepisem na klasyczny, czeski Knedlik, mając nadzieję, że również wypróbujecie go przygotować samodzielnie. Polecam!!! Składniki na Knedlik, czyli czeski knedel: 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży szczypta cukru 2 małe jajka 250-300 ml ciepłego mleka 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 1 drobno pokrojona kajzerka

Rozpustne gotowanie
Czeskie knedle, knedliczki 201

Czeskie knedle, knedliczki Pierwszy raz jadłam knedliczki z gulaszem jakieś 20 lat temu na szkolnej wycieczce. Zapamiętałam ten smak. Mimo tak wielu atrakcji i szkolnych szaleństw właśnie te drożdżowe kluski zapadły mi w pamięć. Za czasów studenckich namiętnie kupowało się w sklepie knedliczki, był to szybki i tani sposób na zapchanie głodnego studenckiego żołądka. A teraz mając własną

na moim stole...
Noc Restauracji - Białystok 130

uwagę stosunek ceny do jakości. Ostatnim daniem był Libacom z gomboclami z dynią i konfiturą z czerwonej cebuli - gęsie udko nadziewane wołowiną z gomboclami (coś w rodzaju czeskich knedli) z dynią i konfiturą z czerwonej cebuli w Restauracji Tokaj . Danie przygotowane przez Szefa Attilę Totfh – Węgra. Niestety danie miało pecha :( Było one na końcu naszej trasy – godzina była już

królestwo garów
Gulasz wieprzowy z marchewką i cebulą 151

kapustę pekińską gotowaną z kminkiem, którą również on podał - ten przepis niebawem. No i ugotowałam pyzy drożdżowe na parze , ponieważ niestety włączyłam telewizor w trakcie robienia przez Davida czeskich knedli. Nie wiem więc jak od początku należało je robić. Składniki: 1 polędwica wieprzowa 1 marchewka 1 cebula 1 łyżką mąki pieprz 1 szklanka piwa (ja zastąpiłam szklanką bulionu) Polędwicę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bramborové knedlíky s třešněmi 150

czytam (zapewne nie tylko mnie :D), ale całe szczęście tamtejsza kuchnia rekompensuje zakwasy od śmiechu. ;) Od kilku już miesięcy miałam ochotę na knedle, parzybrodę i kulajdę. Dziś u mnie najbardziej znany czeski przepis - przepyszne kluski ziemniaczane z owocami, które dają przedsmak lata. Na resztę dań z listy oczywiście również przyjdzie pora. :) 600g ugotowanych ziemniaków mąka pszenna i ziemniaczana

Kuchenna Kontrrewolucya
Knedle ziemniaczane z morelami 114

Knedle ziemniaczane znane są w kuchni austriackiej, czeskiej i polskiej. Różnią się jednak nadzieniem, które może być na słodko, słono lub ostro. Bardzo popularne u nas są ze śliwkami lub truskawkami. Moje knedle, a właściwie kule ziemniaczane, nadziałam morelami. Wyszły bardzo okazale. Składniki: • 1 kg ziemniaków ugotowanych • 250 g mąki pszennej

To co kocham